مقاومت آیکن دربرابر واگذاری دامنه دات آی آر
چند هفته پس از مطرح شدن تصاحب نام دامنه دات آی آر توسط گروهی از کسانی که تحت عنوان قربانیان حملات تروریستی به دادگاهی در آمریکا شکایت برده بودند، سازمان آیکن اعلام کرد که نام دامنه اینترنتی دارایی کسی یا کشوری محسوب نشده و قابل ضبط کردن نیست.
پیش از این اعلام شده بود که این گروه اسراییلی از دادگاهی در آمریکا درخواست ضبط عواید نام دامنههای دات آی آر ( برای ایران ) .sy ( برای سوریه ) و kp. ( برای کره شمالی ) را کرده بودند.
جان جفری یکی از مدیران آیکن در یک بیانه اعلام کرد : دامنههای اینترنتی دارایی نیستند و قابل ضبط شدن هم نیستند. به گفته این مقام آیکن افزود: دامنههای اینترنتی تحت مالکیت هیچ کس از جمله آیکن نیستند و از این جهت قابلیت ضبط و تصاحب قانونی ندارند.
از آرشیو: درخواست از آیکن برای در اختیار گرفتن دامنههای دات آیآر
وکلای این گروه شاکیان اعلام کرده بودند که با تصاحب مالکیت دامنههای دات آی آر یا عواید آن را باید دریافت کنند و یا حتی دسترسی مردم این کشورها به این دامنهها باید لغو شود.
ماه گذشته وکلای این گروه اعلام کرده بودند که توانستهاند دادگاه را قانع کنند که حاکمیت دامنههای دات آی آر را به عنوان غرامت به آنها پرداخت کنند.
این برای نخستین بار است که موضوعات مربوط به شکایتّهای حملات تروریستی به مباحث اینترنتی و دامنهها وارد میشود.
مخالفت آیکن پیش از این نیز با این موضوع پیش بینی میشد. این سازمان غیر دولتی که مقر آن در آمریکا قرار دارد طبق یک قرارداد با دولت آمریکا مسوولیت دامنهها و آدرسهای اینترنتی را برعهده دارد. آیکن معتقد است اگر دامنههای اینترنتی را دارایی محسوب کنیم آنچه امروز تحت عنوان اینترنت مشغول به کار است را تخریب کردهآیم.
در همین حال موضوع مخالفت آیکن با درخواست دادگاه آمریکایی بازتاب گستردهای در رسانههای بینالمللی داشته است. وال استریت ژورنال طی مقالهای در همین زمینه نوشت که این گروه اسراییلی طی سالهای اخیر تمرکز خود را روی تصاحب صدها میلیون دلار املاک، تبادلات یا حسابهای بانکی متعلق به ایران،سوریه و کره شمالی قرار داده بود اما نهادهای مالی آمریکا این درخواستها را نپذیرفتهاند.
وکلای اسراییلی با این عنوان که آیکن یک سازمان تحت حاکمیت آمریکاست از دادگاه خواسته بودند که مدیریت دامنههای اینترنتی این کشورها را از آنها بگیرد و به این گروه واگذار کند تا دولتهای این کشورها را مجبور به پرداخت غرامت کند.
پاسخ محکم آیکن آما نشان میدهد که این سازمان در این زمینه تسلیم رای دادگاه نخواهد شد چراکه در این صورت ضمن آنکه بی طرفی اینترنت زیر سوال میرود عملا این سازمان را با انبوهی از تقاضاهای سیاسی کشورها و دولتها و افراد مختلف مواجه خواهد کرد و عملا وضعیت مدیریت فعلی اینترنت ناپایدار و حتی نابود میشود.
با این حال قرارداد سازمان آیکن با دولت آمریکا در سال ۲۰۱۵ به پایان میرسد و گفته میشود دولت آمریکا قصد ندارد این قرارداد را تمدید کند. موضوعی که نگرانی بسیاری از فعالان اینترنتی از جمله وینت سرف پدر اینترنت رابه همراه داشته است. سرف در یک ویدیو نسبت به این موضوع که اینترنت از حالت بی طرفی خود خارج شود هشدار داده بود.
منبع : آی تی ایران