غولهای تکنولوژی به صنعت بانکداری میآیند
کارشناسان روندهای فینتک سال 2020 را پیشبینی کردهاند
استارتآپهای فعال در حوزه تکنولوژیهای مالی با اعتبار و پذیرش عمومی کمتری نسبت به گذشته، وارد دهه جدید میشوند. بررسیهای CB Insights نشان میدهد نزدیک به 60 استارتآپی که روی خدمات مالی متمرکز هستند، توانستهاند در طول سالهای اخیر ارزشی بیش از یک میلیارد دلار بدست بیاورند. کارشناسان معتقدند که در حال حاضر سرمایهگذاریها و وامهای شخصی –که در میان استارتآپهایی مانند GreenSky یا Affrim محبوب هستند- پرطرفدارترین شکل تامین سرمایه استارتآپهای این حوزه در آمریکا هستند. از طرفی استارتآپ Robinhood جرقه حرکت به سمت معاملات غیربورسی را زده است تا به این ترتیب الگوهای تجاری سنتی به تدریج تغییر کنند. با این وجود اما هنوز تحلیلگران و کارشناسان میگویند که راه طولانی در پیش است. روند ادغام و خرید هم باعث تغییر شکل و ماهیت بعضی از بزرگترین بازیگران این صنعت شده است که به دنبال کسب سهم بیشتر از استارتآپهای تازهوارد هستند. این در حالی است که نهادهای قانونگذار به دنبال نظارت بیشتر بر شیوه سرمایهگذاری شرکتهای تکنولوژی در ارایهدهندگان خدمات مالی هستند. با این اوصاف کارشناسان و تحلیلگران مجله آنلاین بلومبرگ به بررسی و پیشبینی مهمترین روندها و چالشهای صنعت فینتک در سال جدید میلادی پرداختهاند که در اینجا آنها را با هم مرور میکنیم.
استراتژیهای خروج
با اینکه معمولا ادغامها و خریدها در صنعت فینتک نادر و کم هستند، اما این روند در سال 2019 تغییرات جدی و بزرگی کرده است. شرکتهای Fiserv Inc.، Fidelity National Information Services Inc. و Global Payments Inc. مجموعهای از معاملات را انجام دادند که فرآیند پرداخت در آمریکا را متحول کرد. اخیرا PayPal Holdings Inc. بزرگترین خرید صنعت فینتک را انجام داده و همچنین بانک و کارگزاری Charles Schwab اعلام کرده که شرکت کارگزاری الکترونیکی TD Ameritradeb را با قیمتی در حدود 26 میلیارد دلار خریده است. حالا انتظار میرود که روند این معاملات دستکم تا نیمه سال میلادی جدید هم ادامه داشته باشد.
«لیندسای دیویس» یکی از تحلیلگران CB Insights در این مورد معتقد است: «انتظار داریم در سال جدید میلادی مدیران صنعت فینتک که برای جلب نظر نسل جدید مشتریان و البته رقابت با اپلیکیشنها و پلتفرمهای جدید تحت فشار جدی هستند، تلاش بیشتری برای مدیریت منابع مالی خودشان بکنند. کارگزاری Charles Schwab، پلتفرم TD Ameritrade را خریده است و فکر میکنم این آغاز راه استراتژیهای خرید در این بازار است.»
«مت هریس» یکی از سرمایهگذاران شرکت سرمایهگذاری Bain Capital Ventures هم میگوید: «فکر میکنم اوایل سال جدید فرصت خوبی برای عرضههای اولیه سهام در بازار بورس فراهم باشد، اما در تابستان طبیعتا توجه همه به سمت انتخابات معطوف خواهد بود. قطعا فکر نمیکنم که در سال جدید میلادی روند ورود استارتآپهای فینتک به بازار بورس چندان سریع و طوفانی باشد.»
زیر سایه نظارت دقیق
همه ما به خاطر داریم که مارک زاکربرگ در سال 2019 و در پیشگاه کنگره از برنامه فیسبوک برای بررسی کامل سیستم بانکداری جهانی، دفاع کرد و این موضوع برای قانونگذاران چندان خوشایند نبود. کارشناسان فکر میکنند در ماههای پیش رو نظارتهای دولتی بر بازیگران صنعت تکنولوژیهای مالی افزایش پیدا میکند. این نظارت حتی با وجود تمایل قانونگذارانی مانند بانک مرکزی و صندوق سپردهگذاری بیمه به تشویق بانکها برای کار با تکنولوژیهای جدید و جلب نظر مشتریان بیشتر و تازه، همچنان وجود خواهد داشت. طبیعتا شرکتها باید استراتژیهایشان را متعادل و سازگار کنند.
«آلیسون کلارک» تحلیلگر ارشد موسسه تحقیقاتی Forrester در این مورد میگوید: «قانونگذاران قرار است با نگاه دقیقتری، هوش مصنوعی را زیر نظر بگیرند. فکر میکنم در سال جدید میلادی شاهد تغییراتی در روند قانونگذاری و نظارت بر صنعت فینتک هم باشیم. شفافیت در هوش مصنوعی موضوعی مهم و اساسی است که به نظارت و قانونگذاری نیاز دارد.»
«ونسا کلولا» مدیر ارشد تکنولوژی بانک و موسسه مالی Citigroup هم معتقد است: «ما میخواهیم مطمئن شویم که افرادی که معامله میکنند، همان کسانی هستند که خودشان را معرفی میکنند. از آنجایی که 40 میلیون دستگاه آنلاین وجود دارد، میتوانید این را ببینید که دیگر موضوع فقط مربوط به شناسایی مشتریان نیست؛ بلکه مربوط شناسایی دستگاه است. همچنین باید مطمئین شویم که تراکنشها در شکل و جایگاه درستی انجام میشوند.»
ظهور بانکهای دیجیتالی
Chime که پیشروترین بانک دیجیتالی آمریکا است، در حال حاضر ارزشی برابر 5.8 میلیارد دلار دارد. ارزش این بانک حتی از بعضی از بزرگترین بانکهای این کشور مانند New York Community Bancorp، CIT Group و یا Synovus Financial Corp هم بیشتر است. این بانک در واقع یکی از تازهواردهای این بخش است که به عنوان «بانکهای رقابتی یا نئوبانک» شناخته میشوند و توانستهاند در سه فصل اول سال 2019 بیش از 3 میلیارد دلار سرمایهگذاری جسورانه دریافت کنند. این بانکها توانستهاند تا حالا میلیونها مشتری جذب کنند و حالا این موضوع مطرح است که آیا این مشتریان به بانکهای دیجیتالی وفادار خواهند ماند یا نه.
«فرانک روتمن» یکی از سرمایهگذران QED Investors میگوید: «در حالی که این نئوبانکها هنوز نتوانستهاند با محصولات و خدمات بانکی سنتی هماهنگ شده و رقابت کنند، اما این موضوع برای مشتریان کم تعداد آنها هنوز به چالشی جدی تبدیل نشده است. با این اوصاف ما میتوانیم در سالهای 2020، 2021 یا 2022 درباره این بانکها بهتر و دقیقتر صحبت کنیم؛ زمانی که دیگر به آنها تازهوارد نگوییم و آنها به عنوان بازیگرانی مهم در اکوسیستم بانکی حضور داشته باشند.»
«میچ سیگل» یکی از مدیران شرکت بزرگ حسابرسی KPMG در این مورد میگوید: «به زودی شاهد افرادی خواهیم بود که سرویسهای بانکداری دیجیتالی را ارایه میکنند. در این مورد ویژگی شخصیسازی میتواند انقلابی و بااهمیت باشد. بانکداری دیجیتالی بدون شخصیسازی، کارکرد چندانی نخواهد داشت. این ویژگی همان چیزی است که میتواند وجه تمایز بانکداری دیجیتالی و بانکداری سنتی باشد و فرآیند انجام امور بانکی و مالی را سادهتر کند.»
غولهای تکنولوژی وارد میشوند
در سالهای اخیر شرکتهای بزرگ و مهم تکنولوژی به شکلی جدی برای ورود به بازارهای مالی، تلاش کردهاند. کارشناسان انتظار دارند که سرعت ورود آنها به این حوزه در سال جدید میلادی بیشتر هم بشود و معرفی کارت اعتباری مشترک شرکت اپل و گروه مالی Goldman Sachs هم نشانهای از این روند تازه است. شرکت مادر گوگل یعنی آلفابت هم اعلام کرده است که تصمیم دارد با همکاری بانک Citigroup، اقدام به تولید محصولاتی مشابه چک بکند. این در حالی است که فیسبوک هم به دنبال ایجاد یک ارز جهانی جدید است.
«مت هریس» در این مورد میگوید: «فکر میکنم این اتفاق اجتنابناپذیر است. شرکتهای تکنولوژی، چه کوچک و چه بزرگ، در سالهای آینده به دنبال افزودن امکانات پرداخت، تسهیلات و بیمه به الگوهای تجاری خودشان هستند و با این اوصاف هوشمندترین و بهترین بانکها هم میخواهند به این جنبش بپیوندند. فکر میکنم استارتآپهای حوزه فینتک هم سهم قابلتوجهی از این روند را به خودشان اختصاص بدهند.»
«فرانک روتمن» هم معتقد است که این روند بسیار گستردهتر از صرف ورود شرکتهای تکنولوژی به بازارهای مالی است. او میگوید: «باید محصولات بانکی را به مشتریان ارایه کرد که بتوانند اعتماد آنها را جلب کرده و آنها را به بانکداری دیجیتالی وفادار نگه دارند. شرکتهای تکنولوژی میتوانند با بانکهای بزرگ همکاری کنند و به این ترتیب خدمات و محصولات بهتری را به مشتریان ارایه بدهند.»
«لیندسی دیویس» هم میگوید: «ممکن است حتی شرکتی مانند نتفلیکس هم به بازار خدمات مالی نفوذ کند تا بتوانند با بازیگران جدید اقتصاد دیجیتال به رقابت بپردازد.»