آیا گلفکامز نمایشگاه اول مخابرات منطقه میشود؟
نام نویسنده: رضا صمیمی
بزرگراه فناوری – نمايشگاه جيتكس 2006 که چندی پیش به کار خود پایان داد، دارای تفاوتی با دورههای قبل بود که به اعتقاد برخی از فعالان این تفاوت را شاید بتوان تنها مزیت جیتکس در سال جاری نمید چراکه به اعتقاد کارشناسان این نمایشگاه در طول سالهای گذشته دچار نوعی یکنواختی در شکل و نوع برگزاری شده بود. تفاوت جیتکس 2006 با سالهای قبل به اضافه شدن سالن جدیدی بازمیگشت که به تعبیری جیتکس را بهشکل تمامعیار از یک نمایشگاه فناوری اطلاعات به یک نمایشگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات در سالهای بعد تبدیل خواهد کرد.
سالن جديدي كه اماراتيها آن را بزرگترين نمايشگاه فناوري مخابراتي در منطقه خاورمیانه مينامند و شامل قسمتهاي متعددي همچون تلفنهمراه و ثابت، ماهوارهاي، IP ، اپراتورها و فراهمكنندگان زيرساختهاي ارتباطي بود. در بخش جديد نمايشگاه جيتكس 2006 كه گلفكامز (Golf Comms) نام دارد، آخرين تجهيزات و ادوات مخابراتي، گوشيهاي تلفنهمراه، نسل بعدي شبكهها، فناوري تلفن اينترنتي(VOIP) و راهكارهاي جديد توسعه زيرساختها به نمايش درآمد. به اعتقاد تحلیلگران عرب، نمایشگاه گلفکامز که آن را خواهر نمایشگاه جیتکس نیز نام نهادهاند، با استقبال زیاد شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان مواجه خواهد شد چراکه بر اساس نتایج جدید تحقیقات انجام شده توسط “گروه مشاوران عرب” در سال 2005 اپراتورهای مستقر در منطقه خاورمیانه دارای بالغ بر 85 میلیون کاربر و مشترک بودهاند و این بازار بزرگ و بسیار جذابی برای شرکتهای مخابراتی خواهد بود. لیکن این پایان راه نیست چراکه بازار کاربران تلفنهمراه در منطقه بهسرعت زیادی در پی آزادسازی و تقاضا رو به گسترش نیز هست. هلال سعیدالماری مدیرعامل مرکز تجارت جهانی دبی (محل برگزاری جیتکس) میگوید اغراق نیست اگر بگوییم منطقه خاورمیانه بالاترین و بیشترین ظرفیت توسعه مخابراتی را در جهان دارد و تقاضای رو به رشد در آن توجه شرکتهای بزرگ را به این منطقه دوچندان کرده است. به این ترتیب ما طی سالهای آتی منتظر حضور هرچه بیشتر این شرکتها در منطقه هستیم. به گفته محمد الغنیم رییس سازمان تنظیم مقررات امارات،تجمع شرکتها و صنایع مخابراتی برای نخستین سال برگزای این نمایشگاه در لیست انتظار دریافت فضا و مجوز از سوی این سازمان خود گویای علاقه قابل توجه ایشان برای حضور بیشتر در بازار منطقه است.
وی میافزاید: ما قصد داریم امارات را به مرکز اصلی صنایع فناوری اطلاعات و ارتباطات منطقه تبدیل کنیم و حضور غولهایی همچون نوکیا، اتصالات و Du (دومین ارایهدهنده خدمات مخابراتی، تلویزیون کابلی و اینترنت در امارات) در این نمایشگاه تاییدی برای این موضوع است. اما در عین حال رسانههای اماراتی به حضور نوکیا بزرگترین تولیدکننده گوشیهای موبایل جهان (آن هم برای نخستین بار در نمایشگاه جیتکس) توجه ویژهای نشان داده و با پوشش خبری گسترده به مشارکت نوکیا در این نمایشگاه، آن را مایه خرسندی خود نامیدند. شايد اضافه شدن بخش گلفكامز در نمايشگاه جيتكس زنگ خطري نيز باشد براي نمايشگاه تلكام ايران كه تقريبا طي سالهاي گذشته رقيبي جدي در منطقه نداشت. از اين بابت و همچون اتفاقي كه براي نمايشگاه الكامپ ايران افتاد، اين احتمال چندان دور از ذهن نخواهد بود كه شركتهاي ايراني و خارجي حاضر در نمايشگاه تلكام، ترجيح دهند كه تنها در نمايشگاه گلفكامز جيتكس شركت كنند.
سالن ويژه مخابراتيها
اما گلفکامز یعنی سالنی كه امسال به جيتكس اضافه شده بود در 15 هزار مترمربع پذيراي 400 شركت از 30 كشور بود. هدف اصلي اين نمايشگاه نيز گردهمآوري بزرگترين شركتها، اپراتورها و توليدكنندگان مرتبط با فناوريهاي مخابراتي جهان بود.
شايد اضافه شدن اين سالن جديد بود كه موجب شد شركتي همچون نوكيا كه تا پيش از اين در نمايشگاه جيتكس حضور نيافته بود نخستین مشاركت خود را در اين نمايشگاه تجربه كند. حاضران نمایشگاه “زعبیل” را شركتهايي همچون نوکیا، آلكاتل، سونياريكسون، آوايا، اتصالات، فرانستلكام، ثريا، دو، جونیپر، استریم لینک، نت تو فون، سعودی تلکام، مخابرات کره، نورتل، افونیکا و… تشکیل میدادند. اما همانطور که پیش از این نیز ذکر شد براي غول صنعتي نوكيا كه در عرههاي مختلفي همچون توليد گوشي تلفنهمراه، بازي و مولتيمديا، شبكه و راهكارهاي توسعه ارتباطات فعال است، حضور در جيتكس با بازتابهاي متفاوتي مواجه بود بهنحوي كه قائممقام مركز خاورميانه و آفريقاي بخش شبكه شركت نوكيا اعلام كرد كه اين نمايشگاه از اهميت و بازخورد خوبي براي نمايش دستاوردهاي ما در منطقه خاورميانه و آفريقا برخوردار بود.
وي همچنين از نخستين حضور نوكيا در اين نمايشگاه اظهار رضايت و خشنودي كرد.
تازههای بخش مخابرات جيتكس
اما امسال نمايشگاه جيتكس با اختصاص بخش ويژهاي به مخابراتيها، خیال بازدیدکنندگان را برای یافتن شرکتهای مورد علاقهشان راحت کرد و البته بازار شرکتهای مخابراتی هم گرم شد. اگرچه بهنظر ميرسد اين نمايشگاه در سالهاي آتي با جديت و شكل حرفهايتري برگزار شود، اما در این میان شركتهاي حاضر هر كدام به نوعي سعي در جلب نظر بازديدكنندگان داشتند. شركت سامسونگ با عرضه باريكترين گوشيهاي خود، توجه كاربران را بهخود جلب كرده بود. اگرچه ركورد نازكترين گوشي تلفنهمراه هماكنون در اختيار شركت سامسونگ بوده و اين گوشي مخاطبان زيادي را بهخود جلب كرده است.
شركت الجي نيز با يك مسيرياب جديد براي خودروها در اين نمايشگاه حضور يافته بود. اين محصول جديد كه از سري LN محسوب ميشود، در خودروها نصب شده و به راننده در يافتن بهترين و كوتاهترين مسير براي رسيدن به مقصد كمك ميكند. اين محصول جديد از طريق صوتي نيز دستورات لازم را گرفته و به راننده امكان كنترل كامل خودرو را ميدهد.
