تکنولوژی

جیتکس 2006، در متن ماجرا

نام نویسنده: علیرضا صالحی

بزرگراه فناوری – بیست و ششمین نمایشگاه جیتکس که از هجدهم تا بیست و دوم نوامبر 2006 (برابر با 27 آبان تا یکم آذر 85) در شهر دبی برپا بود، با همه فراز و نشیب‌های خود به پایان رسید. نمایشگاهی که برای نخستین بار در کنار خود عنوان جدیدی با نام Gulf Comms را نیز معرفی کرده که ویژه فعالیت‌های مخابراتی بود و در واقع هویتی مستقل به شرکت‌های مخابراتی و ارتباطی در نمایشگاه بخشید.

در شماره قبلی هفته‌نامه برخی از اخبار نمایشگاه را مطالعه و برخی دیگر را نیز در طی روزهای نمایشگاه از طریق وب‌سایت پی‌گیری کردید. در این مقاله ضمن بررسی بعضی از دیگر اخبار نمایشگاه، مروری کلی نیز بر آن خواهیم داشت.

ذخیره‌سازی آسان

شرکت Western Digital که هارددیسک‌های آن معروفیت خاصی دارند، جدیدترین دستگاه‌های ذخیره‌سازی اکسترنال خود را به جیتکس آورده بود. این مدل که My Book PRO Edition II نام داشت، به کاربران این امکان را می‌داد که به‌سادگی تا یک تربایت فضای ذخیره‌سازی خارجی را به سیستم‌هایشان متصل کنند و داده‌های مختلف خودشان را روی آن نگهداری یا به‌عنوان ابزاری برای تهیه نسخه پشتیبان از آن استفاده کنند. این مجموعه از فناوری RAID استفاده می‌کرد تا امنیت داده‌ها نیز به لحاظ فیزیکی حفظ شود. همچنین My Book PRO Edition IIرا می‌توان به نحوی برنامه‌ریزی کرد که از نیمی از ظرفیت آن استفاده شود و نیم دیگر به‌عنوان Mirror (و به‌صورت بلادرنگ) برای حفظ داده‌های نیمه اول در نظر گرفته شود. همچنین شرکت WD محصول مهم دیگر خود با نام WD Passport را نیز به همراه آورده بود. این دستگاه‌های ذخیره‌سازی کوچک که با وزنی حدود 150 گرم در جیب نیز جی می‌گیرند فضای ذخیره‌سازی بسیار مناسبی را از طریق پورت USB در اختیار قرار می‌دهند. این دستگاه‌ها در حال حاضر در ظرفیت‌‌های 60، 80، 120 و 160 گیگابایت موجود هستند.

اپل در نمایشگاه

شرکت اپل که محصولات خود را از طریق نماینده خاورمیانه‌ای خود با نام ABM ارایه می‌کند، در نمایشگاه امسال بخش خاصی را ویژه آی‌پاد داشت. در این قسمت ipod Hi-fi و سایر مدل‌های آی‌پاد به همراه وسایل جانبی که سایر تولیدکنندگان برای اپل ساخته‌اند به نمایش گذاشته شده بود. همچنین در قسمت دیگری، بازدیدکنندگان می‌توانستند نرم‌افزارهای اپل از قبیل Ilife 06 وPro Final Cut را مشاهده کنند. البته معولا این انتقاد به اپل وارد است که چرا خود به‌طور مستقیم در نمایشگاه حضور ندارد و غرفه بزرگ‌تری را برای نمایش محصولات خود و به‌ویژه سخت‌افزارهایی از قبیل سرورها در اختیار نمی‌گیرد و در کل چرا به بازار خاورمیانه توجه کمتری دارد. گفتنی است که چندی پیش اپل اعلام کرده بود که فروشگاه عرضه آنلاین موسیقی خود را به‌دلیل عدم رعایت کپی‌رایت، هرگز در خاورمیانه راه‌اندازی نخواهد کرد.

ناول در جیتکس
ناول شرکت نامدار دیگری است که راه‌حل‌های امنیتی خود تحت عنوان IDM را در جیتکس 2006 به نمایش گذاشته بود. این سوئیت شامل راه‌حل‌هایی بود که امکان یکپارچه‌سازی و تاین امنیت داده‌های سازمان‌ها را فراهم می‌آورد. همچنین از ناول می‌شد نسخه جدید SENTINEL5 (سیستم مانیتورینگ چند سکویی) و SLED10 (نسخه دوم لینوکس Suse) را مشاهده کرد. Nows نیز نام مجموعه دیگری از ناول با عنوان Novell Open Workgroup Suite بود که یک بسته کامل شامل آخرین نسخه لینوکس دسکتاپ، SLED10، نرم‌افزار مدیریت منابع و نسخه لینوکس سرور بود که در ترکیب با یکدیگر و کاهش 40 درصدی قیمت، به انتخاب مناسبی برای شرکت‌های کوچک و متوسط تبدیل می‌شد.

رنگ‌آمیزی

زیراکس می‌خواهد جیتکس را رنگ‌آمیزی کند. مدیر فروش و بازاریابی منطقه‌ای زیراکس در این خصوص گفت که در جیتکس امسال می‌توانید جدیدترین تکنولوژی مربوط به چاپگرهای رنگی را ببینید، در این تکنولوژی زیراکس همچنان سعی کرده است که هزینه چاپ رنگی را پایین و کیفیت آن را بالا ببرد. در حقیقت می‌توان زیراکس را به ‌نوعی سردمدار عمومی کردن چاپگرهای رنگی دانست. در واقع این شرکت از سال 2001 با استراتژی Colour Every Where در جهت کاهش هزینه مواد مصرفی در کنار بالا بردن تکنولوژی ساخت جوهرهای مربوط به چاپگرها وارد بازار شد و در این راه توانست با همراه کردن شرکت‌هایی مانند Adobe، Pantone و EFI این راهکار را به پیش ببرد.

از چاپگرهای جدیدی که زیراکس به نمایشگاه جیتکس امسال آورده بود می‌توان به مدل Phaser7760 اشاره کرد که همه نیاهای یک اداره معمولی را برای چاپ رنگی فراهم می‌کند. در گروه چاپگرهای لیزری تک‌رنگ نیز مدل Phaser3428 جدیدترین نمونه بود که برای اولین بار در خاورمیانه عرضه شد و دارای دو گونه 3428D و 3428DN است. در این چاپگرها یک پردازنده 400 مگاهرتزی تعبیه شده که می‌تواند تا 28 صفحه A4 را در یک دقیقه پرینت کند و مدت زمان لازم برای چاپ اولین برگه فقط 5/8 ثانیه است.

خورشید در نمایشگاه

بازدیدکنندگان غرفه شرکت سان مایکروسیستمز این شانس را داشتند که با جدیدترین نسخه پلتفرم جاوای این شرکت با عنوان Java SE6 آشنا شوند. در واقع این نسخه برای اولین بار از طریق نمایشگاه جیتکس 2006 در خاورمیانه عرض شد. Java SE6 به کاربران این امکان را می‌دهد که برنامه‌های کاربردی جاوا را برای دسکتاپ و سرور توسعه دهند و به‌ویژه این نسخه برای کاربردهای بلادرنگ (Real Time) نیز امکانات مناسبی را در نظر گرفته است. همچنین در غرفه شرکت سان سیستم‌عامل پرطرفدار سولاریس نیز دیده می‌شد که فقط در طی سال گذشته پنج میلیون مجوز برای استفاده از آن صادر شده است. البته در کنار نرم‌افزارها، سخت‌افزارهای سان نیز همچون گذشته جذاب بودند. Sun Fire Server و ایستگاه‌های کاری رده Ultra دو گروه عمده تجهیزات ساخت سان هستند که روی بعضی از آن‌ها امکان کار و تست توسط بازدیدکنندگان نیز فراهم شده بود.

و آخر اینکه اگر به‌دنبال تجهیزات ذخیره‌سازی قدرتمندی که از ترکیب تعدادی قطعات ارزان‌قیمت ساخته شده هستید، می‌توانید نگاهی به SUN4500 بیندازید. این دستگاه از ترکیب پردازنده‌‌های AMD و 48 هارددیسک SATA در یک کابینت به ارتفاع 4U ساخته شده بود و ظرفیتی معادل 24 ترابایت را با قیمتی مناسب در اختیار کاربران قرار می‌داد.

****

در دنیای خدمات آنلاین کشورهای عربی و به‌ویژه امارات Tejari نامی شناخته شده است. این شرکت به‌طور خاص روی ارایه خدمات و سرویس‌های آنلاین و همچنین سرویس‌های تجارت الکترونیکی فعالیت می‌کند. در جیتکس امسال این شرکت با ارایه محصولاتش به سازمان‌ها نشان می‌داد ه چگونه می‌توانند مرزهای جغرافیایی را از میان بردارند و با شرکای تجاری یا همکاران خود در سایر نقاط جهان به‌راحتی ارتباط واقعی برقرار کرده و به تبادل داده بپردازند. شرکت تجاری سکویی نرم‌افزاری را با نام Trading Platform ساخته که با راه‌اندازی آن، سرویس‌های متعددی در اختیار شرکت‌های ارایه‌کننده خدمات تجاری الکترونیکی و خریداران آن خدمات قرار می‌گیرد. این شرکت در حال حاضر در کشورهای امارات، اردن، کویت، عمان، عراق، لبنان، عربستان و پاکستان فعال است و محصولاتش توسط هفتاد هزار شرکت مورد استفاده قرار می‌گیرد و حجم تجارتی که روی پلتفرم تجاری آن صورت می‌گیرد بالغ بر ه میلیارد دلار است. از مهم‌ترین پروژه‌هایی که تاکنون شرکت تجاری انجام داده است می‌توان به راه‌اندازی پورتال دپارتمان توسعه تجاری دبی (DED) و پورتال منطقه آزاد تجاری جبل علی اشاره کرد.

باز هم VoIP

شرکت تایوانی Multisuns که در زمینه ارایه راه‌حل‌های مخابراتی فعالیت می‌کند، تجهیزات مختلفی را به نمایشگاه آورده بود. این شرکت سیستم جدید VoIP Voice Logging را با فناوری DCRS در جیتکس به نمایش گذاشته بود. این سیستم قادر به پشتیبانی از اغلب تجهیزات و پروتکل‌های سازندگان بزرگ نظیر نورتل، آوایا و سیسکو است و می‌تواند به‌عنوان بخشی از Call Centerهای بزرگ مورد استفاده قرار گیرد. Bruce Sun مدیرعامل این شرکت از نخستین حضور خود در جیتکس اعلام رضایت کرده و برای توسعه بازار خود در خاورمیانه اقدام به ایجاد واحد مستقلی برای این منطقه کرده است.

تازه‌های i-Mate

شرکت i-Mate که گوشی‌ها و PDAهای ساخت آن از معروفیت و محبوبیت خاصی برخوردار است، در نمایشگاه امسال JAG3 را برای اولین بار در خاورمیانه معرفی کرد. این دستگاه که از سیستم‌عامل ویندوز استفاده می‌کند، برای طیف میانی کاربران طراحی شده و قیمت مناسب‌تری هم دارد. یک صفحه‌کلید کامل QWERTY، پنج کلید برای حرکت در قسمت‌ها و منوهای مختلف و یک چرخ اسکرول در ترکیب با یک صفحه‌نمایش 4/2 اینچی مشخصه‌های خوبی هستند که می‌تواند باعث جلب توجه کاربران شود، البته i-Mate مدل‌های مختلف و پرطرفدار دیگری از محصولات خود را نیز به نمایشگاه آورده بود.

جمع‌بندی

بدون شک نقطه عطف نمایشگاه امسال را می‌توان در سالن 15 هزار مترمربعی Zabeel که عنوان Gulf Comms را بر خود داشت، دانست. زیرا برای نخستین بار نمایشگاه بزرگی با هدف توجه به بخش مخابرات و ارتباطات برگزار شد و بزرگ‌ترین شرکت‌های مخابراتی، اپراتورهای مخابراتی، اپراتورهای تلفن‌همراه، تامین‌کنندگان خدمات ماهواره‌ای و تامین‌کنندگان بسته‌های ارتباطی در آن شرکت جستند. اگر به آمارهای موسسه پژوهشی IDC استناد کنیم، درم‌یابیم که از 2/1 تریلیون دلاری که در سال 2006 در سطح جهان در خصوص IT هزینه شده است و پیش‌بینی می‌شود تا چهار سال دیگر به 5/1 تریلیون دلار برسد، سهم کمی یعنی بین 7 تا 8 میلیارد دلار به خاورمیانه اختصاص دارد. اما اگر به نرخ رشد این رقم در مقایسه با سال‌های قبل و پیش‌بینی رشد این بازار توجه کنیم، درمی‌یابیم که توجه شرکت‌های بزرگ به این حوزه بی‌دلیل نیست. به‌خصوص اگر باز هم به آمارهای IDC نگاه کنیم متوجه می‌شویم که برای سال 2008 پیش‌بینی 4/13 میلیارد دلاری در نظر گرفته شده که نسبت به سال 2003 تقریبا دو برابر است. در نتیجه با توجه به توسعه روزافزون شبکه‌های مخابراتی و تعداد مشتکان سرویس‌های مخابراتی در منطقه خاورمیانه و توجه شرکت‌های بزرگی چون اتصالات به سایر کشورها، لزوم وجود نمایشگاهی در این حوزه بیش از پیش نمایان می‌شود. بالاخص که بازارهایی همچون عراق و افغانستان همچنان جای کار بسیاری دارند و شرکتهای متعددی در حال جدال برای کسب سهم بیشتری از آن بازارها هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا