افت ۳۵ درصدی ارزش اسنپ بعد از ورود به بورس
سهام شرکت Snap از ماه مارس، دقیقا بعد از تبدیل شدن به یک شرکت عمومی (Public Company) تا به امروز حدود 35 درصد افت داشته است. هر سهم این شرکت دیروز 15.69 دلار معامله شد و حالا بیشتر سرمایه گذاران Snap از جمله بانکهای قدرتمندی که به دولتی شدن این شرکت کمک کردهاند بلا تلکیف هستند. این خبر بدی است اما نکته اینجاست که اسنپ تنها شرکتی نیست که در ماههای اول بعد از عرضه اولیه سهام در بازار با چالش روبر میشود. فیس بوک که در حال حاضر یکی از ارزشمندترین شرکتهای دنیاست، در روزهای اولیه پس از تبدیل شدن به یک شرکت عمومی روزهای سختی را تجربه کرد: سهام فیسبوک به مدت یک سال تمام با قیمتی کمتر از قیمت عرضه اولیه سهام خود، معامله میشد. در روز چهارم سپتامبر همان سال تقریبا سه ماه و نیم بعد عرضه اولیه سهام قیمت سهام فیس بوک به رقم فوق العاده پایین 17.55 دلار یعنی 58 درصد کمتر اولین سهام عرضه شده این شرکت (که رقم 42.05 دلار بود) رسید.
البته شرکت اسنپ، فیس بوک نیست و این دو شرکت در دو مرحله مختلف از توسعه، برای عمومی شدن قدم برداشتند. شرکت اسنپ هنگام عرضه اولیه سهام، رشد سریعتری نسبت به فیس بوک داشته است و در نقطه مقابل، شرکت فیس بوک هنگام عرضه IPO ثبات بیشتری را تجربه میکرد. فیس بوک طی یک سال قبل از عرضه اولیه سهام، 3.7 میلیارد دلار درآمد داشت، درحالیکه اسنپ سال گذشته تنها 400 میلیون دلار درآمد کسب کرده است. علاوه بر این، کاربران فیس بوک هنگام عرضه IPO، روز به روز افزایش پیدا میکردند. طبق گزارشات، فیس بوک طی یک سال قبل از عرضه اولیه سهام، به صورت روزانه 39 میلیون کاربر جذب میکرد و در پایان سال 2011، 483 میلیون کاربر داشت. ولی اسنپ در سال قبل از عرضه IPO، روزانه تنها 13 میلیون کاربر جدید داشت و در پایان سال 2016 تعداد کل کاربران این شرکت به 158 میلیون نفر میرسید.
بزرگترین سوالی که برای فیس بوک بعد عرضه اولیه سهام وجود داشت این بود که آیا میتواند بخش تبلیغات پر درآمدی داشته باشد یا خیر. جواب این سوال خیلی زود مشخص شد و حالا تبلیغات، 83 درصد از کل درآمد این شرکت را تشکیل میدهد. اما بزرگترین مشکل اسنپ، فیس بوک است! رقابت بین این شبکهها زیاد است و این شرکت تحت فشار زیادی از طرف فیس بوک و اینستاگرام قرار دارد که برخی از بهترین قابلیتهای اسنپ را کپی میکنند. اما مسئله اصلی این است که اسنپ با وجود چنین فضای رقابتی شدیدی نباید نا امید شود. این شرکت تنها چند سال عمر دارد و کسب و کار تبلیغاتی این شرکت بسیار نوپاست. مسئله اصلی که وجود دارد، تعداد کاربران این شبکه است که رشد کمی دارد. دلیل این رشد کم از یک طرف به خاطر وجود شرکت رقیب، فیس بوک است و از طرف دیگر به دلیل مخالف مدیر عامل این شرکت- Evan Spiegel– تکنیکهای افزایش کاربر مانند Push Notifications توسط این شبکه اعمال نمیشود.
شرکتهایی که بخش تبلیغات به عنوان اصلیترین بخش کسب و کار آنها محسوب میشوند باید رشد مداوم و نسبتا سریعی داشته باشند. شرکتی مانند فیس بوک به این هدف رسیده و شرکتی مانند اسنپ امیدوار است برسد.
منبع : آی تی ایران