شركت سونياريكسون نيز گوشي جديد خود را كه در حقيقت بهشكل يك ساعت مچي است در نمايشگاه گلفكامز عرضه كرد تا مشتاقان گوشيهاي متفاوت از ديدن اين گوشي لذت ببرند. ساعت بلوتوث مدل MBW100- داراي ظاهري همچون ساعتهاي مچي كلاسيك بوده و با همكاري شركت فسيل ساخته شده است. در حقيقت گوشي جديد سونياريكسون كه به مچ كاربران بسته ميشود، از جمله گامهاي نخستين در قرار گرفتن گوشيها در جايي بهغير از جيب كاربران است.
در حقیقت شرکت سونی اریکسون علاوه بر گوشی یا ساعت تلفنی خود اقدام به عرضه انواع گوشیهای مدل سری K و Z نیز کرده بود، البته این شرکت برنامه ویژهای نیز برای معرفی هرچه بیشتر گوشی مدل P990i و همچنین گوشیهای سری Walkman که ویژه پخش موسیقی هستند نیز تدارک دیده بود.
اما شرکت سونیاریکسون در این نمایشگاه همچنین گوشی جدید مدل Z610i را نیز به نمایش درآورد. این گوشی که از نوع گوشیهای نسل سوم بهشمار میرود، دارای بدنهای بسیار براق و آینهمانند است که جلوه خاصی به این گوشی بخشیده است و مدیران این شرکت مایلند تا ز مدل Z610i بهعنوان جواهر نام برده شود.
و اما غول گوشیساز
در اين ميان نوكيا كه نخستين حضور خود را در جيتكس تجربه ميكرد، وضع ديگري داشت چراكه اكثر كاربران و علاقهمندان به گوشيهاي تلفنهمراه به محض اطلاع از حضور بزرگترين توليدكننده گوشي تلفنهمراه در جهان، بازديد از غرفه اين شركت را از دست نداده و از قلم نميانداختند.
این شرکت در نخستین حضور خود تقریبا تمامی مدلهای محبوب خود را به همراه تجارب و راهکارهای جدید خود برای عرضه نسل بعدی گوشیها به معرض نمایش گذاشته بود. شرکت نوکیا در حقیقت بزرگترین سهم گوشیهای بازار را در اختیار دارد، گشیهایی از سری قدیمی 1112 گرفته تا گوشی حرفهای 8800Sirocco .
اما همانطور که پیش از این نیز قابل پیشبینی بود گوشیهای سری N نوکیا که از آنها با عنوان کامپیوترهای مولتیمدیا نیز نام میبرند و تلفیقی از امکانات صوتی، تصویری، ویدئویی، اینترنتی، مسیریابی و تلویزیون است، با بیشترین استقبال از سوی کاربران مواجه شد.
در این نمایشگاه حاضران برای نخستین بار توانستند از نزدیک گوشی مدل N95 نوکیا را که دارای قابلیتهای بسیار گسترده همچون یک دوربین 5 مگاپیکسلی و GPS بوده و هنوز نیز به بازار عرضه نشده، مشاهده و در دست بگیرند.
گوشی خاورمیانهای
اما نويا براي حضور در اين نمايشگاه محصول جديدي را آماده كرده بود. یک گوشي جديد از سری E. این گوشی E62 نام داشت و به قول مديران اين شركت، گوشي يادشده با توجه به نيازهاي كاربران منطقه خاورميانه و آفريقا ساخته شده بود.
“اریک آندرژورک” از مديران نوكيا در توضيح محوريت اين گوشي گفت: E62 در حقيقت با محوريت و توجه ويژه به امكان ارسال SMS و ايميل طراحي شده است چراكه ما با بررسيهاي زياد متوجه شديم كه كاربران منطقه خاورميانه و آفريقا از SMS استفاده بيشتري ميكنند. بهعبارت دیگر مكالمه و ارسال SMS در صدر توجه آنهاست.
وي افزود: نوکیا در حقيقت متوجه برخی محدوديتهاي خدمات اپراترهاي منطقه شده است و ما اين را ميدانيم كه خيلي از كاربردهاي گوشيهاي جديد در اين مناطق فعلا قابل استفاده نيست، به اين ترتيب تصميم به ساخت گوشي جديدي گرفتيم كه هزينه قابليتهاي بياستفاده را روي دست خريداران نگذارد چراكه خريداران مايل نيستند براي چيزي كه قادر به استفاده از آن نيستند، پول دهند. گوشي E62 در حقيقت داراي يك صفحهكليد الفباي انگليسي و عربي است و شمارهها نيز در لابهلاي حروف الفبا قرار گرفته است؛ وضعيتي كه امكان سريعترين تايپ را به كاربران ميدهد. قرار گرفتن تقويم اسلامي، امكان قرار دادن كتابهاي الكترونيكي روي آن، امكان ساخت گروههاي دريافتكننده SMS و پشتيباني از نرمافزارهاي آفيس از ديگر قابليتهاي اين گوشي است.
شناسنامه سری E
اما گوشیهای جدید سری E نوکیا دارای مشخصههای مشترکی هستند که کاملا منطبق و بر اساس نیاز کاربران در دست ساخت و طراحی است. بهعبارت دیگر نوکیا گوشیهایی را به بازار عرضه خواهد کرد که با امکانات، فرهنگ، علاقه و حتی سطح اقتصادی منطقه قابل عرضه دارای مطابقت باشد تا به این ترتیب کاربران قادر باشند با کمترین هزینه، بیشترین کاربری را داشته باشند.
گوشیهای سری E تمرکز ویژهای روی امکان ارسال ایمیل، رادیو، سیستمعامل هوشمند، WiFi، GSM، GPRS، Edge و SMS دارد. در حیقت قرار دادن کیبرد روی این گوشیها به کاربران این امکان را میدهد که 11 برابر سریعتر از گذشته قادر به تایپ مطالب خود باشند.
نوکیا و امنیت
در نمایشگاه گلفکامز 2006 نوکیا همچون گذشته از دغدغه اصلی این شرکت برای تامین هرچه بیشتر امنیت برای خریداران خود نیز غافل نبود. تقریبا در لابهلای سخنان اکثر مدیران شرکت نوکیا کلمه امنیت در گوشیهای این شرکت به کرات تکرار میشد.
به تعبیر جامعتر سه موضوع سادگی در استفاده، پشتیبانی و امنیت در سرلوحه سخنرانیها و اولویتهای شرکت نوکیا بهشمار میرود. لذا طرح این شرکت در حفاظت از اطلاعات موجود در گوشی ا مواردی بود که طی نشستی در حاشیه برگزاری نمایشگاه گلفکامز به آن اشاره شد.
بر اساس طرح جدید شرکت نوکیا و با توجه به افزایش حجم ذخیرهسازی گوشیها که اهمیت حفاظت از آنها را گاه بیشتر از اهمیت و ارزش خود گوشی کرده است، این امکان وجود دارد تا در صورت مفقود شدن یا سرقت گوشی نسبت به حذف اطلاعات موجود روی آن گوشی اقدام کرد.
این عمل نیز با توجه به برنامه از پیش داده شده به گوشی و تنها با ارسال یک SMS امکانپذیر است، به این ترتیب که مالک گوشی در صورت نیاز میتواند با ارسال SMS اطلاعات خود را از روی گوشی پاک کرده و یا آنها را در حالت غیرقابل استقاده و قفل قرار دهد….
به هر حال نخستین دوره برگزاری نمایشگاه گلفکامز با استقبال نسبی شرکتهای بزرگ و کوچک در عرصههای مختلف مخابرات و ارتباطات به پایان رسید و با توجه به نوع اقدامات و شکل برگزاری این نمایشگاه جدید در حاشیه نمایشگاه جیتکس رشد دومین دوره برگزاری آن در سال 2007 چندان دور از ذهن نخواهد بود.