دكتر معتمدنژاد:گرانى اينترنت علت اصلى عدم پيشرفت جامعهى اطلاعاتىاست
ایسنا – عضو هيات علمى دانشگاه علامه طباطبايى تهران گفت: ايجاد جوامع معرفتى از مهمترين اهداف جوامع بشرى در عصر حاضر است.
به گزارش سرويس جامعهى اطلاعاتى خبرگزارى دانشجويان ايران(ايسنا) “دكتر كاظم معتمدنژاد“ استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايى تهران در همايش توسعهى علمى و جامعهى اطلاعاتى كه صبح امروز در دانشگاه فردوسى مشهد برگزار شد، افزود: براى ايجاد معرفت در يك جامعه نبايد آموزش تنها به مدرسه و دانشگاه منحصر شود بلكه آموزش بايد در تمام دوران زندگى در جريان باشد، چون در واقع معرفت چيزى نيست كه به يك باره به دست آيد بلكه در تمام طول عمر حاصل مىشود.
وى در خصوص تفاوت جامعهى معرفتى با جامعهى اطلاعاتى گفت: جامعهى اطلاعاتى بيشتر با ماديات سروكار دارد زيرا با پول مىتوان اطلاعات را خريد ولى جامعهى معرفتى از اين طريق ايجاد نمىشود و به مرور زمان و با ايجاد امكانات به وجود مىآيد. همچنين بيد گفت كه سازمان جهانى يونسكو در چند سال اخير تمام نيروى خود را در ايجاد جوامع معرفتى صرف كرده است.
وى گفت: طبق سياستهاى يونسكو يكى از عواملى كه مىتواند در رسيدن به جوامع معرفتى كمك كند ايجاد آموزش مگانى است و اين در حالى است كه 800 ميليون نفر بىسواد در جهان زندگى مىكنند .
وى در ادامه به شكاف عميق اطلاعاتى ميان جوامع پيشرفته و جوامع در حال توسعه اشاره كرد و گفت: در حال حاضر تنها 20 درصد از مردم دنيا كه در كشورهاى پيشرفته هستند مىتوانند از اينترنت استفاده كنند و در ديگر نقاط جهان تنها 5 تا 10 درصد مردم به اينترنت دسترسى دارند.
وى دربارهى علت اصلى اين شكاف اطلاعاتى گفت: گران بودن اينترنت و وسايل ارتباطى دليل اصلى عدم پيشرفت جامعهى اطلاعاتى و جامعهى معرفتى در جوامع جهان سوم است.
دكتر معتمدنژاد، در خصوص سياست كشورهاى قدرتمند در اين زمينه گفت: بيشتر كشورهاى قدرتمند سعى در خصوصىسازى در اين زمينه دارند كه اين روند بعد از انتخابات سال 1992 آمريكا در سياستهاى كلينتون رشد بيشترى داشت.
پدر علوم ارتباطات ايران يادآور شد: شركتهاى بزرگ اقتصادى ابتدا با سرمايهگذارى در زمينهى تلفن و با كمك بانك جهانى به گسترش اين فناورى پرداختند كه پيشرفتهاى چشمگيرى داشت اما در عصر حاضر بيشتر سرمايهگذارى اين شركتها بر روى اينترنت است.
وى افزود: امروزه هجوم اطلاعات و اخبار از سوى كشورهاى پيشرفته به سوى كشورهاى جهان سوم بيشتر نقش دولت را در اين زمينه پررنگ مىكند و در اين زمينه دولتهاى كشورهاى در حال توسه بايد اقداماتى را انجام دهند.
وى، با تاكيد بر اينكه دانشگاهها وظيفهى توليد علم و توليد فكر را برعهده دارند و اين تنها در كنار كار پژوهشى تحقق مىيابد، گفت: طى 25 سال گذشته تعداد دانشجويان در ايران از 150 هزار نفر به يك ميليون و پانصد هزار نفر رسيده است و اين در حالى است كه كارهاى پژوهشى در ايران رشد چندانى نداشته است.
وى گفت: در آينده، آموزش از راه دور در تمام دنيا متداول خواهد شد، كارى كه دانشگاه پيام نور در ايران آغاز گر آن است، بنابراين نبايد تنها به دانشگاه بعنوان محيطى آموزشى نگاه كرد.
دكتر معتمدنژاد، گفت: جوامع معرفتى جوامعى آرمانى هستند كه طبق تعريف يونسكو براى رسيدن به آنها بايد كثرت فرهنگ و زبان در اينترنت و ارتباطات وجود داشته باشد و از اين لحاظ وظيفهى خطيرى بر دوش دانشگاهها خواهد بود.
گفتنى است، دكتر كاظم معتمدنژاد در سال 1339 دكتراى حقوق خود را از دانشكدهى علوم سياسى دانشگاه تهران اخذ كرد و براى ادامهى تحصيل به دانشگاه سوربون پاريس رفته و در رشتهى حقوق علوم سياسى و سپس روزنامهنگارى موفق به دريافت دكترا شد. در سال 1343 در موسسهى آموزش عالى روزنامهنگارى كه از پايهگذارن آنجا بود مشغول به تدريس شده و در دانشكدهى حقوق به عنوان استاديار به تدريس پرداخت. بعداز انحلال دانشكدهى روزنامهنگارى در دانشگاه علامه طباطبايى به ادامهى فعاليت پرداخت و در سال 1375 عضو هيات امناى دانشكدهى مركزى كل كشور شد.
دكتر معتمدنژاد، در سال تحصيلى 74 – 75 به عنوان استاد نمونهى كشور انتخاب شد و تا كنون 9 كتاب و 70 مقاله در نشريات داخلى و خارجى از وى به چاپ رسيده است.