فرهاد دژپسند: در ايران به ازاى هر 100 نفر 7 دستگاه رايانه وجود دارد
ايسنا – معاون برنامهريزى و بررسىهاى اقتصادى وزير بازرگانى، اعلام كرد: نخستين گزارش سالانه تجارت الكترونيك ايران كه مربوط به عملكرد دستگاههاى مختلف دولتى در سال ١٨٢ است، در خردادماه ارائه مىشود.
به گزارش سرويس فناورى اطلاعات ايسنا، از ستاد خبرى دومين همايش تجارت الكترونيكى، ”دكتر فرهاد دژپسند” كه در آستانهى برگزارى اين همايش سخن مىگفت، خاطر نشان كرد: در گزارش سال ٨٢ تجارت الكترونيكى ايران كه همزمان با دومين كنفرانس تجارت الكترونيكى ارائه مىشود، عملكرد بخشهاى مختلف دولت در اين عرصه و همچنين اطلاعات كمى مربوط به اجزاى عمليات فعال به تفكيك ارائه مىشود.
وى، با اشاره به توسعهى روز افزون تجارت الكترونيكى در عرصهى جهانى و استقبال فزايندهى كشورهاى مختلف به اين بخش، خاطرنشان كرد: طبق آمارهاى سال ٢٠٠٣، حجم مبادلات تجارى الكترونيكى در جهان بيش از ٢٢٩٣ ميليارد دلار بوده كه بر اساس پيش بينىهاى صورت گرفته حجم مبادلات اين بخش با متوسط رشد سالانهى ٥٤ درصد، تا سال ٢٠٠٦ به ١٢ هزار و ٢٠٠ ميليارد دلار بالغ خواهد شد كه در اين بين اقتصادهاى در حال گذار و كشورهاى در حال توسعه بيشترين رشد را تجربه خواهند كرد.
دكتر دژپسند، در عين حال با اذعان به اين كه تجارت الكترونيكى به مفهوم جهانى آن هنوز در ايران شكل نگرفته، سهم ايران از مبادلات كلان اين عرصه را بسيار اندك عنوان كرد و اظهار داشت: عملياتى شدن بحث تجارت الكترونيك منوط به تحقق زيرساختهاى حقوقى و قانونى و بترهاى فنى و مخابراتى است كه خوشبختانه در سالهاى اخير اقدامات موثرى در اين زمينه صورت گرفته كه تصويب سياست نامهى تجارت الكترونيكى در هيات دولت و تصويب قانون تجارت الكترونيكى در مجلس شوراى اسلامى از جمله جدىترين اين اقدامات مىباشند.
معاون وزير بازرگانى در ادامه به تبيين وضيت شاخصهاى محورى فناورى اطلاعات و ارتباطات در كشور پرداخت و گفت: در حال حاضر درصد مشتركان تلفن ثابت و همراه در كشور به ترتيب ٢٠ و ٣/٢ مىباشد كه در مقايسه با شاخص ٢٤ درصد متوسط جهانى و ٢/١٢ درصد آسيا نيز اندك است. همچنين تعداد واحدهاى ارائه دهندهى خدمات ميزبانى اينترنت در كشر به ازاى هر ١٠ هزار نفر در ايران ٥٣ درصد است كه با متوسط جهانى و حتى متوسط آسيا كه به ترتيب ٢٣٨ و ٣٠ واحد مىباشد فاصله بسيارى دارد.
به گفتهى دكتر دژپسند در حال حاضر تعداد رايانههاى شخصى در كشور به ازاى هر ١٠٠ نفر ٧ دستگاه است در حالى كه اين شاخص در جهان ٢/٩ و در كشورى نظير مالزى ١٣ است. تعداد كاربران اينترنت نيز در ايران ١٥٦ نفر به ازاى هر ١٠ هزار نفر است كه با ٩٧٢ نفر متوسط جهانى و ٥٥٨ نفر متوسط آسيا بسيار فاصله دارد. اين شاخص در امريكا ٥ هزار و ٤٠٠ نفر و در مالزى بالغ بر ٢ هزار و ٧٣١ نفر است.
وى در عين حال تاكيد كرد: در سالهاى اخير به ويژه پس از اجراى طرح تكفا شاخصهاى اين بخش به سرعت در حال بهبود است به طورى كه بر اساس برنامهى چهارم توسعه تا سال چهارم آن ضريب نفود تلفنهاى ثابت و همراه و همچنين شاخص دسترسى به اينترنت به ترتيب به ٥٠، ٣٥ و ٣٠ درصد افزايش خواهد يافت.
معاون برنامهريزى وزير بازرگانى در ادامه با اشاره به قدمت نسبتا اندك تجارت الكترونيكى و مزيتها و ظرفيتهاى مناسب كشور براى ورود به اين عرصه و بهره مندى از ثمرات آن تصريح كرد: بر اساس آمار سال ٨٢ سهم ايران از تجارت جهانى ٤٣ درصد است كه حتى با نسبت ١ درصدى كشور از لحاظ جمعيت و وسعتى تناسب ندارد. يكى از موانع عمدهى توسعهى بازرگانى كشور كه قدرت رقابت ما را در عرصهى جهانى كاهش داده، بالا بودن هزينههاى توليد كالا و خدمات است. طبق برآوردهاى صورت گرفته، تجارت الكترونيكى مىتواند هزينه بخشهاى مختلف توليدى را بين ٣٠ تا ٧٠ درصد كاهش دهد.
وى، افزود: ورود به عرصهى تجارت الكترونيكى همچنين مىتواند با تسهيل ورود اطلاعات به كشور كه به واسطهى تحريمها و ساير مشكلات بسيار به كندى صورت مىگيرد، به انطباق توليدات و خدمات كشور با سلايق و نيازهاى روز دنيا و همچنين كاهش هر چه بيشتر هزينهها منجر شود.
دكتر دژپسند، در بخش ديگرى از سخنان خود در تبيين اقدامات وزارت بازرگاى در راستاى توسعهى تجارت الكترونيكى در كشور گفت: وزارت بازرگانى به عنوان متولى تجارت الكترونيكى تاكنون طرحهاى متعددى را تعريف و از طريق مزايده به شركتها واگذار كرده كه از جمله آنها مىتوان به طرح مطالعهى جامع امكان سنجى تجارت الكترونيكى، طرح شبكهى جامع اطلاع رسانى بازرگانى كشور، توسعه و تكميل نقطه تجارى ايران، طرح كلمبو و ايجاد مركز پيشگام تجارت الكترونيكى و مركز صدور گواهى ديجيتال و ايجاد سيستم يكنواخت كدها اشاره كرد.
معاون وزير بازرگانى همچنين از راه دوره كارشناسى ارشد تجارت الكترونيكى در دانشگاه تربيت مدرس و تامين بخشى از هزينههاى دور تحيلات تكميلى اين رشته در دانشگاه امير كبير به عنوان بخشى از فعاليتهاى اين وزارتخانه در ترويج تجارت الكترونيكى در كشور ياد كرد و افزود: يكى از مهمترين برنامههاى ديگر وزارت بازرگانى در اين زمينه برگزارى همايشها و كارگاهاى آموزشى است كه در اين راستا، دومين همايش تجارت الكترونيكى با هدف بررسى راهبردها، سياستها و فرصتهاى اين بخش در روزهاى ١٧تا ١٩ خرداد ماه جارى در تهران برگزار مىشود.
دكتر دژپسند، در پايان تصريح كرد: در اين همايش كه با حضور جمعى از اساتيد، دانشجويان محققان و صاحبنظران داخلى و خارجى فناورى اطلاعات و تجارت الكترونيك برگزار مىشود، علاوه بر تبادل ديدگاهها و بررسى طرحهاى تجارت الكترونيك كشور از برترينهاى فعال در اين حوزه در بخشهاى كتاب و مقاله، سايتهاى اينترنتى، طرح هاى در حال بهره بردارى و فعالانه رسانهيى تقدير خواهد شد.