تکنولوژی

تلویزیون‌های سه بعدی پشت ویترین

نام نویسنده: مريم عسگري

بازار تلويزيون طي سال‌هاي اخير بيش از پيش شاهد عرضه مدل‌هايي جديد، شكيل و كم‌حجم و البته مبتني بر تكنولوژي‌هاي جديد بوده است و هر از چند گاهي شاهد عرضه نسل جديدتري از اين كالا در بازار هستيم.

اگر طی دو‌ دهه اخیر شاهد ساخت تلویزیون‌های پلاسما و LCD بودیم، پس از مدتي با وارد شدن فناوری HD به تلویزیون‌ها و مجهز شدن پنل‌های LCD و پلاسما به سیستم‌های پخش HD، تجربه کار با تلویزیون جهش بسیار بزرگی پیدا کرد.

عرضه تلويزيون‌هاي LED كه طي يكي دو سال اخير شاهد عرضه گسترده آنها به بازار داخلي بوديم نيز تا حدودي نشان‌دهنه رشد تكنولوژيكي اين كالا بود. اگر چه اين نسل از تلويزيون‌ها به دليل قيمت بالايي كه دارند چندان مورد توجه قرار نگرفتند، ولي به نظر مي‌رسد نسل جديدتر تلويزيون‌ها كه 3D نام دارد، بتواند بازاري را كه مدت‌ها است LCDها به انحصار خود در آورده‌اند، به‌دست گيرد. به طور كلي آخرین قدمی که در زمینه تلویزیون برداشته شده‌، تلفیق فناوری ضبط و پخش سه‌بعدی با پنل‌های LCD، تصویر پیش‌زمینه LED و تصاویر HD است که از ابتدای سال 2010 به طور گسترده در بازارهای جهاني عرضه شد. به غير از اين، برخي از توليدكنندگان تلويزيون مانند شارپ نيز وعده ورود تلويزيون‌هايي مبتني بر تكنولوژي‌هاي جديدتري مانند Quotrone را داده‌اند و گروهي نيز از عرضه محدود تلويزيون‌هاي
مبتني بر تكنولوژي SED در بازارهاي جهاني خبر مي‌دهند. اما با همه اينها، اين تلويزيون‌هاي 3D هستند كه در حال حاضر جديدترين نسل تلويزيون‌ها معرفي شده‌اند و سروصداي تبليغاتي زيادي نيز براي آنها به راه افتاده است.

انواع تلويزيون سه‌بعدي
تلویزیون3D تلویزیونی است که باعث ایجاد تصاویر 3 بعدی در فیلم‌ها، عکس‌ها و بازی‌ها می شود. تفاوتی که اين تلويزيون‌هاي نسل جديد با تلویزیون‌های معمولی دارند، این است که بعد سوم در اینها شکل می‌گیرد.

به طور ساده، اساس اين تکنولوژي بر فاصله دو چشم انسان از يکديگر و زاويه ديد متفاوت هر چشم با يکديگر بنا شده است. اين تلويزيون‌ها دو تصوير جداگانه از يک صحنه را با زاويه متفاوت به طور همزمان به سمت بيننده مي‌فرستند، يک تصوير براي چشم چپ و يک تصوير براي چشم راست.

اين دو تصوير با گونه‌اي فريب مغز و با کمک عينک مخصوص عملا به صحنه بعد مي‌بخشند که به ايجاد تصوير سه‌بعدي مي‌انجامد. به همين دليل اگر بيننده در هنگام ديدن فيلم يا صحنه سه‌بعدي يکي از چشمان خود را ببندد عملا تصوير حالت سه‌بعدي خود را از دست مي‌دهد.

بر اساس اعلام فعالان بازار، در حال حاضر دو نوع تلويزيون سه بعدي در بازارهاي جهاني وجود دارد. تلويزيون‌اي ACTIVE و تلويزيون‌هاي PASSIVE.

به گفته گودرزي، معاون مدير بازاريابي شركت ماديران، همان‌طور كه تلويزيون‌هاي 3D به دو دسته تقسيم شده‌اند، عينك‌هاي مخصوص براي ديدن تصاوير سه بعدي هم در دو نوع PASSIVE و ACTIVE در بازار موجودند كه عينك‌هاي PASSIVE قيمت كمتري نسبت به عينك‌هاي ACTIVE دارند و در مقابل تلويزيون‌هاي PASSIVE قيمتي به مراتب بالاتر از تلويزيون‌هاي ACTIVE سه بعدي دارند.
البته در بازار داخلي تنها نمونه‌هاي ACTIVE تلويزيون‌هاي سه بعدي موجودند.

به غير از اين، تقسيم بندي ديگري در زمينه تلويزيون‌هاي سه بعدي وجود دارد كه شامل تلويزيون‌هايي مي‌شود كه تصاوير دو بعدي را به طور سه‌بعدي نشان مي‌دهند و تلويزيون‌هايي كه تصاوير سه بعدي را سه بعدي نشان مي‌دهند كه تلويزيون‌هاي سه بعدي سامسونگ تصاوير دو بعدي را به وسيله عينك سه‌بعدي نمايش مي‌دهند، ولي برندهايي مانند ال جي، پاناسونيك و… تصاوير سه بعدي را سه بعدي نشان مي‌دهند.

فعالان بازار معتقدند تلويزيون‌هايي كه تصاوير دو بعدي را به طور سه بعدي نشان مي‌دهند 3D محض نيستند و به همين دليل است كه توليدكنندگان اين نوع از تلويزيون‌ها در مورد استفاده خانم‌هاي باردار، افرادي كه بيماري قلبي يا صرع دارند و … هشدار داده است. دارمي، ‌قائم‌مقام مدير بازاريابي شركت گلديران در اين زمين مي‌گويد: تلويزيون‌هايي را كه تصاوير دو بعدي را به طور سه بعدي نشان مي‌دهند، نمي‌توان سه بعدي ناميد، البته اين تلويزيون‌ها مي‌توانند تصاوير سه‌بعدي ايجاد كنند، ولي شرط ايجاد اين تصاوير اين است كه تصوير با فرمت HD يا FULL HD موجود باشد. به گفته وي، قرار بر اين است كه تكنولوژي تبديل تصاوير دو بعدي به سه بعدي وارد بازار شود كه ال جي و سوني در حال حاضر در حال بررسي روي اين تكنولوژي هستند، ولي سامسونگ اينك اين تكنولوژي را به طور ناقص وارد بازار كرده است كه باعث سردرد و ناراحتي‌هاي ديگر مي‌شود.

سه بعدي‌ها در بازار داخلي
اگر چه شركت‌هاي توليدكننده و نمايندگي‌اي فروش در زمان معرفي اين تلويزيون‌ها به بازار، وعده حضور نسل جديد تلويزيون‌ها را طي مرداد ماه داده بودند، اما در حال حاضر تنها چند برند به اين وعده خود عمل كرده‌اند.

سامسونگ و ال‌جي كه رقابتي سنگين در زمينه عرضه تلويزيون و مانيتور دارند از جمله برندهايي هستند كه به قول خود عمل كرده‌اند و نسل جديد تلويزيون‌هاي آنها در حال حاضر در بازار موجود است.

بر اساس اعلام دارمي، قائم مقام مدير بازاريابي شركت گلديران، عرضه‌كننده تلويزيون‌هاي ال جي در بازار داخلي، در حال حاضر مدل‌هاي LX950047 و LX650055 از خانواده سوني در بازار موجود است كه به ترتيب با قيمت سه ميليون و 950 هزار تومان و شش ميليون و 150 هزار تومان به فروش مي‌رسند. وي وعده حضور مدل‌هاي LX650047, LX650042 و 56LX6500 را طي ماه آينده به بازار داخل داد. به گفته وي ال جي همراه با هر تلويزيون دو عينك ACTIVE، يك دستگاه پخش‌كننده بلوري و سي‌دي بلوري به خريدار ارائه مي‌كند كه قيمت هر عينك 130 دلار، قيمت پلير بلوري 200 دلار و قيمت سي دي بلوري 50 دلار است. البته اين كالاها زمان خريد تلويزيون 3D به عنوان هديه به خريدار ارائه مي‌شوند. وي افزود: تلويزيون‌هاي 3D اي جي علاوه بر اينها قابليت اتصال به دوربين سه‌بعدي فوجي را دارد و مي‌توان تصاويري را كه توسط اين دوربين تهيه مي‌شوند به طور سه بعدي در تلويزيون تماشا كرد. قيمت اين دوربين هم حدود 400 هزار تومان است و اما سامسونگ بيشترين مدل‌هاي تلويزيون سه بعدي را به بازار عرضه كرده است.

اين برند در حال حاضر شش مدل تلويزيون در سري‌هاي 7000 ، 8000 و 9000 در سايزهاي 40 تا 55 اينچ به بازار عرضه كرده است.

بر اساس اعلام ايزدنيا، مدير فروش شركت حافظ پخش، نمايندگي فروش محصولات اين برند در بازار داخلي، مدل‌هاي40C7770، و46C7770 از تلويزيون‌هاي سه بعدي سري 7000 هستند كه به ترتيب با قيمت دو ميليون و 799 هزار تومان و سه ميليون و 499 هزار تومان به فروش مي‌رسند. همچنين مدل‌هاي 55C8000،46C8000 از تلويزيون‌هاي سري 8000 هستند كه به ترتيب با قيمت سه ميليون و 799 هزار تومان و پنج ميليون و 990 هزار تومان به فروش مي‌رسد. مدل 55C9000 نيز از تلويزيون‌هاي سري 9000 است كه با قيمت هشت ميليون و 990 هزار تومان به فروش مي‌رسد. اين شركت هم دو عدد عينك و يك عدد سي دي با فرمت بلوري به خريداران اهدا مي‌كند، ولي خريداران بايد دستگاه پخش كننده بلوري را با قيمت 395 هزار تومان خريداري كنند. ساير برندها مانند پاناسونيك و سوني نيز وعده حضور تلويزيون‌هاي 3D را طي يكي دوماه آينده دادند.

شركت بانيان الكتريك، عرضه‌كننده تلويزيون‌هاي پاناسونيك هم با بيان اين مطلب كه تلويزيون‌هاي سه بعدي اين برند طي ماه آينده وارد بازار مي‌شوند، گفت: اين برند انواع تلويزيون سه بعدي را در سايزهاي 50 اينچ به بالا با قيمتي حدود پنج ميليون تومان به همراه عينك و پلير و دي وي دي بلوري به بازار عرضه مي‌كند. قيمت پخش‌كننده بلوري اين شركت نيز 640 هزار تومان و قيمت هر عينك نيز 150 هزار تومان است.

آتش شايعه به جان بازار افتاد
هنوز تلويزيون‌هاي سه بعدي به طور كامل در بازار جا خوش نكرده‌اند، اما حرف و حديث‌هايي در مورد اين تلويزيون‌ها بر زبان افتاده است.

بر اساس اعلام برخي از فعالان بازار، از آنجا كه براي تماشاي تصوير سه بعدي نياز به امكاناتي نظير پلير بلوري، دي‌وي‌دي بلوري و عينك است، در صورت اتصال اين دستگاه‌ها به يك تلويزيون ال سي دي معمولي و استفاده از عينك مي‌توان تصاوير سه بعدي را البته با كيفيت پايين مشاهده كرد. اين در حالي است كه عرضه‌كنندگان اين نوع تلويزيون‌ها اين موضوع را به شدت تكذيب كرده و مي‌گويند براي ديدن تصاوير سه بعدي بايد تلويزيون به تكنولوژي خاص 3D مجهز باشد و اين حرف و حديث‌ها تنها براي گرم نگه داشتن بازار تلويزيون‌هاي LCD و LED است.

تكنولوژي‌هاي جديدتر
اگر چه تكنولوژي 3D سر و صداي زيادي به پا كرده است، ولي تمام توليدكنندگان تلويزيون به اين تكنولوژي گرايش نداشته‌اند. به عنوان مثال، جي وي سي و شارپ هنوز محصولاتي در اين زمينه به بازار داخلي معرفي نكرده‌اند. بر اساس اعلام روستايي، مدير فروش تلويزيون‌هاي شركت مهوار الكتريك، عرضه‌كننده تلويزيون‌هاي جي وي سي در بازار داخلي، اين برند برنامه‌اي براي عرضه نمونه‌هاي 3D به بازار ندارد.

گودرزي، قائم مقام مدير بازاريابي شركت ماديران هم با بيان اين مطلب كه اين تلويزيون‌ها چندان جنبه مصرفي ندارند، گفت: مصرف‌كننده داخلي عادت كرده است به اينكه تلويزيون را طي ساعات طولاني تماشا كند، ولي توصيه شده است كه تصاوير سه بعدي را يك ساعت بيشتر مشاهده نكنيم. همچنين براي ديدن اين تصاوير به عينك، پخش‌كننده بلوري، تصوير ديجيتالي و… نياز است كه ما در كشور امكان پخش تصاوير ديجيتالي را نداريم. به همين دليل به نظر نمي‌رسد اين تلويزيون‌ها چندان جنبه كاربردي داشته باشند. به گفته وي، در حال حاضر شارپ در حال عرضه تكنولوژي جديد به نام QUOTRONE است كه از اواخر شهريور ماه وارد بازار مي‌شود. به گفته وي تاكنون تمام تلويزيون‌هاي LCD،LED و… در نمايش تصاوير از سلول‌هاي سه رنگ قرمز، سبز و آبي استفاده مي‌كردند، ولي اكنون شارپ هر سلول را به چهار رنگ تبديل كرده است كه رنگ زرد نيز به اين رنگ‌ها اضافه شده است. به اين ترتيب، رنگ‌ها شفاف‌تر نمايش داده مي‌شوند و كيفيت تصوير نيز بالا مي‌رود.

تكنولوژي ديگري كه در حال حاضر در برخي كشورها مورد استفاده گرفته است تكنولوژي SED است.
به گفته يكي از فعالان بازار، SED برگرفته از حروف اول عبارت Conduction-Electron- emitter Display Surface است. این فناوری قصد دارد تمامی خصوصیات مثبت فناوری‌‌های پیشین را در یك جا جمع كند و با قیمتی متعادل به بازار عرضه كند. در واقع باریكی، ‌سبكی و كم‌مصرفی تلویزیون‌‌های LCD، سرعت تلویزیون‌های سنتی و روشنایی و وضوح و كیفیت نمایشگرهایCRT در تلویزیون‌هایSED جمع خواهد شد. به گفته وي در كنار رواج نمایشگرهای‌ LEDوLCD ، محبوبیت آنها در بین كاربران، همواره كیفیت نمایشگر‌های‌ CRT برتر بوده و این امر توسط كارشناسان و طراحان گرافیكی نیز كاملا تایید شده است.‌ SED نیز بر این هدف بوه است كه چنین وضوح و كیفیتی را عرضه كند. یكی از جالب‌ترین خصوصیات دستگاه‌های SED، طول عمر آنها است. بنا به گفته شركت توشیبا، پس از گذشت 60‌‌هزار ساعت از عمر دستگاه، یعنی پس از گذشت تقریبا 7 سال، اگر دستگاه شبانه‌روز روشن باشد، تنها 10 درصد از كیفیت دستگاه كاسته می‌شود. نكته جالب توجه دیگر در مورد این تلویزیون‌ها كنتراست حیرت انگیز آنها است. تلویزیون‌‌هایLEDوLCD و پلاسما نسبت كنتراستی بین 1: 1500 تا 1: 30000 دارند، اما كنتراست تلویزیون‌هايSEDا ،50000:1 تا 100000:1 خواهد بود كه این نشان‌دهنده 10 تا 70 برابر بودن كنتراست این تلویزیون‌ها به نمونه‌های كنونی است.

وي مي‌گويد: فناوری‌ SED، همانند نمایشگرهای CRT، تصاویر و رنگ‌ها را با استفاده از تابش الكترون بر سطح فسفری تولید می‌كند. با این تفاوت كه در نمایشگر‌های CRT، یك تفنگ الكترونی واحد وجود دارد كه با انحراف تابش، تمامی پیكسل‌های صفحه را هدف قرار می‌دهد، اما در SED، هر پیكسل سه تابنده بسیار كوچك الكترون دارد كه هر كدام مخصوص یكی از رنگ‌های قرمز و سبز و آبی است كه با تركیب آنها، كلیه رنگ‌‌ها تولید خواهد شد. در واقع میلیون‌ها تابنده الكترونی مینیاتوری در ساخت یك تصویر در فناوری‌ SED شركت می‌كنند كه به آنها‌SCE گفته می‌شود. به دلیل این شباهت است كه شاهد تصاویری واضح در آینده نزدیك خواهیم بود.

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا