گيمنتها و مشتريانشان حالا همه جا هستند:بنشين، شليك كن، گاز بده!
نام نویسنده: زهره ديداری
دنیای اقتصاد – تا همين چند سال پيش تصور عمومى از تكنولوژى و كامپيوتر تصورى خاص مرتبط با حوزه دانش و فن بود. چه كسى فكر مىكرد كه كامپيوتر و متعاقب آن اينترنت وارد حوزه خصوصى و زندگى روزمره انسانها و حتى حوزه سرگرمى و بازى كودكان شود. اگر تا چند سال پيش كودكان و نوجوانان براى دور هم جمع شدن در كوچه يا پارك براى بازى جمعى مثل فوتبال يا واليبال با هم قرار مىگذاشتند اما اينك محل قرار بازى كودكان به اتاقى مجهز به چند دستگاه كامپيوترى تبديل شده است.
محلى كه در آن با هيجان و اضطراب در تمام طول زمان بازى كامپيوترى به رقابتى سخت مىپردازند و در پايان برنده بازى، هيجان و شادى خود را با فخر به نمايش مىگذارد و بازنده بازى، سعى در پنهان كردن اضطراب و فشار روحى حاصل از شكست در بازى دارد. بازى كامپيوترى امروز در جامعه نوجوانان و حتى جوانان ايران چنان عمومى شده است كه اينك كمتر پسر يا دختر 13-14ساله را مىتوان يافت كه با بازى كامپيوترى بيگانه باشد. اگر بازى به معناى آرامش روح، كسب انرژى، بالا بردن قدرت خلاقيت و افزايش اعتماد به نفس باد، به راستى بازىهاى كامپيوترى چه سهم و تاثيرى در بروز اين ويژگىها دارند؟
در پاسخ به اين سوال روانشناسان معتقدند كه عموم بازىهاى كامپيوترى روى حس پرخاشگرى و كسب قدرت بيشتر در كودك انگشت مىگذارند. همچنين در قالب بازىهاى كامپيوترى بر قدرت يك نفر با روحيه پرخاشگرى تاكيد مىشود به عنوان نمونه در اكثر بازىها با كشتن هر فردى با شليك اسلحه امتياز كسب مىشود يا راه براى عبور به مرحله ديگر بازى فراهم مىشود، اين بازىها تا يك حدى مىتواند پاسخگو كشانندههاى فرد باشد اما بررسىها نشان مىدهد كه كودكانى كه محيطهاى پرخاشگرى را مشاهده كردهاند بيشتر فتارهاى خشن را بروز مىدهند تا آنهايى كه كمتر با اين گونه محيطها سروكار داشتهاند. گفتنى اين كه بازىهاى كامپيوترى رايج كودكان و نوجوانان را به شدت وارد حوزه تخيل مىكند و باعث مىشود كه آنها قدرتهاى عجيب را در ذهن خود بپرورانند.
همچنين بازىهاى كامپيوترى نوعى وسواس را كه از اضطراب و استرس نشات مىگيرد، به همراه مىآورد و تصور اين كه فرد بازى برنده نشود در او اضطراب ايجاد مىكند. روانشناسان همچنين معتقدند كه بيشتر كودكان را به بازىهاى گروهى و پرتحرك ترغيب و تشويق كنيم.
اينها صحبتهاى يك پسر 10ساله است كه به يكى از گيمنتها براى بازى كردن آمده است. او به مدت 2ساعت است كه به بازى مشغول است. بعد از صحبت با اين مشترى به سراغ فروشنده رفتم و راجع به فعاليت اين گيمنت از او جويا شدم:
يكى از كارشناسان بازى كامپيوترى مىگويد: در گذشته هيچ صنف يا اتحاديهاى بر گيمنتها نظارت قانونى نداشت به بيان ديگر فقط به دليل اينكه كالايى (فروش يا اجارهCD هاى بازى هم در گيمنتها صورت مىگيرد) ارائه مىشد از طرف اداره اماكن نظارتى صورت مىگرفت. بعد از مدتى وزارت ارشاد، صنف فروشندگان لوازم ورزشى را مسوول نظارت بر گيمنتها انتخاب كرد و اين صنف بر فروشگاههاى ارائهكننده بازىهاى كامپيوترى (گيمنتها) مجوز تاسيس صادر كرد.
جالب است كه بدانيد تا قبل از تاسيس اين صنف دختران نيز در گيمنتها به انجام بازى مشغول بودند اما بعد از تاسيس اين صنف پرداختن به بازى توسط دختران در اين فروشگاهها ممنوع شد. افرادى كه به بازىهاى كامپيوترى در گيمنتها مشغول هستند داراى پايگاه اجتماعى خاصى هستند. اكثر آنها افرادى هستند با قوه تخيل وهوش بالا، درسخوان و از
اعتماد به نفس بالايى برخوردارند. حرفهاىهاى اين نوع از بازىهاى كامپيوترى در بين گيمنتهاى مختلف چهرههاى شناخته شدهاى هستند و دوستان و همبازىهاى آنها به آنها لقب مىدهند.
شركتهاى بزرگ تبليغاى مانند الجى و سامسونگ با همكارى شركتهاى توليدكننده بازىهاى كامپيوترى و صرفا به دليل تبليغات، دست به ايجاد مسابقات بينالمللى بازىهاى كامپيوترى تحت عنوان ICG زدهاند.
اين مسابقات در سطح بينالمللى صورت مىگيرد. در ابتدا اين مسابقات فقط مختص كشورهاى اروپايى و آمريكايى بود اما در حال حاضر اكثر كشورهاى جهان در اين مسابقات شركت مىكنند.
اعضاى اين تيمها داراى سايت مخصوص خود و اسامى خاص هستند كه انتخاب اين اسامى ريشه در فرهنگ خاص اين تيمها از كشورهاى مختلف دارد. جالب است كه بدانيد تيم برنده صاحب جايزه كلانى مىشود كه از سوى شركتهاى تبليغاتى ارائه مىشود.
از جمله شگردهاى طراحان بازىهاى كامپيوترى اين است كه براى تست بازىهاى در حال ساخت و جديد خود از ذهن خلاق تيمهاى برنده استفاده مىكنند.
در ايران نيز هر ساله اين مسابقات در سطح داخلى و بين گيمنتهاى سطح شهر توسط شركت الجى برگزار مىشود كه تيم برنده اين مسابقات به مسابقات سطح جهانى راه پيدا مىكند.
لازم است كه بدانيد بين 16تيم بازىهاى كامپيوترى در سطح جهان ايران رتبه پانزدهم را دارا است و اين امر نشانگر ضعيفى تيم است.
اكثر فروشگاههاى بازىهاى كامپيوترى (گيمنتها) در منطقه شمال و غرب تهران قرار دارند و مراجعين آنها از سطح درآمد متوسط رو به بالا برخوردارند.