تکنولوژی

اینترنت در سال 2020

بزرگراه فناوری – از دور، اينترنت شبيه يك ابزار دلخواه به‌نظر می‌آيد که هرکس هرطور که می‌خواهد آن را به‌کار می‌برد. این استفاده‌ها در زمینه‌های مختلف صورت می‌گیرد و در عین اینکه نیازهای مختلف زندگی روزمره مردم را مرتفع می‌سازد، در یک فضای مجازی کلی و گسترده انجام می‌شود. بازیگران این عرصه از سواد رسانه‌ای فوق‌العاده بالایی برخوردارند و با اینترنت بزرگ شده‌اند. هر یک از این بازیگران می‌توانند نفشه ویژه خود را برای حاکمیت اینترنت طراحی کنند.

‌چنانچه‌اينترنت‌در آينده‌به‌كانون‌جهاني‌دادوستد تبديل‌شود، آن‌گاه‌چه‌سرنوشتي‌در انتظار ميليون‌ها نفري‌خواهد بود كه‌اتصال‌به‌اينترنت‌براي‌آنان‌امكان‌پذير نيست؟ شايد هرگز نتوانيم‌پاسخ‌اين‌سؤال‌را به‌دست‌آوريم. دگرگوني‌يك‌شبكه‌اسرارآميز دولتي‌و نفوذ آن‌در سيستم‌ارتباطات‌جهاني و تبادل‌اطلاعات‌و بازارهاي‌تجاري اينترنت‌را به‌عنوان‌سرچشمه‌و مظهر شكافي‌عظيم‌بين‌كشورهاي‌صنعتي‌و در حال‌توسعه‌مطرح‌ساخته‌است. اصطلاح‌شكاف‌ديجيتالي صورت‌مختصر و كوتاه‌ شده‌اي‌براي‌بيان‌نابرابري‌هاي‌بين‌المللي‌در زمينه‌دسترسي‌به‌فناوری‌اطلاعات‌و ارتباطات‌تلقي‌مي‌شود. به‌عبارت‌ديگر مي‌توان‌گفت‌تا اندازه‌اي‌شكاف‌مذكور نشانه‌اي‌از تهديد قدرت‌هاي‌نيرومندي‌است‌كه‌جهان‌را در قرن‌بيست‌ويكم‌به‌پاره‌هاي‌نابرابر از نظر دسترسي‌به‌اطلاعات‌تقسيم‌مي‌كنند. برخي‌استدلال‌مي‌كنند نيروهاي‌مذكور موجب‌شده‌اند اغلب‌ملل‌جهان‌در دام‌عقب‌ماندگ‌دایمي‌گرفتار شوند. همچنين‌كشمكش‌ها و درگيري‌هاي‌منطقه‌اي‌مي‌تواند روحيه‌هر ملتي‌را تضعيف‌كرده‌و دچار گرفتاري‌هاي‌فراوان‌كند.

‌هرچند شواهدي‌دال‌بر نقض‌عملكرد جهاني‌در خصوص‌دسترسي‌به‌فناوری‌اطلاعات‌و ارتباطات‌وجود دارد، اما برخي‌ناظران‌از اينترنت‌به‌عنوان‌عامل‌بالقوه‌اي‌براي‌نجات‌مردم‌عقب‌مانده‌جهان‌نام‌مي‌برند. اين‌قبيل‌ناظران‌خوش‌بين‌استدلال‌مي‌كنند شيوه‌اقتصاد جهاني‌به‌گونه‌اي‌تغییر یافته‌كه‌باعث‌ايجاد فرصت‌هاي‌جديدي‌براي‌توليد ثروت‌شده ‌است، اما براي‌بهره‌برداري‌از فرصت‌هاي‌مذكور چره‌اي‌جز استفاده‌از شبكه‌جهاني‌اينترنت‌وجود ندارد.

ارتباط‌با شبكه‌جهاني‌اينترنت‌در اغلب‌مناطق‌جهان‌كاري‌بس‌دشوار است. در حالي‌كه‌ساكنان‌نيويورك‌در انديشه‌ارتقای سيستم‌ارتباط‌با اينترنت‌از طريق‌تلفن‌هاي‌متعارف‌به‌سيستم‌پهن‌باند هستند، بیشتر ساكنان‌كشورهاي‌در حال‌توسعه‌هرگز صداي‌بوق‌آزاد تلفن‌را نشنيده‌اند؛ چه‌برسد به‌اينكه‌از ماوس‌يا موتور جست‌وجوگر اينترنتي‌استفاده‌كنند. ‌دسترسي‌ميليون‌ها نفر از ساكنان‌كشورهاي‌ياد شده‌به‌اينترنت مي‌تواند به‌ طرق‌مختلف‌موجب‌بهبود زندگي‌آنان‌شود. اما به‌نظر مي‌رسد تحقق‌اين‌امر كار دشوار و طاقت‌فرسایی باشد. ‌با اين‌همه، تعداد كساني‌كه‌اين‌چالش‌را پذيرفته‌اند روزبه‌روز در حال‌افزايش‌است. اين‌كارآفرينان‌فعال‌براي‌پيشبرد اهدافشان‌كه‌مبتني‌بر عدالت‌و انصاف‌در زمينه‌برنامه‌هاي‌جهاني‌گسترش‌قدرت‌استفاده‌از اينترنت‌براي‌تمامي‌ملل‌دنياست، از هيچ‌گونه‌كمك‌مالي‌و حمايت‌معنوي‌مضايقه‌ندارند. اما با اين‌حال‌هيچ‌يك‌از افراد مذکور‌توقع‌ايجاد يك‌مدينه‌فاضله‌را نيز در سر نمي‌پرورانند. در بیشتر موارد اقدامات‌انجام‌شده‌هيچ‌گونه‌سود مادي‌براي‌آن‌ها دربر ندارد. آن‌ها فقط‌به‌تحققاهداف خود مي‌انديشند.

آینده اینترنت
صدها کارشناس و متخصصی که در زمینه اینترنت و راه‌اندازی شبکه‌های اینترنتی فعالیت دارند، دور هم جمع شدند و با بررسی‌های خود روی 742 نفر که از کشورهای مختلف جمع شده بودند،‌سعی کردند تا تاثیر اینترنت را در زندگی اجتماعی،‌اقتصادی و سیاسی جوامع در سال 2020 پیش‌بینی کنند. این مطالعات در زمینه‌های مختلف انجام شده بود و هر کدام از این بخش‌ها نتایج قابل ملاحظه‌ای را به‌دنبال داشت که در زیر آن‌ها را مرور می‌کنیم:

• توسعه شبکه جهانی: بسیاری از مردم معتقدند که تا پایان دهه دوم از هزاره سوم میلادی به‌راحتی می‌توانند با پرداخت هزینه‌ای بسیار اندک از خطوط پرسرعت اینترنت استفاده کنند. این ابزار به همه کمک خواهد کرد تا رقابت‌های بین‌المللی خود را با موفقیت به پایان برسانند و بتوانند با ایجاد فرصت‌های فراوان برای خود، سود اقتصادی بیشتری را به‌دست آورند. تعداد کمی از افراد همچنان با تردید به آینده اینترنت نگاه می‌کنند و معتقدند که سیاست‌گذاری‌های کلان ممکن است نتایج خوبی را در توسعه همه‌جانبه اینترنت برجای نگذارد و باعث شود منافعی که آن‌ها هم‌اکنون از اینترنت به‌دست می‌آورند به‌خطر بیفتد.

• کنترل آینده فناوری به‌وسیله انسان‌ها: بسیاری از شرکت‌کنندگان در این بررسی معتقدند که تا سال 2020 میلادی کنترل فناوری همچنان در دستان توانمند انسان‌ها باقی خواهد ماند. در این میان برخی نگران آن هستند که پیشرفت‌های علمی و تحقیقاتی ممکن است منجر به ساخت ماشین‌هایی شود که دیگر انسان نتواند آن‌ها را کنترل کند. در این میان برخی افراد هم می‌گویند، کسانی که کنترل و هدایت فناوری را به عهده دارند ممکن است این کار را به‌صورت نادرست انجام دهند و باعث بروز خسارات فراوانی شوند.

• شفافیت‌سازی و پنهان‌کاری: امروزه مشخص شده که افراد با اعلام اطلاعات بیشتر در مورد خود مزایای فراوانی را به‌دست می‌آورند و به همین خاطر سعی می‌کنند که کمتر به پنهان‌کاری یا انتشار اطلاعات نادرست دست بزنند. آن دسته از افرادی که در این مطالعات شرکت کرده بودند نظرات خود را تاثیر اینترنت برای بهبود وضعیت زندگی در جهان تا سال 2020 اعلام کردند و در پایان مشخص شد، 46 درصد مردم معتقدند که شفاف‌سازی اطلاعات از سوی مردم، سازمان‌ها و مراکز مسؤول می‌تواند نتایج بهتری را برای ارتقای سطح کیفی زندگی تا سال 2020 برجای بگذارد که البته 49 درصد هم با این گفته‌ها مخالف بوده‌اند.

• تاثیر اینترنت در بروز جنگ و خشونت: اگرچه مسؤولان می‌کوشند تا اینترنت و مزایای آن را به‌صورت عادلانه بین همه مردم تقسیم کنند، تعداد قابل توجهی از شرکت‌کنندگان در این بررسی معتقدند که تا سال 2020 همچنان بخش زیادی از مردم به شبکه جهانی اینترنت دسترسی نخواهند داشت که مهم‌ترین عامل به‌وجود آورنده این امر مشکلات اقتصادی است. گفته می‌شود،‌وجود تفاوت‌های فرهنگی، عدم تطابق برخی جوامع با ساختارهای مدرن زندگی و ادامه یافتن جرم و جنایت در بعضی کشورهای دنیا باعث می‌شود تا همه مردم نتوانند به اینترنت دسترسی داشته باشند. در حالی که بسیاری از مردم بر این باورند که اینترنت و فضاهای مجازی موجبات جنایات و خشونت‌ها را بیشتر می‌کند،‌برخی دیگر می‌گویند که اختلافات بین مذهب‌ها، مشکلات اقتصادی و سیاسی مهم‌ترین عواملی هستند که رگیری‌ها و نزاع‌های سال 2020 را باعث می‌شوند.

• معتادان اینترنتی: بسیاری از کسانی که امکان اتصال به اینترنت برای آن‌ها وجود دارد، تا سال 2020 زمان بیشتری را به استفاده از اینترنت اختصاص می‌دهند تا از این طریق بتوانند به کسب مهارت و حرفه به‌خصوصی بپردازند. این امر که علاوه بر افزایش ارتباطات میان‌فردی میزان تولید محصولات مختلف را بالا می‌برد، باعث خواهد شد معتادان اینترنتی هم به‌وجود آیند و مشکلات فراوانی را ایجاد کنند.

• کاربران همچنان معتقدند که تا پایان دهه دوم از هزاره سوم میلادی زبان انگلیسی باید زبان رسمی اینترنت محسوب شود تا مردم با هر زبان و رهنگی که هستند به‌سادگی بتوانند با این جامعه مجازی ارتباط برقرار کنند. بسیاری از مردم بر این باورند که تفاوت میان زبان‌ها در آینده مشکلاتی را برای اینترنت به‌وجود نخواهد آورد و این در حالی است که بیشتر کاربران جهانی برای تطابق خود با دنیای اینترنت می‌کوشند تا زبان انگلیسی را بیاموزند.

اثرات اینترنت در سال 2020
تا سال 2020 جنبه‌های مختلف اینترنت تکمیل خواهد شد و کاربران با پرداخت هزینه کم خواهند توانست از خدمات شبکه‌های بی‌سیم بهره‌مند شوند.

جهان در آن زمان به یک شبکه بزرگ اقتصادی و اجتماعی تبدیل خواهد شد که مردم در آن می‌توانند به‌صورت چهرهبه‌چره به زبان انگلیسی با هم صحبت کنند.

در سال 2020 کنترل برخی کارها نظیر نظارت بر پروژه‌ها، برقراری امنیت جهانی و راه‌اندازی سیستم‌های جدید ارتباطی از اختیار انسان‌ها خارج خواهد شد.

شفاف‌سازی باعث ایجاد دنیایی بهتر خواهد شد و مردم هرگونه اطلاعات را در مورد خود منتشر کرده و اطلاعات مورد نیازشان را به‌دست می‌آورند.

دنیای مجازی اینترنت فرصت‌های بیشتری را نسبت به دنیای حقیقی برای افزایش تولید و بهره‌وری ایجاد خواهد کرد.

اینترنت به‌قدری توسعه‌خواهد یافت که همه می‌توانند از آن استفاده کنند و با تضمین بیشتر در جهت رسیدن به موفقیت گام بردارن.

اینترنت II

فناوری امروز اينترنت با مشكلات متعددي مواجه است و موانع زيادي در سر راه توسعه سيستم فعلي وجود دارد. بسياري از كاربران داراي ارتباطات Dial up كند هستند و گفته می‌شود که آدرس‌هاي اينترنت اكنون رو به اتمام است. قابليت‌هاي اينترنتII كه در سال 1998 معرفي شد، اولين قدم در تجربه اينترنت نسل بعد است. اين پديده حاصل تلاش دسته‎جمعي دولت آمریکا، دانشكده‎ها و دانشگاه‌ها بوده و شركت‌هاي خصوصي مانند لوسنت، سيسكو و لورتل نیز در آن دخیل بوده‌اند.

اينترنت كنوني از پروتكل IPv4 استفاده مي‎كند كه بيش از 20 سال عمر دارد و به عقیده بسیاری از کارشناسان اين روتكل به آخر عمر خود رسيده است. يك مشكل عمده، تعداد محدود آدرس‌هاي IPv4 جهت پشتيباني از اينترنت كنوني و اينترنت آينده است. پديده اينترنتII يا Grid Technology پديده‎اي است كه به‌عنوان جايگزين اينترنت در جهان غرب شناخته شده و كشورهاي پيشرفته آن‌را به‌عنوان بزرگ‎ترين اتفاق در 20 سال گذشته شناخته‎اند. اينترنتII با برخورداري از بهترين و سريع‎ترين امكانات جست‌وجو، ‌سرعت بسيار بالا و داشتن امكانات قوی براي هر نوع تحقيق جايگزين به‌حق اينترنت در پنج سال آينده پيش‎بيني شده است. فناوری Grid مجموعه‎اي از نرم‎افزارها، سخت‎افزارها و جريان‎هاي اطلاع‎رساني است كه به كاربر كمك مي‎كند از بانك‌هاي اطلاعاتي پراكنده استفاده كامل و هم‎زمان داشته باشد. از سال 1996 اينترنتII ارتباطات بسيار سريعي را براي دانشكده‎ها فراهم کرد که هدف آن توسعه كاربردهاي پيشرفت فناوری‌های وابسته به شبكه، ايجاد اينترنت آينده و ايجاد ارتباطي قوي و پرسرعت بين مراكز آموزشي، صنعتی و دولتی بود. در حال حاضر ايجاد قابليت عظيم شبكه‎اي جهت پژوهش و توسعه، امكان آزمودن محصولات فيبري و روترها و ايجاد سرويس‌هاي جديد شبكه و نرم‎افزارهاي مربوط به اينترنت استاندارد مهم‌ترین اهدافی هستند که ‌اینترنتII به‌واسطه آن راه‌اندازی شده است.

تفاوت اصلي بين اينترنت استاندارد و اينترنتII در تعداد كاربران آن‌هاست. شبكه امروزي اينترنتII داراي سه ميليون كاربر است و در مقابل اينترنت استاندارد از صدها ميليون كاربر پشتيباني مي‎كند. حداقل سرعت ارتباط اينترنتII معادل 155 مگابيت بر ثانيه است. اينترنت استاندارد در مقابل فناوری Grid از لحاظ يافتن اطلاعات و جست‌وجو منبعي سطحي محسوب مي‎شود، در حالي كه Grid توانايي جست‌وجو تا آخرين رده رشته‎ها را به شكل كاملا عميق دارد. از طريق Grid مي‎توان تعداد زيادي از بانك‌هاي اطلاعاتي را در يك لحظه به شكل عميق جست‌وجو کرده و نتيجه را به‌جاي اطلاعات به‌صورت دانش و مديريت علمي تهيه کرد و بهترين مسيرها را نشان داد. استفاده از اينترنت استاندارد تنها از قدرت پردازش كامپيوتر شخص برخوردار است.

برخي كاربردهاي تجربي قابل انجام با استفاده از فناوری اينترنتII شامل موارد زیر می‌شوند:

• پزشكي: تصويربرداري سه‎بعدي از مغز و معاينه تخصصي پزشكي از راه دور.

• فناوری‌‎هاي سرگرمي: ارایه تصاوير ويدئویي پيشرفته ديجيتال به‌صورت ارتباط دوطرفه.

• آموزش از راه دور: ايجاد امكانات آموزشي زياد بين دو موسسه به لحاظ جغرافيايي دور از هم و برهم‌كنش بلادرنگ بين دانشجويان و استادان.

• اخترشناسي: كنترل تلسكوپ از راه دور و مشاهده اطلاعات دريافت ‎شده از طريق تلسكوپ.

به‌طور کلی ارتباط دوطرفه از راه دور يكي از ويژگي‌هاي كليدي اينترنتII است و این ابزار را به يك رسانه آموزشي بسيار قدرتمند تبدیل می‌کند و براي سازمان‌ها و موسسات تحقيقاتي، سازمان‌هاي انرژي اتمي، بخش‌های مرتبط با فيزيك، شيمي و زيست‎شناسي بسيار كارايي دارد.

اعتیاد اینترنتی

از آنجایی که ورود به هزاره سوم میزان دسترسی مردم به اینترنت را تا چند برابر افزایش داده و بر این اساس پیش‌بینی می‌کنند که تعداد کاربران اینترنتی در سال 2020 تا چندین برابر نسبت به آمارهای کنونی افزایش می‌یابد، کارشناسان از هم‌اکنون نگران مشکلی به نام اعتیاد اینترنتی هستند. این اختلال که هم‌اکنون خود را در حجم کوچک‌تری نمایان کرده، تا آن زمان می‌تواند نتایج زیان‌بار فراوانی را به‌دنبال داشته باشد. شانه‌های اعتياد به اينترنت ممكن است هميشه در اولين مصاحبه درمانی خود را بروز ندهند. از اين‌رو مهم است كه درمان‌كنندگان به‌طور مستمر برای تشخيص اعتياد به اينترنت افراد را معاينه كنند. اعتياد به اينترنت ممكن است نوعی عكس‌العمل و يا واكنش باشد كه محرك آن را يك وضعيت ناخوشايند در زندگی فرد تشكيل دهد. خاستگاه‌های اعتياد به اينترنت را می‌توان در چهار محرك يافت كه بايد مورد تشخيص قرار گيرند.

اين چهار محرك شامل كاربردها، احساسات، شناخت‌ها و حوادث زندگی می‌شوند. به‌طور کلی اينترنت اصطلاحی است که كاربردهای زيادی را به‌صورت آنلاين دربر می‌گيرد که از جمله آن‌ها می‌توان به شبكه گسترده جهانی، تالارهای گفت‌وگو، بازی های دوسويه(interactive)، گروه‌های خبری و موتورهای جست‌وجوگر اشاره کرد. به‌طور معمول معتادان اينترنتی به يكی از موارد یاد شده اعتياد پيدا می‌كنند و همان مورد محركی می‌شود تا افراد از اينترنت به‌صورت افراطی استفاده کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا