استارتاپ

چند نکته درباره تجاوز راننده اسنپ

طی روزهای اخیر گفت و گو با یک راننده اسنپ که متهم به تجاوز به یک مسافر این سرویس تاکسی اینترنتی است سروصدای زیادی در رسانه‌ها و  فضای مجازی ایجاد کرده است. این فرد که به اتهام تجاوز به مسافر در بازداشت به سر می‌برد در یک گفت وگو چگونگی این ماجرا را شرح داده است.او در بخشی از مصاحبه شرح می‌دهد که به دلیل داشتن سوپیشینه نتوانسته  برگه سوپیشنه را به این شرکت تحویل دهد به همین دلیل اسنپ دسترسی او را قطع کرده اما در کمال تعجب کمتر از یک روز بعد با کمک یکی از کسانی که تابلوی اسنپ در خیابان‌ها در دست دارند ( و رانندگان را تشویق به ثبت نام رایگان در این سرویس می‌کنند) با  ارایه تصویر مدرک یکی از اقوامش دوباره قادر به فعالیت در این شرکت می‌شود.

متهم در این مصاحبه می‌گوید:

اولش کار می‌کردم ولی بعد از اینکه برگه سوءپیشینه رو تحویلشون ندادم، برنامه‌ای که توی گوشی داشتم قطع شد. رفتم دفتر اسنپ و اونا گفتن باید سوءپیشینه بیاورم ولی چون سابقه داشتم بهشون نگفتم. توی راه برمی‌گشتم که دیدم چندتا جوون توی دستشون پلاکارد گرفتند که راننده برای اسنپ استخدام می‌کنند. به یکیشون مشکلم رو گفتم اون هم گفت توی فک و فامیل یا رفقام کسی رو دارم که گواهینامش رو بده. گفتم دارم. اون هم گفت از روی گواهینامه و کارت ماشین و بیمه عکس بگیرم و براش بفرستم. همون روز اون کار رو کردم و شب نشده برنامه اسنپم وصل شد و سرویس رفتم.

در مورد این موضوع ذکر چند نکته مهم است:
۱- قاطبه رانندگان اسنپ یا سرویسهای مشابه مثل تپسی افراد شریف و درستکار جامعه ما هستند که در سیستم حمل ونقل شهری مشغول به کارند و مدل جذب راننده توسط اسنپ و عدم نظارت بر ورود افراد خطاکار و سابقه‌دار به این جرگه عملا نادیده گرفتن حقوق همین رانندگان خدوم و زحمتکش است. 

۲- سرویس‌های تاکسی اینترنتی مانند اسنپ، تپسی، کارپینو و سایر استارت‌آپ‌های این بخش فضای مناسبی را برای بهبود سیستم حمل ونقل بیمار ما ایجاد کرده‌اند به همین دلیل و به درستی از ابتدای تاسیس همواره این استارت‌آپ‌ها مورد تمجید و حمایت نخبگان و رسانه‌ها قرار گرفته‌اند به همین دلیل انتقاد از عملکرد و روال‌های اشتباه آن‌ها و یا به خصوص از عملکرد برخی مدیران کم تجربه‌شان در جهت سالم‌سازی و جهت دهی صحیح آن‌هاست نه نفی و نادیده گرفتن خود این سرویس‌ها یا حمایت از رقبای سنتی که همه با مصائب آن‌ها آشنا هستیم.

۳- همچنان که در مطلب چندی قبل آی تی ایران (جلوی دیکتاتور شدن اسنپ را بگیریم) بر آن تاکید شده بود مهم‌ترین ارزش استارت‌آپ‌هایی چون اسنپ در ایجاد ارزش‌هایی چون احترام به مسافر و بازگشت اعتماد مسافران به سیستم حمل و نقل است اما در همان مطلب هم گفته شد متاسفانه که با بزرگ‌تر شدن این سرویس‌ها شاهد کم‌رنگ‌تر شدن آن ارزش‌ها هستیم و این نگران کننده است چراکه مثلا در همین اتفاق پیش آمده – تجاوز راننده اسنپ به مسافر – شاهد خدشه‌دار شدن اعتماد عمومی به این سرویس‌ها هستیم. مسافران در هنگام استفاده از تاکسی‌های اینترنتی به سرویس مذکور اعتماد کرده‌اند و تصور نمی‌کنند که یک فرد سابقه‌دار به راحتی و با دادن یک کپی گواهینامه یا شناسنامه یا کارت ملی از فامیل به عنوان راننده اسنپ مشغول به فعالیت شود.

۴- بر اساس مدل کسب وکار شرکتی چون اسنپ این طبیعی به نظر می رسد که این شرکت به دنبال جذب سریع رانندگان باشد به همین دلیل هم کم و بیش شاهد تبلیغات جذب راننده این شرکت و رقبایش در جذب راننده در سطح شهر هستیم نکته اما این است  شرایط جذب رانندگان بر چه اساسی است و چه نظارتی از سوی چه نهادهایی بر این فرآیند صورت میگیرد؟ چه استانداردهایی از سوی چه نهادهای شهری باید برای سرویس‌های شهری چون اسنپ مقرر شده و یا اساسا روال‌های خود این شرکت چگونه تامین کننده امنیت مسافرت شهری است؟ بر اساس قوانین اسنپ ( این مطلب را بخوانید تا ببینید چه حقوقی در اسنپ دارید و ندارید ) اسنپ هیچ مسئولیتی در قبال کارها و رفتار راننده که خلاف قوانین کشور باشد را بر عهده نمی‌گیرد و در صورت رخ دادن چنین موردی شما باید از شخص خاطی شکایت کنید نه اسنپ! اما به راستی سرویسی که مسئولیت به خدمت گرفتن رانندگان را دارد باید اجازه دهد به راحتی یک فرد سابقه دار در آن مشغول به کار شود؟ سوال این است چند راننده دیگر با مدل مشابه در اسنپ مشغول به کارند و اسنپ بعد از دریافت چنین باگی در این سیستم چه راه حلی برای عدم رخداد مجدد آن اندیشیده است؟

۵- امروزه در کشوری چون بریتانیا و در شهری چون لندن – که قطب استارت‌آپی اروپاست –  شاهد هستیم که اوبر ( که اسنپ و تپسی مدل کپی شده آن هستند ) به رغم داشتنن چندین میلیون مسافر و راننده به دلیل عدم تامین شرایط و استانداردهای مورد نیاز نتوانسته مجوز فعالیتش را تمدیدکند این نشان دهنده این است که حتی در کشورهای توسعه یافته و در شهری چون لندن موضوع نظارت بر این سرویس‌ها بسیار جدی است. 

۶- تاکسی‌های اینترنتی بر خلاف باور عمومی بر پایه سیستم حمل ونقل عمومی و چارچوب همین جامعه‌ای بنا شده‌اند که در آن زندگی می‌کنیم – ولو در نقطه تماس با مسافر از طریق اپلیکیشنن تحول روبنایی مهمی ایجاد کرده اند – و نمی‌توان انتظار داشت تمام مشکلات ریشه‌ای جامعه از طریق همین اپلیکیشن و گروه پشتیبان آن حل شود. یکی از مهم‌ترین معضلات در این بخش تعیین هویت و یا احراز هویت شهروندان است این معضل نه تنها گریبان تاکسی‌های اینترنتی که گریبانگیر برخی از دیگر استارت‌آپها از جمله در بخش فین‌تک و پرداخت را هم گرفت و منجر به مسدود شدن آن ها هم شد به نظر می‌رسد هرچند نباید از خطای باگ‌های جذب در سیستمی چون تاکسی اینترنتی راحت گذشت اما موضوع تعیین هویت افراد در سطحی کلان باید حل شود. 

۷- موضوع تجاوز به مسافر موضوع بسیار مهم و چالش برانگیزی برای تاکسی‌های اینترنتی است و اتفاقا در سال ۲۰۱۴ به دلیل اتفاق مشابه در هند اوبر از فعالیت در دهلی نو منع شد. پیگیری این موضوع و رفع و رجوع مناسب اشکالات می‌تواند به درس‌آموزی بزرگی برای استارت‌آپ‌های ایرانی منجر شود. 

مرتبط:

جلوی دیکتاتور شدن اسنپ را بگیریم

 

نوشته های مشابه

‫75 دیدگاه ها

  1. البته من اینم اضافه کنم که اتفاقی که الآن افتاده یعنی تجاوز به راننده ، احتمال اتفاق برعکس یعنی برای راننده هم کم نیست چون بارها شده که با یه سیمکارت سفری درخواست میشه و بعد از تأیید درخواست وقتی به مسافر زنگ میزنی اونور خط میگه شماره مورد نظر خاموش است ، من نمیدونم یه کسایی با چه روش هایی ماشین میگیرن ، به اسنپ چند بار اطلاع دادم اما در عمل هیچ فرقی نکرده !

  2. من فارغ التحصیل دانشگاه تهران هستم که به خاطر از دست دادن شغل از اردیبهشت ماه شروع به کار در اسنپ کردم ؛ نکته جالب اینه که تا دو ماه و نیم بدون دادن سو پیشینه کار می کردم و آخرشم خودم رفتم گرفتم و بردم دادم ، این مطلب عین حقیقته و گفتم که حالا حساب کنید چند نفر همین الآن اینجوری دارن کار می کنن ، این درحالیه که اسنپ خیلی منظم تره ، وضعیت بقیه از لحاظ این موارد فکر می کنم بدتر باشه .

  3. رانندگان اسنپ اکثرا قشر تحصیل کرده با مدارک لیسانس و فوق لیسانس و امثالهم میباشند و بسیار انسانهای فهیم و محجوب و با شخصیتی هستند در این قضیه باید ان کارمند خاطی مجازات شود که اگر چنین کاری را نمیکرد ان شخص متجاوز هم به تصور اینکه گواهینامه و مشخصاتش متعلق به دیگریست این چنین عمل وحشیانه ای نمیکرد

  4. اینو هم بگم که ما ایرانی ها یاد گرفتیم هر موضوعی رو بدون اینکه حتی چند ديقه بهش فکر کنیم راحت راجب بهش قضاوت میکنیم و خیلی تحت تاثیر رسانه ها و حرف بقیه هستیم.نمیدونم شاید قدرت تفکر ازمون گرفته شده. من یه پزشکم و به کرات دیدم که چطور مردم بابت بالفرض یک اشتباه پزشکی (البته اگر واقعا اشتباه رخ داده باشه!!و فضاسازی رسانه ها نبوده باشه)کل جامعه پزشکی رو زیر سوال ميبرن.کاش قبل از این همه قضاوت و جبهه گیری یکم فکر کنیم.

  5. به نظر من این قضیه اصلا ارتباطی به اصل و قوانين اسنپ نداره. اتفاقا اسنپ سرویس دهی و رانندگان بسیار خوبی داره. امنیتش هم از سایر وسایل نقلیه عمومی ما بهتره.تجاوز در تاکسی های شهری خیلی راحت تر و حتی بدون پیگیری و مشخص شدن فرد خاطی اتفاق می افته .حالا یه مورد از بین این همه سرویس دهی اسنپ اتفاق افتاده این جوری شر به پا میکنید که اسنپ خیلی بده و باید منحل بشه !! من که اصلا اعتمادی به تاکسی زرد های داخل شهری ندارم .مطمئنا اسنپ از این پس سو ئ پیشینه رانندگان رو با دقت بیشتری بررسی میکنه.

  6. باید اون راننده واونکسی که با اوراق جعلی تونسته اکانت راننده رو فعال کنه تنبیه جدی بشن
    من یه راننده اسنپم که امورم ازین راه در میاد والان چند روزه زنگ خور کم شده وگرفتاریو بی پولی ما زیاد
    از اسنپ خواهش میکنم در جذب راننده دقت کنه دوباره مشکلات این چنینی پیش نیاد تا ما هم هز نون خورن نیوفتیم
    ممنون

  7. متاسفم براي افرادي كه امنيتشون رو با اين سيستم هاي بي در و پيكر به خطر ميندازن
    راننده رو چهار تا جوان بيكار تو كف خيابون استخدام ميكنن اونم فقط با كپي
    تو خيابونها هم شب تا صبح تو ماشين ميخوابن و نوعي كارتن خواب جديد درست كردن
    اونوقت اقاي وزير ( وأعظي) با افتخار از اسنپ حمايت ميكنه
    كجايي اقاي وزير تا جنايت رو ببيني
    متاسفم واقعا متاسفم كه بخاطر يك مقدار ارزوني اين بلا ها سرمون مياد

  8. فقط ما نیستیم که از امنیت پایین اسنپ و تپسی شاکی هستیم ، در سایر نقاط جهان هم همین وضعه . همین یک هفته قبل فیلمی اکران شد در سینمای آمریکا به نام RYDE . این فیلم درباره امنیت پایین تاکسی های اینترنتی هستش مثل اسنپ و تپسی و نمونه ی آمریکاییش اوبر .در این فیلم خیلی واضح داره نشون میده که امنیت این تاکسی های اینترنتی مثل اسنپ و تپسی و اوبر چقدر پایینه که یه قاتل زنجیره ای در نقش یه مسافر اسنپ درخواست می کنه و راننده رو به قتل می رسونه و بعد از اون خودش در نقش راننده ، مسافران بعدی رو به قتل می رسونه و در آخر …
    پیشنهاد می کنم این فیلم رو حتماً ببینید.

  9. آخه این چه استدلالیه !؟ یه نفر میاد تو اسنپ و حدفاصل زمانی که سوء پیشنه اش به شرکت برسه میتونه هزاران بار تجاوز کنه ؟!!!!
    بس کنید این استدلال های آبکی و بی پایه و اساس رو …
    خب اگر بخواد چنین جرایمی رو مرتکب بشه چرا میاد در داخل سیستمی که انواع مختلفی از اطلاعاتش در اون ثبت شده و به راحتی میشه که پیداش کنند . مگه کف خیابون و آدم های معلوم الحالی که به اصطلاح دنبال اُتو زدن و ولگردی و … هستن رو ازش گرفتن ؟
    خیلی راحت میاد یه چرخی تو خیابونهای معروف و مشخصی که پاتوق افراد خراب هست میزنه، بعدش هم در کمال خاطر و آسایش کیس خودشو رو پیدا میکنه و …
    چه لزومی داره بیاد تو اسنپ که تهش صددرصد دستگیریه …
    میدونید مشکل ما ایرانی ها چیه ؟
    خیلی پرتوقعیم و خیال میکنیم اگر خدمت و سرویسی هست برای ما باید خیلی ویژه ی ویژه باشه، حال و حوصله یه تحقیق و مطالعه تطبیقی با مدل های این نوع خدمات در کشورهای دیگه رو نداریم و به قولی نهایت دیدمون تا نوک دماغمونه
    تا یه سرویس راه می افته اونقدر ایراد ازش میگیرم و انگشت تو سوراخاش میکنیم تا بترکه (مثل همین نویسنده محترم که در مطلب پیشینشون هم که به واسطه خطای الگوریتمی یه اتفاقی افتاده بود، نتیجه گرفت که پس اسنپ دیکتاتوره !! در حالی که ننشسته بود فکر کنه که شرکت باید به هردوطرف راننده و مسافر پاسخگو باشه )
    بهرحال ایراداتی بر هر سرویس و پدیده ای که به صورت جدید ظهور پیدا میکنه وجود داره و راهش این نیست که با نوشتن چند مطلب جهت دار و سیاه نمایی در مورد اون و درج کامنت هایی در راستا و مکمل همون مطلب تخریبی انتظار داشته باشیم که سرویس تکمیل و اصلاح بشه بالعکس چه بسا بهانه ای به دست بهانه جویان که تمایلی به فعالیت های چنین استارتاپهایی ندارن میدیم و در نهایت باعث خشک شدن این نوع از موضوعات نو میشیم . بهتره که در بیان انتقاد انصاف و روش صحیح ابراز اون رو بلد بشیم .
    در انتها بهتره بگم خودم راننده اسنپ هستم و مشکلات موجود هم در سمت مسافرین و هم در سمت رانندگان رو به وفور دیدم و لمس کردم ولیکن با طرح صحیح مسأله تاکنون خیلی از مشکلات مذکور حل شده است .

  10. در پاسخ به علی که میگه بسیاری از تاکسی های تهران هم مال راننده های حقیقی نیست : بله ممکنه اما همون مجوز اصلی به راحتی به راننده حقیقی داده نمیشه و هویت طرف رو دقیق چک میکنن در اینجا اما با یه کپی گواهینامه که از طرف خود بازاریابهای اسنپ به طرف داده شده اون تونسته تو سیستم کار کنه .

  11. سلام من خودم راننده اسنپم و خیلی متاسف شدم برای همچین موضوعی ک پیش آمده.
    نظرم اینه ک باید شرکت با دقت بیشتری راننده جذب کنن همه چیش روی اوسل پیش میره مخصوصا قیمتا ولی برای راننده یا مسافر رو اوسل نیست راننده باید گواهی داده باشه تا بره سرکارش اگه نداره باید سخت گیر باشن حداقل از طرفی ک استخدام میشه اسم گواهی نامه با اسم صاحب ماشین مشخص شده باشه الان خیلیا دارن سواستفاده میکنن ماشین نو میخرن میدن دست راننده اجاره ای اینم مطمئنم ی اتفاقی می افته یا مسافری ک با ایمیل فقط میاد تو برنامه چی حداقل ی کد ملی نزاشتن ک آدم بدونه اعتماد داشته باشه به مسافرش یکم پیگیری کنن عالی میشه هرکی به هرکی نباشه

  12. فراموش نکنیم بسیاری از تاکسی های زرد تهران هم در اختیار راننده ی حقیقی صاحب امتیاز تاکسی نیست و هویت راننده های شخصی هم که کاملا نا مشخص . در شرایطی که فشارهای زیادی برای جلوگیری از فعالیت اپ های تاکسی یاب وجود داره امیدوارم این اتفاق تبدیل به بهانه ی جدیدی برای این تلاش ها نشه. و البته اسنپ هم باید با پذیرش مسوولیت این اتفاق و تغییر شرایط پذیرش راننده در جهت حفظ احترام و امنیت بیشتر مسافر اطمینان از دست رفته ی کاربران نسبت به خودش رو بازگردونه. همیشه مساله فقط سرویس ارزونتر نیست

  13. سلام
    عالی بود اما نکته غم انگیزناک ماحرا اینه که از بین سایتهای فعال حوزه فناوری فقط فارنت و شما به این موضوع پرداختید بقیه مث زومیت و دیجیاتو ظاهرا بصرفشون نبوده.

  14. اینکه نباید برای اسنپ شکایت کرد درست نیست باید یک جای کار او را هم درگیر کنند چون تجربه نشان داده افراد خلافکار تنها در صورتی که فقط خودشان درگیر یک بزه باشند راحت تر خلاف میکنند

  15. اسنپ در جذب راننده نه تنها بی دقتی میکنه بلکه افرادی که ازش استفاده میکنند کاملا براشون مشخصه که کیلیویی راننده جذب میکنه. راننده از زمان ثبت نام تا زمان قطع شدن سرویسش چند هفته وقت داره که توی همین فاصله هزاربار میتونه به دیگران تجوز کنه و یا ازشون دزدی کنه.
    مطمئنا برای اسنپ جذب سریع راننده مهمتر از امنیت مسافر بوده که اولویت سیستم هاش رو به این صورت گذاشته.

  16. در کنار کم کاری و اهمال اسنپ که نیازمند برخورد است، باید قانونی تصویب شود که مردم نتوانند مدارک شناسایی خود را به دیگران بدهند. باید کاری کرد تا از این به بعد من حاضر نباشم گواهینامه یا شناسنامه ام را به راحتی به دوست یا فامیلم قرض دهم و اگر دادم باید منتظر عواقب آن باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا