تقویت پارازیت های ماهواره ای توسط ارسال کننده نامرئی
نام نویسنده: حامد شفیعی
طی روزهای اخیر مساله پازاریت های ماهواره ای تبدیل به سوژه خبری داغی برای رسانه های داخل و خارج از کشور شده است. از طرفی طولانی شن مدت زمان پارازیت های ماهواره ای نگرانی طیف وسیعی از کارشناسان مبنی بر تاثیرات زیانبار این تشعشعات را بر سلامت انسان ها در برداشته است. این موضوع تا حدی بوده که حتی واکنش نمایندگان مجلس را نیز در پی داشته و آنان را بر آن داشته تا با احضار وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به کمیسیون بهداشت پرسش های خود را در این زمینه مطرح کنند اما نتیجه تمامی این پیگیری ها به آنجا ختم شده که هم رضا تقی پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و هم مسوولان دیگر نهادی های مربوطه بلااستثنا خود را از این موضوع بی خبر جلوه می دهند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیران مجموعه او در حالی نسبت به ارسال پارازیت های ماهواره ای اظهار بی اطلاعی می کنند که سازمان تنطیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان تنها نهاد متولی مدیریت، نظارت و هماهنگ کننده فضای فرکانسی کشور معرفی شده و ارسال هر نوع فرکانس با هر میزان شدت، ارتفاع و مدت زمان باید زیرنظر و با هماهنگی رگولاتوری صورت پذیرد. گرچه تا لحظه تهیه این گزارش طبق معمول به دلیل در دسترس نبودن، خاموش بودن تلفن همراه، حضور در جلسه و دیگر بهانه های مشابه، ارتباط با هیچ یک از مسوولان وزارت ارتباطات به غیر از یک نفر میسر نشد.
در عین حال نمایندگان مجلس نیز دیدگاه های متفاوتی نسبت به این موضوع داشتند. به نحوی که برخی اظهار بی اطلاعی- البته نه به معنی بی خبر بودن بلکه به معنی نمی دانستند پارازیت ماهواره ای چیست- کردند، برخی دیگر به طور کل چنین موضوعی را در کمیسیون خود تاکنون مطرح نکرده بودند، بعضی دیگر تهیه گزارش کارشناسی را در دستور کار خود قرار داده و پاره ای دیگر نیز هدف از این اقدام را مبارزه با تهدیدات نرم از سوی دشمن بیان کردند. با این وجود آنچه حائز اهمیت بوده گزارش های کارشناسی و عملی در خصوص تاثیرات تشعشعات ناشی از ارسال پارازیت های ماهواره ای روی انسان است که سلامت افراد را به خطر می اندازد.
مقابله با اهداف سیاسی دشمن یا تهدید سلامت افراد
شاید بتوان مم ترین واکنش درخصوص مساله ارسال پارازیت های ماهواره ای اظهارات اعضای کمیسیون بهداشت مجلس به انضمام گفته های علی مطهری عضو کمیسیون فرهنگی دانست. اعضای کمیسیون بهداشت مجلس با احضار
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نسبت به سلامتی افراد در وضعیت فعلی ابراز نگرانی کرده و خطاب به رضا تقی پور پرسش های خود را پرسیدند که البته با پاسخ «من از موضوع ارسال پارازیت ها اطلاعی ندارم» از سوی وزیر ارتباطات مواجه شدند. اعضای این کمیسیون نیز که از جواب وزیر ارتباطات قانع نشدند تهیه گزارش کارشناسی آن هم توسط معاونت سلامت وزارت بهداشت را در دستور کار خود قرار دادند.
حسینعلی شهریاری در این باره می گوید: «وقتی از وزیر ارتباطات در مورد پارازیت های ماهواره ای سوال شد وی ابراز بی اطلاعی کرد .همچنین وزیر ارتباطات در خصوص تاثیر بر سلامتی افراد بیان کرد درباره این موضوع کاری انجام نداده اند.» به گفته او از همین روی کمیسیون بهداشت از معاونت سلامت وزارت بهداشت درخواست کرد ظرف دو ماه آینده گزارشی را در مورد ارسال پارازیت های ماهواره ای و تاثیر آن بر سلامت انسان تهیه و به مجلس ارائه دهد. اما همتای دیگر او در کمیسیون صنایع و معادن نسبت به این موضوع اظهار بی اطلاعی کرد.
در مقابل برخی نمایندگان نیز از ما درخواست کردند آنها را وارد این ماجرا نکنم. زمانی هم که موضوع را با یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در میان گذاشته و این پرسش را مطرح کردیم که تا چه حد می توان ارسال پارازیت های ماهواره ای را با توجیه مساله امنیت ملی – بدون در نظر گرفتن سلامت افراد- ادامه داد، بیان کرد از نگاه امنیتی به این موضوع در کمیسیون متبوعش پرداخته نشده است.
