هواپیماهای بدون خلبان تا 2025 وارد می شوند
تحلیل گران معتقدند که هواپیماهای بدون خلبان احتمالا تا سال 2025 آماده بهره برداری تجاری خواهد شد، اما طبق تحقیقات جدید، بیش از نیمی ز مسافرین هوایی، از سوار شدن به یک هواپیمای بدون خلبان امتناع خواهند کرد.
طبق تحقیقات جدید بانک سرمایه گذاری UBS، ظهور هواپیماهای بدون خلبان میتواند هرساله هزینهای حدود 35 میلیارد دلار برای شرکتهای هواپیمایی صرفه جویی کند که به ارزانتر شدن نرخ پروازهای هوایی منجر خواهد شد. طبق این تحقیق، خلبانهای انسانی هر ساله حدود 31 میلیارد دلار برای شرکتهای هواپیمایی هزینه در پی دارند که مبلغ 3 میلیارد دلار هزینه آموزش نیز به مبلغ فوق افزوده میشود. هواپیماهای اتوماتیک میتوانند پرواز امنتر و به صرفه تری را برای مسافرین رقم بزنند و به علاوه 1 میلیارد دلار هزینه سوخت نیز هر ساله صرفه جویی میشود.
با این وجود، ترس مسافرین از هواپیماهای بدون خلبان قابل درک است. بیش از 50 درصد از 8 هزار نفری که در تحقیق UBS مورد بررسی قرار گرفتند، اعلام کردند که در مورد پرواز با یک هواپیمای بدون خلبان احساس خوبی ندارند، حتی اگر چنین پروازی برایشان ارزانتر تمام شود. این گزارش عنوان میکند:” حدود 54 درصد از شرکت کنندگان در این تحقیق ادعا کردند که احتمالا هرگز سوار یک هواپیمای بدون خلبان نمیشوند و تنها 17 درصد اعلام کردند که ممکن است با چنین هواپیمایی پرواز کنند.”
سخنگوی انجمن خلبانان- Air Line Pilots Association( مجمعی شامل 57 هزار خلبان در شمال آمریکا) در گزارشی اعلام کرد که خلبانها در آینده نیز به عنوان یکی از ارکان حیاتی صنعت پروازهای تجاری باقی خواهند ماند. Corey Kuhn. سخنگوی این انجمن میگوید:” این تحقیقات نشان میدهد که مردم رفاه و امنیت مسافرتهای هوایی خود را با قیمت ارزانتر بلیط، مبادله نخواهند کرد. خدمه پروازی حرفهای و با تجربه، چیزی نیست که برای آن جایگزین پیدا شود.”
با این وجود، هواپیماهای بدون خلبان میتوانند بسیاری از مشکلات صنعت هوایی تجاری مانند کمبود خلبان آموزش دیده را جبران کنند. طبق گزارش Boeing 2016 Pilot Outlook ، شرکتهای هواپیمایی شمال آمریکا تا سال 2035 باید حدود 112 هزار خلبان جذب کنند. کمبود خلبان سال گذشته تاثیرات چشم گیری به روی خدمات مشتریان شرکتهای هواپیمایی مختلف داشته است. با در نظر گرفتن رشد دوبرابری مسافرتهای هوایی تا 20 سال آینده، کمبود خلبان میتواند صنعت هواپیمایی رو به رشد کنونی را با اختلال مواجه کند.
Candace McGraw، مدیر اجرایی فرودگاه بینالمللی Cincinnati/Northern Kentucky میگوید:” نوآوری برای اثر بخشی، کارایی و پایداری طولانی مدت تمام صنعتها ضروری است و صنعت هوایی هم استثنا نیست. ما از زمان برادران رایت تا به امروز پیشرفت های شگرفی در این زمینه داشتهایم و مطمئنا نوآوری در آینده نیز یکی از ارکان صنعت هوایی به شمار خواهد رفت.”
شرکت هواپیما سازی Boeing Co. و Airbus ، دو شرکتی هستند که سالهاست مشغول توسعه تکنولوژی هواپیماهای بدون خلبان هستند و طبق گفته Jay Ratliff، یکی از کارشناسان محلی هواپیمایی، همین حالا نیز از هواپیماهای بدون خلبان در قسمتهایی از صنعت هواپیمایی آمریکا استفاده میشود. Ratliff معتقد است که حداقل تا 15 سال آینده، شاهد ورود هواپیماهای بدون خلبان به بازار هستیم. به عقیده Ratliff یکی از مشکلات احتمالی ورود این تکنولوژی، عدم قبول آن از طرف مسافران و مشتریان است و به علاوه احتمال حمله هکرها برای به دست گیری کنترل این هواپیماها نیز وجود دارد. همچنین، طی پروازهای هوایی، موقعیتهایی وجود میآید که کنترل آنها تنها از عهده یک انسان بر میآید. Ratliff می گوید که تجربه فجایع اتفاق افتاده توسط هواپیماهای بدون خلبان تا کنون، زنگ خطری محسوب میشود و این تکنولوژی فعلا باید بیشتر بررسی شود.
منبع : آی تی ایران