مروری بر سخنرانیهای کنگره جهانی موبایل 2016
کنگره جهانی موبایل سال 2016 که از آن به اختصار با عنوان MWC 2016 یاد میشود، بزرگترین رویداد دنیای دستگاههای الکترونیکی به شمار میآید که هر ساله توجه دوستداران این بازار را به خود جلب میکند. این در حالی است که اکثریت بازدیدکنندگان و دنبالکنندگان این رویداد، تنها به آنچه در قالب محصولات و خدمات جدید در این نمایشگاه رونمایی میشود توجه میکنند و بیتوجه از کنار سخنرانیهای مختلفی که از سوی فعالان دنیای تکنولوژی در این رویداد ایراد میشود عبور میکنند. سخنرانیهایی که بعضا حتی میتوانند چشمانداز آینده دنیای محصولات الکترونیکی همراه را مشخص کنند و مطمئنا از ارزشی همپای رونمایی از محصولات جدید برخوردارند. با این دید، در ادامه نگاهی خواهیم داشت به برخی از مهمترین سخنرانیهایی که در زمان برگزاری این رویداد شاهد بودیم.
تاثیرات برگزاری رویداد از زبان برگزارکنندگان
پیش از اشاره به سخنرانیهای اصلی بدنیست نگاهی داشته باشیم به آنچه در افتتاحیه این رویداد از حال و هوا و وضعیت فعلی آن بیان شد. جدیدترین اقدام انجام شده بهمنظور بهبود سرعت رشد و کیفیت این رویداد، راهاندازی زیرمجموعهای تحت عنوان mVentureBCN است که وظیفه آن فعالسازی و جذب برنامههای شتابدهی از سراسر جهان و تشویق استارتآپهای فعال در حوزه تکنولوژی، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی به منظور حضور در این رویداد است. Aleix Valls مدیرعامل جدید کنگره جهانی موبایل و سرپرست mVentureBCN در این خصوص میگوید:
“انتظار داریم با اتخاذ سیاستهای جدید بتوانیم کمیت و کیفیت پروژهها را بهبود دهیم. هدف ما کمک به 110 پروژه جدید در حوزه تکنولوژی در سه سال آینده است.”
Constanti Serrallonga مدیر روابط عمومی این نمایشگاه نیز در سخنرانی افتتاحیه اینچنین گفت:
“بدون شک میزبانی کنگره جهانی موبایل، از نقظه نظر تاثیرات اجتماعی و اقتصادی بزرگترین تاثیر ممکن را روی شرایط فعلی این شهر داشته است. علاوه بر اینها نمیتوان منکر دیگر طرحهای توسعه یافته توسط بازوی سرمایهگذاری کنگره جهانی موبایل در حوزههای سلامت، آموزش و حتی اقتصاد و سرویسهای شهری بارسلونا شد.”
استارتآپها در نمایشگاه
سخنرانی ویژه مسئولان 4YFN (اختصاری برای عبارت، 4 سال از الان به بعد) که به بیان آمار و ارقام از وضعیت استارتآپها اختصاص داشت توجه مشتاقان دنیای شرکتهای نوپا را به خود جلب کرد. Esteban Redolfi، مدیر اجرایی 4YFN در این مراسم گفت:
” نهتنها کمیت سرمایهگذاری روی استارتآپها افزایش یافته بلکه با حضور شرکتهای سرمایهگذاری بینالمللی شاهد بهبود کیفیت این خدمات نیز هستیم. رویدادها و نمایشگاههای مرتبط با استارتآپها نیز در مقایسه با سالهای گذشته با قدرت بیشتری برگزار میشوند و پروژههای پختهتری را از این شرکتها شاهد هستیم.”
بر اساس آمار منتشر شده، تعداد اعضای این شرکت در سال جاری میلادی به 12 هزار خواهید رسید که از این تعداد 400 استارتآپ و بیش از 500 سرمایهگذار جدید را شاهد خواهیم بود.
اظهارنظر مسئولان شرکتهای فعال در تولید دستگاههای هوشمند
به رسم هرساله، مسئولان شرکتهای فعال در حوزه تولید دستگاههای هوشمند، همزمان با رونمایی از جدیدترین محصولات خود از سیاستهای جدید خود در این بازار نیز رونمایی میکنند. الجی الکترونیکس در کنار رونمایی از پرچمدار جدید خود، از X Cam و X Screen که در واقع یک دوربین و یک صفحهنمایش مستقل هستند رونمایی کرد. محصولاتی که به اعتقاد مسئولان این شرکت قرار است تجربهای خاص را از طریق ارائه قابلیتهای منحصر بهفرد با قیمتی مناسب، پیش روی کاربران قراردهند. Juno Cho مدیرعامل الجی الکترونیکس در این خصوص میگوید:
” سیاست الجی ایجاد فضا برای تولید دستگاههایی است که تنها نیازهای خاص مشتریان را پیش روی آنها قرار میدهند و آنها را ملزم به پرداخت بها برای آنچه نیاز ندارند، نخواهد کرد.”
هواوی شرکت چینی حاضر در این نمایشگاه نیز از میتبوک، دستگاه هیبریدی خود که تجربهای میان لپتاپ و تبلت را به کاربران ارائه میدهد رونمایی کرد. Richard Yu مدیرعامل گروه تجاری مصرفکنندگان هواوی در این خصوص گفت:
” میتبوک سبک جدیدی از ارتباطات را پیش روی کاربران قرار میدهد.”
Peter Han مدیر ارشد بازاریابی مایکروسافت نیز در سخنرانی ویژه این شرکت، اظهار نظر جالبی در خصوص شباهت این محصول به سرفیس مایکروسافت داشت که در ادامه میخوانید:
” هواوی به سلیقه کاربران در تعامل با دستگاههای الکترونیکی احترام گذاشته و از همین رو تصمیم به پیادهسازی راهکارهای جدید گرفته است. رابطه ما با هواوی نمونه خوبی است از اکوسیستم رو به رشد دستگاههای همراه مجهز به ویندوز 10.”
نوکیا بعد از ثبت قرارداد!
Rajeev Suri مدیرعامل نوکیا از اولین رویداد برگزار شده پس از عقد قرارداد با Alcatel-Lucent استفاده کرد تا سیاستهای جدید این شرکت را در دوران پس از ثبت قرارداد شرح دهد. این در حالی است که این شرکت برنامههایی برای خرید سرویس های جدید و البته سرمایهگذاری برپایه اینترنت اشیا را نیز در دستور کار قرارداده است. او در این خصوص گفت:
” ما در حال حاضر شرایط کاملا متفاوتی را در مقایسه با گذشته تجربه میکنیم اما به هیچ وجه قصد نداریم به شرکتی منزوی در بازار کنونی تبدیل شویم. پس از عقد قرارداد همکاری و ادغام، پیادهسازی شبکههای ارتباطی نسل چهارم، تمرکز اصلی نوکیا خواهد بود. توسعه رابط رادیویی-ارتباطی برای استفاده عموم نیز از جمله دیگر اهداف ما خواهد بود و تمرکز Alcalu هم بر ویدئو و محتویات مرتبط قرار خواهدگرفت.” او در ادامه افزایش سرمایهگذاری روی شبکه نسل پنجم را سیاست دیگر نوکیا عنوان کرده اما آمار و ارقامی در این خصوص ارائه نکرد. جذب سرمایه 350 میلیون دلاری به منظور سرمایهگذاری روی شرکتهای فعال در حوزه اینترنت اشیا از جمله راهکارهای دیگر نوکیا بهمنظور فعال شدن هرچه بیشتر در بازار خواهد بود. نوکیا برنامههایی هم برای خرید شرکت امنیتی کانادایی Nakina Systems دارد که در هر دو حوزه اینترنت اشیا و شبکههای نسل پنجم، متخصصان خبرهای دارد.
زاکربرگ مردی با ایدههای بزرگ
مارک زاکربرگ مدیرعامل فیسبوک در سخنرانی ویژه خود در کنگره جهانی موبایل سال 2016 سیاستهای این شرکت در خصوص هواپیماهای بدون سرنشین، واقعیت مجازی و هوش مصنوعی را تشریح کرد.
زاکر برگ گزارشی از جدیدترین پروژههای در دست اقدام فیسبوک را نیز ارائه کرد. پیادهسازی شرایطی برای افزایش پوشش اینترنتی در مناطقی از جهان که به اینترنت دسترسی ندارند و پروژه منبع باز جدید Telco که با همکاری نوکیا، اینتل و چندین اپراتور تلفن همراه اجرایی خواهد شد از جمله این پروژهها هستند.
زاکربرگ برنامه خود بهمنظور ایجاد راهکاری برای افزایش دسترسی جهانی به اینترنت را بهرهگیری از هواپیماهای بدون سرنشین و پرتوهای لیزری عنوان کرده است. استفاده از پهپادهای خورشیدی که میتوانند برفراز مناطق جغرافیایی فاقد زیرساختهای ارتباطی قرارگیرند روشی سریع برای ایجاد دسترسی به اینترنت بهحساب میآید. او با اشاره به عدم دسترسی چیزی در حدود 4 میلیارد نفر در سراسر جهان به اینترنت، خواستار تغییر دیدگاه شرکتهای فعال در این حوزه در زمینه نگاه به شبکه ارتباطی نسل پنجم شده است.
فیسبوک با پیادهسازی ساختار Internet.org قصد دارد دسترسی چیزی در حدود یک میلیارد نفر به اینترنت را تامین کند.
زاکر برگ در خصوص پیادهسازی برنامه Free Basics در هند هم گفت:
“اگرچه با نظر دولت هند موافق نیستم اما آنچه در این کشور فراگرفتیم نشان میدهد هر منطقهای به سیاستها و راهکارهایی متفاوت از دیگر مناطق نیاز دارد. Internet.org به فعالیت خود در هند، البته با رویکردی متفاوت ادامه خواهد داد.”
زاکربرگ از تصمیم تیمکوک مدیرعامل اپل در مقابل FBI نیز حمایت قاطعانهای به عمل آورد. او در این خصوص گفت:
“ما در این موضوع با اپل همفکر هستیم. ما به رمزگذاری دادهها اعتقاد داریم و شخصا فکر نمیکنم وجود راهکاری برای دسترسی به اطلاعات در اینگونه موارد، ایده خوبی باشد.”
طرحها و نظرات زاکربرگ به این راهکارها ختم نشده و او بار دیگر در زمان برگزاری رویداد ویژه شرکت سامسونگ روی صحنه حاضر شد. زاکربرگ اینبار ترجیح داد روی همکاریهای سامسونگ و فیسبوک بهمنظور پیادهسازی قابلیت پخش ویدئوهای 360 درجه و همچنین همکاری روی بهبود تجربههای سهبعدی و واقعیت مجازی تمرکز کند.
او در این خصوص گفت:
” قابلیت تازه برای کاربران شبکههای اجتماعی، امکان به اشتراکگذاری تجربیات آنها از لحظات مختلف زندگی، به صورتی همهجانبه است.”
او اظهار امیدواری کرد با استفاده از دوربینهای 360 درجه مانند Gear 360 سامسونگ بتواند تلاشهای اولیه نوزاد خود برای راهرفتن را به تصویر بکشد.
زاکربرگ از هوش مصنوعی نیز به عنوان یکی دیگر از چشماندازهای فعالیت فیسبوک یاد کرد که توسعه راهکارهای مناسب برپایه آن، حتی در لیست پروژههای شخصی زاکربرگ قرارگرفته است. او در این خصوص گفت:
“در حال حاضر هوش مصنوعی در مرحلهای است که راهکارهایی برای تشخیص الگو پیش روی ما قرار میدهد. اما همین راهکار ساده نیز منجر به پیادهسازی برنامهها و کاربردهای فراوان در پزشکی و یا حوزه امنیتی شده است. با این وجود بهزودی شاهد بهرهگیری هرچه بیشتر از این تکنولوژی در تولید خودروهای بدون راننده و سیستمهای ترجمه سریع و بدون وقفه خواهیم بود.”
پاول دوروف و حمایت قاطع از اپل
پاول دوروف مدیرعامل و موسس برنامه پیامرسان اینترنتی تلگرام (و البته شبکه اجتماعی VKontakte ) نیز از جمله افراد سرشناسی بود که در کنگره جهانی موبایل به ایراد سخن پرداخت. او ابتدا در خصوص تاریخچه تلگرام و آنچه باعث شد روسیه را ترک کند به مرور خاطرات پرداخت. دوروف در این خصوص گفت:
” انتخابهای ما ساده بودند. یا باید از ارزشها و معیارهای خود دست میکشیدیم و یا اینکه روسیه را برای ارائه راهکارهای نو ترک میکردیم.”
او در خصوص تهدیدهایی که همواره بهمنظور مسدودکردن این سرویس از سوی دولتهای مختلف از جمله چین و روسیه شاهد بوده گفت:
” ما هیچگاه حاضر نیستیم به قیمت دست کشیدن از ارزشها و معیارهای خود به افزایش تعداد کاربران برسیم.”
دوروف در این نشست آماری هم از وضعیت فعلی پیامرسان تلگرام ارائه داد. بنابر گفته او، تلگرام حالا 100 میلیون کاربر فعال ماهیانه دارد و کاربرانش روزانه 15 میلیاد پیام ارسال میکنند. این پیام رسان، بیشترین استفاده را در خاورمیانه، آسیای مرکزی و جنوب شرقی و آمریکای لاتین شاهد بوده و محبوبترین پیامرسان ویژه گوشیهای هوشمند در ایران به حساب میآید.
دوروف در خصوص آنچه کشمکش میان اپل و FBI خوانده نیز به اظهارنظر پرداخت. او در این خصوص گفت:
” همیشه این خطر وجود دارد که آیفون یا هر گوشی هوشمند دیگری سرقت شود و افرادی که گوشی شما را سرقت کنند میتوانند با استفاده از اطلاعات و تصاویر شخصی موجو در آن از شما اخاذی کنند. مجبورکردن اپل بهمنظور ایجاد راهکاری برای از بین بردن ابزارهای امنیتی، سابقه خوشایندی ندارد.”
اظهارنظرهای دوروف در خصوص کسب درآمد تلگرام بخش پایانی صحبتهای او را تشکیل میداد:
” بدست آوردن سود هیچگاه هدف تلگرام نخواهد بود. در صورتی که نیاز به منابع مالی داشته باشیم از کاربرانمان دعوت میکنیم تا در تامین هزینهها به ما کمک کنند و حتی گزینههایی را به منظور جبران همکاریهای آنها اختصاص خواهیم داد. با این وجود، این سیاست مانعی برای کسب درآمد ما نخواهد بود. شخصا معتقدم میتوانیم مدل تجاری پایداری را با همین روند فعلی ایجاد کنیم.”