چرخه پررونق موبایلهای سرقتی در ایران
نام نویسنده: مریم عسگری
سرقت گوشی تلفن همراه موضوع یا بهتر بگوییم معضلی است که مدتها است کاربران این وسیله پرکاربرد ارتباطی با آن مواجهند.
موضوعی که در پی رشد قیمتها در بازار گوشی موبایل و همچنین افزایش کاربری گوشیهای هوشمند گرانقیمت بیش از پیش شاهد آن هستیم. جالب اینجا است که با وجود رشد این پدیده ناهنجار نهتنها تاکنون راهکار یا حتی اقدامات امنیتی خاصی برای کاهش این اتفاق ارائه نشده است، بلکه شیوههای ردیابی و پیگیری این گوشیها در حدی سطحی و غیرکارآمد و پروسه این پیگیری برای مالباخته در حدی طولانی و زمانبر است که بيشتر مالباختگان ترجیح میدهند درگیر این پروسه طولانی و بینتیجه نشوند.
شاید به همین دلیل باشد که سارقین گوشیهای موبایل، خود را هر روز با خطر کمتری مواجه ميبینند و هر روز شیوههاي جدیدتری برای این اعمال به کار ميبندند. شیوههایی که گاه در حدی جدید و غیرقابل پیشبینی است که ممکن است هیچکدام از ما تصورش را هم نکنیم ممکن است به چنین روشهایی گوشی موبایلمان به سرقت رود.
با توجه به این موضوع ما در گزارش ضمن معرفی شیوههای سرقت موبایل، به این موضوع که چه موانعی بر سر راه پیگیری گوشیهای سرقتی وجود دارد و آیا شکایات صورت گرفته از این بابت به نتیجه میرسد، یا خیر پرداختهایم. برای پیشگیری از سرقت گوشی موبایل و آشنایی با اقدامات پس از سرقت گوشی این گزارش را بخوانید:
از سرقتهای دستی تا مسلحانه
استفاده از موتور سیکلت، قاپیدن گوشی از دست، کیف یا جیب کاربر گوشی موبایل یکی از متداولترین شیوههایی است که سارقان از مدتها پیش برای سرقت گوشی به کار ميبستند.
اکنون اما گویا با هوشیاری کاربر نسبت به این قضیه سارقان راهکارهای جدیدتر و البته پرخطرتری را به کار ميبندند. سرقت با استفاده از اسپریهای اشک آور، سرقت گوشی با تهدید چاقو و حتی در برخی از موارد سرقت گوشی با تهدید اسلحه صورت گرفته است.
بنا بر گزارشهای ارسالی، برخی از این سرقتها با بروز کشمکش و زد و خورد بین صاحبگوشی و سارق توام شده که اکثرا به بروز صدماتی برای مالباخته منجر ميشود. در این رابطه میتوان به تازهترین گزارش منتشر شده از سوی کلانتری 109 بهارستان اشاره کرد. بر اساس اعلام رییس کلانتری 109 بهارستان، به تازگی يك سارق گوشی موبایل توسط این کلانتری دستگیر شده است که مالباختگان را با اسپری اشکآور مصدوم میکرد. بنابراین گزارش، اواخر مهرماه عوامل گشت کلانتری 109 بهارستان در حین گشتزنی متوجه سر و صدای خانمی و کشیدهشدن وی توسط راکب یک موتورسیکلت روی زمین شدند که در بررسی اولیه مشخص شد که راکب موتور قصد قاپیدن گوشی وی را داشت. پس از دستگیری سارق 21 ساله مشخص شد که وی سابقه شرارت نیز داشت. رییس کلانتری 109 بهارستان با بیان اینکه این متهم در ادامه معترف شد که برای قاپیدن گوشی شهروندان در سطح شهر تردد کرده و وقتی که مالباختگان برای بازپس گرفتن گوشی به دنبال او میدويدند، با زدن اسپری اشکآور از محل متواری میشد، گفت: این فرد معترف شد که اموال مسروقه را به یک مالخر فروخته است. به گفته یکی از فعالان بازار نیز، در حواشی بازار موبایل بسیار شاهد سرقت گوشی از کاربران هستیم. به گفته وی، گاه سارق با تهدید به چاقو یا حتی اسلحه گوشی را از صاحب گوشی ميگیرد. گاه نیز کار به
زد و خورد ميکشد.
سرنوشت گوشیهای سرقتی
اگر گذرتان به خیابان جمهوری و حواشی مراکز خرید و فروش گوشی موبایل افتاده باشد حتما با انبوه دستفروشانی که گوشیهايي بدون جعبه در دست دارند و شما را دعوت به خرید میکنند، مواجه خواهید شد. اینها همان فروشندگان گوشیهاي سرقتی هستند.
فروشندگانی که یا خود اقدام به سرقت کرده یا مالخرند! در هر حال رابطهای تنگاتنگ با سرقت دارند. اکثرا گوشیهای سرقت پس از تغییر شماره سریال که از طریق نرمافزارهای خاصی انجام میشود توسط این فروشندگان به فروش میرسند. برخی از گوشیها نیز که ظاهر دلپسندی ندارند اوراق میشوند.
گروهی نیز حتی در قاب و جعبههای نو به فروش ميرسند. مرتضیابراهیمزاده، یکی از فعالان بازار گوشی علاءالدین میگوید: بارها نسبت به تجمع این افراد مقابل پاساژ تذکر داده و شکایت کردهایم، اما فایدهای ندارد و این دستفروشان در حدی بیباک شدهاند که گوشیهاي سرقتی را بابت فروش به مغازهدارها به ویژه تعمیرکاران پیشنهاد میدهند.
وی افزود: اگر چه این گوشیها قیمت کمی دارند و قطعا سود زیادی عاید خریدار میکنند، اما خرید آن به دردسرهای پس از آن نميارزد. یکی دیگر از فعالان بازار گوشی هم به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: معمولا این گوشیهاي با قیمتی حدود يكدوم یا حتی يكسوم گوشیهاي آکبند به فروش ميرسند. اما طرفداری در بازار ندارند.
چه کسی پاسخگو است؟
کم نیستند افراد مالباخته یا بهتر بگوییم گوشی باختهای که با وجود پیگیری گوشی سرقتی موفق به یافتن گوشی یا حتی سارق نشدهاند.
این دسته که چنین موضوعی را ناشی از سیستم ناقص شناسایی و کدگذاری کالاهای کامپیوتری و دیجیتالی در کشور میدانند ميگویند، در سایر کشورها امکان شناسایی گوشی موبایل و کالاهای ارتباطی نظیر تبلت و لپتاپ از طریق شماره سریال یا آدرس کارت شبکه وجود دارد و صاحب کالا با ارائه این کد به سازمانهای مربوطه میتواند در صورت اتصال دستگاه به اینترنت، یا برقراری تماس دستگاه خود را بیابد.اما در کشور ما با وجود چنین امکانی اکثرا دستگاههای سرقتی قابل ردیابی نیستند. به گفته کارشناسان میتوان این طور نتیجه گرفت که ظاهرا در کشور ما چنین سیستمی چندان قوی عمل نمیکند.
در این باره افشار فروتن لاریجانی، رییس انجمن فروشندگان گوشی موبایل به «دنیایاقتصاد» گفت: اگرچه در کشور ما سیستم ردیابی گوشی و تجهیزت ارتباطی همراه وجود دارد، اما معمولا این سیستمهای ردیابی و پیگیری در انجام ماموریت خود موفق نبوده و مالباخته به گوشی خود نميرسد. وی که علت این امر را ضعف سیستم ردیابی کالا در کنار مسائل دیگری نظیر عرضه انبوه گوشیهاي قاچاقی با شماره سریالهای یکسان (یک شماره سریال برای چندین گوشی) و اعمال برخی از اقدامات از سوی سارقان پس از سرقت میداند گفت: بسیار پیش میآید که سارق با استفاده از نرمافزارهای خاصی شماره سریال گوشی را تغییر میدهد و در این صورت دیگر گوشی قابل پیگیری نیست. وی همچنین افزود: در صورتی که سارق تمایلی به تغییر شماره سریال نداشته باشد، گوشی را پس از مدتها که از سرقت آن گذشت مورد استفاده قرار نمیدهد. زیرا مخابرات مدت زیادی را صرف پیگیری گوشی نميکند. در این صورت سارق پس از سه تا 6 ماه ميتواند برای استفاده گوشی بدون تغییر شماره سریال اقدام کند. ابراهيمی درستی رییس اتحادیه این صنف هم در این باره به «دنیایاقتصاد» اعلام کرد: روند پیگیری و ردیابی گوشیهاي سرقتی بسیار سخت است و معمولا به نتیجه هم نميرسد. به گفته وی مشکل هم به اتحادیه ربطی ندارد. بلکه این موضوع به نیروی انتظامی و اداره آگاهی مربوط ميشود. با وجود تلاش بسیار برای کسب اطلاعاتی در این زمینه از نیروی انتظامی و اداره آگاهی متاسفانه این ارگانها هیچ همکاری با ما نکرده و پاسخ را طی تماسهای چند روزه به بخشهاي دیگر واگذار کردند. همچنین اپراتورهای تلفن همراه هم در این باره اظهارنظری نکرده و اعلام کردند: ما تنها مسوولیت ثبت شماره سریالها را در سیستم خود داریم تا در صورت فعالسازی گوشی، آنرا شناسایی کنیم.
اما یک مقام آگاه از اپراتورهای تلفن همراه به «دنیایاقتصاد» اعلام کرد: به دلیل اینکه اکثرا به بازیابی گوشی سرقتی اعتقادی ندارند و همچنین به علت طولانی بودن پروسه پیگیری گوشی سرقتی اکثرا از شکایت بابت سرقت صرف نظر ميکنند که این ناشی از ضعف واحد انتظامی مسوول است. به گفته وی، به همین دلیل ما نميتوانیم آماری از حجم گوشیهاي سرقتی ارائه کنیم. براساس اعلام ايرانسل نيز، روزانه 900 نامه پيگيري از كل كشور از سوي قوه قضائيه به بخش حقوقي اين شركت ارسال ميشود كه از اين تعداد حدود 300 مورد به نتيجه ميرسد.
راهکارهای خود امنیتی
اگرچه سارقان از شیوههاي جدیدی برای سرقت استفاده میکنند، اما راههاي مقابله با سرقت گوشی نيز تغییر کرده است. بهعنوان مثال برخی از عرضهکنندگان گوشی نرمافزارهایی خاص برای ردیابی گوشی ارائه کردهاند که نمونه آن نرمافزار
FIND MY IPHONE شرکت اپل است. نرمافزاری که امکان ردیابی گوشی را تا زمانی که اپل آی دی قطع نشده باشد به کاربر ميدهد. نرمافزارهای مشابهی نیز نظیر WaveSecure برای گوشیهای ویندوزی وجود دارد. این برنامه قادر به ارسال پیامک در صورت سرقت تلفن همراه است که در صورت تعویض سیمکارت، یک پیامک خالی به شماره تعیین شده ارسال ميکند، شما همچنین ميتوانید مکان ویندوز موبایل خود را پیگیری و حتی آنها را روی نقشه رسم کنید. براي آندرويد نیز نرمافزارsecurity look out mobile در فروشگاههای نرمافزاری موجود است.
عکس: مهیار مقیمیان
منبع : دنیای اقتصاد
حالا اگه تو ماه رمضون ی سیگار بکشیم با هلی کوپتر میان بالا سرت… سرقت گوشی تو ایران مطللقا به صاحبش بر نمی گرده مطلقا… اونم دقیقا ب دلیل ناتوانی سیستم پلیس و …
آگاهی
این نهاد فقط ب فکر وقت گزاشتن روی مسایل مخرف است که دردی از مردم دوا میکنه…
توی جامعه ای ک هر روز و هر روز بدتر می شود پلیس دقیقا مترسک است و سارقان هر روز بیشتر و بیشتر پر رو می شوند آن هم به دلیل ناتوانی پلیس…
بنده دوبار گوشی و دزدیدند و متحمل چند میلیون خسارت شدم…. الانم اصلا دنبالش نیستم چون میدونم مطلقا اتفاقی نمی افتد چون کسی به داد ما نخواهد رسید…
بی همه کسا به من حمله کردن اونم سه نفر باچاقو سرم ریختن وگوشیمو دزدیدن خداازشون نگذره بحق علی
بی همه کسا به من حمله کردن اونم سه نفر باچاقو سرم ریختن وگوشیمو دزدیدن خداازشون نگذره بحق علی
بی همه کسا به من حمله کردن اونم سه نفر باچاقو سرم ریختن وگوشیمو دزدیدن خداازشون نگذره بحق علی
مملکت شده دزد مردم بی شرف شدن مردم بی پدر شدن خودم چندبار گوشی دیدم تحویل صاحبش دادم ولی شانس خودم گیر حرومزاده ها میفتم یه بمب اتمی نیاز مبرم مردم ایرانه بذار اولیش خودم باشم ولی دیگه از دس این مملکت دزد بی قانون بی نظم راحت میشم و اون دنیا زودتر دزدای حرومزاده میبینم چه روزگاری دارن راحت میشم
