الكمپ، جيتكس را به مبارزه دعوت ميكند
نام نویسنده: مينومومنی
رشد روزافزون تكنولوژيهاي همچون كامپيوتر و اينترنت و به طبع آن مجبوبيت آن نزد عموم مردم از كاربران حرفهاي گرفته تا مبتدي سبب شده است كه دستاندركان اين صنعت به فكر برگزاري نمايشگاههاي تخصصي باشند كه در آن علاوه بر معرفي محصولات جديد به نوعي پل ارتباطي را نيز ميان كاربران و توليدكنندگان اين عرصه ايجاد كنند كه از اين دست نمايشگاهها ميتوان به كامپيوتكس،سبيت وجيتكس اشاره كرد كه هر كدام عمري چند دهه دارند و در نمونه ايراني نيز بايد گفت با تمام اما و اگرها برگزاري اين دست نمايشگاهها در كشور ما عمري چند ساله دارند تا آنجا كه سیزدهمین نمایشگاه بین المللی الکترونیک، کامپیوتر وتجارت الکترونیکی (IRAN ELECOMP 2007 ) وهشتمین نمایشگاه بین المللی صنایع مخابرات، ارتباطات وتکنولوژی اطلاع رساني (IRAN TELECOM 2007) همزمان 6 تا 9 آبان ماه سال جاری در تهران برگزار خواهد شد. گفتني است تلکام و الکامپ ۲۰۰7 در محل دایمی نمایشگاههای بین المللی تهران به مدت 4 روز برپا خواهد بود و در اين مدت آخرین و جدید ترین خدمات ومحصولات حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات براي تمامي علاقمندان عرضه خواهد شد و از نكات مهم اين دوره از نمايشگاهها ميتوان به همزمان برگزاري اين دو نمايشگاه اشاره داشت يعني الكامپ سيزده ساله و به نوعي پرسروصدا ترين نمايشگاهها در كنار تلكام برگزار خواهد شد.
الكامپ دهم يك روياي شيرين
وقتي يك رويداد مهم مانند برگزاري نمايشگاه بین المللی الكامپ( الکترونیک، کامپیوتر وتجارت الكترونيكي) قدم به سيزدهمين دوره فعاليت خود ميگذارد به نظر ميرسد كه اين نمايشگاه دوران آزمايش خود را به نحوي سپري كرده است و هماكنون به عنوان يك نمايشگاه قوي در صنعت آيتي ميتواند با افتخار آفريني براي كشور با ديگر نمايشگاههاي منطقهاي و حتي بينالمللي وارد رقابت شود اما متاسفانه بامرور فعاليت چند ساله اين نمايشگاه با اين واقعيت تلخ ميتوان روبهرو شد كه اين نماشگاه در دوران فعاليت خود نه تنها قادر به رقابت نبوده بلكه رشد آن با سير نزولي همراه بوده است و تنها در يك مقطع برگزاري اين نمايشگاه رشد چشمگيري داشته است.
تاريخچه برگزاري نمايشگاههاي كامپيوتر و تجهيزات آن در كشور ما به سال 69 برميگردد درست زماني كه به فاصله هر دوسال يكبار نمايشگاه كامپيوتر برگزار ميشد، بعد از آن در سال 74 نمايشگاه بينالمللي الكترونيك، كامپيوتر و تجارت الكترونيكي تحت نام الكامپ قدم به عرصه نمايشگاههاي كشور گذاشت و اگر بخواهيم براي اين دوره از نمايشگاهها نقطه اوجي در نظر گرفته باشيم بايد به دوره دهم الكامپ اشاره داشته باشيم در اين دوره نمايشگاه الكامپ با همکاری انجمن شرکتهای انفورماتیک که بعدا به سازمان نظام صنفی رایانهای تغییر نام داد برگزار شد در واقع پررونقترين دوره نمايشگاه الكامپ اختصاص به دوره دهم دارد چرا كه پس از اين دوره بنا به شرايط موجود و مشكلات پيش آمده از جمله دستگيري يكي از اعضاي كليدي سازمان نظام صنفي رايانهاي به دليل يك اتهاهم واهي روند فعاليت به طور كامل دگرگون شد تا آنجا كه پس از اين دوره نمایشگاه توسط سازمان نمایشگاههای بينالمللي برگزار شد و سازمان نظام صنفی و سایر صنوف ترجیح دادند که عملا به شکل مستقیم در این رویداد شرکت نکنند و نتيجه آن شد كه برخلاف دوره دم شاهد آن بوديم كه بدترين و ضعيفترين نمايشگاههاي تاريخ كشورمان در دوره يازدهم الكامپ شكل گرفت، دورهاي كه با تحريم اعضاي صنف نظامرايانهاي روبهرو شد.
به هرحال بعد از دوره يازدهم قرار بر آن شد كه در دوره دوازدهم الكامپ باز هم با حضور پررنگ نهادهاي خصوصي برگزار شود اما متاسفانه به دليل انشعاب بسياري كه در ميان قطبهاي شركتكننده شكل گرفته بود نتيجه آن شد كه بارديگر تكرارالكامپ دهم به يك رويا تبديل شود و به طور كلي چه از نظر شكل برگزاري و چه از نظر تعداد شركتهاي حاضر عملا نمايشگاه الكامپ سيرنزولي را طي كند.
الكامپ پرمناقشهترين بحث نمايشگاهي به شمار ميآيد كه در آن بسياري از تشكلهاي خصوصي و نيمه خصوصي حتي نهادهاي دولتي همچون وزارت بازرگاني تمايل به برگزاري آن دارند. تمايلي كه سبب ميشوداين سئوال در ذهن ايجاد شود كه در برگزاري نمايشگاهي همچون الكامپ چه جذابيتهاي نهفته است. اميرحسين سعيدي رئيس سازمان نظام صنفي رايانهاي كشور در آستانه برگزاري دوره دوازدهم الكامپ زماني كه زمزمههاي تحريم سازمان متبوع او با نامه اعتراض به وزير بازرگاني خبر اكثررسانهها را شامل ميشد در پاسخ به اين سئوال ميگويد،” ما به هيچ وجه قصد تحريم نمايشگاه دوازدهم را نداشته و نداريم. البته جهت اجراي باشكوه آن كه بتواند در شأن و شئونات نظام جمهوري اسلامي باشد، پيشنهاداتي داشته¬ايم كه طي نامه¬اي با وزير بازرگاني درميان گذاشته¬ايم. برگزاري موفق الكامپ از نظر صنف ما حائز اهميت فراوان است. چرا كه اعضاي ما يك سال تلاش و كوشش مي¬كنند تا در نمايشگاه، دستاوردهاي خود را به نمايش گذارده و با ديگران رقابت كنند. فرصتي به دست مي¬آورند تا با مشتريان خود از نزديك در محيطي صميمي و دوستانه تعامل كنند. شرايطي فراهم مي¬شود تا متقاضيان بكارگيري اين فناوري در محيطي كه همه گردهم آمده¬اند و محصولات خود را مستقيماً به نمايش گذارده¬اند، بحث و تبادل نظر كنند. دانشجويان و فارغ¬التحصيلان اين رشته مي¬توانند با مراجعه حضوري علاوه بر آشنايي با دست¬آوردهاي شركتها، شغلي مورد علاقه براي خود دست و پا كنند. در برگزاري يك نمايشگاه باشكوه همچون الكامپ دهم، بسياري از حرفه¬هاي ديگر نيز ميتوانند صاحب كار شوند و چنانچه روند برگزاري نمايشگاه الكامپ دهم ادامه مي¬يافت، نه تنها خود نامي در تقويم جهاني نمايشگاه¬ها پيدا مي¬كرد، بلكه حضور شركتهاي خارجي مي¬توانست به تغييري در جهت بهبود در وضعيت فرودگاه¬ها و يا هتل¬ها و تلاش جهت رفع مسائل ترافيكي منجر شود. ما در سازمان علاقمند بوديم تا استانداردهاي اجرا شده در الكامپ دهم را نهادينه كنيم و در صورت موفقيت هر جاي ديگري مي¬توانست آن را برگزاركند؛ البته با رعايت همان استانداردها. اما شاهد بوديد كه نمايشگاه يازدهم را عده¬اي به دلايلي در دست گرفتند و وقتي وزير بازرگاني وقت دريافت كه چه فرصت ملي را از دست داده¬ايم، با صدور نامه¬اي اجراي نمايشگاه الكامپ دوازدهم را به صنف واگذار كرد. وقتي آقاي شريعتمداري رفت ما توقع داشتيم وزيري كه به جاي ايشان آمدهاند تجربه وزير قبلي كه با هزينه¬هاي هنگفت به دست آمده را نصب¬الغين خود قرار دهند كه متاسفانه دريافتيم ايشان هم قصد تجربه راه رفته دارند و باز به همان دلايل واهي گذشته، چون متحد نبودن صنف، اراده اداره نمايشگاه الكامپ را دارند هر چند از نظر مردم اين كارها همچون ديدن فيلمي است كه قبلاً روي اكران بوده و تماشا كرده¬اند و آخر ماجرا را هم مي¬دانند. به نظر من نمايشگاه يازدهم ثابت كرد كه قطعاً فقط صنف مي¬تواند نمايشگاه به شكوه و عظمت الكامپ دهم را اجرا كند. البته اسم و رسم و آواز نمايشگاه دهم خيلي¬ها را وسوسه كرد كه در الكامپ يازدهم با شركت نمايشگاهي همكاري داشته باشند و البته سال قبل ديديم كه تا چه حد ضعيف و خفيف بود”.
دوره سيزدهم الكامپ در حالي برگزار ميشود كه یکی از رقبای نظام صنفی رایانهای یعنی مجمع تشکلهای فناوری اطلاعات و مجمع ناشران الکترونیک با نزدیک شدن به شرکت نمایشگاههای بین المللی عملا جای ظام صنفی رایانهای را پر کرده است و در حالي كه سال قبل هیج کدام از صنوف در نمایشگاه حضور نداشتند امسال رقبای نظام صنفی رایانهای با استفاده از موقعیت خود عملا جای این سازمان را در برگزاری نمایشگاه پر کردهاند و این در حالی است که از نظر تعداد اعضا و قدرت شرکتهای عضو عملا قابل مقایسه با سازمان نظام صنفی نیستند. برخی از کارشناسان معتقدند که مدیران سازمان نظام صنفی عليرغم داشتن فرصت و قدرت بسیار برای مانورهای شغلی انرژی بسیاری را صرف اختلافات می کنند در اين رابطه گفته ميشود سازمان نظام صنفی هر چند در اظهار نظرهای رسمی از اعلام تحریم نمایشگاه خودداری میکند ما به طور غیر رسمی عملا از شرکت نکردن شرکتها در نمایشگاه به نوعي حمایت میکند و در مجموع اختلاف میان سازمان نظام صنفی و رقبای دیگر صنفی از یک سو و اختلاف آنها با شرکت نمایشگاهی از سوی دیگر ایران را طی سالهای اخیر از برگزاری نمایشگاه، در خور فناوری اطلاعات محروم کرده است و این در حالی است که طی سالهای اخیر به ظرفیتهای بازار فناوری اطلاعات کشور ما افزوده شده است.
به طور كلي به نظر ميرسد اختلافات صنفی بزرگترین مشکل صنف آی تی به شمار ميآيد تا آنجا كه نه تنها در زمینه الکامپ بلکه در بسیاری از موارد دیگر نیز عملا اين مشكل رشد این صنف را با کندی مواجه کرده است.
***
الکامپ و سایر نمایشگاههای کامپیوتر و ارتباطات در کشور ما از نظر شكل برگزاري و ميزان توجه شركتهاي داخلي و خارجي با مدلهاي بينالمللي و حتي منطقهاي فاصله بسياي دارند تا آنجا كه عملا نمايشگاهي چون جیتکس با سرعت و وسعت بیشتری از نمایشگاههای ایرانی فاصله میگیرد و میتوان گفت عملا فرصت ایران برای ایجاد یک نمایشگاه بزرگ منطقهاي رفته رفته از بین می رود و در اين ميان بسیاری از شرکتهای ایرانی ترجیح می دهند به جای آنکه با دردسر فراوان در نمایشگاهی چون الکامپ شرکت کنند شانس خود را در رویدادی چون جیتکس ، سبیت یا کامپیوتکس بیازمایند و عطای حضور در ریدادی پردردسر را به شرکت در رویدادی خارجی ببخشند. از طرف ديگر بايد كيفيت برگزاي نمايشگاه را در نظر داشت چرا كه در برگزاري چندين دوره نمايشگاه الكامپ توسط متولي صنعت نمايشگاهي كشور نشان داده شده است كه اين شركت عملا قادر به برگزاري با كيفيت يك نمايشگاه در ابعاد بينالمللي و حتی منطقهای نیست و به طور كلي مجموع اين عوامل سبب شده است كه صنعتگران داخلی عملا روز به روز اعتماد و اطمینان خود را به حضور در رویدادهای نمایشگاهی دا خلی از دست بدهند.
به هرحال كمتر از 10 روز به برگزاري سيزدهمين دوره نمايشگاه الكامپ زمان باقي مانده است و اگر به گفته برپاكنندگان نمايشگاه اور داشته باشيم بايد شاهد برگزاري يك نمايشگاه قوي باشيم چرا كه به گفته ناصري دبيركل امور زيربنائي وزارت ارتباطات و فنآوري اطلاعات قرار است در اين دوره الكامپ به رقابت با جيتكس برخيزد تا آنجا كه در نمايشگاههاي آتي حتي بهتر از جيتكس ظاهر شود و به نوعي ايران با الكامپ حرف اول را در منطقه بزند.
منبع : سرمايه