حسین سبحانی نیا ادامه داد اگر در آینده موضوع امنیت و سلامت افراد مطرح شد این موضوع را مورد بررسی قرار داده و دستگاه های مسوول نیز باید در این زمینه پاسخگو باشند. ستار هدایتخواه عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در این بازه اما از این منظر که به نظر می رسد ارسال پاازیت های ماهواره متمرکز بر شبکه های سیاسی بوده و دولت کمتر به شبکه های غیراخلاقی می پردازد- با توجه به اظهارات علی مطهری عضو کمیسیون فرهنگی- می گوید: «هدف اصلی دشمن از ترویج مسائل غیراخلاقی، سیاسی است و امروز مخالفت دشمن با اسلام سیاسی است و با شیوه های مختلفی این مخالفت خود را نشان می دهد که یکی از مخالفت ها راه اندازی شبکه های غیراخلاقی و سیاسی است.» او می افزاید: «اینکه تفکیکی قائل شویم که در عرصه مسائل اخلاقی اهداف سیاسی وجود ندارد یک تفکر ساده لوحانه است. بنابر این باید در تمامی عرصه ها تدابیر لازم اندیشیده شود.» او ارسال پارازیت های ماهواره ای را در راستای مقابله با تهدیدات نرم دشمنان دانسته و بیان می کند در این مدت با اقدام های اینچنینی توانسته اند برخی شبکه های سیاسی و غیرسیاسی را دچار انفعال و حتی تعطیل کنند. هدایتخواه طرح این موضوع که گفته شده تمرکز دولت بیشتر روی اختلال شبکه های سیاسی را یک بحث انحرافی دانسته و ادامه می دهد: «یکی از اهداف شبکه های سیاسی استفاده از جذابیت شبکه های غیراخلاقی است بنابراین باید با تمام این شبکه ها مقابله شود.»
ارتباط ارسال پارازیت به وزیر رفاه و مسکن
اظهارات نمایندگان مجلس در حالی بیان می شود که تنها واکنش مدیران مخابرات و وزارت ارتباطات، مربوط به صابر فیضی مدیرعامل شرکت مخابرات ایران است که ارسال هرگونه پارازیت از سوی این شرکت را تکذیب کرد. این در حالی است که نمایندگان مجلس همچنان معتقدند وزارت ارتباطات در این زمینه مسوول است. به گفته نصرالله ترابی موضوع پارازیت در مرحله اول جزء وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است اما اگر وزیر می گوید من خبر ندارم، باید رده بالاتر پاسخ دهد، به دلیل آنکه به طور حتم به وزیر رفاه یا مسکن مربوط نمی شود. صابر فیضی نیز وجود پارازیت هایی به مراتب قوی تر از مخابرات را دلیل بر عدم دخالت این شرکت می داند و بیان می کند فرکانس های پارازیت های ماهواره ای دارای طول موجی بیش از یک گیگاهرتز هستند که از سوی دستگاه های دیگری ارسال می شود.
در عین حال به گفته او ارسال پارازیت های ماهواره ای بسیار هزینه بر است و بودجه محدود شرکت مخابرات اجازه ارسال این پارازیت ها را به ما نمی دهد. پیگیری ها در مورد اینکه چه نهادهایی به غیر از شرکت مخابرات و رگولاتوری مجوز ارسال فرکانس و همچنین پارازیت، آن هم قوی تر را دارند بی نتیجه ماند چراکه هیچ یک از مسوولان وزارت ارتباطات برای پاسخگویی در دسترس نبودند. اما در این میان تنها کرم پور عضو هیات مدیره شرکت مخابرات ایران فقط به یک پرسش پاسخ گفته و بقیه موارد را مربوط به سازمان رگولاتوری دانست. او در مورد میزان هزینه ای که می توان ارسال پرازیت ها دربر داشته باشد، می گوید: «مقدار هزینه این کار بستگی به فرکانس، قدرت مشخص، مقدار سطح پوشش، تجهیزات به کار رفته و مدت زمان ارسال دارد بنابراین نمی توان به راحتی رقمی را در این خصوص بیان کرد و هر فردی هم که رقمی را می گوید، اشتباه است چون برآورد هزینه ها کار آسانی نیست.»
گفتنی است تماس های مکرر با رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تنها به یک مکالمه محدود چند ثانیه ای ختم شد چراکه مسوولان این سازمان در حال رفتن به شهر شیراز بوده
و به دلیل اینکه مبادا روشن بودن تلفن همراه در هواپیما موجب بروز اختلال در سیستم ناوبری شود دستگاه را خاموش کردند دیگر ارتباط با آنها مقدور نشد.
منبع : سرمایه