تکنولوژی

گروه تازه در مسير جامعه اطلاعاتي

نام نویسنده: دكتر يونس شكرخواه

هفته نامه بزرگراه فناوری – گروه سازمان ملل درباره جامعه اطلاعاتي (UNGIS) يك نهاد تازه است كه شناخت آن ميتواند براي كارشناسان ارتباطات و علاقه‌مندان به مباحث جامعه اطلاعاتي مفيد باشد.

اين گروه كه موجوديت آن در آوريل 2006 توسط هيات اجرایي كل سازمان ملل (CEB) مورد تصويب قرار گرفت و از يك مكانيزم بين آژانسي تبعيت مي‌كند؛ در واقع قرار است مسایل فراروي سازمان ملل را در عرصه جامعه اطلاعاتي دنبال كند.

به‌عبارت بهتر؛ گروه سازمان ملل درباره جامعه اطلاعاتي به اين دليل شكل گرفته است تا همه مسایل مرتبط با تعقيب اهداف دو اجلاس سران جهان درباره جامعه اطلاعاتي را دنبال كند.

همان‌گونه كه اطلاع داريد تاكنون دو اجلاس جهاني در سطح سران كشورها درباره جامعه اطلاعاتي تشكيل شده كه نخستين آن‌ها در سال 2003 در سوئيس و دومين مورد هم در سال 2005 در تونس برگزار شده است.

نقش UNGIS احتمالا در آينده پررنگ‌تر خواهد شد و يكي از دلايل نيز تصويب موجوديت گروه مزبور از جانب هيات اجرایي كل سازمان ملل است.

اما هيات اجراي كل سازمان ملل يا همان CEB نيز در واقع يك فروم است كه سران اجرایي سازمان‌هاي وابسته به سازمان ملل را دو بار در سال فرامي‌خواند و با توجيه كردن آنان نسبت به مسایل موجود به تصميم‌گيري‌هاي مديريتي در قبال موضوعات مبتلا به كل سيستم سازمان ملل مي‌پردازد. پس به ديگر سخن كار اصلي CEB ايجاد هماهنگي بين اعضاي خانواده سازمان ملل است. ریيس CEB نيز خود دبيركل سازمان ملل است و بد نيست بدانيد كه CEB از يك سابقه تاريخي برخوردار است و در واقع در سال 1946 و به درخواست شوراي اقتصادي اجتماعي سازمان ملل شكل گرفت. البته CEB در آغاز تحت عنوان كميته اجرايي براي هماهنگي ACC فعاليت مي‌كرد و بعدها نام خود را به هيات اجرایي كل سازمان ملل يا همان CEB تغيير داد كه درحال حاضر 28 آژانس عضو دارد و در عين حال سازمان‌هایي مثل بانك جهاني، صندوق بين‌المللي پول و سازمان تجارت جهاني هم جزء آن‌ها هستند.

در هر حال؛ اكنون اعلام موجوديت UNGIS را مي‌توان يك تحول در مسير دست‌يابي به اهداف دو اجلاس سران جهان درباره جامعه اطلاعاتي قلمدساد كرد. جالب اين‌جاست كه UNGIS اكنون ماموريت دارد تا با فراخواندن اعضاي CEB، به ارتقاي برنامه‌ريزي‌ها و سياست‌گذاري‌هاي مربوط به جامعه اطلاعاتي بپردازد و راهبر سازمان ملل در زمينه موضوع جامعه اطلاعاتي باشد.

گروه UNGIS براي انجام ماموريت‌هاي خود در سه زمينه دست به فعاليت خواهد زد:

1ـ كمك به تحقق دو طرح اقدام كه مصوبه‌هاي سوئيس و تونس هستند.

2ـ تسهيل هم‌افزایي بين آژانس‌هاي سازمان ملل در مسير نيل به اهداف دو اجلاس سران جهان درباره جامعه اطلاعاتي.

3ـ ارتقاي آگاهي عمومي نسبت به تحقق اهداف دو اجلاس سران جهان درباره جامعه اطلاعاتي توسط سازمان ملل.

گروه UNGIS نخستين نشست خود را در چهاردهم جولاي 2006 با حضور 22 عضو (از آژانس‌هاي سازمان ملل) برگزار كرد. رياست اين گروه را در سال اول اتحاديه بين‌المللي ارتباطات دوربرد برعهده دارد و يونسكو، سازمان بهداشت جهاني و برنامه توسعه سازمان ملل نيز معونان آن خواهند بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا