صنعت ICT جايگزين درآمد نفتي میشود
برطبق گزارش تحقيقاتي جديدي كه توسط موسسه RNCOS منتشر شده، كشورهاي خاورميانه در تلاش هستند با كاهش اتكا به درآمدهاي نفتي از فناوري اطلاعات و ارتباطات براي توسعه ورشد اقتصادي و افزايش رفاه شهروندان خود استفاده كنند.
در اين گزارش كه “تحليل بازار ICT خاورميانه” نام دارد، تقويت رشد اقتصادي، افزايش درآمد عمومي، پيشرفت بخش هاي صنعتي (مانند صنعت نفت، بانكداري، بيمه و ساير موارد) و نيز دستيابي به منابع كافي براي سرمايه گذاري با هدف توسعه زيرساخت ها از جمله انگيزه هاي كشورهاي منطقه خاورميانه براي توجه جدي به ICT عنوان شده است.
در بخشي از اين گزارش آمده است كه اگر چه شورهاي خاورميانه و از جمله ايران براي دستيابي به توسعه پايدار با موانعي مواجه هستند، اما با توجه به رقابتي شدن شديد تجارت جهاني اين كشورها چاره اي جز روي اوردن به استفاده از دستاوردهاي ICT ندارند و بخش صنعت در تمامي اين كشورها محرك روي آوردن به ICT است.
اين روند كه با ابتكار عمل هاي مختلف توسط دولت هاي منطقه مانند خصوصي سازي بخش مخابرات، اجراي سياست هاي آزاد سازي و ايجاد پارك هاي علم وفناوري همراه شده، باعث تندتر شدن رشد بخش ICT در خاورميانه شده است.
رشد تقاضا براي محصولات و خدمات ICT در خاورميانه، ضريب نفوذ 100 درصدي و بيش از آن براي بخش تلفن همراه در برخي كشورها منطقه از جمله ديگر نكاتي است كه در اين گزارش به آن اشاره شده است.
بر طبق گزارش مذكور سه كشور امارات متحده عربي، قطر و بحرين در زمينه ايجاد زيرساخت هاي تلفن همراه و ارائه خدمات اينترنت پرسرعت بر ديگر كشورهاي خاورميانه برتري دارند و در سال 2007 ضريب نفوذ تلفن همراه در هر سه كشور بيشتر از 145 درصد بوده است.
نويسندگان گزارش پيش بيني كرده اند كه طي سال هاي آينده حضور شركت هاي بزرگ ICT در كشورهاي خاورميانه و به خصوص سه كشور فوق الذكر افزايش بيشتري خواهد يافت.
در ادامه اين گزارش پيش بيني هايي در مورد بازار ICT خاورميانه در 4 سال آينده در بخش هاي نرم افزار و سخت افزار، خدمات IT، تلفن ثابت و همراه و سرويس هاي اينترنت و 3G به عمل امده است.