تکنولوژی

چرخه پررونق موبایل‌های سرقتی در ایران

نام نویسنده: مریم عسگری

 سرقت گوشی تلفن همراه موضوع یا بهتر بگوییم معضلی است که مدت‌ها است کاربران این وسیله پرکاربرد ارتباطی با آن مواجهند. 

موضوعی که در پی رشد قیمت‌ها در بازار گوشی موبایل و همچنین افزایش کاربری گوشی‌های هوشمند گران‌قیمت بیش از پیش شاهد آن هستیم.  جالب اینجا است که با وجود رشد این پدیده ناهنجار نه‌تنها تاکنون راهکار یا حتی اقدامات امنیتی خاصی برای کاهش این اتفاق ارائه نشده است، بلکه شیوه‌های ردیابی و پیگیری این گوشی‌ها در حدی سطحی و غیرکارآمد و پروسه این پیگیری برای مالباخته در حدی طولانی و زمان‌بر است که بيشتر مالباختگان ترجیح می‌دهند درگیر این پروسه طولانی و بی‌نتیجه نشوند.

شاید به همین دلیل باشد که سارقین گوشی‌های موبایل، خود را هر روز با خطر کمتری مواجه مي‌بینند و هر روز شیوه‌هاي جدیدتری برای این اعمال به کار مي‌بندند. شیوه‌هایی که گاه در حدی جدید و غیرقابل پیش‌بینی است که ممکن است هیچ‌کدام از ما تصورش را هم نکنیم ممکن است به چنین روش‌هایی گوشی موبایلمان به سرقت رود.

با توجه به این موضوع ما در گزارش ضمن معرفی شیوه‌‌های سرقت موبایل، به این موضوع که چه موانعی بر سر راه پیگیری گوشی‌های سرقتی وجود دارد و آیا شکایات صورت گرفته از این بابت به نتیجه می‌رسد، یا خیر پرداخته‌ایم. برای پیشگیری از سرقت گوشی موبایل و آشنایی با اقدامات پس از سرقت گوشی این گزارش را بخوانید:

 

از سرقت‌های دستی تا مسلحانه

استفاده از موتور سیکلت، قاپیدن گوشی از دست، کیف یا جیب کاربر گوشی موبایل یکی از متداول‌ترین شیوه‌هایی است که سارقان از مدت‌ها پیش برای سرقت گوشی به کار مي‌بستند.

اکنون اما گویا با هوشیاری کاربر نسبت به این قضیه سارقان راهکارهای جدیدتر و البته پرخطر‌تری را به کار مي‌بندند. سرقت با استفاده از اسپری‌های اشک آور، سرقت گوشی با تهدید چاقو و حتی در برخی از موارد سرقت گوشی با تهدید اسلحه صورت گرفته است.

بنا بر گزارش‌های ارسالی، برخی از این سرقت‌ها با بروز کشمکش و زد و خورد بین صاحب‌گوشی و سارق توام شده که اکثرا به بروز صدماتی برای مالباخته منجر مي‌شود. در این رابطه می‌توان به تازه‌ترین گزارش منتشر شده از سوی کلانتری 109 بهارستان اشاره کرد. بر اساس اعلام رییس کلانتری 109 بهارستان، به تازگی يك سارق گوشی موبایل توسط این کلانتری دستگیر شده است که مالباختگان را با اسپری اشک‌آور مصدوم می‌کرد. بنابراین گزارش، اواخر مهرماه عوامل گشت کلانتری 109 بهارستان در حین گشتزنی متوجه سر و صدای خانمی و کشیده‌شدن وی توسط راکب یک موتورسیکلت روی زمین شدند که در بررسی اولیه مشخص شد که راکب موتور قصد قاپیدن گوشی وی را داشت. پس از دستگیری سارق 21 ساله مشخص شد که وی سابقه شرارت نیز داشت. رییس کلانتری 109 بهارستان با بیان اینکه این متهم در ادامه معترف شد که برای قاپیدن گوشی شهروندان در سطح شهر تردد کرده و وقتی که مالباختگان برای بازپس گرفتن گوشی به دنبال او می‌دويدند، با زدن اسپری اشک‌آور از محل متواری می‌شد، گفت: این فرد معترف شد که اموال مسروقه را به یک مالخر فروخته است. به گفته یکی از فعالان بازار نیز، در حواشی بازار موبایل بسیار شاهد سرقت گوشی از کاربران هستیم. به گفته وی، گاه سارق با تهدید به چاقو یا حتی اسلحه گوشی را از صاحب گوشی مي‌گیرد. گاه نیز کار به

زد و خورد مي‌کشد. 

 

سرنوشت گوشی‌های سرقتی

اگر گذرتان به خیابان جمهوری و حواشی مراکز خرید و فروش گوشی موبایل افتاده باشد حتما با انبوه دستفروشانی که گوشی‌هايي بدون جعبه در دست دارند و شما را دعوت به خرید می‌کنند، مواجه خواهید شد. اینها همان فروشندگان گوشی‌هاي سرقتی هستند.

فروشندگانی که یا خود اقدام به سرقت کرده یا مالخرند! در هر حال رابطه‌ای تنگاتنگ با سرقت دارند. اکثرا گوشی‌های سرقت پس از تغییر شماره سریال که از طریق نرم‌افزارهای خاصی انجام می‌شود توسط این فروشندگان به فروش می‌رسند. برخی از گوشی‌ها نیز که ظاهر دلپسندی ندارند اوراق می‌شوند.

گروهی نیز حتی در قاب و جعبه‌های نو به فروش مي‌رسند. مرتضی‌ابراهیم‌زاده، یکی از فعالان بازار گوشی علاءالدین می‌گوید: بارها نسبت به تجمع این افراد مقابل پاساژ تذکر داده و شکایت کرده‌ایم، اما فایده‌ای ندارد و این دستفروشان در حدی بی‌باک شده‌اند که گوشی‌هاي سرقتی را بابت فروش به مغازه‌دارها به ویژه تعمیرکاران پیشنهاد می‌دهند.

وی افزود: اگر چه این گوشی‌ها قیمت کمی دارند و قطعا سود زیادی عاید خریدار می‌کنند، اما خرید آن به دردسرهای پس از آن نمي‌ارزد. یکی دیگر از فعالان بازار گوشی هم به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: معمولا این گوشی‌هاي با قیمتی حدود يك‌دوم یا حتی يك‌سوم گوشی‌هاي آکبند به فروش مي‌رسند. اما طرفداری در بازار ندارند.

 

چه کسی پاسخگو است؟

کم نیستند افراد مالباخته یا بهتر بگوییم گوشی باخته‌ای که با وجود پیگیری گوشی سرقتی موفق به یافتن گوشی یا حتی سارق نشده‌اند.

این دسته که چنین موضوعی را ناشی از سیستم ناقص شناسایی و کدگذاری کالاهای کامپیوتری و دیجیتالی در کشور می‌دانند مي‌گویند، در سایر کشورها امکان شناسایی گوشی موبایل و کالاهای ارتباطی نظیر تبلت و لپ‌تاپ از طریق شماره سریال یا ‌آدرس کارت شبکه وجود دارد و صاحب کالا با ارائه این کد به سازمان‌های مربوطه می‌تواند در صورت اتصال دستگاه به اینترنت، یا برقراری تماس دستگاه خود را بیابد.اما در کشور ما با وجود چنین امکانی اکثرا دستگاه‌های سرقتی قابل ردیابی نیستند. به گفته کارشناسان می‌توان این طور نتیجه گرفت که ظاهرا در کشور ما چنین سیستمی چندان قوی عمل نمی‌کند. 

در این باره افشار فروتن لاریجانی، رییس انجمن فروشندگان گوشی موبایل به «دنیای‌اقتصاد» گفت: اگرچه در کشور ما سیستم ردیابی گوشی و تجهیزت ارتباطی همراه وجود دارد، اما معمولا این سیستم‌های ردیابی و پیگیری در انجام ماموریت خود موفق نبوده و مالباخته به گوشی خود نمي‌رسد. وی که علت این امر را ضعف سیستم ردیابی کالا در کنار مسائل دیگری نظیر عرضه انبوه گوشی‌هاي قاچاقی با شماره‌ سریال‌های یکسان (یک شماره سریال برای چندین گوشی) و اعمال برخی از اقدامات از سوی سارقان پس از سرقت می‌داند گفت: بسیار پیش می‌آید که سارق با استفاده از نرم‌افزارهای خاصی شماره سریال گوشی را تغییر می‌دهد و در این صورت دیگر گوشی قابل پیگیری نیست. وی همچنین افزود: در صورتی که سارق تمایلی به تغییر شماره سریال نداشته باشد، گوشی را پس از مدت‌ها که از سرقت آن گذشت مورد استفاده قرار نمی‌دهد. زیرا مخابرات مدت زیادی را صرف پیگیری گوشی نمي‌کند. در این صورت سارق پس از سه تا 6 ماه مي‌تواند برای استفاده گوشی بدون تغییر شماره سریال اقدام کند. ابراهيمی درستی رییس اتحادیه این صنف هم در این باره به «دنیای‌اقتصاد» اعلام کرد: روند پیگیری و ردیابی گوشی‌هاي سرقتی بسیار سخت است و معمولا به نتیجه هم نمي‌رسد. به گفته وی مشکل هم به اتحادیه ربطی ندارد. بلکه این موضوع به نیروی انتظامی و اداره آگاهی مربوط مي‌شود. با وجود تلاش بسیار برای کسب اطلاعاتی در این زمینه از نیروی انتظامی و اداره آگاهی متاسفانه این ارگان‌ها هیچ همکاری با ما نکرده و پاسخ را طی تماس‌های چند روزه به بخش‌هاي دیگر واگذار کردند. همچنین اپراتورهای تلفن همراه هم در این باره اظهارنظری نکرده و اعلام کردند: ما تنها مسوولیت ثبت شماره سریال‌ها را در سیستم خود داریم تا در صورت فعال‌سازی گوشی، آن‌را شناسایی کنیم. 

اما یک مقام آگاه از اپراتورهای تلفن همراه به «دنیای‌اقتصاد» اعلام کرد: به دلیل اینکه اکثرا به بازیابی گوشی سرقتی اعتقادی ندارند و همچنین به علت طولانی بودن پروسه پیگیری گوشی سرقتی اکثرا از شکایت بابت سرقت صرف نظر مي‌کنند که این ناشی از ضعف واحد انتظامی مسوول است. به گفته وی، به همین دلیل ما نمي‌توانیم آماری از حجم گوشی‌هاي سرقتی ارائه کنیم. براساس اعلام ايرانسل نيز، روزانه 900 نامه پيگيري از كل كشور از سوي قوه قضائيه به بخش حقوقي اين شركت ارسال مي‌شود كه از اين تعداد حدود 300 مورد به نتيجه مي‌رسد.

 

راهکارهای خود امنیتی

اگرچه سارقان از شیوه‌هاي جدیدی برای سرقت استفاده می‌کنند، اما راه‌هاي مقابله با سرقت گوشی نيز تغییر کرده است. به‌عنوان مثال برخی از عرضه‌کنندگان گوشی نرم‌افزارهایی خاص برای ردیابی گوشی ارائه کرده‌اند که نمونه آن نرم‌افزار

FIND MY IPHONE شرکت اپل است. نرم‌افزاری که امکان ردیابی گوشی را تا زمانی که اپل آی دی قطع نشده باشد به کاربر مي‌دهد. نرم‌افزارهای مشابهی نیز نظیر WaveSecure برای گوشی‌های ویندوزی وجود دارد. این برنامه قادر به ارسال پیامک در صورت سرقت تلفن همراه است که در صورت تعویض سیم‌کارت، یک پیامک خالی به شماره تعیین شده ارسال مي‌کند، شما همچنین مي‌توانید مکان ویندوز موبایل خود را پیگیری و حتی آنها را روی نقشه رسم کنید. براي آندرويد نیز نرم‌افزارsecurity look out mobile در فروشگاه‌های نرم‌افزاری موجود است.

عکس: مهیار مقیمیان

منبع : دنیای اقتصاد

‫52 دیدگاه ها

  1. دوستان توی ایران اینطوریه همین قدرم که پلیس پیگیری گوشی سرقتی میکنه بازم کلیه،انقدرپلیس کارهای واجبترداره که گوشی واینا توش گمه،چون توایران گوشی گرونه نسبت به درامد،توامریکاواروپاکه اصن پیگیری نمیکنن،میندازن دور،گوشی فقط دریک صورت پیگیری یا ردیابی میشه اونم مسائل قتل وتجاوزومسائل امنیتی،پلیس کارهای واجبتری ام داره پس طبیعیه که پرونده رو عقب بندازن

  2. منم گوشمو عید تو زیارتگاه گم کردم ولی سفت سخت دنبالشو گرفتم الان ردیابی شده دزد معلوم شده کیه دلسرد نشین دنبالشو بگیرن ب نتیجه میرسیم هر چند زمان و هزینه زیادی میبره

  3. گوشی من سرقت شد و تا حالا ۱۵۰۰۰۰ تومان هزینه نرم افزار همیاب و دادسرا کردم خواستم بگم اگه فقط مدرک شما مستندات اپراتور ها باشه به هیچ جا نمیرسید یعنی اپراتور همراه اول یا ایرانسل بگه در تاریخ فلان این فرد سیم کارت رو داخل گوشی سرقتی کرده اگه شغل طرف مربوط به خدمات موبایل باشه احتمال داره محکوم شه ولی در غیر این صورت قاضی قرار منع تعغیب صادر میکنه و همه زحمات و هزینه شما بر باد میره جدا از اینکه کلی وقت گذاشتید حکم هم ماده ۲۶۵ و ماده ۲۷۰ آیین دادرسی میشه که اقا دزده یا مال خر خیلی راحت از گوشی شما استفاده میکنه

  4. یه زمانی بود که اگه گوشیت گم میشد دیگه نمیتونستی پیداش کند یکی از دوستام گوشیشو گم کرده بود یه سایت پیدا کرد که واسه گوشی های گم شده بود از طریق اون تونست گوشیشو پیدا کنه البته دو سه هفته طول کشید . دقیق اسم سایتش خاطرم نیست یا همیافت بود یا همیاب

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا