مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرد رمزارزهایی مانند بیتکوین از هیچگونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند و همچنین تاکنون تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاهها و سایتهای فعال خرید و فروش رمزارزها و بیتکوین در کشور گرفته نشده است.
همچنین در برنامه تلویزیونی ویژه خبری شب گذشته در شبکه دو سیما، محمدرضا مانی یکتا، معاون اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی اعلام کرد که این موضوع یک پدیده جدید است و هیچ پشتوانه دولتی و حاکمیتی در دنیا برای رمز ارزها وجود ندارد و به این علت مبادلات جهانی آن از سال ۲۰۱۶ افزایش نداشته است.
مجاز شدن مبادله بیتکوین برای واردات
در این برنامه عبدالناصر همتی، رییس بانک مرکزی هم اعلام کرد به زودی چند صرافی مشخص میشوند تا «بتوانند برای واردات از طریق رمز ارزها، تأمین ارز کنند».
اوگفت یک کارگروه دولتی، مصوبه قبلی هیات وزیران مبنی بر «غیرمجاز بودن مبادلات رمز ارزها» را اصلاح کرده است و «قرار شد کسانی که رسمی رمز ارز استخراج میکنند، بتوانند برای واردات از آن استفاده کنند». وی همچنین تاکید کرد که خرید و فروش رمز ارزها فقط برای واردات است و «مبادله رمز ارزها بین یکدیگر مجاز نیست».
بانک مرکزی ایران اردیبهشت سال ۹۷ با انتشار بخشنامهای اعلام کرده بود که به کارگیری ابزار بیتکوین و سایر ارزهای مجازی در تمام مراکز پولی و مالی ایران ممنوع است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم در این برنامه تاکید کرد که مردم فعلا وارد حوزه رمز ارزها نشوند تا جمع بندی تصمیمات درباره رمز ارزها در کمیسیون اقتصادی مجلس نهایی شود.
سایتهای خریدوفروش بیتکوین مجوز ندارند
با توجه به عرضه انواع رمزارزها در فضای مجازی و مواجه شدن بسیاری از افراد با تبعات منفی و مشکلات متعدد بهوجودآمده در این زمینه، مرکز ملی فضای مجازی در اطلاعیهای اعلام کرد که این نوع شبهداراییها از هیچگونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند و علاوه برآن بهطور دائم دچار نوسانات قیمتی خارج از مناسبات اقتصادی متعارف شده و بیم از دست رفتن ثروت و دارایی خریداران همواره وجود دارد.
در این اطلاعیه همچنین آمده است، در کنار این موارد، گزارشهای فراوانی از طرف مردم و نهادهای نظارتی در زمینه سرقت و کلاهبرداری در این بازار وجود دارد که بررسی آنها مویّد سیر صعودی فعالیتهای مجرمانه در این خصوص است. حضور بازیگران و عوامل فعال ناشناخته و غیرقابل شناسایی در بازار خرید و فروش این نوع شبهداراییهای فاقد پشتوانه، موجب شده که این فضای خرید و فروش بسیار غیرقابل اعتماد شده و قدرت هرگونه پیگیری برای جبران زیانهای احتمالی و ارائه اسناد و ادله، از نهادهای حمایتی و صیانتی مرتبط با حفظ حقوق مردم سلب شده است.
مرکز ملی فضای مجازی شرایط با اعلام اینکه فعالیت در بازار این نوع ارزهای دیجیتالی شفاف نیست، عنوان کرده است؛ علاوه بر خروج سرمایه از کشور، هیچ نشانهای از وجود سازوکارهای حفظ داراییهای مردم توسط گردانندگان پشت پرده آنها ارائه نشده است. از این رو اکیداً توصیه میشود همگان در این زمینه احتیاطهای لازم را بخرج داده و در دام تبلیغات سوداگران این بازار غیرشفاف نیفتند.
در این اطلاعیه تاکید شده است؛ تجربه از دست رفتن داراییهای مردم در جریانهای مشابه مانند شبکههای هرمی در کشور و دنیا وجود دارد و انتظار میرود همه نهادها و صاحبان رسانه، مسئولانه نسبت به آگاهیبخشی صحیح به شهروندان تلاش کنند. در این زمینه تاکید میشود تاکنون هیچگونه تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاهها و سایتهای فعال خرید و فروش رمزارزها و بیتکوین در کشور گرفته نشده و لازم است همگان مراقبتهای لازم در این خصوص را به عمل آورند.