تکنولوژی

در انتظار افزایش تعرفه‌ تلفن ثابت باشید

نام نویسنده: سونیتا سراب پور

 

“تلاش مخابرات برای افزایش تعرفه تلفن‌ثابت” این تیتر اکثر خبرهایی است که از هفته گذشته و بعد از اجرای طرح هم‌کدسازی در کشور بر خروجی اکثر خبرگزاری‌ها قرار گرفت. طرحی که اجرای آن به گفته مسوولان وزارت ارتباطات باید برای آن  یک جشن ملی گرفت،حالا و با خبر افزایش احتمالی تعرفه تلفن‌ثابت، باعث نگرانی اکثر کاربران شده است. طرحی که در دولت گذشته به خاطر کندی در مراحل اجرا به نوعی مسکوت مانده بود و با روی کار آمدن دولت یازدهم ،تنها در مدت زمان تقریبا 7 ماه به پایان رسید. با اجراي اين طرح كدهاي بين‌شهري از ۱۸۷ كد به ۳۱ كد كاهش يافت كه به گفته مسوولان وزارت ارتباطات از شماره‌هاي آزاد شده مي‌توان در توسعه تلفن‌همراه، خدمات ارزش‌افزوده، توسعه آتي پروانه‌ها و پروانه‌هاي جديدي كه نياز به شماره دارند استفاده كرد.

اجرای طرح هم‌کدسازی در حالی که باعث حذف کدهای بین‌شهری شده و هزینه‌های سربار کاربران برای استفاده از این کدها را از بین برده اما به گفته مسوولان مخابراتی ضررزیادی به شرکت مخابرات ایران وارد کرده و درآمدهای این شرکت را بین 14 تا 15 درصد کاهش داده است. حالا و بعد از اتمام موفقیت‌آمیز این طرح؛ شرکت مخابرات با ارائه گزارش به وزارت ارتباطات ، خواستار جبران این ضرر شده است. بدون شک این بسته‌های پیشنهادی معنی جز افزایش تعرفه تلفن ثابت ندارد مخصوصا اینکه این شرکت اعلام می کند ظرف 11 سال گذشته تعرفه خدمات تلفن ثابت خود را افزایش نداده است. تصمیم مخابرات برای افزایش تعرفه‌ها مخالفان و موافقان خود را دارد. مخالفانی که اعلام می کنند هم‌کدسازی عامل تشویقی برای کاربران است و باعث می‌شود آن‌ها بدون نگرانی از  افزایش هزینه ، تماس‌های بین شهری داشته باشند و همین افزایش استفاده، ضرر مخابرات را جبران می کند. از سوی دیگر نیز موافقان چنین تصمیم از سوی مخابرات را طبیعی می دانند و بر این باورند که مردم برای دریافت خدماتی که کارشان را آسان کرده باید هزینه پرداخت کنند.

هم‌کدسازی، بهانه‌ای برای افزایش تعرفه

زمزمه‌های افزایش تعرفه تلفن ثابت از سال گذشته بارها از سوی شرکت مخابرات ایران شنیده شد. این شرکت با اعلام اینکه با توجه به افزایش چندبرابری قیمت خدمات در کشور و با توجه به اینکه این شرکت تقریبا 11 سال تعرفه خود را بدون تغییر نگه داشته، حالا حق افزایش تعرفه‌های خود را دارد، با وزیر ارتباطات با چالش‌های زیادی روبه رو شد. در نهایت نیز محمود واعظی توانست مخابراتی‌ها را راضی به ثابت نگه داشتن تعرفه تلفن ثابت کند و تغییر تعرفه‌ها را منوط به اجرای طرح هم‌کدسازی تلفن ثابت در کشور کند.

طرح یکسان سازی کدهای مخابراتی داخل هر استان مصوبه سال 89 دولت دهم بود که از آذرماه سال 90 ابتدا در تهران کلید خورد و پس از آن قرار بود در تمامی استانهای کشور به اجرا درآید.براین اساس مقرر شد، دولت(دهم) هزینه کرد مخابرات از بابت اجرای این طرح را بپردازد و به همین دلیل در فروردین سال 91 هم کدی در استان البرز، اردیبهشت 92 هم کدی در قم و در مرداد سال 92 در استان مرکزی به اجرا درآمد. اما از آنجایی که دولت (دهم) هزینه کرد این طرح را متقبل نشد مخابرات اجرای آن را متوقف کرد و در نهایت با مصوبه دولت یازدهم و افزایش نرخ آبونمان مکالمات تلفنی که بتواند هزینه مخابرات را جبران کند این طرح در دستور کار قرار گرفت.

وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اردیبهشت سال 93 به مخابرات مهلت داد تا مهرماه امسال این طرح را در کل کشور و در راستای عدالت اجتماعی اجرایی کند. اما تنها با دوماه تاخیر شرکت مخابرات تا آذرماه سال 93 توانست هم کدسازی را در تمام استان‌های کشور پیاده سازی کند. با اجرای این پروژه، تعرفه تماس‌های تلفنی از حالت پالس‌محور به دقیقه محور تبدیل شده و در نهایت به ازای هر دقیقه مکالمه درون استانی هزینه‌ای 3 تومان و برای هر دقیقه مکالمه بین استانی تعرفه‌ای معادل 33 تومان از مشترکان دریافت می‌شود. 

تقریبا یک هفته بعد از اعلام به پایان رسیدن پروژه هم‌کدسازی، شرکت مخابرات ایران اعلام کرده است که این شرکت با اجرای این پروژه متحمل ضررهای زیادی شده است. شاید وزیرارتباطات با پیش‌بینی چنین اظهار نظری از طرف مسوولان مخابرات بود که در مراسم هم‌کدسازی با اعلام اینکه از ضررهای مخابرات به خاطر اجرای این طرح آگاه ‌است، به صورت غیر مستقیم اجازه تغییر تعرفه به این شرکت را داد. البته او در این جلسه به صورت کاملا صریح به مسوولان مخابرات گفت که تغییر تعرفه‌ها نباید به گونه‌ای باشد که به قشر کم‌درآمد و یا افرادی در روستاها و شهرهای دور فشار وارد کند.

افزایش یا متعادل سازی‌ تعرفه؟!

داوود زارعیان، سخنگوی شرکت مخابرات ایران، تغییر تعرفه‌ به دنبال هم‌کدسازی را منطقی می داند و می گوید:‌« به طور قطع مشخص نیست که تعرفه‌های تلفن ثابت در کشور افزایش پیدا می‌کند اما وزیر ارتباطات این قول رو داده است که راه‌حلی برای جبران ضرر شرکت مخابرات پیدا خواهد کرد.»

وی با تاکید اینکه با اجرای طرح هم‌کدسازی ساختار تعرفه‌ای تلفن ثابت تغییر کرد می‌افزاید:« در این راستا سازمان تنظیم مقررات از مخابرات خواست تا گزارش عملکرد و درآمدی خود با اجرای این طرح و تغییر ساختار تعرفه‌ای را به کمیسیون این سازمان ارائه کند تا اگر درآمد مخابرات طی چند ماه گذشته و با اجرای این طرح کاهش پیدا کرده است فکری برای جبران این ضرر صورت بگیرد. در نهایت نیز این گزارش درآمدی نشان می‌دهد که طی مدت اجرای هم‌کدسازی،درآمد شرکت مخابرات بین 14 تا 15 درصد کاهش داشته است. »

به گفته وی در حال حاضر شرکت مخابرات برای جبران ضرر خود سه پیشنهاد در اختیار کمیسیون سازمان تنظیم مقررات گذاشته است.افزایش تعرفه‌ مکالمات تلفن ثابت، ارائه بسته‌های ویژه تلفن ثابت( مانند بسته‌های تعرفه‌ای اپراتورهای همراه) و افزایش تعرفه تماس بین شهری از جمله این پیشنهادها هستند.

