تکنولوژی

پیش بینی افت 50 درصدی، بازار سیم‌کارت در انتظار شوک کاهش قیمت

نام نویسنده: سیه سهیلی

بزرگراه فناوری –
اول

پس از انتشار اخبار ضد و نقیضی که طی دو سه سال گذشته در خصوص ارایه سیم‌کارت‌های ایرانسل از برخی مقام‌های مسؤول و غیرمسؤول به گوش رسیده، بالاخره زمزمه پایان مور اجرایی پروژه اپراتور دوم به مشترکان، نوید ارایه سیم‌کارت‌های 150 هزار تومانی را داد. به این ترتیب و با ابلاغ تعرفه‌های این اپراتور از سوی سازمان تنظیم مقررات، ایرانسل در آینده‌ای نه‌چندان دور سیم‌کارت‌های خود را در دو نوع پیش‌پرداخته و پس‌پرداخته روانه بازار خواهد کرد.

دوم

از طرفی در ماه‌های گذشته برخی از مسؤولان مخابراتی اعلام کردند که ارتباطات سیار قصد دارد تا پس از واگذاری سیم‌کارت‌های ثبت‌نامی بهمن 84، در بهمن جاری نیز دوباره اقدام به ثبت‌نام سیم‌کارت کند. بر اساس اخبار و اطلاعات موجود این اپراتور دولتی نیز در نظر دارد تا علاوه بر سیم‌ارت‌های پس‌پرداخته و قبلی خود اقدام به ارایه سیم‌کارت‌های پیش‌پرداخته یا همان سیم‌کارت‌های اعتباری کند. جالب آنکه سیم‌کارت‌های پیش‌پرداخته دولتی که هم‌اکنون در انتظار تصویب تعرفه در سازمان رگولاتوری قرار دارد با شرایطی کاملا یکسان با تالیا به بازار عرضه خواهد شد. البته این سیم‌کارت‌های جدید دولتی یک تفاوت عمده نیز با سیم‌کارت‌های تالیا دارد. این سیم‌کارت‌ها در صورت تصویب و عرضه به بازار در تمام کشور فعال خواهد بود، یعنی از امکانات و گستردگی سیم‌کارت‌های مخابراتی برخوردار خواهد بود.

سوم

موضوع دیگر اینکه تالیا نیز اعلام کرده تا پایان سال و میلیون سیم‌کارت اعتباری واگذار کرده و تمام کشور را تحت پوشش قرار خواهد داد.

این پیمانکار مخابراتی طی ماه‌های گذشته، با نصب آنتن‌های بی‌تی‌اس و تقویت برخی از این آنتن‌ها سعی داشته تا مشکل اختلال‌های شبکه خود را برطرف کرده و مشترکان را از ارایه سرویس و کیفیت شبکه راضی نگه دارد.

به این ترتیب به‌زودی پنج نوع سیم‌کارت با خدمات متفاوت به بازار عرضه خواهد شد تا به نیازهای طیف به‌مراتب بیشتری پاسخ داده شود. اما همین موضوع یعنی عرضه پنج نوع از سیم‌کارت با طیف متفاوتی از قیمت‌ها اثرات روانی خود را بر بازار سیم‌کارت گذاشته است. طی هفته‌های گذشته قیمت انوع سیم‌کارت سیر نزولی داشته است، چراکه بسیاری از فروشندگان به‌علت ترس از اشباع نسبی بازار اقدام به فروش سیم‌کارت می‌کنند. از طرفی خریداران نیز در حال حاضر یعنی با مشاهده کاهش قیمت‌ها ترجیح می‌دهند خرید خود را به زمانی عقب‌تر که قیمت سیم‌کارت‌ها با افت بیشتری همراه شود موکول کنند. به این ترتیب بازار با نوعی عدم توازن در عرضه و تقاضا مواجه شده و پیش‌بینی کارشناسان نیز این است که قیمت سیم‌کارت‌ها در بازار آزاد با قیمت سیم‌کارت عرضه شده از سوی اپراتورها تفاوت قابل ملاحظه‌ای نخواهد داشت.

