روزنامه نگاري: يك مرامنامه اخلاقي
همشهري آنلاين- براي روزنامه نگاري مرامنامههاي متعددي نوشته شده است تا كار گرد آوري رويدادها، ترجمه و تفسير اطلاعات و تهيه خبر، به گونهاي مانتدارانه، صادقانه و بيطرفانه صورت گيرد: يكي از آنها:.
انجمن روزنامهنگاران حرفهاي (SPJ) معتقد است حرفه روزنامهنگاري توجهات خاصي را ميطلبد كه بايد روزنامه نگاران آنها را رعايت كنند:
– درستي اطلاعات دريافتي از كليه منابع را بررسي كرده و با مراقبت هاي جدي، از اشتباهات غير عمدي جلوگيري كنيد. تحريف عمدي اطلاعات به هيچ وجه قابلقبول نيست.
– به افراد درگير با موضوع خبر، براي پاسخگويي به اظهارات نادرست، باحوصله و پشتكار فرصت لازم را بدهيد.
– منابع مورد استفاده را هر زمان كه ممكن است، مورد شناسايي دقيق قرار دهيد. همگان حق دريافت اطلاعات هرچه بيشتر از منابع قابل اعتماد را – در هرچارچوبي كه امكان پذير است – دارند.
– معمولا انگيزههاي منابع را قبل از هرقول و قرار نامشخص، مورد ترديد و سوال قرار دهيد. به موقعيت هايي كه هر قول و قراري براي مبادله اطلاعات بهوجود ميآورد توجه كنيد تا بتوانيد به آنها پايبند باشيد.
– مطمئن شويد كه تيترها، زاويه هاي خبري و نحوه پيشبرد موضوع، عكسها، گرافيكها و نقلقولها منجر به تحريف خبر نمي شوند. ساده سازي نكنيد و يا رويدادها را خارج از گستره و بافت اصليشان ارائه نكنيد.
– هرگز محتواي عكسهاي خبري را تحريف نكنيد. افزايش روشني و وضوح تكنيكي خبر معمولا قابل قبول ات. مونتاژ تصاوير و فتو ايلاستراسيون ها را مشخص كنيد.
– اگر افزايش وضوح عكس باعث گمراهي مي شود، از آن اجتناب كنيد. اگر اين كار لازم است، مشخصا بگوئيد كه اين كار را كرده ايد.
– از مخفيكاري يا بكارگيري روشهاي محرمانه براي جمع آوري اطلاعات – به جز زماني كه روشهاي باز سنتي براي دسترسي همگان به اطلاعات اساسي،بازده نخواهد داشت- اجتناب كنيد. اگر از چنين روش هائي استفاده كرديد؛ در بخشي از خبر آنرا اعلام كنيد
– هرگز سرقت ادبي نكنيد.
– خبرهاي مربوط به تنوع و تكثر و عظمت تجربههاي انساني را – حتي زماني كه آن چندان با اهميت نيست- مطرح كنيد.
– ارزشهاي فرهنگي خودتان را در نظر بگيريد و از اينكه آنها را به ديگران تحميل كنيد، بپرهيزيد.
– از برخوردهاي قالبي و كليشهاي با نژاد، جنس، سن، مذهب، قوميت، موقعيت جغرافيايي، جهتگيري جنسيتي، معلوليتها، قيافه افراد، يا موقعيت اجتماعي افراد اجتناب كنيد.
– از تبادل آزاد ديدگاهها، حتي ديدگاههايي كه مخالف و متناقض با ديدگاه شماست، حمايت كنيد.
– صداي كساني را كه صدايشان شنيده نميشود تقويت كنيد؛ به گونهاي كه منابع رسمي و غير رسمي اطلاعات بتوانند به طور برابر در حوزه خبرسازي موثر باشند.
– بين خبر رساني و مدافعه گري، تفاوت قايل شويد. تحليل و تفسير را بطور مشخص الام كنيد تا واقعيتها و بافت حاكم بر آنها بد جلوه داده نشود.
– تفاوت خبر و آگهي بايد تشخيص داده شود و از برخوردهايي كه مرزهاي بين اين دو را مخدوش ميكند پرهيز كنيد.
– اين وظيفه را به رسميت بشناسيد تا اين امر تضمين شود كه امور مربوط به مردم در يك فضاي باز دنبال ميشود و اطلاعات و سوابق مربوط به حكومت قابل بررسي است.