کاهش بحثانگیز واردات LCD
نام نویسنده: مريم عسگري
پس از ورود گسترده مانيتورهاي LCD به بازار و در پي آن خروج تدريجي و البته کند مانيتورهاي CRT از بازار، نه تنها ميزان واردات و توليد مانيتورهاي LCD در بازار افزايش يافت، بلكه بين برندهاي معتبر بازار رقابتي شديد رخ داد تا بتوانند در اين بازار رقابتي به حيات خود ادامه دهند.
اما از طرف ديگر رقابت بين برندهاي معتبر بازار در دورههايي باعث کاهش قيمت در برخي مدلها شد که البته اين موضوع نيز بر روند تقاضا براي مانيتور، به ويژه LCDها تاثير زيادي گذاشت. البته اين جريان بيشتر به نفع برندهاي مطرحي چون LG و Samsung تمام شد، به طوري كه طي چند سال اخير مانيتورهاي LCD اين دو برند در بازار متقاضيان زيادي داشته و ميتوان ادعا كرد اين دو برند بازار مانيتور را بهدست گرفتهاند. سير صعودي تقاضا براي مانيتورهاي اين دو برند در حدي بوده است كه sony كه سابق براين يكي از عرضهكنندگان مطرح مانيتور در بازار بود، خط توليد مانيتورهاي خود را محدود و محدودتر كرد تا جايي كه امروز تنوع مانيتورهاي اين برند فقط در يكي دو مدل خلاصه ميشود.
طبق اعلام ايران رهجو، نمايندگي فروش محصولات IT سوني در ايران، سوني حدود دو سال است روي توليد تلويزيون LCD تمركز كرده و عطاي توليد مانيتور را در چنين فضاي رقابتي به لقايش بخشيده است.
البته اين روند تنها در مورد سوني قابلمشاهده است و ساير توليدكنندگان همچنان به ادامه فعاليت در اين مسير مشغولند. حتي برندهاي جديد و ناآشنايي در اين عرصه ظهور كردهاند و براي كسب سود بيشتر در بازار همچنان تلاش ميكنند.
AOC، XEROX و ETIG از برندهايي هستند كه بهرغم اشباع بازار از مانيتورهاي دو برند پرقدرت بازار مانيتور، براي كسب سهم بيشتري از آمار فروش بازار همچنان تلاش ميكنند.
البته در زمينه عرضه مانيتورهاي CRT برندهايي مانند BENQ همچنان متقاضيان خود را دارند.اگر سري به شعبههاي مختلف دانشگاه آزاد و برخي از ارگانهاي دولتي بزنيد صحت ادعاي ما برايتان مشخص ميشود و مشاهده ميكنيد اين مراكز همچنان استفاده از مانيتورهاي CRT با برندهاي مختلف از جمله BENQ را به استفاده از مانيتوراي LCD ترجيح ميدهند.
طبق اعلام فعالان بازار شركتهاي خصوصي و افراد حقيقي بيشتر از مانيتورهاي LCD و در مقابل اكثر شركتهاي دولتي از مانيتورهاي CRT استفاده ميكنند كه اين موضوع با توجه به مصرف كمتر انرژي توسط مانيتورهاي LCD، كمي عجيب است. چراكه با توجه به اينكه در سال اصلاح الگوي مصرف قرار داريم انتظار ميرود شركتهاي دولتي در استفاده از كالاهايي كه انرژي كمتري مصرف ميكنند
پيش قدم باشند.
همچنين ماديران اعلام كرده است ميزان مصرف انرژي در مانيتورهاي LCD نصف مانيتورهاي CRT است. نكته جالب اينجاست كه حجم واردات اين مانيتورهاي CRT در سال 87 نسبت به سال 86 در حدود يك هزار و 500دستگاه افزايش يافته و در مقابل حجم واردات LCDها كاهش يافته است. شايد علت اين امر افزايش توانايي توليدكنندگان در مونتاژ اين كالا باشد يا رشد پديده قاچاق.
به هرحال بازار مانيتور طي چند سال اخير مملو از LCDهايي شده است با برندهاي مختلف و اگر چه قيمتها تقريبا به هم نزديك هستند، اما بازار تحت سلطه دو برند قرار دارد.
فعالان بازار معتقدند، تبليغات گسترده برندهاي معروف باعث شده است مصرفكنندگان نسبت به ساير برندها كم لطف شوند. اما نمايندگيهاي فروش دو برند قدرتمند بازار خدمات پس از فروش گسترده و تنوع بالا در مدل و طرح مانيتورها و همچنين استفاده از تكنولوژيهاي روز دنيا در توليد اين مانيتورها را عامل موفقيت اين دو برند در بازار ميدانند.
حجم واردات مانيتور به بازار داخلي
اگرچه ميزان تقاضا براي مانيتور LCD در بازار داخلي روز به روز در حال افزايش است، اما به لطف رشد خط توليد يا بهتر بگوييم مونتاژ اين كالا در كشور،حجم واردات اين كالا به بازار داخلي كاهش يافته است.
طبق اعلام گمرك جمهوري اسلامي ايران، حجم واردات مانيتور LCD با سايز 14 تا 19 اينچ به كشور طي سال 87، 86هزار و 215كيلوگرم و معادل 35 ميليارد و 730 ميليون ريال بوده است كه اين ميزان نسبت به سال 86 كه حجم واردات اين مانيتورها 127هزار و 341كيلوگرم بده، كاهش يافته است. ارزش ريالي واردات مانيتور LCD در سايز 14 تا 19اينچ در سال 86، 39ميليارد و 183ميليون و 270هزار ريال بوده است.
گمرك اطلاعي از حجم واردات مانيتورهاي LCD با سايز 19 اينچ به بالا ارائه نكرد.
جالب اينجا است كه بهرغم ادعاي توليدكنندگان و برخي از فعالان بازار مبني بر كاهش شديد تقاضا براي مانيتورهاي CRT حجم واردات اين مانيتورها به كشور در سال 87 نسبت به سال 86 افزايش يافته است.
براساس آمار ارائه شده توسط گمرك جمهوري اسلامي، حجم واردات مانيتورهاي صفحه تخت و غير تخت 14 تا 19 اينچ در سال 1387 حدود شش هزار و 760 دستگاه با ارزش ريالي دو ميليارد و 602ميليون ريال بوده است كه اين ميزان نسبت به سال 86 كه حجم واردات اين مانيتورها 5هزار و 183هزار دستگاه بوده، افزايش يافته است.
البته اين تنها حجم واردات مانيتور از مبادي رسمي كشور است. اگر كاهش واردات مانيتور به معني رشد قاچاق نباشد جاي اميدواري است كه شركتهاي توليدكننده توانستهاند حتي با مونتاژ اين كالا نياز مصرفكننده را تا حدودي رفع كنند.
شاخص محبوبيت مانيتور در بازار داخلي
طبق آمارهاي به دست آمده از نظرسنجي باشگاه فعالان ICT، اخيرا حدود 90درصد از كل تعداد مانيتورهاي به فروش رفته در بازار تنها در اختيار برندهايي چون LG، Samsung وFARASSOO است و اين نشان ميدهد که در اين بازار شناخته شدهاند. البته سابق براين سوني نيز جزو پرفروشهاي بازار اين كالا بود كه اكنون جاي خود را به AOC داده است.دو برند کرهاي LG و Samsung نيز که مدتها است توانستهاند در زمينههاي مختلف بخش مهمياز بازار را به خود اختصاص دهند، دراين بازار نيز با توجه به تبليغاتي گسترده و کسب اعتبار کافي توانستهاند مجموعا با اختصاص نزديک به 70درصد از سهم محبوبيت در بازار، نظر جمع کثيري از کاربران را به سوي خود جلب کنند. بر اساس آمار ارائه شده سامسونگ توانسته است با كسب 9/35درصد سهم از آمار فروش بازار عنوان پرفروش ترين برند را در زمينه مانيتور به خود اختصاص دهد و بر رقيب خود برتري يابد.
LG نيز که پيش از اين در بخش مانيتورهاي CRT نيز توانسته بود اعتبار و جايگاه مناسبي را در بازار به دست بياورد، با توجه به اين اعتبار و با حمايت ماديران توانسته با 7/32درصد سهم در شاخص LCD دومين جايگاه را به خود اختصاص دهد.
پس از اين دو برند FARASOO با كسب 4/8درصد از سهم در شاخص LCD در رتبه سوم قرار گيرد.
AOC نيز يک برند تازه وارد ديگري در عرصه مانيتور است كه توانسته 2/8درصد سهم را به خود اختصاص دهد.
البته فعالان بازار و مسوولان ماديران معتقدند از آنجا كه مانيتورهاي AOC با پشتيباني شركت ماديران به بازار عرضه ميشوند و قيمت مناسبي نيز دارند رشد فروش زيادي براي آن در آينده پيشبيني ميشود.
پس از AOC نيز سوني با وجودي كه تنوع مانيتورهايش در يكي دو مدل خلاصه ميشود در مقام پنجم ايستاده است. اين برند 1/5درصد از سهم فروش را در بازار داخلي به خود اختصاص داده است.
برندهايي مانند BENQ، XIROX، ETIG و … نيز در كل 7/9درصد از سهم فروش را در اختيار دارند.