80 میلیارد دلار ارزش بازار فناوری خاورمیانه
با توجه به اینکه در جریان تولید کالا و ارائه خدمات در حوزه فناوری گروه های مختلفی با یکدیگر همکاری می کنند، مهم ترین اصل در توسعه فناوری یکی کردن این گروه ها و تعیین هدف مشترک برای تمامی آنهاست. اگر این گروه های به ظار متفاوت با هدف مشترک کار کنند و از سیستم ها و منابع انسانی یکسانی بهره برند، مدیران شرکت بهتر می توانند در بازار رقابتی امروز حضور یابند.شرکت هایی که هم اکنون در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت می کنند معمولاً تمایلی برای رشد و پیشرفت خود نشان نمی دهند و سعی می کنند با حفظ وضعیت موجود جلوی بروز خسارات مالی احتمالی را بگیرند.
در کنار این مساله شرکت های بزرگ تر از فرصت استفاده می کنند و با سرمایه گذاری های بیشتر دامنه فعالیت های خود را به لحاظ کمی و کیفی افزایش می دهند تا درآمدهای بیشتری را به دست آورند. این همان فرآیندی است که شرکت های IT خاورمیانه برای جذب نیروی متخصص و حضور در بازارهای بین المللی دنبال می کنند تا به یک ثبات نسبی برسند.
کارشناسان منطقه امروزه دریافته اند که ایجاد شرایط لازم برای رشد و توسعه شرکت های IT تنها به واسطه همکاری با دیگر شرکت ها، تامین کنندگان مواد اولیه، مشتریان و کارمندان به وجود خواهد آمد.
آن دسته از شرکت های منطقه خاورمیانه که در حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات مشغول به کار هستند امروزه با استفاده از این اصول توانسته اند موفقیتی بزرگ برای خود رقم بزنند که بر همین اساس چندی پیش براساس آخرین مطالعات صورت گرفته اعلام شد ارزش بازار فناوری خاورمیانه می تواند در آینده نزدیک تا مرز 80 میلیارد دار نیز پیش رود.
به طور کلی باید توجه داشت در شرایط وخیم اقتصاد جهانی که شرکت ها معمولاً تمایلی به سرمایه گذاری ندارند و اجرای پروژه های جدید خود را با هدف احتیاط بیشتر و حذف هزینه های مازاد به تعویق می اندازند، شرکت های ICT خاورمیانه را می توان از این اصل مستثنی کرد. کارشناسان بر پایه آخرین مطالعات اعلام کرده اند در حال حاضر ارزش بازار جهانی فناوری ارتباطات و اطلاعات نسبت به سال قبل کاهش چشمگیری را پیش رو داشته است که احتمال می رود این سیر نزولی همچنان ادامه یابد و صنعت ICT روزهای ناخوشایندتری را تجربه کند اما در این میان برخی از محققان معتقدند این صنعت در خاورمینه همچنان پله های ترقی را طی می کند و موفقیت های بی شماری را پیش رو دارد.
گروهی از محققان بر اساس یافته های جدید خود از بررسی وضعیت کنونی بازار فناوری خاورمیانه به این نتیجه رسیده اند که ارزش صنعت فناوری اطلاعات در منطقه تا سال 2012 میلادی به 80 میلیارد دلار خواهد رسید و در این مدت انگیزه شرکت های سرمایه گذاری برای حضور بیشتر در این صنعت همواره بیشتر خواهد شد. این مساله نشان می دهد منطقه خاورمیانه از جریان بحران جهانی اقتصادی که آمریکا و کشورهای اروپایی را فلج کرده، مجزا بوده و توانسته است همچنان بازار خود را حفظ کند.
«مالک المالک» مدیر شهر اینترنتی دوبی بر ان باور است که بازار ICT خاورمیانه هم اکنون به یکی از قطب های فناوری جهان تبدیل شده و در ماه های اخیر سرمایه گذاران فراوانی را به سمت این منطقه کشانده است. کشورهای خاورمیانه طی سال 2008 میلادی در حوزه محصولات، خدمات و زیرساخت های فناوری 13 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده اند که این رقم نسبت به سال قبل نیز رشد قابل ملاحظه ای در این زمینه را نشان می دهد.
این رشد هم اکنون در زمینه های مختلف، به خصوص صنعت مخابرات و ارتباطات رخ داده و کارشناسان را به آینده این بازار امیدوار کرده است. بر اساس آخرین آمارهای رسمی منتشر شده تعداد مشترکان تلفن همراه خاورمیانه تا پایان سال جاری میلادی به 79/250 میلیون خواهد رسید. به عقیده کارشناسان حوزه مخابرات، با وجود ثبت رکوردهای رشد طی سال های گذشته، همچنان فرصت های زیادی برای سرمایه گذاری در این منطقه وجود دارد. برای مثال عربستان سعودی با وجود اقتصاد رشدیافته همچنان نرخ نفوذ پایین در زمینه پهن باند را دارد. هنگامی که این نرخ نفوذ در کنار جمعیت جوان این کشور قرار می گیرد، علاقه مندی سرمایه گذاران برای حضور در این کشور افزایش می یابد.
بر اساس آخرین آمارهای رسمی دولتی، نرخ نفوذ تلفن همراه در عربستان 80 درصد است که در ابتدا رقم بالایی به نظر می آید اما با مقایسه این میزان با دیگر کشورهای منطقه خلیج فار که بسیاری از آنها دارای نرخ نفوذ بالای
100 درصد هستند، مشخص می شود همچنان برای سرمایه گذاری در این کشور فرصت های فراوانی پیش رو است.
علاوه بر عربستان نرخ نفوذ تلفن همراه در مصر که بر اساس آخرین سرشماری 74 میلیون نفر اعلام شده و پرجمعیت ترین کشور عربی محسوب می شود در پایان ماه سپتامبر سال گذشته تنها 65/49 درصد بوده است.
براساس این بررسی های جدید مشخص شده است ایران بیشترین رشد را در صنعت ارتباطات منطقه داشته و با پیشی گرفتن از عربستان سعودی به بزرگ ترین بازار مخابراتی و ارتباطی منطقه تبدیل شده است. در پایان ماه سپتامبر سال گذشته تعداد مشترکان تلفن همراه ایرا به 79/42 میلیون نفر رسیده است. اما در کنار صنعت مخابرات و ارتباطات خرید و فروش محصولات ICT در خاورمیانه نیز هم اکنون بازار رو به رشدی دارد. بر اساس آخرین پیش بینی های انجام شده انتظار می رود در سال جاری 73 میلیارد دلار برای خرید لوازم و تجهیزات فناوری ارتباطات و اطلاعات در خاورمیانه هزینه شود و این رقم در سه سال آینده به 95 میلیارد دلار برسد.
خرید محصولات و خدمات فناوری ارتباطات و اطلاعات در اروپا، خاورمیانه و شمال آفریقا در سال 2008 از آمریکا فراتر بوده است که این جریان نشان دهنده رونق بیشتر این بازار در منطقه نسبت به آمریکا است.کاهش رشد اقتصادی در ایالات متحده آمریا که با کاهش ارزش دلار همگام شد مهم ترین عاملی است که باعث شد کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از این کشور پیشی بگیرند. خاورمیانه هم اکنون شاهد رشدی پنج درصدی در این بخش است و این منطقه به همراه آسیا اقیانوسیه دو منطقه ای هستند که در جهان بیشترین رشد را به خود اختصاص داده اند. باید توجه داشت که دلیل این رشد موقعیت استراتژیک خاورمیانه به عنوان قطب فناوری در جهان است. این منطقه از پول و سرمایه بیشتری نسبت به آمریکا برخوردار است که این سرمایه به منظور ایجاد تنوع در بخش های مختلف اقتصادی و فاصله گرفتن از بخش نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرد.
محصولات و خدمات بخش فناوری ارتباطات و اطلاعات در منطقه از تقاضای قابل توجهی برخوردار است که این رشد تقاضا در بخش عمومی و خصوصی به صورت همزمان رشد کرده و در نتیجه بسیاری از شرکت های فعال در این بخش درصدد افزایش سرمایه گذاری های خود هستند. افزایش رشد در این بخش همکاری های منطقه ای و فرصت های تجاری را نیز افزایش داده است. روابط مالی و انتقال فناوری بین کشورهای خاورمیانه و آسیا در نتیجه وجود این فناوری افزایش یافته است.
گزارش های منتشر شده دیگری نشان می دهد روابط متقابل بین گروه های ارتباطی و مخابراتی بین کشورهای
آسیا – اقیانوسیه و خاورمیانه به بالاترین حد خود رسیده است. در سا های اخیر شرکت های حاضر در خاورمیانه و
آسیا- اقیانوسیه روابط کاری بسیار گسترده ای را به ویژه در بخش های ارتباطات از راه دور، سخت افزار و ارتباطات ماهواره ای در جهان تشکیل داده اند.در حال حاضر عربستان سعودی به بزرگ ترین سرمایه گذار بخش ICT منطقه تبدیل شده است و سرمایه گذاری آن در این بخش سالانه به 20 میلیارد دلار می رسد و امارات متحده عربی با داشتن منطقه آزاد تجاری و شهر اینترنتی دوبی در نظر دارد به مرکز این فعالیت ها در خاورمیانه تبدیل شود.
براساس برخی آمارها در سال های اخیر بسیاری از اپراتورهای کشورهای حوزه خلیج فارس به سرعت به اپراتورهای بزرگ در جهان تبدیل ده اند. از میان پنج اپراتور جهان که شاهد رشد سریع هستند، سه اپراتور در خاورمیانه حضور دارند. کیوتل که تا پایان سه ماهه سوم سال گذشته میلادی در زمینه تعداد مشترکان 5/129 درصد رشد داشته و هم اکنون خدمات خود را به 3/22 میلیون نفر ارائه می دهد. در این لیست اپراتور اتصالات جایگاه دوم وZein جایگاه پنجم را در اختیار دارد.
منبع: www.itp.net
منبع : سرمایه