اينترنت 50 درصد ارزان نميشود !!!
نام نویسنده: نيما دلخاک
ICTna.ir – چندى است در محافل مختلف بحث ارزان شدن اينترنت به راه افتاده است چيزى که باعث شده بسيارى از کاربران اينترنت و نت بازان حرفه اى با لبى خندان و چشمى پر اميداخبار مرتبت با اين موضوع را دنبال کنند و منتظر ارزان شدن 50 درصدى اينترنت در ايران بنشينند. اما حقيقت چيز ديگرى است : اينترنت 50درصد ارزان نخواهد شد !!!
داستان از کجا شروع شد
بعد از مشکلات وحشتناک پهناى باند مخابرات در خرداد ماه سال 1381 و قطعى 20 روزه آن و سپس داغ شدن بحث فيلترينگ و استفاده غير کارشناسانه مخابرات ار نرم افزار ها و تجهيزات ميلياردى خريدارى شده و پيرو آن افت وحشتناک کيفيت , اکثر ISPها براى تامين پهناى باند بهتر به ICPها رو آوردند که در آن زمان از لحاظ قيمت , کيفيت و پشتيبانى وضعيت بسيار مناسب ترى نسبت به سرويس هاى ارائه شده توسط مخابرات داشتند. همين موضوع باعث از دست دادن حجم زيادى از مشتريان و طبعا در آمد نجوميش توسط مخابرات گرديد . اما چرا پس از گذشت بيش از 2 سال اکنون مخابرات به فکر ورود به بازار رقابت شده خود جاى سوال مى باشد ؟!
ماهواره پير
در طى دو سال گذشته مخابرات شروع به اصلاح وضعيت سرويس پهناى باند خود نموده و کم کم تبديل به سرويسى پايدار و مناسب جهت استفاده عمومى شده است. اما مانع اصلى پيروزى ديتا در بازار رقابت همچنان قيمت بالاى پهناى باندش بود. قيمتى که حتى پس از کاهش فاز اولش در سال گذشته همچنان بالغ بر 40 درصد گرانتر از پهناى باند شرکتهاى ICP بود.
از طرفى ICPها هم چون چاره اى به جز استفاده از تجهيزات ماهواره اى نداشتند و مى بايست اصل قيمت مناسب را براى حفظ مشتريانشان به شدت رعايت مى کردند و به همين دليل به سمت استفاده از ماهواره هاى ارزان قيمت رفتند.
جالب است بدانيد که در حال حاضر بالغ بر 12 شرکت ICP در تهران از ماهواره اى سرويس ميگيرند که عمر مفيد آن تمام شده و به تدريج در حال خروج از مدار مى باشد !!!
ISPها
اگر مساله را از ديد ISPها هم نگاه کنيم خواهيم ديد که هزينه هاى سرسام آورى از قبيل پهناى باند , شارژ ماهانه مخابرات , آب , برق , تلفن , کارمندان و هزينه هاى نگهدارى و از طرفى راضى نگهداشتن شرکاى ناخواسته خود همانند دکه دار ها و خوار بار فروشان با تخفيف هاى هنگفت 40 تا 50 درصدى بسيارى از ISP ها را به مرز ورشکستگى کشاند و مابقى آنها که با سرمايه گذارى هنگفت و صرف وقت و انرژى بسيار درحال دست و پا زدن در اين باتلاق مرگ آورند و چاره اى به جز پايين کشيدن فتيله کيفيت و به قول دوستان کم فروشى نداشتند و ندارند .
سروش وارد ميشود
در همين حين يکى از همان 17 ICP با توجه به بودجه دولتى و قدرت و نفوذ بى رقيب خود پا به عرصه پهناى باند ايران گذاشت ! و آن کسى نبود به جز سروش يا همان صدا و سيماى خودمان! با کيفيتى بى بديل و قيمتى بالغ بر 60 درصد ارزانتر از مخابرات !
تشريف فرمايى سروش باعث شد که علاوه بر چندين ICP حتى خودِ مخابرات هم بخشى از پهناى باند خود را از طريق سرويس هاى خوب و ارزان و رقيب برانداز سروش تامين کند و بين مشتريان خود (ISPها) تقسيم کنند. اما باز هم مشکل بزرگ و هميشگيِ زيرساخت هاى ارتباطى باعث شد که همگان نتوانند از ان سرويس مقرون به صرفه استفاده کنند.
حال مخابرات به عنوان متولى اين امر در کشور , خود را از قافله عقب مانده ديده و دست به حرکت به سوى موفقيت بيشتر در اين بازار پر افت خيز زده است . اولين حرکت آن راضى کردن ICP ها بود که به جاى تهيه پهناى باند از طريق ماهواره BWمورد نياز خود را از خودِ مخابرات بخرند و به مشتريان خود ارائه نمايند . اين امر هم مقبول ICP هاى بقض کرده قرار گرفت چونکه هم از شر تجهيزات دريافت ماهواره و نگهدارى و مشکلات آن خلاص مى شدند هم مى توانستند کيفيتى بهتر ارائه دهند و اعلام کردند به شرط کاهش قيمت مخابرات تعرفه هاى خود را کاهش خواهند داد. به همين دليل مخابات رقمى بالاى 200 مگابيت بر ثانيه به مشتريان خود اضافه کرد همين امر باعث خريد بيشتر پهناى باند و در نتيجه کاهش قيمت خريد آن تا يک سوم قيمت کنونى براى مخابرات گرديد.
ماشين حسابتان را بياوريد
حال اگر ماشين حساب خود را به کار بياندازيم به اين نتايج ميرسيم: سود اصلى نصيب مخابرات مى شود چونکه اولا قيمت خريد پهناى باندش 70 درصد کاهش ميابد و ان را 50 درصد ارزانتر مى فروشد اين يعنى 20 درصد سود بيشتر بعلاوه سود قبلى که خدا مى داند چند درصد بوده است .ثانيا پهناى باند را به صورت عمده مى فروشد و خود را از درد سر فروش خورد به ISP ها و ديگر خرده مشتريان خلاص مى کند و سر کله زن و پشتيبانى پرهزينه را به دوش ICPها مياندازد.
در حاشيه سودى هم نصيب ICPها ميشود چونکه با توجه به خريد عمده از مخابرات چيزى حدود 20 درصد در هزينه هايش صرفه جويى مى شود همچنين کيفيت بهتر و معضلات کمترى به نسبت پهناى باند تهيه شده از طريق ماهواره براى آنها به دنبال خواهد داشت.
اين ISPهاى مظلوم
و اما ISPها , گروهى که مستقيما با مصرف کننده نهايى و کاربردان خانگى در ارتباطند و تعيين کننده قيمت بازار اين دسته مى باشند , چه نصيب اين گروه خواهد شد؟
اول به اين نکته بپردازيم که اگر مخابرات تعرفه خود را 50 درصد کاهش دهد. قيمت ان با قيمت کنونى ICPها تفاوت زيادى نخواهد داشت . تنها نکته مثبت اين خواهد بود که ICPها به دليل خريد عمده و ارزانتر چيزى حدود ده درصد قيمت خود را کاهش خواهند داد نه 50درصد ! که اين ده درصد بارقه اميدى است در چشم ISPها که زير بار هزينه هاى کمر شکن بتوانند نفسى بکشند ! حال خود حساب کنيد که از اين 50 درصد که اينچنين در بوق و کرنا کرده اند چه مقدار به نفع ISP که توزيع کننده نهايى پهناى باند بين کاربران و مصرف کننده نهايى است خواهد بود ؟؟؟
شايد فقط کمى افزايش کيفيت آن هم نچندان محسوس خواهد بود در حد چند ميلى ثانيه افزايش سرعت براى کاربرى که با خطوط لاکپشتى مخابرات به ISP کانکت ميشود و يا کاهش قيمت در حد 100 يا 200 تومان روى يک کارت ۳۰۰۰تومانى! نه بيشتر !!!
اگه راست ميگين…
اما راه کار کاهش واقعى هزينه استفاده از اينترنت چيست؟
1 – حذف سيستم سنتى فروش اينترنت که در اين حالت بيشترين سود نصيب واسطه فروش و دکه روزنامه فروشى مى شود نه مصرف کننده نه ارائه کننده خدمات! که بهترين راه حل جا انداختن فرهنگ خريد آنلاين که ساده ترين و عملى ترين راه همگانى کردن اين امر است را ميتوان به فروش کارت هاى اينترنت و تلفن اختصاص داد .
2 – حذف تعرفه ها و هزينه هاى مستقيم و غير مستقيم
3 – همکارى هميارى بيشتر مخابرات در اين بخش که متاسفانه تا کنون نه تنها کمکى براى ارائه کنند گان اين نوع سروي ها نبوده بلکه خود تبديل به رقيب سنگدل و معضل و مشکلى بزرگ براى ISPها و ICPها گرديده است.
بيخود شکمتان را صابون نزنيد !
پس ميبينيم که خبر کاهش ۵۰درصدى تعرفه هاى اينترنت که اينچنين در بوق شده بيشتر خبر افزايش سود ICPها و افزايش نچندان محسوس کيفيت و سرعت ISPهاست تا خبر جذاب کاهش ۵۰درصدى تعرفه هاى اينترنت براى کاربران نهايى! انجمن ISP ها هم به جاى پيگرى اين اجحاف ها و اصلاح توقع کاذب مصرف کنندگان نسبت به انتشار چنين اخبارى خود را سرگرم دعواهاى کودکانه داخلى اش براى تصاحب کرسى هاى بى ارزش هيئت مديره که تنها براى عشق مصاحبه ها دلپذير است کرده است.
ظاهرا همچنان بايد متظر بمانيم و اميدوار باشيم که روزى هزينه استفاده اينترنت در ايران به حد معقول خود برسد و کيفيت ان از اين حد غير معقول بيرون آيد.