با سرعت 70 پشت فرمان ماشین نشسته بودم و گوشیمو به فولدر و شیشه جلو طرف چپ وصل کرده بودم یک موتورسوار که یک نفر ترک نشسته بود در عرض چند ثانیه و خیلی سریع و حرفه ای سرقت کرد
درآمد یک ماه من پولش بود 1 میلیون
رفتم دفتر پیشخوان و شماره سریال را همتا 24 ثبت کردم
فقط میخوام این دزد نامرد بی وجدان خدا ازش نگذره
گوشیمو روز روشن وسط خیابون اصلی با یه موتور درب و داغون دزدیدن داد میزدم همه داشتن می خندیدن هیچ کس کمکم نکرد یه سباز با موتورش داشت رد میشد گفتم بریم دنبال دزده التماسش کردم خندید و رفت کمک نکرد دزدم موقع فرار برگشت نگام کرد یه خنده ایم زد خیلی خونسرد و آروم داشت می رفت انگار 2000 بار این کارو کرده بود رفتم کلانتری شکایت اونجا خندشون از دزده دردناک تر بود افسره عملا داشت می گفت دزده خوب کاری کرده چرا اومدی اینجا . ما مالیات میدیم نفتمونو می فروشن به کیا حقوق میدن خدا از کسایی که ظالمن نگذره چه دزدش چه …. . طرف 1000 تا گوشی بدزه حداقل 200 هزار بده میشه 200 میلیون تومن اونوقت منه بدبخت با 25 سال درس خوندم و فوق لیسانس گرفتن کل دارایی هنوز 50 ملیون نمیشه این چه نظامیه چه مملکتیه امیدی به زندگی ندارم نمی تونم ازدواج کنم ای کاش درس نمی خوندم و دزد میشدم ای کاش میرفتم مالخر و دلال میشدم ای کاش اصلا به دنیا نمی اومدم ای کاش بمیرم ….
سلام خسته نباشید میخواستم بپرسم الان نزدیک به ۶۰ روزه گوشیمو گم کردم ودر همیاب هم برای رهگیری گوشیم ثبت نام کردام .در ضمن اینجانب برای ردیابی گوشیم به اکانتم وصل بودم الان نزیک به یک هفته است Imelگوشیم که از طریق گوشی دیگر به ایمیل وصل بود حذف شده است آیا گوشیمو اوراق کردن یا سریال گوشیمو تغیر دادن.ممنون از شما
سلام دوستان گوشی من را دزدیدند پیگیری کردم ده هزار تومان هزینه پیگیری بعد از سه ماه به نتیجه رسید رفتم دادگاه شکایت کنم ده هزار تومان هزینه عزیزه شد ده هزار تومان هزینه تمبر در دادگاه ده هزار تومان هزینه پیگیری توسط ایرانسل بعد از یک ماه نام و شماره طرف را فرستادند بعد از تماس طرف گفت گوشی دست من نیست . خانم حصاری دادیار شعبه ارجاع دادسرای نیشابور گفت میگه دست من نیست پس به ما ربطی نداره از دست ما کاری بر نمیاد . نتیجه اخلاقی . گوشی بدزدید بعد بگین دست من نیست کسی کاری باهاتون نداره
لعنتیا بادزدا همدستن.خدانگذره ازونا
ببخشیدیه سوال داشتم.گوشیموروزدربی ورزشگاه دزدیدن وپیگیریم خیلی کردم و همه راههارو رفتم اما هنوزخبری نشده.
سوالم اینه اگه داخل گوشی سیم کارت نندازن وباوای فای به نت وتلگرام و… وصل بشن،پیگیری میشن؟
دقیقا این بلا سر منم امد
یه هفته طول کشید تا به شکایت من رسیدگی کنن و به اگاهی بفرستن مگه میشه سیستم یه کلانتری یه هفته قطع باشه خلاصه از اکاهی فرستادن سامانه ثبت ثنا اونجا هم داستانی داشتیم خدابه مردم مظلوم ایران رحم کنه
البته که اینطوره. من گوشیمو دزد برد شکایتی تنظیم کردم و رفتم کلانتری به خدا از نحوه رفتار تا روال کارشون رو که دیدم به این نتیجه رسیدم که اینا از دزد بدترن. آدم تو خیابون باهاشون حرف میزنه متوجه نمیشه. وقتی کارت بیافته دستشون میفهمی چه کلاهی سرت رفته و تمام هزینه هایی که کردی بیخود بوده. به من میگن چرا شکایت دادی! بعدش گفتن ببر فلان کلانتری منم رفتم. اونجام گفتن اگه میخوای سریعتر پیگیری بشه ببر فلان کلانتری. اونجام که رفتم 2 روز گفت فردا بیا.هیچوقت فکر نمیکردم انقد خر تو خر باشه
سلام
من گوشیم رو تو استادیوم ازادی دزدیدن بازی ایران سوریه بود یه چند روز پیش بخدا قسم کول ورزشگاه ازادی رو ده بار چرخییدم ینی بهتون بگم سازندا خود استادیوم انقدر استادیوم رو نچرخیده بود بعد فکر کن تو این بازی به این مهمی خوب کلی پلیس هست به خدا قسم پیش تک تکه پلیس ها نگهبانا هرکی که مثل پلیس بود رفتم حتی پیش فرماندا خود اونجا که کل پرسنل ناجایی اونجا رو زیر نظر داشت رفتم به جون مادرم همشون بهم گفتن گوشیت رو دزدیدن که دزدیدن الان ما چی کار کنیم باست برو جلو در وایسا تک تک ادمای ورزشگاه رو بگرد ببین میتونی پیدا کنی بعد همشون میخندیدن
میخام اینو بهتون بگم که این پلیس ها از خود دزد ها هم بد ترن بخدا قسم میخورم
توجه: کلاهبرداری با نام های بهبود خدایاری هشی، سیروان محمدی، عذرا رضایی با شماره موبایلهای 09195407407 ، 09395886499 در فضای مجازی افرادی که اشیا، مدارک و اجناس خود را گم کرده اند شناسایی کرده و سپس تماس گرفته و ادعا میکنند که در شهرستان، شی ء گم شده شما را یافته اند و مژدگانی هم نمیخواهند و تنها برای پست اشیای گم شده شما طلب مقداری پول به میزان 50 هزار یا 100 تومان به بالا میکنند . لطفأ توجه کنید که افراد مذکور سودجو و دزد بوده و تحت تعقیب هستند. سیروان محمدی لهجه آذری داشته و بسیار مودبانه رفتار میکند.
گوشیمو تو علائدین دزدیدن رفتم خونه فهمیدم سریع رفتم دفاتر پیشخوان تا سیممو بسوزونم که سامانه همیابو معرفی کردن منم همینجوری تیری تو تاریکی زدمو ثبت کردم بلافاصله بم زنگ زدن گفتن گوشیتون پیدا شده توسط یکی از مغازه دار ها ادرسشو دادن رفتم گرفتم
خوش شانس بودی برادر
اینایی که منفی میدن نکنه خودشون از همین دزدهای بی شرفن؟ ادمین یه پیگیری کن بلکه خودت یه بدبخت مال برده رو کمک کنی…
گوشی منو دزدیدن انداختم دنبالش با فاصله نیم متر از پلیس که داشت با اینکه داد میزدم دزد پلیس فقط نگاش کرد بعد پرید رو موتور و رفت رفتم آگاهی یه جوری مسخره کردن که از پلیسای باهوووش اونجا بیشتر از دزده بدم اومده بعدم واسه پیگیری انقدر اذیت کردن که قیدشو زدم میخوام بگم پلیس دست کمی از اون سارق بی پدر نداره
خخخخ چه خشن
به نظر من باید همه پیگیری کنند و اگر موفق شدند اصلا از این بی ناموس ها نگذرند
بحث مالی دزدی گوشی یکطرف که ادم باهاش بالاخره کنار میاد ولی یک عالمه اطلاعات و مسایل کاملا شخص تو موبایله خدا ازشون نگذره و به زمین گرم بخورند حرومزاده هستند حرامزاده