لذا با توجه به تمامی موارد مطرح شده از جمله اعلام خبر ارایه سیم‌کات‌های ایرانسل بعد از مدت‌ها، ثبت‌نام سیم‌کارت‌های مخابرات در بهمن‌ماه جاری و ارایه سیم‌کارت‌های اعتباری از سوی این اپراتور دولتی و از سوی دیگر تحت پوشش قرار دادن تالیا در گستره کشوری، در گزارش حاضر به بررسی و پیش‌بینی وضعیت بازار سیم‌کارت کشور طی چند ماه آینده اقدام کرده‌ایم. این در حالی است که کارشناسان در صورت عدم بروز اتفاق غیرمترقبه و بدقولی اپراتورهای تلفن‌همراه نوعی شوک در تنوع و کاهش قیمت سیم‌کارت را در بازار پیش‌بینی می‌کنند.

پوشش به تمامی سلیقه‌ها

افشار فروتن لاریجانی، رییس انجمن صنفی فروشندگان سیم‌کارت تلفن‌همراه با توجه به شاخ‌های متعددی هم‌چون ارایه سیم‌کارت‌های ایرانسل در بازار، تحت پوشش قرار دادن تالیا در تمام کشور و ثبت‌نام محدود مخابرات برای سیم‌کارت معمولی و احتمالا اعتباری در خصوص پیش‌بینی وضعیت بازار تلفن‌همراه در آینده نزدیک می‌گوید: با عرضه سیم‌کارت‌های اعتباری و ثابت ایرانسل و تحت پوشش قرار دادن تمام کشور توسط تالیا و با وجود عرضه جدید سیم‌کارت‌های اپراتور اول، تنوع سیم‌کارت در بازار تلفن‌همراه به حدی زیاد می‌شود که سلیقه‌های مختلف متقاضیان را پوشش خواهد داد.

وی می‌افزاید: در چنان وضعیتی تمامی اقشار جامعه با سطح توانایی‌های مختلف قادر به تهیه سیم‌کار تلفن‌همراه برای خود هستند. به این ترتیب هر کس با شرایط و وضع مالی خود یکی از انواع سیم‌کارت‌های معمولی و یا اعتباری را خریداری می‌کند.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه هنوز نیاز متقاضیان با عرضه سیم‌کارت‌های بازار تلفن‌همراه تطابق نداشته و اشباع صورت نگرفته، عرضه سیم‌کارت‌های مختلف همچنان مشتری خواهد داشت.

لاریجانی معتقد است: با توجه به تمامی موارد ذکر شده، با عرضه سیم‌کارت‌های ایرانسل، قیمت سیم‌کارت‌های اپراتور اول کاهش می‌یابد.

احتمال کاهش قیمت سیم‌کارت‌های دولتی

اما یک کارشناس بازار تلفن‌همراه در خصوص اتفاقات جدید حوزه تلفن‌‌همراه طی ماه‌های آینده می‌گوید: با توجه به اینکه در برخی موارد وعده‌های مسؤولان عملی نمی‌شود، برخی از گفته‌های‌ ایشان چندان قطعی تلقی نمی‌شود.

وی افزود: به‌طور مثال مسؤولان مخابراتی اعلام می‌کنند که فلان سیم‌کارت‌ها در موعد مقرر ارایه می‌شود، ولی از زمان مقرر مدت‌ها می‌گذرد و آن‌ها به تعهدات خود عمل نمی‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: اما در صورت عرضه سیم‌کارت‌های ایرانسل و پوشش‌دهی آن در تمام کشور و همچنین جلب رضایت مشترکان، به‌طور قطع سیم‌‌کارت‌های مخابرات با افت محسوسی و در حدود 30 تا 35 درصد مواجه خواهد شد.

وی همچنین گفت: تالیا نیز باید به تعهدات خود برای تحت ‌پوشش قرار دادن سراسر کشور تا پایان سال عمل کند تا بتواند مشترکان شبکه خود را راضی نگه دارد.

این کارشناس می‌افزاید: با توجه به این موارد نمی‌توان به‌طور قطع وضعیت بازار را پیش‌بینی کرد و این اتفاقات شاید 50 درصد بازار را تحت ‌تاثیر خود قرار دهد.

وی خاطرنشان کرد: بازار سیم‌کارت تلفن‌همراه تنها بین سال‌های 75 تا 79 روزهای بسیار پررونقی را پشت‌سر گذاشت و در آن مقطع نوسانات شدیدی در بازار وجود داشت. ولی از آن به بعد بازار سیم‌کارت رو به رکود رفته و قیمت سیم‌کارت‌های اپراتور اول نیز رو به کاهش بوده است.

وی گفت: در کل باید منتظر بود تا سیم‌کارت‌های ایرانسل وارد بازار شده، تالیا تمام کشور را تحت ‌پوشش قرار دهد و مخابرات نیز اقدام به ثبت‌نام سیم‌کارت‌های جدید کند تا وضعیت دقیق بازار مشخص شود.

ورود اپراتور دوم و تغییرات مثبت

اما یک کارشناس بازار در خصوص پیش‌بینی وضعیت بازار سیم‌کارت تلفن‌همراه با توجه به اتفاقاتی که در عرصه سیم‌کارت در حال رخ‌ دادن است گفت: با توجه به قول تالیا مبنی بر تحت پوشش قرار دادن همه استان‌ها تا پایان سال جاری و عرضه سیم‌کارت‌های 150 هزار تومانی ایرانسل به‌طور قطع به‌علت فراوانی عرضه سیم‌کارت در بازار، با افت قیمت سیم‌کارت مواجه می‌شویم.

وی در ادامه گفت: لبته این در حالی است که هر دوی این اتفاق‌ها رخ دهد و تالیا و ایرانسل به تعهدات خود عمل کنند. وی خاطرنشان کرد: امیدواریم روزی رسد که تنوع در بازار آن‌قدر باشد که مشترکان با آزادی انتخاب، آنچه را مناسب است خریداری کنند و امکان انتخاب سیم‌کارت مطلوب خود را داشته باشند.

اما وی در عین حال احتمال پیش‌بینی وضعیت آتی بازار سیم‌کارت و کاهش قیمت آن را قطعی ندانست و افزود: تا آن زمان امکان بروز هر مسئله دیگری می‌رود که امکان محاسبه آن‌ها وجود ندارد.

این کارشناس اظهار داشت: همان‌طور که ورود پیمانکار خصوصی مانند تالیا که به‌عنوان اولین ارایه‌دهنده سیم‌کارت پیشپرداختی جریان تازه‌ای در بازار تلفن‌همراه ایجاد کرد، مطمئنا ورود اپراتور دوم نیز، بازار سیم‌کارت را دستخوش تغییرات مثبتی خواهد کرد.

وی در ادامه گفت: برخی از کارشناسان حوزه تلفن‌همراه معتقدند اگر شرکت MTN آفریقای جنوبی یک‌دهم کیفیت خدمات خود را در ایران ارایه دهد، کیفیت سیم‌کارت‌های ایرانسل در حد مطلوب و قابل قبولی خواهد بود.

این کارشناس همچنین گفت: امیدواریم ارایه هرچه سریع‌تر سرویس‌های نسل 5/2 و 3 تلفن‌همراه را در کشور شاهد باشیم و این تجربه دردناک که در حال حاضر عقب‌مانده‌ترین و بی‌ثبات‌ترین کشورهای حوزه خاورمیانه از نظر فناوری از ما پیشی گرفه و جلوترند را از بین ببریم.

وی افزود: ارایه سیم‌کارت از جانب هر کدام از این اپراتورها فقط باید در جهت رفع نیازهای مردم و ارایه سرویس مطلوب باشد.

انتخاب با مشترکان است

غلامحسین کریمی، دبیر اتحادیه مخابرات نیز در خصوص تحولات آینده بازار تلفن‌همراه می‌گوید: با توجه به عرضه سیم‌کارت‌های اپراتورهای خصوصی و اپراتور اول باید در بحث سیم‌کارت تغییرات عمده‌ای ایجاد شود و ما باید به مرحله‌ای برسیم که دیگر قیمت سیم‌کارت بازار سیاه مفهومی نداشته باشد.

وی در ادامه گفت: در اصل باید مشترکان تلفن‌همراه فقط هزینه شارژ سیم‌کارت‌های اعتباری و هزینه مکالمه با تلفن‌های همراه معمولی را پرداخت کنند و دیگر بابت سیم‌کارت هزینه‌ای به‌عنوان ودیعه و یا پیش‌پرداخت دریافت نشود.

وی گفت: در حال حاضر در خیلی از کشورهای اروپایی و در حال توسعه، سیم‌کارت قیمتی نداشته و فقط مشترکان تلفن‌همراه باید هزینه مکالمه یا هزینه شارژ تلفن خود را پرداخت کنند.

کریمی می‌افزاید: در صورت رخ دادن تحولات جدید در حوزه تلفن‌همراه باید دید که استقبال مشترکان از کدام‌یک از سیم‌کارت‌ها بیشتر خواهد بود و کدام‌یک از این سیم‌کارت‌ها برای مشترکان توجیه اقتصادی دارد.

دبیر اتحادیه مخابرات گفت: اگر مشترکان به این نتیجه برسند که ارایه سرویس مخابرات از لحاظ قیمت و کیفیت مناسب نبوده و توجیه اقتصادی ندارد، مخابرات باید در بحث تعرفه‌ها و ارایه سرویس با کیفیت بازنگری مجدد داشته باشد.

وی افزود: البته این موضوع دقیقا به بحث شارژ اپراتورهای خصوصی مانند تالیا و ایرانسل بازمی‌گردد که برای مشترکان چه توجیهی داشته باشد.

کریمی خاطرنشان کرد: خوشبختانه امروز مشترکان ما اطلاعات کامل و به‌روز شده دارند و به‌راحتی قادر به تشخیص سیم‌کارت مناسب با کیفیت و قیمت مطلوب هستند.

به این ترتیب همه شواهد موجود حکایت از نوعی کاهش ناگهانی و قابل ملاحظه در بازار سیم‌کارت کشور خواهد داشت و در صورت افت 50 درصدی پیش‌بینی شده از سوی کارشناسان بازار آزاد رونق سابق خود را از دست داده و حتی از بین رفتن چنین بازاری نیز نمی‌تواند چندان دور از ذهن باشد

آخرین قیمت‌ها

سيم‌كارت كدهاي 2 و 3 تلفن‌همراه در بازار امروز تهران نسبت به روزهاي گذشته با كاهش قيمت 20 هزار توماني مواجه شد. طبق اظهارات فروشندگان، سيم‌كارت صفر كدهاي 2، 3، 4، 5 و 6 به ترتيب 590، 530، 440، 500 و 490 هزار تومان خريداري مي‌‏شود و 600، 540، 450، 510 و 500 هزار تومان به فروش مي‌‏رسد.

اين در حالي است كه قيمت خريد سيم‌كارت كاركرده كد يك با افزايش قيمت 20 هزار توماني 620 هزار تومان و قيمت فروش آن 640 هزار تومان اعلام شد. همچنين،‌‏ سيم‌كارت كاركرده كد 2 با كاهش قيمت 20 هزار تومان 500 هزار تومان در خريد و 510 هزار تومان در فروش معامله شد.

بنابر اين گزارش، سيم‌كارت كاركرده كد 3 نيز در بازار امروز تهران 480 هزار تومان در خريد و 490 هزار تومان در فروش قيمت داده شد. قيمت خريد سيم‌كارت‌‏هاي كاركرده كدهاي 4، 5 و 6 به ترتيب 400، 440 و 430 هزار تومان و فروش آن‌ها 410، 450 و 440 هزار تومان اعلام شد.

خبرگزاری ایلنا همچنین اعلام کرده سيم‌كارت صفر تاليا در بازار امروز تهران با ثبات نسبت به روزهاي گذشته بين 110 تا 120 هزار تومان خريد و فروش مي‌شود

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا