رونق کسبوکار تعمیر لپتاپ
نام نویسنده: مريم عسگري
افزایش قیمتها در بازار کامپیوتر باعث شده است بسیاری از مردم به جای صرف هزینههاي گران خرید لپتاپ به تعمیر دستگاههای قدیمی روی بیاورند
تعطیلات نوروزی آمد و رفت و سال کاری جدید هم چند روزی است كه آغاز شده است.
سال کاری که برای گروهی از شاغلان زودتر از موعد مقرر آغاز شده است و ارائه کالا، خدمات و… به مصرفکنندگان باعث شده است تا آنها تعطیلات نورزی کوتاهتری را نسبت به سایرین سپری کنند.
فعالان بازار کامپیوتر و تجهیزات دیجیتالی هم از دستهاي هستند که تعطیلات نوروزی کوتاه مدتی را سپری کردهاند. این دسته از فعالان بازار که از هفته دوم فروردین ماه آغاز به کار کردهاند تجربه متفاوتی با سالهای قبل داشتهاند که البته گروهی از آنها چنین وضعیتی را پیشبینی ميکردند.
اگر میخواهید از اوضاع و احوال بازار کامپیوتر در سال کاری جدید با خبر شوید این گزارش را بخوانید:
بازار بیرونق بهاری
اگر چه بازار کامپیوتر طی هفت ماه اخیر، یعنی از زمان نوسانات نرخ دلار و سخت شدن شرایط واردات کالا، شاهد روزهای سرد، سخت و بیرونقی بوده است. اما تجربه سالهای قبل این امید را در دل فعالان این صنف ایجاد کرد که از هفته دوم فروردینماه و با مراجعه مسافران نوروزی به بازار کامپیوتر، بازار رنگ و بویی دیگر به خود بگیرد.
اما این اتفاق نیفتاد و امید فعالان بازار که روی بازار نوروزی کامپیوتر حساب کرده بودند تبدیل به یاس شد؛ چرا که در این ایام نه تنها بر میزان تقاضا برای کالاهای این حوزه افزوده نشده است، بلکه به گفته فعالان بازار همگام با تغییرات اساسی در بازار، خواست و سلیقه خریداران نیز تحت تاثیر قرار گرفته و تغییر کرده است.
به گفته فعالان بازار، وضعیت بازار کامپیوتر از هفته دوم فروردینماه تا کنون وخیم است و این موضوع باعث شده است برخی از کسبه نسبت به بازگشایی واحدهای فروشگاهی خود اقدام نکنند. حسینی، مسوول فروش، فروشگاه زیگورات، در پاساژ پایتخت با تایید این مطلب ميگوید، از هفته دوم فروردینماه که بازار کامپیوتر به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد تاکنون از خرید و فروش در بازار خبری نیست و این موضوع جوی نامطمئن و پر استرس و نگرانی را برای کسبه در بازار فراهم آورده است.
وی افزود، اگر بخواهیم وضعیت بازار کامپیوترامسال را از نیمه دوم فروردین ماه تا کنون با مدت مشابه سال قبل مقایسه کنیم، باید بگوییم که وضعیت بازار در سال جدید بسیر ناخوشایند است و میزان تقاضا نسبت به سال گذشته در حد چشمگیری کاهش یافته است. به گفته این فعال بازار، رکود حاکم در بازار به حدی است که حتی برخی از واحدهای فروشگاهی تا کنون اقدام به بازگشایی واحدهای خود نکردهاند.
سهیلی، یکی از فعالان بازار کامپیوتر که در پاساژ پایتخت فعالیت میکند در این باره میگوید، معمولا در نخستین هفته کاری سال، اکثر افرادی که در طول سال فرصتی برای خرید پیدا نمیکردند به بازار مراجعه کرده و خرید خود را با خیال راحت و در فرصت مناسب انجام میدادند. تصور کسبه بازار از وضعیت بازار امسال هم همین بود. اما وضعیت بازار امسال کاملا ما را شوکه کد.
یکی دیگر از فعالان بازار هم میگوید، این یک اشتباه بزرگ بود که فعالان بازار کامپیوتر سال کاری را از هفته دوم فروردین ماه آغاز کردند و اگر ما چنین وضعیتی را پیشبینی ميکردیم هرگز چنین اقدامی نمیکردیم.
ارزان قیمتهای پرمخاطب در بازار کیمیا شدهاند
تقریبا همه فعالان بازار کامپیوتر در مورد رکود حاکم بر بازار اتفاق نظر دارند، اما این رکود به معنای این نیست که تقاضا در بازار در حد صفر است. بلکه به گفته فعالان بازار اندک تقاضا برای کالاها در بازار مربوط به نمونههاي ارزان قیمت بوده است.
به گفته بهنامی یکی از فعالان بازار، اندک میزان تقاایی که در بازار وجود دارد مربوط به کالاهای ارزان است. به عنوان مثال در مورد لپتاپ، نمونههایی با قیمت کمتر از یک میلیون تومان هستند که مخاطب دارند و سایر لپتاپها چندان مورد استقبال قرار نمیگیرند. حسینی، مسوول فروش فروشگاه زیگورات هم با تایید این مطلب که نمونههاي ارزان با قیمت 800 تا یک میلیون تومان در ردیف پرمخاطبهاي بازار هستند گفت، از آنجا که این لپتاپهاي ارزان قیمت در بازار به شدت کمیاب هستند بازار نمیتواند نیاز خریداران را رفع کند و به همین دلیل با رکود مواجه شده است.
محسن مولاییان، یکی دیگر از فعالان بازار کامپیوتر هم ميگوید، رشد شدید قمتها، پایین آمدن قدرت خرید مردم و…. باعث شده است توجهها به سمت نمونههاي ارزان قیمت جلب شود و از آنجا که موجودی این کالاها در بازار به شدت کاهش یافته است اکثر فعالان بازار، جنسی برای عرضه به بازار ندارند. وی افزود در شرایط فعلی ارزان قیمتترین لپتاپی که میتوان سفارش داد حدود 400 دلار است و با توجه به چنین شرایطی کمتر فردی حاضر ميشود حدود 800 هزار تومان یا بیشتر بابت خرید یک لپتاپ کمقابلیت که قیمت واقعی آن 400 دلار است، بپردازد. این فعال بازار افزود، آگاهی خریداران از قیمتهای جهانی به کمک سایتها و همچنین رشد اطلاعات کاربران باعث شده است تا اتفاقاتی نظر رشد قیمتها در بازار داخلی و … تاثیر بیشتری بر بازار بگذارد. چرا که خریدار به سایت مراجعه کرده و قیمت جهانی را محاسبه میکند و با قیمت اعلام شده توسط فروشنده مقایسه میکند و این اختلاف قیمت که از عوامل دیگری به غیر از نوسانات نرخ ارز (مشکلات واردات مانند عدم گشایش lc و…) تاثیر پذیرفته است باعث میشود برای خرید مردد شود.
فعالان بازار همچنین از کاهش شدید موجودی مینی لپتاپها و همچنین رشد قیمتها در بازار خبر ميدهند.
سال رونق کسبوکار تعمیرکاران لپتاپ
کارشناسان و فعالان بازار که چندان به وضعیت بازار در ماههای آینده خوشبین نیستند ميگویند، با توجه به شرایط موجود، قیمتها روند صعودی خواهند داشت و به نظر میرسد مدلهای گران قیمت چندان مورد استقبال قرار نگیرند.
آنها همچنین پیشبینی کردند امسال با توجه به رشد قیمتها و کاهش شدید موجودی لپتاپ اکثر مردم به سمت تعمیر یا ارتقاي لپتاپهاي خود ميروند و چندان به رشد فروش در بازار لپتاپ امیدی نیست.
به گفته حسنزاده، یکی از فعالان بازار لپتاپ، اگر چه قیمت قطعات تعمیری هم افزایش یافته است؛ اما این را هم در نظر داشته باشید که در مورد بسیاری از مدلهای لپتاپ ما با کاهش موجودی قطعات تعمیری مواجه هستیم و این یعنی رشد قیمت خدمات تعمیری برای کالاهای حوزه کامپیوتر.
محسن بهنامی یکی دیگر از فعالان بازار هم با تایید این مطلب ميگوید، این پیشبینی درستی است که همگام با رشد شدید قیمتها در بازار، مردم ترجیح میدهند به تعمیر و رفع عیب و ایرادهاي لپتاپهاي خود بپردازند و قید خرید لپتاپ جدید را بزنند؛
چرا که سابق بر این، اگر هزینه تعمیر یک لپتاپ 100 یا نهایتا در بدترین حالت 300 هزار تومان ميشد، این امکان وجود داشت که با صرف یک مبلغ 400 هزار تومانی یک مینی لپتاپ یا با صرف مبلغ 500 تا 800 هزار تومان یک لپتاپ معمولی خریداری کرد.اما در زمان کنونی حتی اگر هزینه یک لپتاپ 300 یا 400 هزار تومان شود تعمیر آن به صرفه تر است تا خرید یک لپتاپ با قابلیتهای پایین .چرا که بابت خرید همین لپتاپ نه چندان با قابلیت باید مبلغی بیش از 800 هزار تومان هزینه شود.
مسوول یکی از واحدهای تعمیر لپتاپ هم با تایید این مطلب گفت، از زمانی که قیمتها در بازار روند صعودی در پیش گرفت کسب و کار تعمیر کاران لپتاپ رونق گرفت و این موضوع در کنار کاهش واردات قطعات تعمیری باعث شده است موجودی قطعه هم در بازار در حد قابل توجهی کاهش یابد. وی افزود، در یک برهه زمانی دو ماهه بازار قطعات تعمیری رو به فلج شدن ميرفت،اما تعمیرکاران به سختی قطعات مورد نیاز را فراهم کردند.این فعال بازار همچنین در مورد رشد نرخ تعمیر لپتاپ گفت، میزان رشد قیمت قطعات تعمیری در حدود 10 تا 15 درصد بوده است که این رقم در مقایسه با رشد نرخ لپتاپ چندان به چشم نمی آید.
ختم کلام
کارشناسان و فعالان بازار، شرایط بازار کامپیوتر را بسيار بيرونق توصیف کرده و ميگویند با توجه به شرایط فعلی و قوت گرفتن سختگیریها برای واردات کالا (از ثبت سفارش گرفته تا ترخیص) چندان نمیتوان به بهبود اوضاع بازار دل بست. میتوان گفت پیشبینی آنها از وضعیت بازار سال 91 کامپیوتر، بازاری بیرونقتر از گذشته است که در آن شاهد رشد قیمتها و کاهش بیشتر موجودی هستیم. تنها خبر خوش برای تعمیرکاران لپتاپ است که کسبوکار پررونقی برای آنها پیشبینی شده است.
منبع : دنیای اقتصاد