دو سال تا بهره برداری از «منطقه برون سپاری دبی»
نام نویسنده: احسان موحديان
بزرگراه فناوری – هنگامی که پروژه ساخت مرکزی بهنام Doz یا منطقه برونسپاری دبی در تابستان سال 2004 بهعهده شرکت Dubai Holding گذاشته شد، تصور نمیرفت این طرح به این زودی به موفقیت برسد. اما حال این اتفاق افتاده و تقاضا برای تملک فضا در این منطقه از سوی شرکتهای محلی و بینالمللی از د انتظار فراتر رفته است. هماکنون 10 هزار نفر درگیر فعالیتهای اجرایی مختلف مربوط به این طرح هستند تا آن را تا پایان سال آینده به اتمام برسانند.
اسماعیل علینقی مدیر اجرایی این طرح میگوید منطقه Doz در چند فاز تاسیس خواهد شد و به محض آنکه 50 درصد از ظرفیت هر فاز تکمیل شد کار اجرایی فاز بعدی آغاز میشود.
به گفته او Dubai Holding ابتدا تنها برای تکمیل فاز یک متشکل از پنج ساختمان تا سال 2008 برنامهریزی کرده بود اما در عمل کار اتمام فازهای یک و دو را به پایان برده و در حال حاضر مشغول ساخت فاز سوم است.
کل این پروژه در منطقهای به مساحت بیش از سه میلیون فوت مربع اجرا میشود. فاز یک این پروژه متشکل از پنج ساختمان در منطقهای به وسعت 300 هزار مترمربع و فازهای دو و سه هر یک متشکل از چهار ساختمان هستند و در دو منطقه به وسعت 250 و 200 هزار مترمربع اجرا میشوند.
علینقی معتقد است هدف از اجرای این طرح تبدیل دبی به قطب طرحهای برونسپاری در منطقه است، امری که کمک زیادی به رشد دبی میکند. به ادعای او با اجرای این پروژه شرکتها راحتتر خواهند توانست بر کسبوکارشان متمرکز شوند، بر کارایی خود بیفزایند و از هزینههایشان بکاهند.
منطقه Doz تنها 15 دقیقه با فرودگاه دبی و پنج دقیقه با شهر بینالمللی دبی فاصله دارد و با این حساب منطقهای ایدهآل برای اجرای پروژههای برونسپاری شرکتهای بزرگ و حتی اسکان کارکنان آنها به شمار میآید.
تاسیسات Doz در قلب یک طرح بزرگتر بهنام شهر دانشگاهی دبی در حال ایجاد است که از جمله طرحهای بلندپروازانه در حال اجرا در این شهر بهحساب میآید.
قرار است در Doz جدیدترین و پیشرفتهترین خدمات ارتباطی و مخابراتی اعم از خطوط ارتباطی پرسرعت برای دسترسی به اینترنت و شبکههای محلی، IP Telephony، Automatic Call Distribution(ACD) و خدمات ارتباطی ماهوارهای ارایه شود.
علینقی معتقد است فعلا هند بهعلت هزینههای اندک، فاصله کم با دبی و استعدادهای سرشاری که دارد مهمترن کشور برای اجرای پروژههای برونسپاری است ولی وی میگوید شرکتهای خارجی برای انتخاب دبی بدینمنظور دلایل خوبی خواهند داشت.
وی معتقد است زیرساختهای مناسب ایجاد شده در دبی و مهارتبالای نیروهای کار در این شهر از جمله نقاط قوت دبی نسبت به هند است. وی میافزاید: هند امروزه ضعفهای فراوانی در حوزه برونسپاری دارد، با این وجود هدف از ایجاد Doz رقابت با هند در این بخش نیست، چون ما مشتریان متفاوتی را در نظر گرفتهایم که عبارتند از صاحبان مشاغل مرتبط با فناوریهای فوق پیشرفته اما در مقابل هند کل بازار را هدف قرار داده است. ما میخواهیم تنها صاحبان مشاغلی در Doz حضور یابند که ارزش افزوده مناسبی برای دبی به ارمغان بیاورند.
انتظار میرود پروژههای برونسپاری گستردهای در حوزههای بانکداری، امور مالی، حسابداری، IT، پژوهش و توسعه و طراحی در Dozبه اجرا گذاشته شود.
علینقی امیدوار است شرکتهای بزرگ آلمانی، انگلیسی و آمریکایی در Doz حضور یابند. او حتی از حضور شرکتهای هندی در این منطقه استقبال میکند و میگوید آنها میتوانند درسهای زیادی از همتایان غربی خود گرفته و کیفیت کارشان را ارتقا دهند.
جالب آنکه از همین حالا قراردادهایی برای همکاری بین یک شرکت هندی و غولهایی مانند Visa و Master Card در این منطقه منعق شده است.
به ادعای علینقی Doz هماینک برای بازار آمریکا شناخته شده است و شرکتهای زیادی درخواستها و نیازهای خود را برای حضور در این منطقه اعلام کردهاند، ما هم در تلاش هستیم تا امکانات مناسب را در اختیارشان بگذاریم و آنها را به فروشندهها و سرویسدهندگان محلی مناسب مرتبط کنیم.
وی میافزاید: ما در حال گفتوگو با چند سرویسدهنده مهم هندی هستیم تا تاسیسات مناسبی را در Doz ایجاد کنیم. همچنین با شرکتهایی مانند TCS هم در این مورد مذاکره کردهایم.
در کنار پروژههای برونسپاری عادی تعدادی از شرکتهای محلی حاضر در دبی هم دوست دارند تاسیساتی را برای اجرای نوع خاصی از این پروژهها موسوم به Captive Offshoring در Doz بهوجود آورند. در قالب طرحهای مذکور یک شرکت فرآیند اجرای یک طرح خاص را به یکی از شعبات خود یا یکی از شرکتهای همکار واگذار میکند.
از جمله مهمترین شرکتهای اماراتی که به اجرای چنین طرحی تمایل دارد میتوان از Du نام برد که دومین اپراتور تلفنهمراه امارات محسوب میشود و قرار است یک Call Centre را با صرف میلیونها دلار هزینه در Doz برپا کند.
قرار است اجرای این طرح با همکاری 400 شرکت دیگر و بهصورت Offshoring تا اوایل سال آینده میلادی به اتمام برسد.
از جمله شرکتهای دیگر اماراتی که طرحهای Offshoring خود ر در Dozبه اجرا درخواهند آورد میتوان به Mashreq bank ، Arab Bank و Jumeriah اشاره کرد.
Arab Bank هم قصد دارد کل عملیات پشتیبانی از ادارات خود را در منطقه خلیجفارس در قالب پروژههای برونسپاری و از طریق ایجاد تاسیسات ارایه خدمات مشترک در Doz به انجام برساند.
از سوی دیگر مدیر Mashreq bank هم از ایجاد یک مرکز بزرگ در Doz برای برآوردهکردن نیازهای مشتریان خود خبر میدهد.
وی قصد دارد یک ساختمان اختصاصی Data Centre برای بانک خود در این منطقه ایجاد کند تا از برخی مشکلات فعلی بانک یاد شده کاسته شود. برخی شرکتهای دیگر و از جمله Jumeriah هم در اندیشه ایجاد Call Centre و مرکز برونسپاری فرآیندهای جاری در Doz هستند. این شرکت از این طریق خواهد توانست نقل و انتقالات مالی را که در هتلهای این شرکت در سراسر جهان اتفاق میافتد، کنترل و بررسی کند. در مجموع هدف Doz آن است که پنج درصد از کل بازار 350 میلیارد دلاری برونسپاری جهانی را بهخود اختصاص دهد. علینقی معتقد است با توجه به آنکه شرکتهای بزرگ و معتبری برای ایجاد تاسیسات برونسپاری در Doz اعلام آمادگی کردهاند، دستیابی به این هدف چندان دور از ذهن هم نیست.
بهعنوان مثال علینقی از حضور یک شرکت بزرگ آمریکایی در این منطقه خبر میدهد که قرار است نیازهای دیگر شرکتها در حوزه Call Centre را برآورده کند. بخش اول تسیسات این شرکت در سهماهه اول سال 2007 به بهرهبرداری خواهد رسید.
Infospan برای اولین بار است که در خارج از آمریکا دست به تاسیس Call Centre میزند و از اینرو دبی را انتخاب کرده که بتواند به مشتریان اروپایی خود و نیروی کار فراوانی که در دبی حضور دارند خدمات بدهد.
در همین حین Encreate به ارایه خدمات IT و شرکتهایی مانند Levant Capital,Tech Flow و Futech بر ایجاد تاسیسات BPO در Doz خواهند پرداخت.
به هرحال فعالیت اولیه Doz طی هفتههای آتی آغاز میشود و گذشت زمان میزان موفقیت آن را مشخص خواهد کرد.