چرا از 10 سال اخیر به عنوان «دهه فیسبوک» نام میبرند؟
در سال 2009، یعنی زمانی که مدیرعامل فیسبوک تنها 25 سال داشت، این شرکت گامهایی را رو به جلو برمیداشت. زاکربرگ در آن سال توانست تعداد کاربران خود را تا دوبرابر ارتقا دهد از 150 میلیون کاربر فعال ماهانه در ژانویه به 350 میلیون کاربر تا پایان ماه دسامبر برساند.
در آن سال، فیسبوک از قابلیتهای متنوعی و کلیدی همچون دکمه «لایک» و یا امکان تگ کردن دوستان زیر پستها و یا در کامنتها اضافه کرد. طولی نکشید که فیسبوک از پلتفرمیبرای نوجوانان، به بستری ارتباطی برای همه افراد در هر سنی تبدیل شد.
حال که در واپسین روزهای سال 2019 به سر میبریم، مارک زاکربرگ مدیرعامل فیسبوک، در حال گذراندن 35 سال از زندگی خود است و شاید باورکردنی نباشد، اما تعداد کاربران فعال ماهانه این شبکه اجتماعی از مرز 2.45 میلیارد نفر هم عبور کرده است.
برای درک بهتر این عدد باید بگوییم که در حال حاضر، نزدیک به یک سوم از جمعیت کره زمین جزو کاربران این شبکه اجتماعی هستند و جالب آنکه هر ماه نیز به این آمار اضافه میشود. فیسبوک در سال 2019 نیز از چند ویژگی جدید رونمایی کرد که بیشتر حول محور سیاست میچرخید.
فیسبوک دیگر به یکی از اعضای جدایی ناپذیر زندگی بسیاری از انسانها تبدیل شده و در طی 10 سال اخیر توانسته رشد خیرهکنندهای را در میان رقبای قدرتمند خود تجربه کند. در این سالها، بسیاری از اپلیکیشها و پلتفرمها ظهور کردند که سرنوشتی جز شکست و فراموشی در انتظارشان نبود.
رشد و فراگیر شدن استفاده از فیسبوک در طی سالهای اخیر به قدری چشمگیر بود که بسیاری از کارشناسان، دهه اخیر را دهه موفقیت فیسبوک نامگذاری کردهاند. شبکهای اجتماعی که در فوریه 2004 و توسط دانشجویی معمولی در آن زمان به نام مارک زاکربرگ راهاندازی شد و بستری بود برای ارتباط میان دانشجویان دانشگاههاروارد.
طولی نکشید که این شبکه اجتماعی در میان دیگر دانشگاهها و دانشجویان آمریکا، محبوب شد و در تابستان 2004 نیز این شرکت رسما کار خود را به عنوان یک شرکت آغاز و مقر خود را در کالیفرنیا، نزدیکی دانشگاه استنفورد برپا کرد.
رشد فسبوک به نحوی بود که در سال 2005، بسیاری از مدارس و کسب و کارها به استفاده از آن ترغیب شدند و حتی دانشگاههای بین المللی آمریکا نیز به آن پیوستند. این استقبال سبب شد تا تعداد کاربران فیسبوک در سال 2006 به چیزی حدود 6 میلیون نفر برسد. اما اوج کار فیسبوک زمانی بود که درهای پلتفرم خود را به روی همگان باز کرد و هر کسی، از هرجایی میتوانست در آن ثبت نام کند و عضو شود.
با ظهور گوشیهای هوشمند در سال 2007 و عرضه اولین آیفون اپل، فیسبوک توانست عملکردی فراتر از آنچه تصور میشد، از خود نشان دهد و در میان کاربران محبوب شود. سال 2008 اما، این شبکه اجتماعی با دو اتفاق مهم روبهرو شد.
نخست؛ رسیدن تعداد کاربران این شبکه اجتماعی به 100 میلیون نفر که در طی مدت زمانی کم به این مهم دست یافت. و دوم؛ تبدیل شدن به ابزاری برای تبلیغات سیاسی، به طوری که گفته میشود باراک اوباما توانست با کمک فیسبوک در انتخابات آمریکا پیروز شود. بسیاری از رسانههای آمریکا در این رابطه نوشتند: اوباما اولین رئیس جمهور تاریخ آمریکاست که توانست با کمک وب، در انتخابات پیروز شود.
فیسبوک تا سال 2012، همچنان بر تعداد کاربران خود میافزود و تا جایی که تعداد کاربران این پلتفرم به 850 میلیون نفر رسید، تصمیم گرفت تا سهام خود را به بازارهای عمومیارائه کند. عرضه عمومیسهام فیسبوک، در این سال سروصدای زیادی به پا کرد. با آغاز عرضه، ارزش هر سهم فیسبوک از 38 دلار به 42.05 دلار افزایش یافت و ظرف چند دقیقه، تمامیسهام این شرکت به فروش رفت.
در این سال یعنی 2012 بود که فیسوک، تصمیمیبزرگ را برای خرید اینستاگرام گرفت. خریدی که چیزی حدود یک میلیارد دلار برای این شرکت آب خورد. در آن زمان، حدود 27 میلیون نفر جزو کاربران iOS این شبکه اجتماعی تصویرمحور بودند.
عرضه نسخه اندروید و اضافه شدن قابلیتهای جدید به این اپلیکیشن سبب شد تا پایان سال 2018، تعداد کاربران این پلتفرم از رمز یک میلیارد نفر هم عبور کند. اینستاگرام اکنون به یکی از محبوبترین برنامهها نزد کاربران تبدیل شده و بسیاری از چهرههای تاثیرگذار و مشهور دنیا، در آن عضو هستند و مطالب خود را به اشتراک میگذارند.
در اواخر سال 2013 اما، فیسبوک با قراردادی به ارزش 200 میلیون دلار، استارتاپ Onavo را خریداری کرد و از فعالیت این استارتاپ در حوزه تجزیه و تحلیل اطلاعات بهره میگرفت. گفته میشود که اطلاعات حاصل از بررسیهای Onavo، فیسبوک را به خرید واتساپ سوق داد؛ خریدی به ارزش 19 میلیارد دلار.
طبق گزارشهای رسمی، بعد از اضافه شدن واتساپ به زیرمجموعه فیسبوک، تعداد کاربران این پلتفرم با رشدی محسوس همراه شد به طوری که در سال 2017، حدود 1.5 میلیارد نفر از این برنامه استفاده میکردند.
اگر بخواهیم به طور خلاصه بیان کنیم، باید گفت که فیسبوک در 10 سال اخیر توانست برخلاف بسیاری از شرکتها، روندی رو به رشد را تجربه کند و اتفاقات زیادی را در دنیای فناوری رقم بزند. اگرچه اخیرا سیاستهای اشتباه این شرکت در عدم حفاظت از حریم شخصی و اطلاعات خصوص کاربران، دردسرهایی را برای آن بوجود آورده، اما اعلام کرد که حداکثر تلاش خود را برای جلب اعتماد کاربران بکار خواهد بست.
همچنین، اخیرا این شرکت اعلام کرد که برای انتخابات سال 2020 آمریکا، تمهیدات ویژهای را اندیشیده تا از انتشار اخبار و اطلاعات نادرست در این پلتفرم جلوگیری کند.