وی در واکنش به انتقاد‌ها مطرح شده در خصوص توقف توسعه شبکه تلفن‌ثابت و خدمات مخابراتی می‌گوید:« طی چهارسال اخیر مخابرات نزدیک به 4 میلیون تلفن ثابت و به همین میزان خطوط ADSL واگذار کرده است. مخابرات پیوسته این اعتقاد را داشته که توسعه در این بخش نیازمند سرمایه است. »

زارعیان در ادامه تاکید می کند:« وقتی از سال 82 تا به امروز تعرفه در این بخش تغییر نکرده است طبیعتا امکان سرمایه‌گذاری نیز از بین رفته و توسعه شبکه نیز به نوعی با مشکل مواج شده است با این حال اما مخابرات تمام تلاش خود برای ارائه خدمات بهتر به مردم را به کار می‌گیرد.»

مخالفان و موافقان افزایش تعرفه

در حالی که مخابرات کاهش در آمد خود به دنبال هم‌کدسازی را مطرح می‌کند اما برخی کارشناسان معتقدند در این بین شرکت زیرساخت بیشتر از مخابرات متحمل ضرر شده است. عباس پورخصالیان، کارشناس مخابراتی با تایید این موضوع می‌گوید:«پیش از هم‌کدسازی، استفاده از صفر پیش از هر شماره‌ای برای برقراری تماس بین شهرهای یک استان به معنی استفاده از خدمات شرکت زیرساخت کشور بود حال که این صفرها از شماره‌های بین شهری استان‌ها برداشته شده پس درآمد زیرساخت از برقراری تماس‌های بین شهری از بین رفته است و طبیعتا این شرکت باید نگران‌تر از مخابرات باشد.»

وی با اعلام اینکه منکر ضرر دهی شرکت مخابرات نیست اعلام می کند که این شرکت سال‌هاست که به خاطر نوع مدیریت خود متحمل ضرر شده و بسیاری از شرکت‌های مخابراتی استانی کشور ضررده هستند و نمی‌توان این موضوع را تنها به گردن هم‌کدسازی انداخت.

پورخصالیان با اعلام اینکه تنها یک هفته از هم‌کدسازی تمام استان‌های کشور می‌گذرد و به این زودی نمی‌توان اعلام ضرر کرد می‌افزاید:« باید یک گزارش و پیمایش منطقی از رفتار مشترکان بعد و قبل هم‌کدسازی انجام می‌شد تا بتوان در این خصوص تصمیم راحت‌تری گرفت.» وی اعلام کاهش درآمد 14 تا 15 درصدی از طرف مخابرات را به اشکال در سیستم حسابرسی این شرکت ارتباط می‌دهد و تاکید می کند که این شرکت هیچ‌وقت یک سیستم حسابرسی و تعرفه گذاری درستی نداشته است. او معتقد است اجرای پروژه هم‌کدسازی به خودی خود باعث تشویق کاربران به برقراری تماس شهری و بین شهری می‌شود و این افزایش استفاده به خودی خود درآمد مخابرات را افزایش می‌دهد.

اما در مقابل این کارشناس مخابراتی، محمود سلیمانی، وزیر سابق ارتباطات و رییس کمیته فناوری‌های نوین مجلس، افزایش تعرفه را حق مخابرات می‌داند و می گوید:« طی 11 سال گذشته نرخ مکالمات ثابت تغییر نکرده از طرفی هم با هم‌کدسازی بخشی از درآمد مخابرات از بین رفته است پس کاملا طبیعی است که این شرکت تعرفه‌های خود را افزایش دهد.»

وی با اعلام اینکه جلوگیری از این افزایش تعرفه منطقی نیست و نشان دهنده ضعف سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است، می‌افزاید:« باید گزارشی تهیه شود و مابه‌التفاوت مخابرات قبل و بعد از اجرای این طرح مشخص شود در نتیجه براساس همین مابه‌التفاوت تعرفه تلفن ثابت افزایش پیدا کند. » وی معتقد است تعرفه فعلی باید بین 15 تا 20 درصد افزایش پیدا کند.

با توجه به وجود نظرات مختلف در خصوص باید و نباید‌های افزایش تعرفه تلفن ثابت ، حال باید منتظر ماند و دید وزیر ارتباطات چه تصمیمی برای تعرفه‌ این بخش اتخاذ می‌کند.

منبع : ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا