مینیمغزها راهکار جدید محققان برای درمان بیماریها
توپهای کوچکی که از سلولهای مغز ساخته شدهاند میتوانند عملکردی مشابه با مغز، البته در ابعاد کوچک را پیش روی محققان قراردهند. به عنوان نمونه میتوان به الگوبرداری از تفکر انسان و یا ارسال سیگنالهای الکتریکی مشابه با مغز انسان در این ساختههای دست بشر اشاره کرد. این موضوعی است که در گزارش محققان در کنفرانس سالیانه انجمن پیشرفت علوم منتشر شده و با استقبال گستردهای نیز روبرو شده است. این مینیمغزها را میتوان بسته به اینکه از چه سلولی تشکیل شدهاند شخصیسازی کرد تا در نهایت بتوان آنها را در مطالعه دقیقتر و یا حتی درمان اوتیسم، پارکینسون، آلزایمر، ضربه مغزی و حتی ابتلا به ویروسهایی مانند زیکا بهکار بست.
بهمنظور مهیا کردن سلولهای اولیه برای ایجاد ساختار توپی از مغز، محققان سلولها را در دستگاه تکثیر قراردادند تا فرایند تبدیل به کرههای کوچک با قطر 350 میکرومتر یعنی سه برابر ضخامت یک اسکناس انجام شود. این ابعاد کوچک باعث خواهد شد مغز ساخته شده با مشکلاتی مانند پوسیدگی و فرسایش قسمتهای داخلی روبرو نشود اما همچنان ساختاری مانند مغز از طریق بهرهگیری از انواع مختلف یاختههای عصبی یا نورونها مهیا شده تا امکان انتقال سیگنالها وجود داشته باشد. تمام فرایند یادشده تنها به هشت هفته زمان نیاز دارد و در این مدت میتوان هزاران مینی مغز را به یکباره ساخت.
بنا به گفته Hartung محقق ارشد حاضر در این پروژه میتوان از این مینیمغزها در آزمایش تاثیرات داروها در قالب مدلی کاملا عملی استفاده کرد تا نیاز به استفاده از حیوانات نیز در اینگونه آزمایشها مرتفع شود. او شخصا یک مینیمغز را از بیماری مبتلا به سندروم دان تولید کرده تا به بررسی بیشتر این اختلال بپردازد.
منبع : آی تی ایران