کامپيوترها ذه شما را می خوانند
دنیای اقتصاد – ابروهاي بالارفته، نگاه سوالانگيز يا سر تكان دادن چند نمونه از حالتهاي صورت است كه كامپيوترها به زودي با تصويربرداري از آنها ميتوانند ذهن افراد را بخوانند.
دانشمندان آمريكايي و انگليسي موفق شدهاند كامپيوترهايي راهاندازي كنند كه به لحاظ عاطفي هوشمند هستند و با قابليت خواندن افكار فرد از طريق تجزيه و تحليل حركتهاي صورت كه بيانگر احساسات دروني شخص هستند. پروفسور «پيتر رابينسن» از دانشگاه كمبريج انگلستان و سرپرست تيم در اين پروژه تحقيقاتي ميگويد: «اين سيستم قابليت تشخيص طيف وسيعي از حالات ذهني را تنها با كار گذشتن دوربين ويدئويي مقابل چهره شخص دارا است. پروفسور رابينسن و همكارانش معتقدند كاربرد كامپيوترهاي ذهنخوان ميتواند از پيشرفت در مهارتهاي رانندگي افراد تا كمك به شركتهاي سازنده تبليغات براي دستيابي به حالات روحي مشتريان را شامل شود.
او همچنين اضافه ميكند: «كامپيوتري را تصور كنيد كه احساس درست شما را فورا و در همان لحظه براي فروش كالايي تشخيص دهد و آنچه كه به خواسته شما نزديك است را پيشنهاد كند. اين تكنولوژي از آيندهاي خبر ميدهد كه در آن تلفنهاي همراه، خودروها و وبسايتها ميتوانند ذهن ما را بخوانند و متناسب با حالاتمان عكسالعمل نشان دهند.
هماكنون اين تكنولوژي طوري برنامهريزي شده است كه حالات مختلف صورت و خلق شده از سوي بازيگران را تشخيص و متناسب با آن عكسالعمل نشان ميدهد.
رابينسن اميدوار است تيمش با دسترسي به دادههاي بيشتر اين امكان را براي تشخيص مخالفت و موافقت فرد در خصوص موضوعي فراهم كند و يا اين كه حالات روحي وي را هنگام بازديد از يك نمايشگاه تشخيص دهد، مثل خستگي، گيجي، علاقهمندي و غيره.
به همين منظور اين تيم قصد دارد از نمايشگاه علمي لندن به عنوان مكاني براي آزمايش اين فناوري استفاده كند.
اين نمايشگاه چهار روزه از سوي انجمن سلطنتي در لندن برپا ميشود و دانشمندان بجستهاي براي شركت در اين تحقيق انتخاب شدهاند تا قابليتهاي اين برنامه را به آنها نشان دهند.پژوهشگران انگليسي اين تكنولوژري را با همكاري محققان موسسه تكنولوژي ماساچوست آمريكا (MIT) ارائه ميكنند و همچنين اميدوارند قابليت ديگري به اين كامپيوتر بيفزايند تا براي پذيرش ساير وروديها مثل پردازش حالات خاص و حركات بدني افراد نيز مشكلي نداشته باشد.
پروفسور رابينس در مصاحبهاي با رويتر اظهار كرد: از طريق اين دستاورد، وبسايتها قادر به دستيابي به حالات روحي شما ميشوند و آنها را به سازندگان تبليغات و محصولات انتقال ميدهند.
به عنوان مثال با وب كم متصل به اين نرمافزار كه ميتواند تصورات ذهني شما را پردازش كند و پس از رمزگشايي حالت صحيح روحي، اطلاعات حاصله را به يك وبسايت منتقل كند.
وب سايت نيز هم راستا با اهداف تعيين شده از اين اطلاعات براي خدمات رساني اقدام ميكند.
از جمله حوزههاي قابل استفاده اين تكنولوژي در زمينه آموزش آنلاين مفيد و كارآمد به نظر ميرسد مثلا، براي حصول اطمينان از اين كه يادگيرنده آيا موضوع توضيح داده شده را متوجه شده است يا خير.
از ديگر موارد كاربرد اين كامپيوتر به بهبود وضعيت ايمني جادهها ميتوان اشاره كرد به صورتي كه موقعيت راننده را در حالت گيجي، خوابآلودگي و يا خستگي مشخص ميكند.
گفته ميشود با همكاري يك شركت بزرگ خودروسازي، چشماندازي ترسيم شده كه تا پنجسال آينده دوربيني بر روي داشبورد خودروها نصب ميشود كه از طريق آن حالات چهره راننده را گزارش ميدهد و در صورت لزوم اقدامات ايمني (مثل به كار افتادن خودكار ترمزها، اعلام هشدار، پاشيدن آب و غيره) اجرا ميشود.
با ورود چنين تكنولوژيهايي به حريم شخصي فرد، افرادي كه تمايل ندارد اطلاعات زيادي درباره آنچه كه احساس ميكنند را به راحتي در اختيار شخص ديگري قرار دهند، تنها ميبايست به فكر مخفي شدن از زاويه ديد اين دوربينها باشند و خود را از آنها دور نگه دارند و يا آن ك مانع ابراز احساسات در چهرهشان شوند.