تکنولوژی

راز بحران بوئینگ ۷۳۷ مکس : برون سپاری به برنامه‌نویسان ارزان قیمت شرکتهای هندی

تستهای نرم‌افزار پرواز توسط فارغ‌التحصیلانی که به شکل ساعتی به کار گرفته شده بودند انجام شده است

این راز همچنان در قلب بحران هواپیماهای سری بوئینگ ۷۳۷ مکس باقی مانده که چطور غفلت در طراحی نرم‌افزارهای یکی جدیدترین و پیشرفته‌ترین هواپیماهای مسافربری منجر دو سقوط مرگبار شد. دو سقوطی که منجر به زمین‌گیرشدن تمام این سری هواپیماها در سراسر جهان و لغو میلیاردها سفارش از این هواپیما و طبیعتا ضرر هنگفت برای بوئینگ شد.

مهندسان بوئینگ حالا یک پاسخ برای این پرسش دارند : برون سپاری نرم‌افزار به برنامه‌نویسان ارزان.

در واقع نرم‌افزار بويینگ ۷۳۷ مکس در زمانی توسعه پیدا کرد که بوئینگ در حال اخراج مهندسان مجرب به جهت کاهش هزینه بود.

مرتبط: ترامپ دستور لغو پرواز همه هواپیماهای بوئینگ ۷۳۷ را صادر کرد

در چنین شرایطی شاخص‌ترین سازنده هواپیما در آمریکا و پیمانکاران اطراف این شرکت مجبور به تکیه کردن به برنامه‌نویسان ارزان قیمتی شدند که برای توسعه و تست نرم‌افزار ۹ دلار در ساعت دریافت می‌کردند و فاقد سابقه عمیق در عرصه هوا و فضا بودند.

مارک رابین مهندس سابق نرم‌افزار در بوئینگ به بلومبرگ می‌گوید که نرم‌افزار بوئینگ ۷۳۷ مکس عمدتا به وسیله گروهی از کارکنان تازه فارغ‌اتحصیل شده که توسط شرکت هندی HCL به کار گرفته شده بودند مورد تست قرار می‌گرفت که همه به صورت ردیفی روی نیمکت کنار هم می‌نشستند.

رابین می‌گوید که تکیه به برنامه‌نویسان روزمزد تازه کار بسیار بحث‌انگیز بود چراکه کارآیی آنها بسیار پایین‌تر از مهندسان خود بوئینگ در کد زدن بود. بارها و بارها پروژه‌ها به عقب برمی‌گشت و دوباره اجرا میشد چراکه کدها به درستی زده نشده بود.

کاری که بوئینگ از طریق پرورش این شرکتهای هندی اقماری انجام می‌داد مزیت دیگری هم برای این شرکت داشت و آن گرفتن سفارش تعداد زیادی هواپیماهای نظامی و تجاری از هند بود مثلا قرارداد ۲۲ میلیارد دلاری در ژانویه ۲۰۱۷ برای ساخت به شرکت Spicejet داد. این سفارش شامل ۱۰۰ فرورند هواپیمای ۷۳۷ مکس ۸ می‌شد که بزرگترین قرارداد یک شرکت هندی با بوئینگ بود. این قرارداد از این جهت هم مهم بود که صنعت هوایی هند به طول کامل تحت تسلط رقیب بوئینگ یعنی ایرباس قرار دارد.بر اساس گزارش بلومبرگ و بر اساس رزومه‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی وجود دارد مهندسان شرکت هندی HCL به توسعه و تست نرم‌افزار نمایش پرواز کمک کرده‌اند در حالی که دیگر شرکت هندی Cyient روی تست نرم‌افزار تجهیزات پروازی کار کرده است.

تاخیر پر هزینه

در یک پست شبکه‌های اجتماعی یکی از کارکنان HCL وظایف خود را در این خلاصه کرده که او در سال ۲۰۱۶ روی موضوع عدم تاخیر پرواز آزمایشی 737 مکس کار می‌کرده است. ( چراکه تاخیر در هر پرواز آزمایشی برای بوئینگ هزینه بسیار زیادی ایجاد می‌کرد)

بوئینگ در پاسخ به این اتهامات می‌گوید که برای سیستم Maneuvering Characteristics Augmentation به مهندسان HCL و Cyient متکی نبوده است. نقص در همین سیستم در هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس شرکت Lion Air اتیوبی به سقوط آن هواپیما در ماه اکتبر گذشته منجر شد.

سخنگوی بوئینگ می‌گوید: این شرکت دهه‌هاست با تامین‌کنندگان و شرکای مختلفی در سراسر جهان کار می‌کند و همواره مهمترین اولویت ما در تولید محصول امنیت بوده است.

هواپیماهی 737 Max 8 در حال پرواز در سال ۲۰۱۶
هواپیماهی 737 Max 8 در حال پرواز در سال ۲۰۱۶

شرکت HCL هم به بلومبرگ پاسخ داده این شرکت رابطه تجاری قوی با بوئینگ دارد اما این شرکت حاضر به اظهار نظر درباره به خدمت گرفتن برنامه‌نویسان ارزان قیمت نشد و فقط گفته که این شرکت هیچ ارتباطی به مشکلات پیش آمده برای بوئینگ ۷۳۷ مکس ندارد.

اخیرا اداره هوانوردی فدرال یک تست شبیه سازی شده روی نرم‌افزار این هواپیما انجام داد و مشخص شد که مشکلات عمیق زیادی در این نرم‌افزار وجود دارد. این اداره می‌گوید که پردازنده کامپیوتری این هواپیما در زمانی که دیتای زیادی را پردازش می‌کند قادر به دادن پاسخ اضطراری در زمانی کوتاه نیست.

مهندسان بوئینگ که روی مدل مکس کار کرده‌اند ( کار روی این هواپیما از ۸ سال قبل و در رقابت با ایرباس مدل SE آغاز شد ) می‌گویند که در آن زمان از سوی مدیران خود برای کاهش زمان کار و یا هزینه تولید این نرم‌افزار تحت فشار بوده‌اند.

Rick Ludtke مهندس سابق کنترل پرواز بوئینگ که در سال ۲۰۱۷ از این شرکت تعدیل شد می‌گوید آنها هر کاری را برای کاهش هزینه‌ها و دادن کار ( برنامه‌نویسی) به تیم‌های ارزان قیمت انجام دادند چراکه ما به عقیده آنها خیلی گران بودیم.

این کار آنها از نظر کسب و کار ممکن است منطقی به نظر برسد اما توانایی دیزاین یکی از مهمترین تکنولوژی‌های مورد استفاده در محصول این شرکت را از بین برد.

رابین یک مهندس سابق نرم‌افزار در بوئینگ هم در گفت و گو با بلومبرگ معتقد است که مدیران او می‌گفتند که بوئینگ دیگر نیازی به مهندس ارشد محصول ندارد چراکه محصول حالا به اندازه کافی بالغ شده است. رابین می‌گوید: شوکه شدم وقتی این را در اتاقی که صدها مهندس ارشد در آن حضور داشنتد به ما گفتند و گفتند که دیگر نیازی به ما ندارند. رابین در سال ۲۰۱۵ از بوئینگ اخراج شد.

یک هواپیمای جت معمولی شامل میلیون‌ها قطعه و میلیون‌ها خط کد است بوئینگ مدتهاست بخش عمده نیازهایش را از شرکتهای دیگر تامین می‌کند که هرکدام مدل و چارجوب کاری خود را دارند.

در سال ۲۰۰۴ وقتی بوئینگ با این مدل هواپیمای  787 Dreamliner را عرضه کرد سود بسیاری نصیب شرکت شد و باعث شد که سفارشهای بیشتری از محصولات مورد نیاز به سمت تامین کنندگان سرازیر شود.

Frank McCormick مهندس سابق نرم افزار کنترل پرواز بوئینگ که بعدا با سازمانهای رگولاتوری و سازنده‌های قطعات همکاری کرده می‌گوید : آنها معتقد بودند که شرکتهای تامین کننده قطعات متخصص هستند و قادر به تامین همه خواسته‌های ما هستند.

فروش هم عامل دیگری از دلایل برون سپاری کار به بیرون از این شرکت بود. در سال ۲۰۰۵ شرکت بوئینگ قرارداد ۱۱ میلیارد دلاری را با هواپیمایی هند Air India منعقد کرد. در مقابل بوئینگ قول داد که ۱.۷ میلیارد دلار در شرکتهای هندی سرمایه‌گذاری کند. این یک لطف بزرگ به شرکتهایی چون  HCL و دیگر توسعه دهندگان نرم‌افزار هندی مانند Cyient بود و باعث شد که مهندسان این شرکت به طور گسترده‌ای برای پروژه‌ها مورد استفاده قرار گیرند در حالی که در رشته هوافضا تجربه‌ای نداشتند.

بوئینگ در سال ۲۰۱۱ با همکاری HCL مرکزی را تحت عنوان مرکز افتخار در شهر چنای ایجاد کرد که در آن نرم‌افزارهای حیاتی تست توسعه داده می‌شد. بوئینگ در همان سال شرکت Cyient و بعد Infotech را در لیست بهترین تامین‌کنندگان سال قرار داد به خاطر طراحی نرم افزار آنالیز تست بوئینگ سری ۷۸۷ و ۷۴۷-۸ .

اشتباه مسکو

بوئینگ همچنین یک مرکز طراحی هم در مسکو ایجاد کرد. یکی از مهندسان ارشد ۷۸۷ در سال ۲۰۰۸ در این شرکت می‌گوید که فقط یک تیم دیزاین این شرکت را ۱۸ بار به مسکو فرستادند تا آنها متوجه شوند که سنسور تشخیص دود لازم است به سیستم الکترونیکی متصل شود.

یک مشاور ایمنی و ارتباطات هوایی می‌گوید که شرکتهای هوایی مستقر در آمریکا بیش از ۳۰ درصد از نیازهای مهندسی نرم‌افزاری خود را به خارج از این کشور برون سپاری کرده‌اند در حالی که شرکتهای اروپایی در همین زمان فقط ۱۰ درصد از کارهایشان را برون سپاری کرده‌اند.

رشد ارزش برابری دلار یا به اصطلاح دلار قوی‌تر انگیزه برون سپاری را هم تقویت کرده‌ است. برنامه‌نویسان هندی حدود ۵ دلار در ساعت کار می‌کردند و حالا هم بین ۹ تا ۱۰ دلار در ساعت کار می‌کنند. این در مقایسه با برنامه‌نویسان داخل خاک آمریکا که بین ۳۵ تا ۴۰ دلار در ساعت کار می‌کنند اختلاف قابل ملاحظه‌ای است.

هواپیماهای ۷۳۷ مکس در کارخانه Renton واشنگتن بوئینگ
هواپیماهای ۷۳۷ مکس در کارخانه Renton واشنگتن بوئینگ

از سوی دیگر هواپیمای ۷۸۷ هم با تاخیر سه ساله وارد بازار شد. دلیل آن هم پیچیدگی‌های ناشی از برون سپاری قطعات این شرکت بود. با این حال ولی این هواپیما آماده شد بلافاصله در صدر فروش این شرکت قرار گرفت.

مهندسان شرتک اما می‌گویند این هواپیما یک به روزرسانی از یک پلتفرم ۵۰ ساله بود و تغییرات اندکی را شاهد بود.

مقامات قضایی آمریکا فعلا مشغول تحقیقات بیشتر در مورد این پرونده هستند آنها می‌خواهند ببیند کدام تصمیم و در کجا منجر به بروز اشتباه در تولید نرم‌افزار دارای اشکال در این شرکت شده است.

نکته جالب اینکه خود بوئینگ خیلی زود یعنی در سال ۲۰۱۷ متوجه بروز این مشکل نرم‌افزاری در سنسور و چراغ هشدار دهنده درون کابین شد اما چرا در همان زمان رگولاتور را از این موضوع مطلع نکرد؟ چیزی که می‌توانست منجر به انتشار اطلاعیه‌ای برای احتیاط بیشتر شود.

بوئینگ می‌گوید : مدیران ما در جریان این مشکل قرار نداشتند.

منبع:‌بلومبرگ

مرتبط: ۵۰ سالگی بوئینگ ۷۴۷ 

پنجاه سالگی بوئینگ ۷۴۷

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. الان مشکلات مدیریتی بزرگی در امریکا وجود داره و این آغاز افول آمریکاست
    اگه در بخش نظامی هم این مشکلات باشه دیگه فاجعه خواهد بود
    در اف 35 هم مشکلات بعضا ابتدایی وجود دارد
    موشک پاتریوت نسبت به اس 400 خیلی عقب افتاده تر هست و امریکا همچنان اصرار بر حفظ آن دارد
    همه این مشکلات به خاطر این هست که مردم امریکا خصوصا بخش دولتمردان دیگر مزد هوش وز حمت خود را نمی خورند بلکه مزد چاپ دلار را دریافت می کنند واین کار روز به رزو آنها را احمق تر بار می آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا