تکنولوژی

لس آنجلس تایمز: جان لیلی مدیر موزیلا به تهیه یک مرورگر بهتر علاقه دارد

جسیکا جان – 4/1/2009 گزارشی از سان فرانسیسکو:
جان لیلی مدیر اجرائی شرکت موزیلا، خالق مرورگر فایرفاکس است که قدرت شرکت مایکروسافت در بازار سهام را شکت تا سیستم عامل مایکروسافت نتواند در اینترنت حکمفرما شود. در سال 2004 حدود 95 درصد از کاربران اینترنت از مروگر اینترنت اکسپلور مایکروسافت استفاده می‌کردند. در حالی‌که امروزه 20 درصد کاربران اینترنت از مروگر فایرفاکس استفاده می‌کنند و شرکت‌های دیگر در حال عرضه کردن مروگرهایی هستند که به مراتب از مروگرهای پیشین سریع‌تر و هوشمندتر هستند. اما این را جنگ مرورگر ننامید. جان لیلی می‌گوید: “همه ما می‌خواهیم که وب جای بهتری باشد. من خیلی بابت این نوآوری خوشحالم و این‌که همه‌ی برندهای برزگ روی آن کار می‌کنند.”
تحصیلات: دانشگاه استنفورد – علوم کامپیوتری
سابقه: لیلی، 37 ساله با تکنولوژی پرورش یافت. پدرش یک فیزیکدان و افسر نیروی هوایی بود که اولین تلویزیون و کامپیوتر خانواده را به کمک جعبه ابزارش ساخت و به جان سیستم عددی دوتایی صفر و یکی را آموخت. پدربزرگ جان نیز یک تعمیرکار موشک بود. جان لیلی در دوران کالج اولین کار واقعی خود را به عنوان منهدم کننده اتم‌ها یافت. کار کردن به عنوان آشپز غذاهای سریع در یک فست فود چینی و کنترل کننده بازی‌ در گیم نت کمکی به جان نکرد تا دریابد سرنوشت چه چیزی را برای او در همان راه رقم زده است.
این یک شرکت معمولی نیست: با 200 کارمند و 50 میلیون دلار بودجه موزیلا از یک بنیاد غیرتجاری به یک شرکت تابع تجاری تغییر پیدا کرد. فایرفاکس یک مرورگر اپن سورس است. به این معنا که کاربران در هر نقطه‌ای که باشند برای توسعه دادن آن تشویق می‌شوند. موفقیت آن به بزرگی هزاران علاقمند داوطلب آن بستگی دارد. به طوری‌که 40 درصد از کدها به وسیله‌ی کسانی نوشته شده است که کارمند رسمی موزیلا نیستند.
جان لیلی معتقد است: “اگر مردم در ساختن وب شریک شوند، آن قدرتمندتر و بهتر خواهد شد.” برای مثال موزیلا، فایرفاکس را فقط برای یک زبان یعنی انگلیسی تولید کرد. اما داوطلبان آ را به 61 زبان دیگر ترجمه کرده و هم‌چنین دسترسی به آن‌را برای نابینایان، ناشنوایان و دیگر افراد با محدویت‌های فیزیکی فراهم کردند. موزیلا در فکر تولید فایرفاکس برای تلفن‌های همراه نیز است. جان لیلی می‌گوید کاربران از محصولات فایرفاکس قدردانی می‌کنند: “فایرفاکس مثل غذای طبیعی است. وقتی به مردم در مورد ارزش‌هایی که داخل ساختار یک محصول وجود دارد، می‌گویی، آن صداقت را به همراه می‌آورد.”
وب زندگی جان را تغییر داد: جان بعد از گرفتن فوق لیسانس برای کار کردن در یک شرکت نرم‌افزاری به تگزاس نقل مکان کرد. اما نتوانست در برابر کشش سیلیکون والی جایی که او قادر بود ب مردم و افکار مغزی اینترنت ارتباط برقرا کند، مقاومت کند. کار جان لیلی با افت و خیزهای فراوانی همراه بود. از کار تحقیاتی در شرکت اپل تا را‌ه‌اندازی پرمخاطره کار و کسب شخصی که بعدن به Cisco Systems فروخته شد.
در سال 2004 جان لیلی در حالی‌که در بنیاد اپن سورس خدمت می‌کرد، با میشل بیکر با مدیر موزیلا درست پیش از بهره‌برداری از فایرفاکس ملاقات کرد. جان درخواست هکاری کرد و بیکر از او پرسید که چه زمانی آغاز به کار خواهی کرد. تلاش برای ساختن وب به قدرتمندی دسکتاپ آغاز شد. جان معتقد است که این معول نیست که شما اغلب اقبالی برای انجام کاری به این مفیدی داشته باشید. وب نقش نقش بسزیی در زندگی ما ایفا می‌کند که عمیق‌ترین و بنیادی‌ترین اختراع بشر است.

چرا شما باید در مورد مرورگر خود حساس باشید: سرعت، امنیت و دیگر قابلیت‌های یک مرورگر می‌تواند تاثیر شگرفی بر روی تجربه شما از اینترنت داشته باشد. جان لیلی می‌گوید: “من با مروگر خود زمان بیشتری را نسبت به ماشینم سپری می‌کنم. بناباین باید حساسیت بیشتری نسبت به انتخاب مرورگرم داشته باشم تا ماشینم.” مرورگر شما لنزی که شما با آن وب را رصد می‌کنید. درست مثل لنز عینک شما، آن هم مسیری را که شما به وب نگاه می‌کنید، تعیین می‌کند. از آن‌جایی که ما هر روز بیشتر از گذشته به دنیا از دریچه وب می نگریم، ویژگی‌های لنزهایی که برای این منظور از آن ها استفاده می‌کنیم، مهم‌تر می‌شود.

کجا می‌توان جان لیلی را یافت: وبلاگش (http://john.jubjubs.net) و روی توئیتر (twitter.com/johnolilly)
jessica.guynn@latimes.com

جان لیلی یک پسر سه ساله دارد و همسرش یک مربی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا