طرح فراموش شده تلویزیون روی موبایل
نام نویسنده: مریم عسگری
از زماني كه وعده ارائه سرويس DVBH براي پخش برنامههاي تلويزيوني روي گوشي تلفن همراه، به كاربران ايراني داده شد زمان زيادي ميگذرد و هنوز هم كه هنوز است خبري از ارائه اين سرويس به كاربران ايراني نيست.
قرار بر اين بود اين سرويس تابستان سال گذشته ارائه شود، اما زمان ارائه آن به پاييز و پس از آن به اواخر سال گذشته موكول شد و پس از عدم ارائه اين سرويس در مدت وعده داده شده ديگر در مورد زمان دقيق ارائه آن به كاربران ايراني صحبتي نشد.
البته مسوولان شركت مخابرات و سازمان صدا و سيما به عنوان متوليان راهاندازي و ارائه اين سيستم هر از چند گاهي نويدي تازه براي ارائه اين سرويس به كاربران ايراني ميدهند و دل آنها را به آينده خوش ميكنند. اما هيچ كدام از اين وعده و وعيدها، چه در مورد زمان ارائه اين سرويس و چه در مورد مسائل ديگر تا كنون محقق نشده است و مسوولان دو ارگان از پاسخگويي در مورد دلايل عدم ارائه اين سرويس طفره ميروند و هر كدام ديگري را مسوول به تعويق افتادن مداوم ارائه اين سرويس ميدانند.
شايد به همين دليل باشد كه در اين رابطه اظهار نظرهاي مختلفي ميشود و هر از چند گاه خبري كه مسوولان شركت مخابرات و صدا و سيما آن را شايعه ميخوانند در اين رابطه منتشر ميشود.
به عنوان مثال شنيده ميشود بين شركت مخابرات و سازمان صدا و سيما به عنوان متوليان راهاندازي و ارائه اين سرويس اختلاف وجود دارد و صدا و سيما كه خود را مجري راهاندازي اين سرويس ميداند خود را در مورد تعيين هزينه اين سرويس محق ميداند و شركت مخابرات نيز كه خود را فراهمكننده بسترهاي لازم براي ارائه اين سرويس ميداند، تعيين هزينه استفاده از اين سرويس را حق خود ميداند.
البته نه مسوولان شركت مخابرات و نه سازمان صدا و سيما در اين باره اظهارنظري نكردند و هر كدام ارائه پاسخ را مانند ارائه سرويس DVBH به ديگري واگذار كردند، اما به نظر ميرسد با توجه به اكراه مسوولان اين دو نهاد از پاسخگويي و به تعويق افتادنهاي مداوم زمان ارائه اين سرويس به كاربران مشتاق ايراني اين اخبار يا به قول مخابراتيها حرف و حديثها پر بيراه نباشد.
تنها پاسخي كه سازمان صدا و سيما درباره زمان راهاندازي اين سرويس داد اين بود كه مشخص نيست اين سرويس چه زماني ارائه شود و اين سازمان تا زمان راهاندازي اين سرويس اطلاعاتي ارائه نميكند.
این DVBH نیست
به نظر ميرسد عدم ارائه به موقع سرويس DVBH به كاربران ايراني نه تنها باعث گلايه و اعتراض آنها شده، بلكه تا حدود زيادي باعث گمراه شدن برخي از كاربران تلفن همراه كه از گوشيهاي TV TUNER دار استفاده ميكنند و با اين تكنولوژي تصاوير آنالوگ تلويزيوني را ميگيرند، شده است.
چرا كه توليدكنندگان چيني كه از عدم ارائه اين سرويس به كاربران برخي از كشورها از جمله ايران مطلع شدند، فرصت را غنيمت شمرده و اقدام به توليد و عرضه گوشيهايي به بازار كردند كه برنامههاي تلويزيوني را بدون نياز به سيستم DVBH روي گوشي تلفن همراه پخش ميكند.
عرضه اين گوشيها با قيمت پايين كه البته اكثرا هم قاچاقي هستند باعث شده است بسیاري از كاربران اين گوشيها تصور كنند، هنگام تماشاي برنامههاي تلويزيوني توسط گوشي تلفن همراه در حال استفاده از سرويس DVBH هستند. اما اين كاربران در حقيقت از گوشيهاي مجهز به TV TUNER استفاده ميكنند. گوشیهایی از این دست با مجهز بودن به فناوری TV TUNER ميتوانند بدون استفاده از سیستم Mobile TV يا همان DVBH برنامههای شبکههای تلویزیونی را به صورت آنالوگ پخش کنند. این گوشیها برنامههای تلویزیونی را بدون هیچ گونه تغییر در اختیار مشترکان ميگذارند. به گفته داوود زارعيان، مدير روابط عموميشركت مخابرات،DVBH در اصل به سرویسی گفته ميشود که برنامههای تلویزیونی را با كيفيت بالا و بدون پارازيت در اختیار مشترکان تلفنهمراه قرار ميدهد و شرایط لازم برای پخش این برنامهها را به صورت ديجيتالي روی گوشیها فراهم ميکند. این سرویس شامل شبکههای مخابراتی، محتوای تلویزیونی، گیرند سرویس، فرستنده سرویس و تولیدکننده برنامههای تلویزیونی ميشود.
به گفته زارعيان، DVBH علاوه بر اينكه ميتواند برنامههاي تلويزيوني را به صورت ديجيتالي و با كيفيت بسيار بالا روي گوشي تلفن همراه پخش كند، ميتواند برخي از كانالهاي خاص ماهوارهاي را با نظارت صدا و سيما روي گوشي تلفن همراه ارائه دهد.
به عبارتي صدا و سيما ميتواند يكسري برنامه پالايش شده را از كانالهاي ماهوارهاي دريافت و به مشتركان اين سرويس ارائه دهد.
گوشیهای تلویزیوندار
امروزه تنها برخی گوشیهای تلویزیوندار در بازار هستند که اکثرا نیز به صورت قاچاق وارد بازار میشوند. این گوشیها که مانند یک تلویزیون کوچک عمل میکنند تنها میتوانند برنامههای تلویزیونی را به صورت آنالوگ پخش کنند، بنابراین به دلیل ضعف در گیرنده در اغلب اوقات کیفیت پخش برنامهها بسیار بد و دارای برفک فراوان است. قیمت این گوشیها در ابتدای ورود به بازار بسیار بالا بود، اما به تدریج با عرضه انواع مختلف این گوشیها و بالا رفتن تنوع مدلها، قیمت آنها نیز کاهش یافت.
به گفته احدي يك فروشنده گوشي در پاساژ علاءالدين، اكثر گوشيهاي تلويزيون دار موجود در بازار چيني بوده و فاقد گارانتي و خدمات پس از فروش معتبر هستند. اين در حالي است كه گروه ديگري از فروشندگان ميگويند :گوشيهاي MATRIX و NMC داراي دفتر فروش در ايران و خدمات پس از فروش مطمئني هستند.
مسوول فروش يكي از نمايندگيهاي فروش گوشيهاي ماتريكس نيز در اين رابطه ميگويد: گوشيهاي تلويزيوندار ماتريكس حدود دو سال است وارد بازار داخلي شده است و طي اين مدت با استقبال بالايي مواجه شده است.
وي افزود: اگر چه اكثر گوشيهاي تلويزيوندار موجود در بازار بدون گارانتي و با اسمهاي ناآشنا و اغلب مندرآوردي به فروش ميرسند، اما گوشيهاي MATRIX با ضمانت رسميشركت MATRIX (يك سال تعويض و سه سال خدمات پس از فروش) به فروش ميرسند. وي در مورد كاهش قيمت گوشيهاي اين برند در باار طي يك سال اخير گفت: اين گوشيها در ماههاي ابتدايي ورودشان به بازار با قيمتي حدود 300 تا 350هزار تومان به فروش ميرسيدند، اما عرضه گسترده اين تلفنها به بازار باعث شد قيمتها به 150 تا 180هزار تومان برسد.
وي افزود: برخلاف ادعاي فروشندگان گوشيهاي تلويزيوني MATRIX چيني نبوده و محصول كشورهاي كره و تايوان هستند، ولي گوشيهاي چيني كه بدون گارانتي به فروش ميرسند معمولا طي مدت كوتاهي دچار مشكلاتي از قبيل هنگ كردنهاي مداوم، عدم استفاده از صفحه لمسي و … ميشوند.
سکوت صدا و سیما
در حالی که گفته میشود یکی از متولیان سیستم DVBH در ایران سازمان صدا و سیماست، اما مسوولان این سازمان حاضر به پاسخگویی در مورد ارائه این سیستم و جزئیات مربوط به آن نیستند. خبرنگار ما تلاش کرد طی هفته گذشته با علی عسگری معاون فنی سازمان صدا و سیما گفتوگو کند، اما ایشان به هیچ وجه حاضر به دادن اطلاعات در این مورد نشد.
از طرفي گويا شركت مخابرات و سازمان صدا و سيما به عنوان متوليان راهاندازي و ارائه اين سرويس ميتوانند تعيينكننده باشند كه اين سرويس روي چه گوشيهايي قابل ارائه باشد و برخی خبرها حاكي از اين است كه گوشیهای یک برند چینی که از قضا در حال حاضر برنده اکثر مزایدههای مخابراتی نیز هستند از سال گذشته در اختیار برخی از مدیران دو طرف برای آزمایش قرار گرفته است.
هر چند که برخی دیگر از نمایندگان برندهای معتبر در بازار با دیدی منفی نسبت به این موضوع نگاه کرده و معتقدند که این کار زمینهای برای ایجاد انحصار در ارائه خدمات دیویبیاچ تنها روی گوشیهای یک برند خاص است. در حقیقت آنها ميگویند اینکه سیگنالهای تلویزیونی از طریق این تکنولوژی توسط چه گوشیهایی دریافت شود یا نشود در اختیار مسوولان امر است و آنها به راحتی ميتوانند برندی خاص یا مدلی از برند خاص را روی شبکه خود بلاک کنند.
سازمان صدا و سیما همانطور که اشاره شده حاضر به پاسخ و شفاف سازی در این بخش نیست، از سوی دیگر نماینده شرکت چینی نیز تنها از ورود گوشيهاي ساده اين برند كه از سرويس DVBH پشتيباني نميكنند، خبر داد و گفت: ابتداي ورود به بازار با ايرانسل قراردادي بستند تا گوشيهاي اين برند با سيم كارتهاي ايرانسل به بازار عرضه شود، ولي به دليل عدم استقبال از اين گوشيها در تهران و شهرهاي بزرگ در حال حاضر این گوشيها تنها در شهرستانهاي كوچك به فروش ميرسند.
اگرچه نماینده این شرکت عرضه وسیع آن دسته از مدلهای برندش که دارای تکنولوژی دیویبیاچ است را تکذیب کرده، اما این موضوع نميتواند به منظور تکذیب توزيع اندک این نوع از گوشیها به دليل تست شبکه باشد. سازمان صداوسيما اا پیش از این و در گفتوگوهای اندک خود با برخی از خبرگزاریها از راهاندازی آزمایشی این طرح در اطراف جامجم خبر داده بود.
این در حالی است که به جز این گوشی چینی هماکنون چند مدل از دو برند مطرح بازار که دارای این تکنولوژی هستند در بازار موجود بوده، اما آزمایش این دو مدل در منطقه مذکور برای دریافت تصاویر تلویزیونی نتیجه ای در بر ندارد. شاید همین امر است که شایعه توزیع یک برند خاص برای استفاده از این امکانات را در بین فعالان بازار قوی کرده است.
به هر حال مديرعامل شركت توزیعکننده این گوشی چینی در مورد قرارداد شركت چینی متبوعش با سازمان صدا و سيما گفت، فعا گوشيهايي كه قابليت اجراي سيستم DVBH را داشته باشند وارد بازار نشدهاند، اما گويا شركت چيني مادر با سازمان صدا و سيما چنين قراردادي را بسته است که ما یعنی شرکت نماینده در اين زمينه اطلاعات چنداني از آن نداریم. اگر چه تمام اينها در حد احتمال است، اما عدم پاسخگويي سازمان صدا و سيما به عنوان متولي اصلي ارائه اين سرويس ميتواند بر صحت اين شنيدهها تاثيرگذار باشد.