تکنولوژی

خصوصي سازي نياز به تحرک مبتني بر تعقل و توام با نگرش جهشي دارد

آی تی ایران – روح حاکم بر پيامي که در ارتباط با بحث اصل 44 و بحث خصوصي سازي مطرح شده ، اين است که مي بايست يک تحرک مبتني بر تعقل و توام با نگرش جهشي در اين قضيه اتفاق بيفتد.

مهندس رحمتي، عضو کميته مشاورين سازمان نظام صنفي رايانه اي با بيان اين مطلب گفت :اولين مبحثي که در ارتباط باخصوصي سازي لازم است مشخص شود اين است که ايا خصوصي سازي با هدف ارتقاء سطح رقابت صورت مي گيرد و يا با هدف کوچک کردن دولت.

وي بااشاره به چشم انداز 20 ساله افزود: در ارتباط با چشم انداز 20ساله و برنامه هاي 5 ساله اي که تدوين شده و يا در شرف تدوين است اعتقاد داريم که روح حاکم بر اين برنامه، اقتصاد دانايي محور به عنوان مبناي تنظيم چشم انداز و حيطه ي 20 ساله است. وقتي از اين زاويه به موضوع نگاه مي کنيم مي بينيم که بر اساس آمار و ارقام سال 81 در مورد شاخص اقتصاد دانايي، متوسط اين شاخص در جهان 82/4 و در ايران 94/2 است.

وي ادامه داد: شاخص 94/2کشور تحت تاثير 4 شاخص انگيزشي با عدد 99/0 يعني زير يک ، شاخص نوآوري 33/3، شاخص آموزشي 42/3 و شاخص اطلاعاتي 4 بوده است . در اين ميان بالاترين رقم متوجه کشور سوئد با عدد بالاي 9 و پايين ترين هم مربوط به کشور آنگولا با عدد 33/0 است. بنابراين جايگاه ما نسبت به متوسط اقتصاد جهاني که 82/4 بوده با عدد 94/2 چيزي حدود 30تا40 درصد زير متوسط جهان است.

رحمتي تصريح کرد: وقتي شاخص انگيزشي کشور ما 99/0 است بايد بررسي شود که چه چيزهايي اين شاخص را تا اين اندازه نازل کرده است. مولفه هايي که اين شاخص انگيزشي را تعريف و تعيين مي کند شامل موانع تعرفه اي و غير تعرفه اي، ميزان حمايت از حقوق مالکيت، سلامت نظام بانکي، نظارت بر نهادهاي مالي، ميزان رقابت داخلي ، مقررات و ضوابط جاري و کيفيت قوانين و مقررات، ميزان اثر بخش بودن دولت، شفافيت و حسابدهي، ثبات سياسي،کنترل فساد (جايي که بحث آي تي بشدت آنجا مي تواند ايفاي نقش کند)، مسايل مرتبط با مسايل فردي و اجتماعي شهروندان است که بايد مورد بررسي وتوجه جدي قرار بگيرد.
وي با اشاره به نقش آي تي گفت : 4 نقش را براي آي تي مي توان برشمرد؛ اول اينکه اي تي نوعي نقش کاربردي دارد.يعني هرجايي که مي خواهيم روند انجام امور تسهيل شود بايد به اي تي متکي باشيم. همچنين بايد به نقش ظرفيت سازي آي تي نيز بها داده شود. به اين دليل که در شرايط وجود آي تي قدرت تفکر و انديشه مديران آزاد مي شود ودر نتيجه ظرفيت تفکر و حرکت در سازمانها و بنگاههاي مختلف ايجاد خاهد شد. يکي ديگر از نقش هايي که براي آي تي قايل هستيم اين است که انعطاف پذيري و پذيرش تغييرات محيطي را در سازمانها و بنگاههاي اقتصادي چه دولتي و چه خصوصي به شدت فراهم مي کند. نقش ديگر اي تي شاخص توسعه اي آن است.

مهندس رحمتي اذعان کرد:اگر انتظار داريم که با خصوصي سازي حرکت مثبتي در ارتباط با رونق اقتصادي و ارتقاء سطح رقابت در بازار کسب و کار در مقياس کلان کشور اتفاق بيفتند، لازم است ضريب حضور و افزايش نقش آي تي يک ضريب تصاعد هندسي باشد. لذا بايد از اين زاويه به آن نگاه شود.

وي ادامه داد:در ارتباط با فرمان و بيانيه سال 81 مقام معظم رهبري و در مورد اصل 44 که در 10 تيرماه امسال مطرح شد، مي بايستي از چند زاويه به نقش آي تي توجه نمود. يکي از نقش هاي آي تي جايگاه ميان رشته اي آن است . نمي توان تصور کرد که اقتصاد رقابتي داشته باشيم ولي سطح بهره برداري آي تي ما سطح کنوني کشور باشد. بحث ديگري که مطرح است اين است که آي تي با بنيه بسيار کم چگونه مي تواند حرکت کند.

وي افزود: در حال حاضر شرايط رقابتي در بازار بشدت نابرابر است. اين شرايط رقابتي بسيار نابرابر باعث مي شود که به هيچ وجه زمينه رشد و فعاليت جدي براي بخش خصوصي وجود نداشته باشد. بنابراين بايد بپذيريم که اين جسم نحيف و زار مي بايستي به عنوان يک عنصر روبه تعالي که رشد آن اجتناب ناپذير است مورد توجه قرارگيرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا