شرکتهای خصوصی برای حل مشکلاتشان باید متحد شوند
شهرام شیرمست، رییس اتحادیه صنف رایانه، دادهورزی و ماشینهای اداری در مورد مالیات بر ارزش افزوده اصناف و همچنین مشکلات شرکتهای ICT در اجرای این مالیات گفتوگویی با فناوران انجام داده است.
او همچنین از به پایان رسیدن تدوین آییننامهای خبر میدهد که در صورت اجرایی شدن آن، هیچ شرکتی بدون مجوز نمایندگی و توان ارایه خدمات پس از فروش، اجازه واردات کالاهای ICT را نخواهد داشت.
***
بند الف شامل فروشگاههای ICT نمیشود
شهرام شیرمست، رییس اتحادیه صنف رایانه، دادهورزی و ماشینهای اداری تهران با بیان این که مالیات بر ارزش افزوده اصناف در مرحله نخست شامل بند الف میشود، گفت: فروشگاههای رایانهای شمال بند الف نمیشوند. این بند در صنف شامل برخی شرکتهای سختافزاری واردکننده است که از قبل در هنگام واردات کالا سه درصد خود را دریافت کردهاند.
وی ادامه داد: فروشگاههای ICT شامل بند ج میشود. با توجه به این که آموزش بند الف اصناف که عده کمی هم نسبت به کل جامعه اصناف کشور بودند یک سال طول کشید، معلوم نیست مالیات بر ارزش افزوده برای این بند چه زمانی اجرا شود.
شیرمست با بیان این که اجرای مالیات بر ارزش افزوده برای بند ج در همه اصناف کشور با مشکلات زیادی همراه خواهد بود، گفت: اجرای این بند سبب گران شدن سه درصدی کالا میشود. بنابراین میتواند سبب افزایش فروشهای غیر قانونی شود و در این میان اصنافی که میخواهند قانونی کار کنند ضرر خواهند کرد. بنابراین باید تدبیری اندیشیده شود تا جلوی این مشکلات گرفته شود.
رییس اتحادیه رایانه، دادهورزی و ماشینهای اداری در پاسخ به این سوال که اجرای مالیات بر ارزش افزوده برای شرکتها آیا سبب گرانتر شدن کالاها شد، گفت: اجرای این قانون در سال گذشته همزمان با بحران اقتصادی و کاهش قیمت کالاها بود. بنابراین برای نمونه اگر یک شرکت سختافزاری خارجی قیمت کالایش را ده درصد کاهش داد، این کالا در ایران 7 درصد قیمتش کم شد. در واقع سه درصد مالیات بر ارزش افزوه در کاهش قیمت بحران اقتصادی گم شد.
خصوصیها متحد نیستند
رییس اتحادیه رایانه، دادهورزی و ماشینهای اداری گفت: در اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بیشترین مشکل بر سر قراردادهای بخشخصوصی با دولت است. شرکتهای دولتی میگویند چون برای پرداخت سه درصد مالیات بر ارزش افزوده ردیف بودجه ندارند، این سه درصد را به پیمانکاران خصوصی پرداخت نمیکنند.
شیرمست افزود: هفته گذشته با معاونان سازمان امور مالیاتی کشور جلسهای داشتیم و در آنجا مشکل مطرح شد. آنها اعلام کردند که دولتیها باید سه درصد را بدهند. اما به نظر میرسد هیچ ضابطهای برای اجبار دولتیها به پرداخت این سه درصد وجود ندارد.
وی ادامه داد: تنها راه حل شاید این باشد که شرکتهای بزرگ خصوصی متحد شوند و تا زمانی که دولتیها این سه درصد را پرداخت نکنند، هیچ خدماتی به آنها ارایه نکنند. چرا که اکنون بخشخصوصی مجبور است این سه درصد را از جیب بدهد در حالی که پرداخت آن براساس قانون بر عهده طرف دولتی کارفرما است.
رییس اتحادیه رایانه، دادهورزی و ماشینهای اداری گفت: متاسفانه شرکتهای خصوصی حاضر به همکاری با هم نیستند. چون نگرانند دستشان برای رقبا رو شود. در حالی که باید بدانند با اتحاد میتوانند به حق و حقوقشان برسند.
رایزنی برای اجرایی کردن ییننامه گارانتی
شیرمست از به پایان رسیدن تدوین آییننامهای در اتحادیه برای ساماندهی وضعیت گارانتی خبر داد و گفت: در این آییننامه برنامههایی برای ساماندهی وضعیت خدمات پس از فروش پیشبینی شده که میتواند در همه صنوف اجرایی شود.
وی ادامه داد: اکنون تنها مشکل برای اجرای این بحث همکاری نکردن اداره ثبت سفارش گمرک است. ما از آنها خواستهایم فقط به واردکنندگانی که نمایندگی یک محصول هستند اجازه واردات بدهند اما آنها میگویند ایجاد مانع بر سر راه واردات بر خلاف قانون است.
رییس اتحادیه رایانه، دادهورزی و ماشینهای اداری با بیان این که با مدیرکل ااره مقررات گمرک و سازمان بازرگانی جلساتی در این مورد برگزار شده است گفت: همه راضی هستند تا وضعیت خدمات پس از فروش ساماندهی شود. اگر در مرحله ثبت سفارش به توافق نرسیم، تلاش خواهیم کرد تا تعرفه ورودی کالاهای ICT را در کتاب تعرفه ستارهدار کنیم تا به هنگام واردات کالا گمرک از واردکننده برگه نمایندگی بخواهد.
شیرمست در پاسخ به این سوال که “واردکنندگان برخی کالاهای وارداتی به دلیل آمریکایی بودن کالا عملا قادر به دریافت نمایندگی رسمی نیستند و بنابراین چگونه باید برگه نمایندگی به گمرک بدهند” گفت: در این آییننامه برای این گروه کالاها مانند نوتبوک هم چارهای اندیشیده شده است. به این ترتیب که قرار است در صورتی که واردات شامل این گروه کالاها میشد، گمرک از اتحادیه توانایی واردکننده در ارایه خدمات پس از فروش را استعلام کند و در صورت تایید، اجازه واردات دهد.
وی با اشاره به وضعیت بد ارایه خدمات پس از فروش در بازار گفت: در30 واحد گشت بازرسی از کارتهای گارانتی نوتبوک، مشخص شد 28 مورد ارایه دهندگان کارت گارانتی حتی یک پیچگوشتی هم برای ارایه خدمات ندارند. بنابراین این بخش حتما نیاز به ساماندهی دارد.
رییس اتحادیه رایانه، دادهورزی و ماشینهای اداری ادامه داد: برخی کالاها وارد کشور میشود در حالی که اصلا مناسب ایران نیست. برای نمونه ما شکایتی داشتیم مبنی بر این که مصرف کننده پرینتری خریده بود که کارتریج آن اصلا در بازار ایران موجود نبود. جوهر این پرینتر هم برای آب و هوای کشور کاستاریکا تهیه شده بود که اصلا مناسب
ایران نبود و خیلی سریع تمام میشد.
شیرمست با بیان این که در آیندهای نزدیک جلسهای با مفتح، معاون وزیر بازرگانی در مورد این آییننامه خواهد داشت گفت: او پس از مطالعه این آییننامه از آن استقبال کرده و خواستار جلسه با اتحادیه شده است.
ما فکر میکنیم میتوان این آییننامه را برای تمامی صنوف اجرایی کرد.