بزرگترين بازيگران عرصه تكنولوژي
نام نویسنده: ندا لهردي
– هميشه و در هر حوزه كاري ميزان تاثيرگذاري در حقيقت بيشتر از هر عامل ديگري در جهت رشد و پيشرفت اهميت دارد.
درست به همين دليل هم هست كه در هر صنعت و بخشي تنها تعدادي از بنگاهها، شركتها و موسسات آنقدر بزرگ ميشوند كه ديگر براي هر اتفاقي در آن بخش بايد انتظار حركت و اقدامي از سوي آنها بود و اين همان راز تاثيرگذاري است كه هنوز هم براي خيلي از بازيگران صنايع مختلف ناشناخته مانده است. به اين ترتيب صنعت تكنولوژي و حوزههاي وابسته به آن هم از اين موضوع مستثنا نيستند. با اين اوصاف است كه ديگر تكرار نام شركتهاي بزرگ اين حوزه در اخبار و اتفاقات روز اين بخش به امري عادي و بديهي تبديل شده است. در اين ميان، اما در واقع بيشترين عامل موثر در رشد و شناخته شدن شركتهايي مانند اMicrosoft ، ،Google، Appleا، HP، Dell، Intel و … به حجم سرمايهاي كه به واسطه تجارت آنها در بازار جا به جا ميشود، مربوط است. اين همان چيزي است كه معمولا براي بنگاههاي تجاري بزرگ و فعال در عرصه اقتصاد اهميت دارد. به همين دليل است كه تاثير كاهش سهم بازار و ركود اين شركتها روي بازار كاملا مشهود و قابل ملاحظه بوده و به راحتي توجيه ميشود. با اين همه، اما در ميان شركتهاي بسياري كه ممكن است سالها در عرصه تكنولوژي فعاليت داشته باشند، تنها چند شركت بزرگ و شناخته شده هستند كه هميشه بازار تكنولوژي و محصولات و توليدات وابسته به آن را در دست دارند. اين شركتها در حقيقت همانهايي هستند كه از اولين روزهاي تاسيس و راهاندازي ودشان بيشترين حجم سرمايه را در مجموع و تا حالا وارد اين بازار كردهاند و درست به همين دليل هم به عنوان تاثيرگذارترين بازيگران عرصه تكنولوژي شناخته ميشوند. اين شركتها كه تعداد آنها به هشت شركت ميرسد بر اساس آخرين آمار منتشر شده به ترتيب در زير آمدهاند.
مايكروسافت (Microsoft)
غول نرمافزاري دنيا نه تنها براي همه كاربران و علاقهمندان، بلكه براي همه مردم جهان كاملا شناخته شده است. اين موضوع به تنهايي ميتواند ميزان اعتبار و تاثيرگذاري اين شركت بزرگ را در بازار جهاني نشان بدهد. با اين اوصاف بد نيست بدانيد كه اين شركت كه در روز چهارم ماه آوريل سال 1975 توط
«بيل گيتس» و «پاول آلن» تاسيس و راهاندازي شده، تا كنون در مجموع 264ميليارد دلار در بازار تكنولوژي سرمايه گذاري كرده است. مايكروسافت در واقع به خاطر محصولاتي مانند ويندوز، نرمافزارهاي تجاري، كنسول بازي Xbox 360 و دستگاه پخش چند رسانهاي Zune اين روزها در جهان شناخته ميشود. مايكروسافت كه در روزهاي اول تاسيسش بيشتر براي طراحي زبان برنامه نويسي Basic و سيستم عامل DOS در ميان فعالان اين بازار شناخته ميشد، در فاصله نه چندان طولاني عنوان ثروتمندترين مرد دنيا را نصيب مالك معروفش يعني بيل گيتس كرد. در حال حاضر، اما درآمد سالانه اين شركت تا پايان سال 2008برابر 420/60ميليارد دلار بوده و درآمد خالص آن در پايان سال به 681/17ميليارد دلار رسيده است. مايكروسافت در حال حاضر 89هزار و 809نفر از 105كشور مختلف دنيا در اختيار دارد تا به عنوان كارمندان اين شركت در قسمتهاي متفاوت آن فعاليت كنند.
گوگل (Google)
پرطرفدارترين موتور جستوجوي اينترنتي جهان طبيعتا آنقدر موثر بوده است كه توانسته اين تعداد از كاربران را از سرتاسر دنيا به خودش جلب كند. اين شركت بزرگ كه ابتدا در روز چهارم ماه سپتامبر سال 1998 توسط دو دانشجوي دانشگاه استنفورد يعني «سرگي برين» و «لري پيج» تاسيس شده است، اين روزها به خاطر موتور جستوجوي قدرتمند خود و البته ديگر حصولات كاربردياش شناخته ميشود. گوگل تا حالا و در مجموع سرمايهاي برابر 208ميليارد دلار را وارد بازار تكنولوژي كرده است. درآمد سالانه اين شركت تا پايان سال 2008 برابر 796/21ميليارد دلار بوده و درآمد خالص آن به 227/4ميليارد دلار ميرسد. اين شركت كه بيشترين حجم درآمد خود را از طريق تبليغات آنلاين بدست ميآورد، تا ماه ژوئن گذشته 19هزار و 786نفر را به عنوان كارمند به كار گرفته است. گوگل اين روزها با شعار «سازمان دادن به اطلاعات جهان و در دسترس قرار دادن آن به صورت جهاني و مفيد» فعاليت ميكند.
سيسكو (Cisco)
يك شركت بزرگ و فعال در زمينه خدمات شبكه و ارتباطي كه اين وزها ديگر براي بسياري از كاربران و فعالان اين عرصه به خوبي شناخته شده است. اين شركت كه در سال 1984 در شهر كاليفرنيا تاسيس شد، تا حالا در مجموع سرمايهاي برابر 189ميليارد دلار را وارد اين بازار كرده است. درآمد سالانه اين شركت تا پايان سال 2008 برابر
540/ 39ميليارد دلار بوده و درآمد خالص آن در همين مدت به 2/8ميليارد دلار رسيده است. در حال حاضر 66هزار و 558نفر كارمند در اين شركت فعاليت ميكنند.
اپل (Apple)
يكي از بزرگترين شركتهاي كامپيوتري كه معمولا به خاطر طراحي و توليد محصولات منحصر به فرد و متفاوتش در بازار شناخته ميشود. اين شركت كه در اولين روز ماه آوريل 1976 تاسيس شد، با طراحي و توليد محصولاتي مانند iPod و iPhone در سالهاي اخير توانست به فروش خوبي دست پيدا كند. درآمد سالانه اين شركت تا پايان سال 2008 برابر 48/32ميليارد دلار بوده و درآمد خالص آن به 83/4ميليارد دلار ميرسد. اپل از زمان تاسيسش تا حالا جمعا سرمايهاي برابر 162ميليارد دلار را وارد بازار محصولات تكنولوژي كرده است. در حال حاضر، تعداد كارمندان اين شركت در سرتاسر جهان به 35هزار نفر ميرسد.
آيبيام (IBM)
يكي ديگر از بزرگان صنعت كامپيوتر كه در سال 1889 تاسيس شد و تا حالا هم سرمايهاي برابر 159ميليارد دلار را به بازار تكنولوژي تزريق كرده است. اين شركت كه در زمينه سختافزار، نرمافزار و خدمات IT فعاليت ميكند، در حال حاضر 398هزار و 455نفر كارمند در دنيا دارد. درآمد سالانه اين شركت تا پايان سال 2008 برابر 6/103ميليارد دلار بوده و درآمد خالص آن به 3/12ميليارد دلار رسيده است.
اينتل (Intel)
بزرگترين توليدكننده تراشه در سطح جهان روزهاي خوبي را در كارنامه كارياش ثبت كرده است تا جايي كه مجموع حجم سرمايهاي كه تا حالا توسط اين شركت وارد بازار تكنولوژي شده به 155ميليارد دلار ميرسد. اين شركت در سال 1968 تاسيس شده و در زمينه تراشه و پردازنده كاملا شناخته شده است. درآمد سالانه و درآمد خالص اين شركت تا پايان سال 2008 به ترتيب برابر 6/37ميلارد دلار و 3/5ميليارد دلار بوده است. اينتل اين روزها 83 هزار و 500نفر را از سرتاسر دنيا به كار گرفته است.
اچپي (HP)
شركتي بزرگ كه به نام دو موسس آن يعني «بيل هولت» و «ديويد پكارد» شناخته ميشود، در سال 1939 تاسيس و راهاندازي شد. اين شركت كه در زمينه سيستمهاي كامپيوتري، لوازم جانبي، نرمافزار و خدمات IT فعاليت ميكند، تا حالا و در مجموع سرمايهاي برابر 57/112ميليارد دلار را به بازار تكنولوژي تزريق كرده است. درآمد سالانه اين شركت تا پايان سال 2008 برابر 364/118ميليارد دلار بوده و درآمد خالص آن در همين سال به 473/10ميليارد دلار رسيده است. تعداد كارمندان اين شرك هم تا پايان سال 2008 به 321 هزار نفر رسيده است.
دل (Dell)
يك توليدكننده بزرگ ديگر در عرصه سختافزار كه در ميان كاربران اغلب كشورهاي جهان به خوبي شناخته شده است. اين شركت فعال در مجموع تا حالا سرمايهاي برابر 09/45ميليارد دلار را وارد بازار تكنولوژي كرده است. دل كه در روز چهارم ماه نوامبر سال 1984 توسط «مايكل دل» تاسيس شد، در حال حاضر داراي 76هزار و 500نفر كارمند در سرتاسر دنيا است. درآمد سالانه اين شركت تا پايان سال 2008 برابر 133/61ميليارد دلار بوده و درآمد خالص آن در همين مدت به 947/2ميليارد دلار رسيده است.
منبع : دنیای اقتصاد