مدلى براى پول الکترونيک در ايران
نام نویسنده: شايان رضا مشاطيان
IT 4 Managers – خلاصه: اين مقاله نشان مىدهد چگونه مىتوان با استفاده از امکانات فعلى مخابرات و موبايل، مشکل پرداخت پول روى شبکه را براى راه اندازى سريع سايتهاى تجارت الکترونيک، در کشورى مثل ايران حل کرد.
در اين مدل چگونگى استفاده از سرويس پيام کوتاه و خدمات حسابدارى مخابرات براى حل دو مساله هويت سنجى و پرداخت پول شرح داده شده است.
به دنبال اضافه شدن قابليت تبادل متن و سرويس پيام کوتاه به گوشيهاى موبايل، تکنولوژى بدون سيم (Wireless) و تجهيزات موبايل رفته رفته راه خود را به عنوان ابزارى قدرتمند در پشتيبانى خدمات تجارت الکترونيک پيدا مىکنند.
براى برپا کردن يک سيستم تجارت الکترونيک، مستقل از پايگاه داده و امکان عرضه اطلاعات کالاها، دو چالش اصلى وجود دارند که در اغلب اوقات مانع توسعه تجارت الکترونيک مىشوند:
۱. هويت سنجى (Authentication)
يعنى حصول اطمينان از هويت سفارش دهنده کالا (Authentication) و اطمينان به حقيقى بودن درخواست از طريق «شناسايى» وي.
۲. پرداخت الکترونيک به شيوه اى امن (Payment)
يعنى اينکه راهى به مشترى نشان داده شود که با اطمينان امکان پرداخت قيمت کالا يا هزينه خدمات فراهم شود.
بايد گفت که تکنولوژيهاى بدون سيم به طرز شگفت انگيزى راه حل مناسب براى هر دو چالش فوق را دارند: کليد معما سرويس پيام کوتاه است.
گرچه ممکن است هر يک از ما از سرويس پيام کوتاه صرفا براى مبادله پيامهاى ساده با دوستانمان استفاده کنيم (در حالى که همچنان تلفن و اى-ميل را هم در اختيار داريم) اما در واقع برقرارى سرويس پيام کوتاه به اين معنى است که دو طرف فرستنده و دريافت کننده از قبل «شناسايى» شده اند. اين شناسايى کمک مىکند تا بحث هويت سنجى مشترى، وقتى که تقاضايى براى دريافت کالا يا خدمات ارسال مىکند، حل و فصل شود.