تسما دستاورد محسوسی نداشته است
پس از گذشت يک سال از فعاليت شوراي عالي اطلاعرساني در خصوص طرح تسما (طرح توسعه و ساماندهي محتواي الکترونيک) هنوز دستاورد ملموسي از اين طرح مشاهده نشده است.
شهرام شريف، دبير گروه ديجيتال روزنامه دنياي اقتصاد و کارشناس فناوري اطلاعات با بيان اين مطلب به خبرنگار برنا گفت: «بحث محتواي الکترونيکي و ساماندهي آن از جمله موضوعات مناقشه برانگيزي بوده که طي سال هاي اخير در توسعه IT همواره به آن اشاره شده است. اين انتقاد حتي به طرح تکفا(توسعه و کاربري فناوري اطلاعات) نيز وارد بود که در حوزه محتوا فعاليتي نکرده است».
وي افزود: «با مطرح شدن طرح تسما اين انتظار وجود داشت که خلاء محتواي الکترونيکي مورد تاکيد قرار گيرد اما با گذشت بيش از يک سال از فعاليت شوراي عالي اطلاعرساني در دوره مديريت جديد، دستاورد ملموسي در حوزه محتواي الکترونيکي مشاهده نمي شود».
مدير سايت IT ايران افزود: «با نگاهي به وضعيت اخير شوراها و بحث تلفيق شوراي عالي آي تي بهتر بود که برگزاري جشنواره تسما به شوراي ادغام شده پيشنهاد ميشد و در صورت تصويب با قدرت و تمرکز بيشتري به مرحله اجرا در مي آمد».
وي همچنين در خصوص تأثير جشنواره تسما بر فضاي IT کشور گفت: « تسما در شرايط فعلي عملا تاثير چنداني بر فضاي فناوري اطلاعات کشور ندارد و به خصوص با توجه به زمان دو هفتهاي تا برگزاري اين جشنواره ، آمادگي ذهني چنداني هم در رسانهها به چشم نميخورد».
شريف در توضيح اين مطلب اضافه کرد: «مشکلات شوراهاي اطلاعرساني و فناوري اطلاعات ما همواره همين بوده که روي رسانهها کار چندان جدي و موثري انجام نداده اند و اساسا اطلاعرساني اين شوراها از فعاليتهاي عملي و عملکرد دقيق نهادهايشان يا وجود نداشته و يا بسيار کمرنگ بوده است».
وي سپس با مقايسه طرح تکفا و تسما که در زمان دو مديريت متفاوت از شوراي عالي اطلاعرساني صورت گرفت اظهار داشت: «هرچند تکفا بر حوزه محتواي الکترونيک تاکيد چنداني نداشت اما تا اندازه زيادي تغيير و تحولات دستگاههاي دولتي در زمينه فناوري اطلاعات مربوط به فعاليتهاي تکفا بوده است. امروز نيز شاهد هستيم که آيين نامه تبصره 13 بودجه در واقع بر ادامه و تکميل ايدههاي تکفا تاکيد ميکند».
وي اضافه کرد:«به اعتقاد من تکفا در مقايسه با تسما برنامه عملي و منسجمتري داشت و با برقرار کردن ارتباطات ميان سازمان مديريت و برنامهريزي و دستگاههاي دولتي از يک سو و تاکيد بر اجراي پروژهها توسط بخش خصوصي توانست پروژههاي متعددي را در درون دستگاههاي دولتي به اجرا بگذارد».
مدير سايت IT ايران با اشاره به ادعاي تسما در خصوص رشد بخش خصوصي متذکر شد: «بخش خصوصي، بخش پنهاني نيست و صنفها و فعالان آن هم مشخص هستند ميتوان از آنها درباره تاثير تسما طي يک سال و نيم گذشته بر وضعيت بخش خصوصي فناوري اطلاعات ايران پرس و جو کرد».
وي مشکل عمده شوراي عالي اطلاع رساني را عدم شفاف سازي در تخصيص بودجه به بخش هاي مختلف و اطلاع رساني دقيق از عملکرد آن تا امروز عنوان کرد و گفت: « تنها با يکي دو مصاحبه و برگزاري يک جشنواره ، نميتوان به ارزيابي عملکرد آن پرداخت بلکه بايد ديد عملا و به طور مشخص در چه حوزه هايي کار شده و بودجه اختصاص يافته چه اندازه بوده و چه تاثيراتي را براي بخش خصوصي و دولتي به دنبال داشته است».
شريف در پايان با تأکيد بر اين که نظر نهايي در مورد جشنواره تسما بايد پس از برگزاري آن مطرح شود خاطرنشان کرد: « برپايي جشنوارهها امروزه يکي از کارهاي هزينهبر دستگاههاي دولتي براي نمايش عملکرد خود است در حالي که اگر قرار است اعمال هزينهاي هم صورت بگيرد بهتر است هزينههاي هنگفت برگزاري شنواره به صورت مستقيم به پروژههاي فناوري اطلاعات تزريق شود تا شاهد رونق بازار فناوري اطلاعات در کشور باشيم