تحویل 55 میلون بسته توسط «الوپیک»
نگاهی به عملکرد 40 ماهه پلتفرم سفارش آنلاین خدمات حملونقل الوپیک
«الوپیک» سیستم سفارش آنلاین خدمات حملونقل است که کار خود را با سفارش خدمات پیک موتوری آغاز کرد. اکنون این استارتآپ با افزودن خدمات جابهجایی مسافر، پیک وانتی، ارسال بستههای پستی، خدمات فروش و… به برنامههای خود در چند سال اخیر توانسته رشد خوبی را رقم بزند. بهطوریکه عملکرد ۴۰ ماه گذشته «الوپیک» تا پایان سال ۹۸ نشان میدهد این استارتآپ در مجموع بیش از ۵۵ میلیون سفارش ثبت و انجام داده است. به گفته مهدی نائبی، بنیانگذار و مدیرعامل «الوپیک»، این استارتآپ هماکنون روی بخش خدمات B۲B (بنگاه به بنگاه) متمرکز بوده و در حال حاضر و در فاز آزمایشی بهدنبال راهاندازی خدمات حملونقلی خاص برای کسبوکارهایی مانند آزمایشگاه است. در ادامه، در گفتوگوی نائبی با «دنیای اقتصاد» بیشتر با برنامههای استارتآپ «الوپیک» آشنا شوید.
«الوپیک» در حال حاضر چه خدماتی ارائه میکند؟
«الوپیک» استارتآپی است که در حوزه سفارش آنلاین خدمات حملونقلی فعالیت میکند. این خدمات با پیک موتوری و وانت کلید خورده و با اقداماتی مانند همکاری با شرکت پست و جابهجایی مرسولات پستی توسعه یافته است. این خدمات بهصورت در لحظه (ondemand) یا زمانبندی شده برای روزهای آتی عرضه میشود.
سهم «الوپیک» از بازار حملونقل کالا چقدر است؟
در حال حاضر ۶۰ درصد سفارش حمل و نقل آنلاین در اختیار «الوپیک» است. زیرا رقبای ما عمدتا روی خدمات B۲C (بنگاه به مشتری) متمرکزند، درحالیکه تمرکز «الوپیک» روی B۲B بوده و به این ترتیب، سهم بیشتری از بازار دارد.
برنامه «الوپیک» برای حفظ این سهم یا افزایش آن چیست؟
تیم استارتآپ «الوپیک» از همان ابتدا، نگاه وسیع و بلندمدتی به ارائه خدمات حملونقل در بازار کشور، بهویژه کلانشهرها داشت. در واقع، بهدنبال ایجاد یک زیرساخت مدرن حملونقل برای تمام کسبوکارها بود. کسبوکارهایی که روزانه به این نوع خدمات نیاز داشتند و از طرفی نمیخواستند درگیر مدیریت این موضوع و استخدام راننده شوند. به این ترتیب، «الوپیک» تصمیم گرفته با ارائه خدمات حملونقلی بهصورت نرمافزاری و سختافزاری این تقاضا را از فروشگاههای بزرگ گرفته تا حتی یک فروشگاه آنلاین کوچک در اینستاگرام، تامین کند.
آیا «الوپیک» توانست اهدافش را محقق کند؟
تیم مدیریتی «الوپیک» تصمیم داشت بخشی از برنامههای خود را که روی خدمات B۲C بود توسعه دهد. اما شرایطی پیش آمد که باعث شد ما قدری تغییر استراتژی بدهیم. زمانی که «الوپیک» کار خود را شروع کرد، اقتصاد کشور به دلیل توافق برجام چشمانداز روشنی داشت؛ اما در فاصله زمانی کمی شرایط تغییر کرد و تحریمها برگشت. به این ترتیب، اجرای برنامهها به تعویق افتاد.
تاثیر این تغییر شرایط بر کسبوکار «الوپیک» چه بود؟
یکی از چالشها محدودیت دسترسی به سرمایهگذاری خارجی بود، اتفاقاتی که باعث پیشرفت و توسعه بسیاری از استارتآپهای خارجی شده است. در عین حال، سرمایهگذاریهای داخلی نیز چنان همراستا با اکوسیستم استارتآپها نبوده و در عین حال ناچیز است. از طرفی سرمایهداران نیز برای حمایت مالی توقعات عجیبی مانند مالکیت بالای سهام یا اجازه دخالت در مدیریت تیمهای استارتآپی را داشتند که این رفتارها مغایر با رشد و توسعه کسبوکارهای نوپا بود. به هر حال، این شرایط که افزایش قیمت دلار نیز رخ داد باعث شد دید روشنی از بازار نداشته باشیم.
آیا شیوع بیماری کرونا نیز بر کسبوکار «الوپیک» اثر داشت؟
خوشبختانه با توجه به اینکه «الوپیک» در حوزه حملونقلی فعالیت داشت خیلی از شیوع کرونا آسیب ندید. با این حال، در مقایسه با سال گذشته(اگر سال ۹۸ را یک سال عادی در نظر بگیریم)، سفارشها با شیوع کرونا ۱۵ درصد کاهش یافت.
چشمانداز امسال را برای «الوپیک» چگونه ارزیابی میکنید؟
«الوپیک» از سال گذشته تقریبا یک برنامه ۱۸ ماهه کاهش هزینه را در پیش گرفته است. به هرحال، با توجه به چالشهای اقتصادی کشور، مدیریت هزینه یکی از برنامههای اصلی کسبوکارها شده است. در این میان، اقداماتی مانند تعدیل نیرو، محدود کردن برنامه توسعه خدمات در شهرستانها، تقویت سیستم اتوماسیون و راهاندازی سیستم آنلاین استخدام و ثبت نام پیکها انجام گرفته است. با این حال، در مجموع، انتظار میرود با روی آوردن مردم به کار با گوشیهای هوشمند، آنلاین کردن خدمات «الوپیک» برای اداره آن مثمرثمر باشد.
ارزیابی شما از چشمانداز اکوسیستم استارتآپی کشور چیست؟
من همچنان معتقدم پتانسیل رشد اکوسیستم استارت آپی در ایران بالا است. ضریب نفوذ موبایل در بین شهروندان ایرانی در حد و اندازه شهروندان اروپایی است، در حالی که خدمات آنلاین ما هنوز تا این حد رشد نکرده و از نظر اقتصادی و اجتماعی با آن همخوانی ندارد. بنابراین، هنوز فرصت زیادی برای رشد و توسعه دارد. در مجموع، در بلندمدت امیدوارکننده است اما در کوتاهمدت نااطمینانی زیادی از قبیل شرایط تحریم یا کاهش روزانه قدرت خرید مردم وجود دارد که پیشبینی را سخت میکند.
از نظر شما، دلیل این ناهمخوانی چیست؟
مشکل این است که در کنار استارتآپها یک اکوسیستم سالم سرمایهگذاری وجود ندارد تا سرمایهداران در آن وارد شوند. به هر حال، یک اکوسیستم استارتآپی موفق در کنار یک ایده و تیم کاری خوب، به سرمایهگذار خوب هم نیاز دارد تا توسعه یابد.
ارزیابی شما از نقش استارتآپها در حل چالش اقتصادی کشور چیست؟
به هر حال، استارتآپها یکی از راههای برونرفت کشور از چالشهای اقتصادی است و توسعه آنها میتواند اهدافی مانند مقابله با فساد، شفافیت، اشتغالزایی و تزریق امید به جامعه جوان کشور را محقق کند. اما این امر مستلزم آن است که حمایت شود چراکه در غیر این صورت این اکوسیستم از بین رفته و شرایط کشور را بدتر خواهد کرد.
آیا در این میان، بورس میتواند کارساز باشد؟
ورود شرکتهایی مانند «دیجیکالا» بهعنوان نسل اول استارتآپهای موفق به بورس دستاورد بزرگی برای اکوسیستم استارتآپی کشور بوده و میتواند برای آن کیفیت و اعتبار به ارمغان بیاورد. اما در حال حاضر شرایط بورس کشور، بورسی که به پشتوانه پول و نقدینگی رشد حبابی پیدا کرده، ریسکی و نگرانکننده است.