«همراه» آن سوتر از «الو»
مردم در سرتاسر جهان امروزه امكان برقراري تماس با تلفن همراه و ارسال پيامك را جزو ضروريات زندگي ميدانند و هنوز هم ظرفيت عظيمي براي توسعه اين خدمات پايه، بهويژه در كشورهاي در حال توسعه وجود دارد. هر چند در مناطقي كه بازار به نزديكي نقطه اشباع رسيده و حتي د كشورهاي در حال توسعه، سازندگان گوشي بايد به فكر توليد گوشيهاي هوشمند تازه با قابليتهاي پيشرفته و مجهز به اينترنت باشند، اپراتورها هم بايد به راهكارهايي بينديشند كه منابع درآمدي خود را به فراتر از برقراري تماسهاي صوتي ارتقا دهند و به اين ترتيب با حفظ مشتركان فعلي، كاربران تازه را هم جذب كنند.
نرمافزارهاي كاربردي و پلاتفورم
يكي از مهمترين رويكردهاي اخير صنعت موبايل راهاندازي فروشگاههاي نرمافزار توسط اپراتورها در پي موفقيت بيسابقه App Store اپل بوده است.
App Store با رسيدن به حد نصاب 500 ميليون دانلود از زمان افتتاح در ژوييه 2008 تاكنون در واق راهكار جديدي براي توسعه كسب و كار به سازندگان و اپراتورها معرفي كرد. كاربران در اين وب سايتها يا بازارچههاي آنلاين ميتوانند نرمافزارهاي كاربري – و در مواردي مانند OVI Store نوكيا ساير محتوا – را به روي گوشي يا ساير ابزار همراه خود دانلود كنند و به اين ترتيب توليدكنندگان نرمافزار يا محتوا را نيز ميتوان منتفع كرد. اين نرمافزارها ميتواند شامل بازي، ابزارهاي كسب و كار و آموزش مانند ابزارهاي آموزش زبان شود. به اين ترتيب با ارايه امكاني آسان براي دانلود مجموعه جذاب از ابزار و نرمافزار، راهكاري است كه شركتهاي موبايل ميتوانند در اين بازار به شدت رقابي خود را از بقيه متمايز نشان دهند.
در اكتبر سال 2008 نيز گوگل بازار مشابهي با نام Android Market راهاندازي كرد كه در آن، كاربران ميتوانند كاربردها و محتواي موبايلي مناسب را روي سيستم عامل آندروييد دريافت كنند.
سيستم عامل آندروييد توسط گوگل و سپس ائتلاف OHA توسعه داده شده كه شركتهاي بزرگي همچون اينتل، سامسونگ، NTT DoCoMo، هواوي و چاينا موبايل را در عضويت دارد. اين جنبش عظيم با خلق گوشيهاي آندروييدي و كاربردهاي متنوع براي آن بازار بزرگي را ايجاد ميكند.
آندروييد بايد به عنوان يك سيستم عامل موبايل با سيستمهايي همچون Mac اپل، پالم و سيمبيان و RIM به رقابت بپرداز و حتما ميدانيد كه در بهار امسال هم استورم بلكبري و هم Ovi Store نوكيا عرضه شدهاند و Palm Pre هم تا پيش از تابستان رسما به بازار ميآيد كه مبتني بر سيستمعامل جديد Palm OS است.
از سوي ديگر مايكروسافت نيز در جريان كنگره جهاني موبايل 2009 كه از 16 تا 19 فوريه در بارسلون اسپانيا برگزار شد، سيستم عامل ويندوز موبايل 5/6 را معرفي كرد كه شامل لينك به Windows Market Place for Mobile ميشود.
اين سيستم عامل همچنين با بازنگري كامل در پلاتفورم خود مواجه خواهد شد كه حاصل آن Mobile 7 خواهد بود. استيو بالمر، مدير عامل مايكروسافت نيز در جريان سخنراني خود در MWC بر اين نكته تاكيد كرد كه مردم ميخواهن به هر نوع اطلاعاتي روي موبايلهاي خود دسترسي داشته باشند و اينها همه، يعني كاربرد و محتواي آينده صنعت موبايل است كه اين آينده بر پلاتفورمهاي جديد شكل ميگيرد.
همگرايي رايانش و همراهسازي
بالمر در همان مراسم پيشبيني كرد كه فراگيري اينترنت و افزايش قدرت پردازش ريزتراشهها ما را به سوي خلق يك پلاتفورم يگانه براي كامپيوتر، موبايل و ساير تجهيزات رهنمون ميكند و موجب پيدايش مراكز داده غولآسا و ظرفيت رايانش عظيمي درون ابر اينترنت ميشود و به اين ترتيب فرصتهاي بينظيري براي ارايه تجهيزات پرقدرت و پيچيده همراه و سرويسهاي تازه با ارزش ايجاد خاهد شد. مايكروسافت اگرچه فعلا برنامهاي براي توليد گوشي تلفن همراه ندارد، اما گامهاي مهمي به سوي ارتباطات موبايل برداشته است.
سازندگان بزرگ كامپيوتر هم چنين كردهاند. براي نمونه «ايسر» كه سومين شركت صاحب برند در زمينه كامپيوترهاي شخصي است در همان روز اول كنگره جهاني موبايل اعلام كرد كه توليد گوشيهاي هوشمند تازهاي را آغاز خواهد كرد. هر دو اين شركتها، هم مايكروسافت و هم ايسر، قابليت اتصال موبايل به اينترنت را به عنوان منبع عمده درآمد هم در آينده و هماكنون كه اقتصاد جهاني شرايط نامساعدي را تجربه ميكند، ميدانند.
ايسر پيشبيني ميكند كه در طول 3 تا 5 سال آينده ميزان فروش سالانه دستگاههاي موبايل متصل به اينترنت تا 15 درصد رشد كند در حالي كه هماكنون گوشيهاي هوشمند بخش كوچكي از بازار جهاني موبايل را در اختيار دارند.
از سوي ديگر شركتهاي موبايلي نيز حركت به سوي بازار نتبوكها را آغاز كردهاند و در عين حال كامپيوترسازها هم دنبال كسب موقعيتهايي هستند كه گوشيهاي هوشمند به چنگ آوردهاند. در واقع تجهيزاتي كه مردم با خود حمل خواهند كرد بايد امكانات هر دو گروه را يكجا در خود داشته باشد.
موسيقي، فيلم و تلويزيون
گوشيهاي موبايل با نصب يا دانلود برنامههاي مختلف به عنوان راديو، دوربين، روزنامه، دفترچه خاطرات، دستگاه بازي و … هم عمل ميكنند و البته صنعت موبايل روي استفاده از اين ابزار به عنوان دستگاه پخش موسيقي و فيلم حساب ويژهاي باز كرده است. بر اساس گزارش موسسه ژوپيتر درآمد جهاني موسيقي همراه كه شامل فايلهاي موسيقي و رينگتون ميشود تا سال 2013 به بيش از 6/14 ميليارد دلار ميرسد. امروزه شركتهاي موبايلي و اپراتورها سرويسها و سايتهاي متعددي براي تبادل و دريافت موسيقي راهاندازي كردهاند.
البته وقتي صحبت از ويديو پيش ميآيد، رويكرد عمومي به استفاده از مشتركان از ويديو كليپها از سايتهايي همچون YouTube است كه البته برخلاف تلويزيون موايلي (كه سرعت رشد كمتري دارد) رايگان است.
ژوپيتر پيشبيني كرده كه درآمد سالانه پخش تلويزيوني همراه در سال 2013 به مبلغ 7/2 ميليارد دلار ميرسد، كه البته به سرعت عرضه گوشيهايي با استانداردهاي دريافت تلويزيوني بالاتر بستگي دارد.
منبع : فناوران