تکنولوژی

روياي نيمه كاره اكميت اينترنت

نام نویسنده: ندا لهردي

دنیای اقتصاد – تاريخ تكرار مي‌شود. شايد اگر بخواهيم دقيق‌تر باشيم بايد بگوييم اين ذات پديده‌هاست كه حتي گذر زمان هم از تغيير آن عاجز است و البته بشريت كه هميشه يك هدف واحد را دنبال مي‌كند:حاكميت.

تنها صورت ظاهر رويدادها است كه رنگ تغيير به خود مي‌گيرد. ديروز حملات نظامي براي كشورگشايي و امروز سياست‌هاي كاربردي براي حفظ يا به دست آوردن حاكميت.

جرياني كه حتي تكنولوژي و عرصه‌هاي وابسته به آن هم از آن بي‌نصيب نمانده‌اند تا آنجا كه بحث حاكميت و راهبري اينترنت در سال‌هاي اخير به يكي از مهم‌ترين دغدغه‌هاي دولت‌ها تبديل شده است.

اين روزها اما گويا اخبار و شنيده‌ها نشان از كمتر شدن اعمال كنترل موسسه ICANN به عنوان نماينده دولت ايالات‌متحده، بر اينترنت و راهبري آن دارند.

به عقيده كارشناسان در حقيقت اين موضوع بعد از امضاي توافقنامه اخير مبني بر كاهش نفوذ ICANN در شبكه جهاني تا سه سال آينده، اتفاق افتاده است. «پاول‌تومي»، مديرعامل ICANN در اين مورد مي‌گويد: «اين توافقنامه يك گام بزرگ به سمت آزادي و استقلال ICANN بوده است».

به اين ترتيب دولت آمريكا به طور رسمي تعهد كرده تا كنترل و نظارت بر اينترنت را به بخش خصوصي واگذار كند.

حالا شايد با اين اتفاق فشار دولت بر ICANN به عنوان محافظ ساختار شبكه، نظر نامگذاري دامنه‌هاي اينترنتي مانند com. و net. و ارتباط‌دهنده اين دامنه‌ها، تا حدودي كاهش پيدا كند.
ICANN كه در سال 1998 به عنوان يك موسسه بي طرف تاسيس شد، حالا اعلام كرده كه حاكميت اينترنت بايد به طور كلي به بخش خصوصي واگذار شود.

انتقاد دولت‌ها از عملكرد دولت آمريكا درباره نظارت قوي بر فعاليت‌هاي ICANN از سال‌ها پيش شكل گرفت و در ماه مه امسال به دنبال طرح دامنه‌هاي xxx. براي وب‌سايت‌هاي پورنوگرافي، شدت گرفت.

در نهايت اين اعتراض‌ها منجر به رد اين طرح و مطرح شدن بحث آينده ICANN در ماه جولاي گذشته شد كه نتيجه آن با جمله: «هيچ دولت منفردي نبايد نقش نفوذي در راهبري و نظارت بر اينترنت داشته باشد.» به اعلام جهاني رسيد.

تومي در اين مورد مي‌گويد: «با اعلام اين موضوع، حالا تفاوت بزرگي كه درعملكرد ما نسبت به گذشته به وجود آمده در واقع متوقف شدن اعمال نظارت دپارتمان تجاري آمريكا و ارائه گزارش‌هاي عملكرد شش‌ماهه ICANN به آنها است. با اين همه دولت آمريكا اعلام كرده است كه تمايل دارد مديريت بخش نامگذاري دامنه‌هاي اينترنتي (DNS) به بخش‌خصوصي واگذار شده و اين بخش زيرنظر ICANN فعاليت كند.»

اين در حالي است كه «املي تيلور» نماينده انگلستان در ICANN و مدير بخش دامنه‌هاي uk. هنوز هم اطميناني به فعاليت مستقيم و غيروابسته ICANN ندارد. او در ان رابطه مي‌گويد: «اگر از همين لحظه دپارتمان تجاري آمريكا اعمال قدرت خود را متوقف كند، هيچ‌كس نمي‌تواند بگويد چه اتفاقي براي ICANN خواهد افتاد!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا