نگاهی به مهمترین وقایع دنیای دیجیتال در سال 2009
بازار ديجيتال- زندگی در سال ۲۰۰۹ نیز همانند سالهای پیش از آن جریان داشت و با اتفاقات تلخ و شیرین بسیاری نیز روبهرو بود.
صنعت آیتی در این سا با افت و خیزهای زیادی دسته و پنجه نرم کرد که از جمله آن میتوان به بحران اقتصادی اشاره کرد؛ بحرانی که حداقل در حوزه آیتی باعث شد که مدیران و سرمایهداران این بخش دست به تصمیمات اعجابانگیزی بزنند. عدهای از شرکتها برای باقی ماندن در بازار گسترده آیتی حاضر به اخراج هزاران نفر از کارکنان خود شدند و عدهای دیگر با خلق آثار و محصولات دیجیتالی مختلف سعی کردند با این بحران مقابله کنند.
اوضاع صنعت آیتی در این سال آنقدر پیچیده بود که با وجود اینکه هر روز بازار با حضور یک محصول سعی در غافلگیر کردن دوستداران تکنولوژی داشت، اما آخرین نظرسنجیهای سال گذشته نان داد که سال 2009 سال رضایت بخشی برای کاربران نبوده و در این سال پیشرفتهای فناوری بسیار ضعیف بوده و نتوانسته باب میل کاربران باشد.
برای آگاهی بیشتر از وضعیت صنعت آیتی در سال 2009 مروری بر مهمترین اتفاقات این سال داشتهایم که میخوانید:
مرخصي طولانی مرد شماره یک اپل
یکی از اولین اتفاقات شگفتانگیزی که در ابتدای سال 2009 رخ داد مرخصي درماني شش ماهه مديرعامل APPLE یعنی استیوجابز بود. در واقع این مرخصی نه تنها شرکت APPLE، بلکه دنیای تکنولوژی را دچار تحول کرد.
در حالي كه دنياي تكنولوژي متاثر از كنارهگيري جابز بود و بسياري متحير از اینکه كه بيماري مديرعامل Apple چه چيزي است كه او را به چنين مرخصي طولاني مدتي مجاب كرده است چندی بعد مديرعامل 53 ساله این شرکت اعلام كرد كه مشكل بيماري او بيش از آنچه تصور ميكرده، پيچيده و خطرناك است و به اين دليل او به يك مرخصي شش ماهه براي درمان و بهبودي نياز دارد. پزشكاني كه تا آن زمان جابز را درمان نكرده بودند، معتقدند بودند که تومور سرطاني او كه در سال 2004 جراحي و برداشته شده بود، ميتواند به اجزاي ديگر گسترش پيدا كرده يا دوباره در پانكراس او تجمع كند كه در اين صورت با جراحي يا درمانهاي ديگر هم قابل درمان است. در ماه ژانویه جابز، اداره اين شركت را به تيم كوك سپرد.
اما بيماري جابز راي مديران شركت Apple و سهامدارانش دردناكتر بود.چرا که درست چند ساعت پس از اعلام مرخصي درماني جابز، سهام Apple تا 42/6درصد كاهش يافت. در طول غيبت جابز، اپل تلاش كرد تا مشتريان و سرمايهگذاران اين شركت را متقاعد سازد كه اپل ارتباطي با سرنوشت جابز ندارد و در واقع اين شركت با كمك مدير اجرايي تواناي خود توانست در جايگاه برتر باقي بماند.
موج گوگل
بیشک سال 2009 را میتوان سال گسترش شبکهاجتماعی دانست. در این سال استفاده از شبکههای اجتماعی نظیر face book، twitter به شدت در میان کاربران رواج یافت و نقش جریانسازی را در زندگی اکثر افراد بازی کرد. در این میان شرکت بزرگ google ک به واسطه موتور جستوجوی قدرتمندش طرفداران زیادی را به طرف خود جذب کرده بود، برای عقب نماندن از این قافله اقدام به راهاندازی شبکه اجتماعی به نام google wave کرد.
اين سرويس يك ابزار ارتباطي شخصي است كه اولين بار در كنفرانس سالانه گوگل در روز 27 ماه مه سال 2009 معرفي شد. اين سيستم مبتني بر وب بوده و تمام امكانات يك شبكه اجتماعي پيشرفته همراه با قابليتهاي متنوع ديگري مانند ايميل و پيام كوتاه را به كاربرانش ميدهد. اين در حالي است كه اين سرويس امكاناتي مانند ترجمه خودكار ميان 40 زبان مختلف دنيا، كنترل نكات گرامري و حتي ديكته را در اختيار كاربرانش گذاشته و قابليت ارتباط real-time را به كاربرانش ميدهد تا به اين ترتيب همزمان با تايپ كردن واژهاي توسط كاربر در فضاي ايميل يا چت كاربر مقابل به صورت همزمان و آنلاين واژهها را ببيند. اين سرويس كه با زبان جاوا نوشته شده است، ابتدا تنها براي شركتها و توليدكنندگان نرمافزاري در دسترس 100 هزار نفر قرار گرفت كه اين تعداد تا پايان ماه سپتامبر گذشته به يكميليون نفر كاربر افزايش پيدا كرد. هر كدام از كاربران اين سرويس امكان ارسال دعوتنامه براي 20 نفر از كاربران و دوستان ديگر را دارند.
Bing مایکروسافت
شرکت مایکروسافت که سالها است با شرکتهای بزرگی همچون گوگل و یاهو در زمينه موتورهاي جستوجوي آنلاين رقابت نزديكي دارد در اول ژوئن سال 2009 اولین موتورجستوجوی خود را به نام Bing معرفی کرد. مایکروسافت پیش از این صفحات جستوجویی همچون msn و Live search را در اختیار کاربرانش قرار داده بود که سهم و استفاده از آنها به مرور زمان در حال کاهش بود، اما پس از معرفی موتور جستوجوی Bing سهم مایکروسافت از بازار موتور جستوجو افزایش پیدا کرد و این شرکت جایگاه سوم را در بازار موتور جستوجوها به خود اختصاص داد. تا جایی که سهم مایکروسافت در این بازار از 8 درصد در ماه مه به 3/10 درصد در ماه نوامبر افزایش پیدا کرد.
اين ابزار جستوجوي اينترنتي جديد از قابليتهاي تازهي براي تحقيق و بررسي در دنياي مجازي بهره ميبرد كه ميتواند آن را از رقبايش متفاوت كند. ابزار جستوجويي مانند ExplorerPane براي تصحيح و اصلاح نتايج جستوجو،
Quick Preview براي نيمنگاه انداختن به يك وبسايت قبل از آنكه آن را به طور كامل بازديد كنند و Sentiment Extraction براي جستوجو در بررسيهاي دقيق يا Reviewهاي يك محصول خاص امكانات جديد Bing هستند كه ميتوانند نظر بسياري از كاربران را به آن جلب كنند. با اين همه، اما بسياري از كارشناسان همچنان معتقدند كه موتور جستوجوي گوگل به خاطر ارائه نتايج جستوجوي قابلاطمينان و دقيق و البته ابزار جستوجوي منحصر به فرد مانند Street Views زرنگتر از رقباي ديگرش به نظر ميرسد.
7 پر سرو صدا
مایکروسافت با ارائه Bing به بازار موتور جستوجو دست از تلاش برای به دست آوردن سهمی بیشتر در بازار تکنولوژی بر نداشت؛ چراکه چند ماه بعد این شرکت بعد از تمام انتقادهایی که به سیستم عامل اخیر او یعنی vista میشد برای جلب رضایت کاربران ویندوز دیگری به نام windows7 را روانه بازار کرد. این محصول براي اولين بار در نمايشگاه Gitex 2009 كه با حضور بيش از 3000 شركت بزرگ در دبي راهاندازي شده، به صورت رسمي رونمايي شد. اما در نهایت نسخه جدید ویندوز مایکروسافت در روز 22 ماه اكتبر سال 2009 به بازار عرضه شد.
اين محصول كه به عقيده بسياري از كارشناسان به عنوان نسخه پيرايش شده و لوكس Windows Vista شناخته ميشود، تغييرات بسياري نسبت به نسخه قبلي دارد. اولين تغييري كه هر كاربر بعد از نصب اين نسخه جديد از Windows متوجه آن ميشود، سرعت نصب بيشتر اين Windows نسبت به نسخه قبلي آن است تا آنجا كه به گفته بعضي از كارشناسان Windows 7 در واقع نسخهاي سبك از سيستمعاملهاي Microsoft است كه براي نصب روي نتبوكها مناسب است. از طرفي مشكلاتي كه كاربران براي ارتقاي Windows خود از XP به Vista داشتند برطرف شده تا ساختار اصلي فايلها به راحتي به سيستمعامل جديد منتقل شوند.
سالی برای نتبوکها
سال گذشته میلادی استفاده از نتبوکها به قدری در بازار با اقبال کاربران مواجه شد که بسیاری از کارشناسان سال 2009 را سال نتبوکها نامگذاری کردند. این محصولات به خاطر قیمت مناسب، وزن سبک و طراحی متنوعشان فروش خوبی داشتند. این فروش به قدری بالا بود که کارشناسان اقتصادی اظهار کردند که فروش بالای این محصولات نشاندهنده بهبود اوضاع اقتصادی در بازار محصولات تکنولوژی است. به دلیل رشد فروش این محصولات بسیاری از شرکتهای بزرگ کامپیوتری نیز برای کسب سهم بیشتری در بازار به سمت تولید این محصول رفتهاند.
اما برخلاف تصور عموم، اين بار گويا بازار كشورهاي در حال توسعه مانند كشورهاي خاورميانه گوي رقابت را در بازار مينينتبوكها از بازار كشورهاي توسعه يافته مانند آمريكا و اروپا ربودهاند. بر اساس گزارشهای منتشر شده ACER، Asus، HP، SamSung و Dell از جمله شرکتهایي بودند که در این سال با فروش انواع مختلف نتبوک به سود قابل توجهی دست پیدا کردند.
آزادسازی دامنههای اینترنتی
در آستانه 40 سالگی اینترنت، بزرگترین قدم تاریخی برای بینالمللی کردن این پدیده برداشته شد. سرانجام در آخرین جلسه سالانه آیکان در سال 2009 (سازمان ثبت نام و ارقام اینترنتی) که در سئول کره جنوبی برگزار شد، این سازمان به ثبت دامنههای غیرلاتین از سال آینده رای مثبت داد.
به این ترتیب از اواسط سال 2010(تابستان 89) کاربران کشورهای مختلف میتوانند به زبان خود دامنههای اینترنتی را در مرورگر خود تایپ کرده و به جستوجو بپردازند. موضوع بینالمللیسازی سیستم نام دامنههای اینترنتی پس از چندین سال بحث و انجام تستهای مقدماتی انجام میگیرد و به گفته مدیرعامل آیکان، این طرح یک قدم بزرگ در تاریخ اینترنت محسوب میشود. بر اساس مصوبه آیکان از اواسط سال جاری میلادی کاربران قادر خواهند بود که به بسیاری از زبانهای غیرلاتین، دامنههای اینترنتی ثبت کنند.
منبع : دنیای اقتصاد