نمايشگاه بين المللى صنايع كامپوترى در استانبول
دویچه وله – نمايشگاه بين المللى كامپيوتر امسال براى اولين بار در استانبول برپا است
تقريبا همه بزرگترين نمايشگاه كامپيوتر جهان را كه به طور خلاصه CeBIT نام دارد و ماه مارس هر سال در هانوور آلمان برپا مى شود مى شناسند. با توجه به موفقيت هميشگى نمايشگاه، برگزاركنندگان در سال ۱۹۹۹ تصميم گرفتند آن را هر سال در يك قاره برپا دارند.
نمايشگاه در شانگهاى و سيدنى موفقيت آميز بود، اما برنامه بعدى كه قرار بود در نيويورك برگزار شود لغو شد و در نتيجه اكنون نمايشگاه كامپيوتر اروپا_ آسيا در استانبول برگزار مى شود. كلاوس اولريش همكار صداى آلمان درباه اين نمايشگاه گزارش مى دهد:
شركت نمايشگاه هاى آلمان، براى پنجمين بار CeBit را با نام “بيليشيم اويروآسيا” در استانبول برگزار مى كند. انتظار مى رود كه تا پنجم سپتامبر بيش از ۱۶۰ هزار نفر از اين نمايشگاه بازديد كنند. بيشتر بازديدكنندگان از منطقه به محل نمايشگاه مى آيند، اما بازديدكنندگان بين المللى نيز در محل حضور دارند.
از ۲۵ سال پيش Jörg Schomburg رياست نمايشگاه كامپيوتر هانوور را به عهده دارد و در عين حال مسئوليت نمايشگاه هاى كامپيوتر در خارج از آلمان نيز به عهده او است. او، مى گويد:
“تاكنون گروه هاى بزرگى را از تايلند، رومانى، بلغارستان، آذربايجان، يونا ، اسرائيل و لبنان پذيرا بوده ايم. يعنى بازديدكنندگان از حوزه درياى سياه و شرق مديترانه مى آيند”.
يورگ شومبورگ كه در حال حاضر مشغول فعاليت در استانبول است مى افزايد:
“امروز در تركيه موج بزرگى از گرايش به تلفن ها و ساير ابزارهاى ماهواره اى متحرك به راه افتاده است. ما در نمايشگاه شاهد آن هستيم كه موضوع مجهز بودن به ابزارهاى الكترونيكى همراه بر فضاى نمايشگاه غالب است”.
در كنار تلفن همراه، سخت افزارها و نرم افزارهاى كامپيوترى مهم ترين موضوع نمايشگاه را تشكيل مى دهند. آزادسازى صنعت ارتباطات، به نظر اداره كنندگان نمايشگاه، سبب رشد فوق العاده در اين زمينه شده است. همواره شركت هاى خصوصى بيشترى براى دريافت امتياز ايجاد شبكه هاى تلفنى مى كوشند و در آينده با “ترك تله كوم” يعنى شركت تلفن دولتى تركيه به رقابت خواهند پرداخت. انتظار مى رود كه مشابه اين رقابت، در عرصه تلفن همراه و ساير ابزارهاى ارتباطى متحرك نيز ايجاد شود. شركت “ترك سل” كه بخش عمده بازار تلفن هاى همراه تركيه را در انحصار دارد، اكنون داراى ۱۵ ميليون مشترى است. علاوه بر اين، خدمات اينترنتى در نمايشگاه استانبول نقش محورى دارند و در كنار آن تجهيز موسسات عمومى و ادارى به تكنولوژى كامپيوترى، در اين نمايشگاه موضوعى مهم است. ايده ها و راه حل هاى تازه براى اين امر، از سوى شركت هائى كه از سراسر جهان در نمايشگاه استانبول حضور دارند ارائه مى شود. امسال ۸۳۰ شركت در نمايشگاه حضور يافته اند كه تعدادشان نسبت به سال پيش هشتاد مورد بيشتر است. اين ها از ۲۸ كشور مى آيند. به اضافه ميلان، چين و ايالات متحده آمريكا. يعنى از همه جهان.
در اطلاعيه هاى مطبوعاتى نمايشگاه، ارقام اساسى اقتصاد تركيه، هرچند اعجاب آور، مثبت به نظر مى رسند: توليد ناخالص ملى اين كشور در سال ۲۰۰۳ با پنج درصد بيش از حد انتظار بود. تركيه برخلاف بيشتر كشورهاى اروپاى غربى از رشد اقتصادى چشمگيرى برخوردار است. يكى از اطلاعيه هاى مطبوعاتى بيان مى كند كه افزايش بهاى كالاهاى مصرفى، كه سال ها ادامه داشت، در سال ۲۰۰۳ متوقف شد. با اين همه شومبرگ رئيس نمايشگاه، شرايط اقتصادى تركيه را عقب مانده تر مى داند: “ترك ها تا پيش از سال هاى ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ در رشته هاى اطلاعات و ارتباطات چندان خوب نبودند. صنعت در اينجا به خاطر همين موضوع بسيار آسيب مى ديد، اما از پايان سال گذشته به پيشرفت هائى دست يافتند و صنايع تركيه در حال حاضر وضعيت خوبى دارد”.