تکنولوژی
پنج تکنولوژی مورد علاقه مسافران هوایی
هر چند بحث خرید هواپیماهای نو همچنان در مرکز توجه رسانههای ایران و جهان است اما موضوع تجهیزات و سرویسهای جانبی برای توسعه صنعت هوانوردی نیز از خرید هواپیماها جدا نیست. سرویسهای تکنولوژی که امروزه در فرودگاهها و خطوط هوایی مختلف به مسافران ارائه میشود، به شکل وسیعی باعث راحتی مسافران در هنگام مسافرت با هواپیما شده و بخش قابلتوجهی از رضایتمندی از خطوط هوایی نیز به تعداد و کیفیت این سرویسها بستگی دارد. به همین دلیل بخشهای مارکتینگ و تکنولوژی در خطوط هوایی و فرودگاههای مختلف جهان روی توسعه آیتی بهعنوان یک سرویس مهم کار میکنند. تحقیقاتی که اخیرا از سوی شرکت SITA (یک شرکت بینالمللی در زمینه خدمات مخابراتی و آیتی صنعت هوایی) منتشر شده، نشان میدهد استفاده از تکنولوژی در ۱۷ کشور بزرگ از نظر صنعت هوایی (که ۷۶درصد از مسافرتهای هوایی در جهان را در برمیگیرند) تا چه اندازه رشد داشته است.
اطلاعات پرواز روی موبایل
وقتی مسافران وارد ترمینال میشوند، اولینچیزی که جست و جو میکنند نمایشگرهای مربوط به اطلاعات پرواز است تا از گیت و وضعیت پرواز خود مطلع شوند اما گاهی تعداد این پروازها آنقدر زیاد است که پیدا کردن یک پرواز در آن میان اصلا کار سادهای نیست به همین دلیل بسیاری از فرودگاههای بزرگ افرادی را برای کمک به مسافران در این زمینه استخدام میکنند.
بر اساس تحقیقات SITA حدود ۷۲ درصد از مسافران که در این تحقیق شرکت کردهاند، ترجیح میدهند که اطلاعات پرواز را مستقیما روی موبایل خود دریافت کنند چون به راحتی میتوانند به جای انتظار در گیت خروجی، قهوهای بنوشند یا خرید انجام دهند، به همین دلیل فرودگاههای متعددی در جهان اپلیکیشنهایی برای اندروید یا آیفون تولید کردهاند که اطلاعات پرواز را به مسافران اطلاع دهد. همچنین تکنولوژی استفاده از کارت پرواز روی موبایل (که در بسیاری از فرودگاههای جهان انجام میشود) هم مورد علاقه مسافران است (۶۰درصد مسافران به این امکان علاقه دارند) اما در مقابل پرداخت از طریق موبایل هنوز برای مسافران هوایی جذاب نیست.
رزرو بلیت از طریق کامپیوتر
بر اساس این تحقیق بخش عمده مسافران (۶۲ درصد) پرواز خود را از طریق کامپیوتر رزرو و خریداری کردهاند اما انتظار میرود این میزان به ۵۳ درصد در سال ۲۰۱۶ کاهش یابد. با رشد اپلیکیشنهای موبایلی در سال ۲۰۱۵ حدود ۲۶ درصد مسافران از اپلیکیشن موبایل برای رزرو بلیت استفاده کردهاند اما این میزان به ۳۶ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش مییابد. براساس یک تحقیق دیگر که توسط Compuware انجام گرفته هر چند هماکنون بسیاری از خطوط هوایی صفحات بهینه شده موبایل را هم در اختیار مسافران قرار دادهاند اما حدود ۸۵ درصد مردم استفاده از اپلیکیشن را به صفحات سایت بهینه شده برای موبایل ترجیح میدهند. امنیت بالاتر در اپلیکیشنها و سرعت بیشتر آنها علت این تمایل مسافران اعلام شده است. البته رشد تبلتها که صفحات نمایش بزرگتر دارند نیز باعث شده افرادی که از طریق تبلت به صفحات رزرو بلیت در سایتهای خطوط هوایی مراجعه میکنند هم رشد قابل توجهی داشته باشد.
کارت پرواز روی موبایل
گرفتن کارت پرواز یکی از بزرگترین دردسرهای مسافران برای ایستادن در صفهای طولانی است هر چند در بسیاری از فرودگاهها عملا اتوماسیون برای Self Check-In بهطور کامل اجرا شده است.
کیوسکهای Self Check in در فرودگاه هیوستون
به این ترتیب مسافران خود میتوانند از طریق کیوسکهای تعبیه شده کارت پرواز دریافت کنند، بار خود را وزن کنند و سپس بار را تحویل دهند. در این میان داشتن کارت پرواز روی موبایل عملا روش سادهتری از حمل کارت است. در سال ۲۰۱۵ حدود ۳۳ درصد مسافران کارت پرواز خود را به شکل عادی دریافت کردهاند و ۲۹ درصد نیز از طریق کیوسکهای Self Check-In آن را در اختیار گرفتهاند. در سال گذشته همچنین ۸ درصد از مسافران از موبایل بهعنوان کارت پرواز استفاده کردهاند ولی انتظار میرود این آمار در سال ۲۰۱۶ به ۱۶ درصد رشد پیدا کند. همچنین Check-In از طریق موبایل در سال ۲۰۱۶ به ۲۰ درصد خواهد رسید در حالی که سال گذشته ۱۱ درصد بود.
تمایل مسافران به تحویل خودکار چمدان
هر چند امروزه همچنان در بسیاری از فرودگاهها دریافت چمدان باید از طریق کیوسکهای مخصوص ایرلاینها صورت گیرد اما در برخی از فرودگاههای جهان امروزه تحویل چمدان بهطور خودکار و توسط خود مسافر روی دستگاه ارسال میشود. حذف نیروی انسانی متعدد یکی از مزایای اصلی چنین سیستمی است بهطوری که هم اکنون در اغلب فرودگاههای آمریکا تقریبا همه مسافران، خود بار و چمدان خود را وزن کرده و سپس آن را روی تسمه مخصوص قرار میدهند.
کیوسکهای خودکار دریافت بار و چمدان
البته طی سالهای اخیر بعضی از فرودگاهها نیز هر دو امکان را در اختیار مسافران قرار دادهاند. نتایج تحقیق نشان میدهد که در سال ۲۰۱۵ حدود ۲۰ درصد از مسافران از اتوماسیون سلف سرویس پذیرش چمدان استفاده کردهاند که این میزان به ۳۱ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش پیدا میکند.
استفاده از کامپیوتر و موبایل در پرواز
موضوع سرگرمیهای حین پرواز حالا به یکی از مزیتهای خطوط هوایی نسبت به هم تبدیل شده است. در حالی که برخی خطوط هوایی – به خصوص برای پروازهای طولانیمدت – از هواپیماهایی با دارا بودن صفحات نمایش اختصاصی برای هر مسافر بهره میبرند موضوع ارائه سرویسها و خدمات بیشتر روی این صفحات نمایش اختصاصی محل رقابت اصلی است. با این حال تحقیق اخیر ثابت میکند که حدود ۶۷ درصد از مسافران ترجیح میدهند از دستگاه خود (موبایل، تبلت و لپتاپ) در حین پرواز بهره بگیرند. به همین دلیل شاید بهتر باشد بسیاری از ایرلاینها به ارائه خدمات روی اپلیکیشنهای اختصاصی برای این دسته از مسافران توجه کنند. نکته مهم اینکه بخش عمده مسافران انتظار دارند که هواپیماها به اینترنت متصل باشند. ۶۰ درصد مسافران مایلند ارتباط ایمیلی داشته باشند و ۵۶ درصد نیز میخواهند از این طریق به محتوای سرگرمی روی دستگاه خود دسترسی داشته باشند.
منبع : دنیای اقتصاد