تکنولوژی

مخابرات و عدم رعايت حقوق دارندگان تلفن همراه

بخش مقاله آى تى ايران – پيشاپيش هم در ITIran و هم در جرايد در رابطه با اقداماتى كه شركت مخابرات در ارتباط با ارائه خدمات به مشتركين تلفن همراه انجام مى‌دهد و بعضاً در عرف جهانى غير قانونى محسوب مى‌شود (من جمله هزينه‌هايى كه براى برقرارى سرويس‌هايى دريافت مى‌شود كه عملاً برقرارى آن‌ها براى مخابرات رايگان تمام مى‌شود) بسيار نوشته‌اند. اين بار نيز پيرامون مورد مشابهى مى‌نويسم كه شايد به خودى خود چندان مساله‌ى حادى به نظر نرسد اما به نظر نگارنده اين مساله‌ى هرچند به ظاهر كوچك مشتى است نمونه‌ى خروارها بى‌تفاوتى كه نسبت به حقوق مصرف كنندگان صورت مى‌گيرد.
شماره تلفن ٩٨٥٠٠٥+ براى دارندگان تلفن همراه آشنا است. پيام تبريك سالگرد انقلاب اسلامى و پيام تسليت سالروز رحلت امام خمينى (ره) را تقريباً همه‌ى اين افراد بر روى گوشى‌هاى خود دريافت كرده‌اند. اين شماره مربوط به مركز پيام كوتاه (SMS center) مخابرات ايران مى‌باشد.
حال تصور لحظه‌اى را بكنيد كه برايتان از اين شماره تلفن يك پيام كوتاه مى‌آيد كه در آن از «خمير دندان شينا» محصول شركت داروگر تبليغ شده‌است!
ارسال پيام‌هاى كوتاه تبليغاتى پديده‌اى تازه است كه پيشبينى مى‌شود در كوتاه مدت گسترش چشمگيرى داشته باشد. موسسات و شركت‌هاى ديگرى از طريق يك شماره تلفن شخصى اقدام به ارسال چنين پيام‌هايى در روزهاى اخير براى شماره تلفن‌هاى مختلف نموده‌اند.
بدون شك اين نكته كه آيا چنين اقدام قانونى است يا بايد همانند پديده‌ى spam در اينترنت، يك اقدام غير قانونى تلقى شود هنوز در چارچوب تعاريف شركت مخابرات از نحوه‌ى استفاده از سرويس SMS گنجانده نشده‌است. اما فراموش نكنيم كه ارسال چنين پيام‌هايى به شباهت به مزاحمت تلفنى نيست!
در رسانه‌اى مانند تلويزيون با آن حجم تبليغات گسترده، بيننده كماكان اين اختيار را دارد كه اگر تمايلى به تماشاى برنامه‌هاى تبليغاتى ندارد،‌ به سادگى تلويزيون خود را خاموش نمايد! اما در سرانه‌اى مانند email به دليل اين كه فقط با ديدن عنوان پيام دريافتى نمى‌توان از ماهيت آن با خبر شد، اين امكان وجود داشته كه شركت‌هاى تبليغاتى اقدام به ارسال نامه‌هاى تبليغاتى به نمايند كه از ديد كاربران نوعى مزاحمت تلقى مى‌شود.
لذا شركت‌هاى ارائه دهنده‌ى حساب‌هاى email و نرم‌افزارهاى امنيتى در مقابله با اين روند، برنامه‌هاى anti-spam را توليد كرده و به خدمت گرفته‌اند. نمونه‌ى آشناى آن براى ما، SpamGuard شركت Yahoo! است كه مى‌توانيم به رايگان نيز از آن بهره ببريم! اين درحالى است كه گوشى‌هاى موبايل چنين امكاناتى را در اختيار استفاده كننده قرار نمى‌دهند.
واكنشى كه هم‌اينك از سوى ساختارهاى مسوول پيشبينى مى‌شود بى‌تفاوتى به حقوق پايمال شده‌ى استفاده كنندگان تلفن‌هاى همراه است، واكنشى كه در قبال اكثر موارد ديگر نارضايتى اين افراد از خدمات ارائه شده اتخاذ مى‌گردد.
در شرايطى كه مخابرات هنوز در رابطه با تكميل شبكه‌ى خطوط خود درگيرى‌هاى داخلى و خارجى دارد، اما در عين حال اقدام به جذب نقدينگى‌هاى مردم در قالب ثبت نام براى شماره‌هاى جديد مى‌نمايد، انتظارى بيش از اين واقع‌گرايانه نيست.
هدف اين مقاله ارائه‌ى راهكار نيست، بلكه بيان مساله و تشويق صاحب‌نظران به سعى در ارائه‌ى راهكارهاى عملى مى‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا