فیسبوک در یک قدمی استفاده از سیستم تشخیص چهره بود
رسواییهای اخیر فیسبوک در زمینه عدم حفاظت از اطلاعات شخصی کاربران در طی سالهای اخیر، نگرانیهای زیادی را در دل کاربران میلیاردی این شبکه اجتماعی بوجود آورده است. حال تصور کنید که در کنار اطلاعاتی که کاربران روزانه به سرورهای این شرکت تزریق میکنند، فیسبوک میتوانست چهره افراد را نیز اسکن و به گنجینه اطلاعات خود اضافه میکرد.
اخیرا مشخص شده که فیسبوک در گذشتهای نهچندان دور در حال طراحی اپلیکیشنی برای اسکن و تشخیص چهره کاربران خود بوده تا از آن در پلتفرم خود استفاده کند. این اپلیکیشن در سالهای 2015 و 2016 طراحی شد که البته صرفا در داخل شرکت فیسبوک مورد استفاده قرار میگرفت. اما میتوانست از طریق دوربین گوشیهای هوشمند، کاربران را شناسایی کرده و با تطبیق آن با تصویر پروفایل افراد، اطلاعات مرتبط را به نمایش درآورد.
اگرچه این ویژگی هرگز به مرحله عرضه عمومینرسید، اما اگر این اتفاق میافتاد، میتوانست بسیار نگرانکننده باشد چراکه زمینه را برای انواع سوءاستفادهها فراهم میکرد. برای مثال، سایر کاربران و یا به طور دقیقتر غریبهها میتوانستند تنها با نشانه گرفتن دوربین خود به سمت افراد، به تمامیاطلاعات مربوط به آنها دست یابند. کاری که بدون اطلاع شخص از این موضوع صورت میگرفت.
با این حال، فیسبوک در واکنش به انتشار این خبر اعلام کرد که این ویژگی صرفا برای آن دسته از اکانتهایی قابل استفاده بود که سیستم تشخیص چهره در آنها فعال بود. همچنین، این شرکت اعلام کرد که هرگز تصمیمیبرای عرضه عمومیاین اپلیکیشن نداشته و صرفا به منظور بررسی و یادگیری در مورد فناوریهای جدید مورد استفاده قرار میگرفت.
البته باید منتظر ماند و دید که آیا نظر فیسبوک در آینده نیز همین خواهد بود یا خیر؛ چراکه با پیشرفت تکنولوژی و دستیابی به قابلیتهای جدید، احتمال تجدیدنظر در تصمیم مدیران فیسبوک نیز بالا میرود و با توجه به سابقه این شرکت در رابطه با نقض حریم شخصی و عدم حافظت از دادههای کاربران، این مساله میتواند به موضوع مورد مناقشه دیگری تبدیل شود.