شبکه کوانتومی چیست؟
در چند سال گذشته پیشرفتهای عظیمی در حوزه علم اطلاعات کوانتومی(Information Quantum Science) و شبکه کوانتومی صورت پذیرفته است.
از الگوریتمهای کوانتومی که رمزنگاری کلید عمومی (Public Key Cryptography) را دچار مخاطره جدی کردهاند تا توسعهی پروتکلی برای دورفرستی (Teleportation) حالات کوانتومی ( از یک ذره به ذره دیگر) مثالهایی در این زمینهاند.
یکی از مباحث جالب در این علم حوزهی شبکههای کوانتومی است که جزیی اساسی از محاسبات کوانتومی(Quantum Computing) و سیستمهای ارتباطات کوانتومی (Quantum Communication System) به شمار میروند.
در یک شبکه کوانتومی اطلاعاتی که به شکل کوانتوم بیت ( یا به اصلاح کیوبیت – Qubit) هستند در میان شماری از پردازندههای کوانتومی (Quantum Processor) مجزا از هم انتقال ( و تبادل) مییابند.
مفهوم کیوبیت از اصل برهمنهی کوانتومی (Quantum Superposition) نشأت میگیرد. برخلاف منطق دودویی که بنیان کامپیوترهای کنونی را تشکیل میدهد (یعنی هر بیت میتواند یا صفر باشد یا یک)، برهمنهی کوانتومی به این معنا است که یک کیوبیت در آن واحد میتواند دو مقدار صفر یا یک را با هم داشته باشد.
برهمنهی کوانتومی
برهمنهی کوانتومی موضوع بسیار جالب و در عین حال عجیبی در شبکههای کوانتومی است که از مکانیک کوانتوم الهام (Quantum Mechanics)گرفته شده است.
طبق این مفهوم، به نظر میرسد که ذرات در آن واحد در چند جای مختلف وجود دارند یکی از راههای ممکن برای اینکه درک کنیم یک کیوبیت چگونه میتواند در آن واحد در چند مکان مختلف وجود داشته باشد این است که تصور کنیم هر کیوبیت دارای دو یا بیش از دو بعد است.
بر این اساس هرکدام از بعدها میتوانند پایین (منطق ۰) و بالا (منطق ۱) باشند. از اینرو یک کوبیت دو بعدی میتواند در آن واحد دارای چهار حالت مستقل (۱۱-۱۰-۰۱-۰۰) باشد.
حال اگر کوبیت مثلأ دارای ۵ بعد باشد ۳۲ حالت ممکن مستقل بین ۰۰۰۰۰ و ۱۱۱۱۱ وجود خواهد داشت که این وضعیت توان ذخیرهسازی داده را به نحوی شگرف افزایش میدهد.
یک پردازندهی کوانتومی در واقع یک کامپیوتر کوانتومی کوچک است که میتواند روی تعداد مشخصی از کیوبیتها (عملگرهای) گیتهای منطقی کوانتومی (logical gate operator) را اجرا کند.
نحوهی کار شبکههای کوانتومی شبیه شبکههای کلاسیک است ( از حیث معماری) و تفاوت اصلی در این است که مشابه با محاسبات کوانتومی، شبکههای کوانتومی برای حل مسایل مشخصی نظیر مدلسازی سیستمهای کوانتومی، ارتقای سطح امنیت ، انتقال حجم وسیعی از اطلاعات و غیره از عملکرد بسیار بهتری برخوردارند.
چهاربخش معماری شبکههای کوانتومی
معماری اصلی شبکههای کوانتومی و عمومأ اینترنت کوانتومی را می توان در چهار بخش بررسی کرد.
اول اینکه ما یکسری گره پایانی (End Node) داریم که برنامههای کاربردی ( اپلیکشنها) روی آنها اجرا میشود. این گرههای پایانی در واقع پردازندههای کوانتومی حداقل یک کیوبیتی هستند. برخی از کاربردهای یک اینترنت کوانتومی مستلزم استقرار پردازندههای چند کیوبیتی و همچنین حافظهی کوانتومی (Quantum Memory) در گرههای پایانی است.
دوم اینکه برای انتقال کیوبیتهایی از یک گره به گره دیگر، ما به خطوط ارتباطی نیازمندیم. برای این هدف میتوان از فیبرهای مخابراتی استاندارد استفاده کرد. ( در این حالت) برای محاسبات کوانتومی شبکهای که در آن پردازندههای کوانتومی در فواصل کوتاهی به هم متصل باشند، بسته به پلتفرم سختافزای پردازندههای کوانتومی ، از طول موجهای مختلفی میتوان استفاده کرد.
مرتبط : چرا سیلیکون ولی دیگر جذاب نیست؟سوم اینکه، برای حداکثر بهرهگیری از زیرساختهای ارتباطی، به سویچ نوری (Optical Switch) نیاز است که بتواند کیوبیتها را به پردازندهی کوانتومی مدنظر سوییچ( ارسال) کنند.
این سوییچها لازم است تا همدوسی کوانتومی (Quantum Coherence) را حفظ کنند و دچار ناهمدوسی کوانتومی (Quantum Decoherence) نشوند (که) در قیاس با سوییچهای نوری استاندارد، این وضعیت چالش بسیار جدی را برای ساخت این سوییچ ها فراهم میکند.
ناهم دوسی کوانتومی به این حقیقت اشاره دارد که با توجه به طبیعت مکانیک کوانتومی، در صورتی که ذرات با جدارههایی که آنها را در بر میگیرند برخورد داشته باشند تمام اطلاعات ذخیره شده روی آنها از بین خواهد رفت و سیستم شبکههای کوانتومی دچار ناهمدوسی کوانتومی میشود.
در نهایت ، این شبکه به یک تکرارگر کوانتومی (Quantum Repeater) برای انتقال کیوبیت ها در فواصل طولانی نیاز دارد. یک تکرارگر در واقع تجهیزی الکترونیکی است که سیگنالی را دریافت کرده و آن را با سطح دامنه بالاتر و انرژی به سمت دیگری ارسال میکند.
بدین ترتیب میتوان سیگنال را بدون کاستی به فواصل دورتری فرستاد تا مناطق بیشتری را پوشش دهد. این تکرارگرها در بین گرههای انتهایی قرار دارند. از آنجایی چون کیوبیتها را نمیتوان کپی کرد، روشهای کلاسیک تقویت سیگنال به هیچ وجه امکان پذیر نیستند. بنابراین یک تکرارگر کوانتومی دارای شیوهی کاری اساسأ متفاوتی از تکرارگرهای کلاسیک است.
از این نویسنده : کامپیوترهای کوانتومی چیست؟منابع:
Kimble HJ. The quantum internet. Nature. 2008 Jun 18;453(7198):1023.
Pirandola S, Braunstein SL. Unite to build a quantum internet. Nature. 2016 Apr 14:169-71.
Elliott C. Building the quantum network. New Journal of Physics. 2002 Jul 12;4(1):46.
مطالب بسیار ساده و قابل فهم بیان شده بود، ولی وقتی که برای آشنایی با شبکه های کامپیوتری ساده حتی نیاز به ساعت ها مطالعه و تحقیق و شرکت در دوره و … می باشد (در حالی که مفاهیم مبانی کامپیوتری و شبکه های کلاسیک بسیار ساده می باشد) مسلما آشنایی با شبکه های کامپیوترهای کوانتومی و محاسبات کوانتومی بسیار بسیار پیچیده خواهد بود.
عالی است ولی اگر در رابطه با بستر انتشار کوانتومی هم صحبت شود خوب است.
بسیار عالی
بسیار خوف بود. عالی
بسیار عالی بود
سلام جناب دکتر بسیار عالی بود
بسیار مطلب مفیدی بود و به شکلی ساده بیان شده بود
عالی بود
مطلب جالبی بود
سلام جناب دکتر بسیار عالی بود