تکنولوژی

گفت‌وگو با اميرحسين سعيدي ریيس سازمان نظام صنفي رايانه‌اي

نام نویسنده: مینو مومنی

بزرگراه فناوری – سازمان نظام صنفي رايانه‌اي كشور براي تمامي كساني كه به‌نحوي با دنياي پر رمزوراز رایانه و اينترنت در ارتباط هستند نام‌آشناست، به‌خصوص اين روزها كه رفته‌رفته به برپايي نمايشگاه الكامپ نزديك مي‌شويم.

اظهار‌نظر‌هاي مرد اول اين سازمان يعني «اميرحسين سعيدي نائيني» در مورد نحوه برگزاري اين نمايشگاه و به‌خصوص نامه بلندبالاي او به وزير بازرگاني بار ديگر او و سازمانش را در سطر اخبار حوزه آي تي قرار داد. مهندس سعيدي فارغ‌التحصيل از دانشگاه لندن در رشته مهندسي مكانيك است. در كارنامه كاري او در كنار پست‌هاي مختلف در حوزه رایانه و اينترنت و مديرمسؤولي مجله تكفا مي‌توان در اوايل انقلاب سرپرستي سفارت ايران در لندن را نيز مشاهده كرد. گفته مي‌شود سعيدي ميان شركت‌‌هاي رایانه‌ای از محبوبيت بالايي برخوردار است تا آن‌جا كه وقتي براي رياست سازمان نظام صنفي تهران نامزد مي‌شود با كسب بالاترين راي بر مسند رياست مي‌نشيند. رشته تحصيلي و فعاليت كاري مهندس سعيدي ارتباطي با شعر و شاعري دارد اما نكته جالب توجه آن است كه او پاسخ اولين سؤال را با يك شعر آغاز مي‌كند و اين تب شعر را در تمامي طول مصاحبه مي‌توان حس كرد.

***

پس از چند سال از سپري شدن تاسيس سازمان نظام صنفي رايانه، ارزيابي شما از اين سازمان چيست؟

«گفته‌اند عطر آن است که خود ببويد نه آنکه عطار بگويد». هر سازماني در راستاي وظايف خود بايد به‌گونه‌اي عمل کند که نه‌تنها دست¬اندرکارانش، بلکه هر كسي كه به هر دليلي با آن سروکاري دارد از آنچه در آن مي¬گذرد مطلع باشد. هر چند اين نيت که درحال حاضر آرزويي بيش نيست و زماني محقق مي¬شود که مسؤولان ما از کاربرد فناوري اطلاعات و ارتباطا درک صحيحي پيدا کنند و در يک عزم ملي زمينه¬هاي لازمه را فراهم آورند. در مورد اين سازمان نيز بايد در کليه استان‌هايي که نيازي احساس مي¬شود شعبه تاسيس كنيم و در همين راستا تاکنون در 14 استان شعبه ايجاد شده است و همچنين اين سازمان موظف است از حقوق پديدآورندگان نرم¬افزار نيز حمايت کند و وظيفه ساماندهي و نظم‌بخشي بازار را نيز به‌عهده دارد. به‌همين علت ما در راستاي تحقق رسالت خود 13 کميسيون تخصصي نيز داريم که هر يک مرکب از کارشناسان و صاحب‌نظران و فعالان آن بخش هستند. علاوه بر آن کارگروه¬هاي متعددي نيز جهت موضوعات مقطعي با حضور اعضا شکل مي‌گيرد. دبيرخانه سازمان مسؤو پي‌گيري مصوبات است و با ارایه فرآيندهايي نو و همچنين به‌کارگيري سيستم¬هاي مکانيزه، اميد داريم نه‌تنها به مراجعان خود خدماتي سريع و دقيق عرضه کنيم، بلکه الگويي براي سازمان¬هاي دولتي جهت تکريم ارباب‌رجوع به‌وجود آوريم. بديهي است انجام اين حجم کار در سايه ياري و همکاري اعضاي صنف امکان¬پذير بوده است كه تجربه يازده ساله و کليه امکانات مالي خود را نيز در اختيار سازمان گذاشته¬اند.

سازمان نظام صنفي تا چه حد در بخش‌هايي چون محتوا وارد مي‌شود؟

گام برداشتن در راستاي جامعه اطلاعات از تعهدات ما به جامعه بشري است. در اجلاس سران ژنو ریيس‌جمهور و در اجلاس ران تونس وزير فناوري اطلاعات و ارتباطات ما با حضور خود پايبندي کشور را اعلام كردند و جهت رسيدن به اين‌چنين جامعه‌اي تمامي ارکان و اجزاء تشکيل‌دهنده بايد هم‌زمان و هماهنگ با برنامه‌ريزي دقيق و منسجم اقدام كنند. به‌همين علت ايجاد بسترهاي ارتباطي که با هزينه‌هاي ميلياردي ايجاد مي‌شود اگر محمل محتواي مطابق فرهنگ ما نباشد در واقع راه را براي تهاجم فرهنگي باز كرده‌ايم و از اين‌رو توليد محتوا هم‌چون ايجاد بسترهاي ارتباطي و يا فرهنگ‌سازي و پرورش نيروهاي متخصص و جذب سرمايه بخش خصوصي بسيار حایز اهميت است. در سازمان نظام صنفي رايانه‌اي کشور، ما نيز در حد توان سي كرده‌ايم به هر يک از آن‌ها پرداخته و همان‌طور که گفته شد کميسيوني به نام نشر الکترونيک مرکب از دست‌اندرکاران و متخصصين تشکيل شده و فعال است.

تا حد زیادی بر اين موضوع اتفاق‌نظر وجود دارد كه سازمان نظام صنفي درحال حاضر قدرتمند‌ترين نهاد خصوصي حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات است، شما در اين‌باره چه نظري داريد؟
به‌نظر بنده اين اظهارنظر به‌دلايلي درست نيست چرا كه در درجه اول همان‌طور که مي‌دانيد، سازمان نظام صنفي رايانه¬اي کشور نتيجه يازده سال فعاليت¬هاي مردمي اين صنف است. در گذشته انجمن شرکت‌هاي انفورماتيک ايران تمامي شرکت‌هاي معتبر فعال اين حوزه را پوشش مي¬داده اما پشتوانه محکم قانوني هم‌چون سازمان را نداشته است. به‌همين دليل با تلاش و جديت مصوبه مجلس شوراي اسلامي را نيز اخذ كرد و به‌عقيده بنده اين مصوبه بزرگ‌ترين دستاورد صنف تاکنون محسوب مي‌شود. با اين مصوبه کليه شرکت‌ها و فروشگاه‌ها و حتي افراد حقيقي ملزم به عضويت در سازمان شده و با انتخاباتي فراگير نمايندگان خود را انتخاب کرده تا در تعامل با دولت از منافع مشروع آن‌ها حمايت کنند و از آن‌جا که احتمال تاسيس تشکل‌هايي توسط افرادي چند جهت تباني با بعضي مسؤولان دولتي و يا احتمال رخنه موضوعات سياسي به جريانات صنفي وجود داشته است، لذا قانون‌گذار اين سازمان را به‌عنوان تنها نماينده بخش خصوصي اين حرفه در تعامل با دولت دانسته است. لذا از نظر قانوني همتايي براي مقايسه ندارد. اين موضوع مثل آن است كه بگوييم درحال حاضر دولت دكتر احمدي‌نژاد مقتدرترين دولت ايران محسوب مي¬شود. دوم اینکه، افرادي مي¬توانند مدعي نمايندگي بخش خصوصي باشند که از دل انتخابات قانوني با حضور اعضاي صنف بيرون آيند. البته جمع شدن چند نفر دور هم پيرامون مباحثي حرفه¬اي نه‌تنها غير قانوني نيست، بلکه مي¬تواند مثبت هم باشد. اما اگر اين چند نفر از جانب صنف صحبت کنند نه‌تنها خلاف قانون عمل کرده¬اند بلکه بر خلاف موازين اخلاقي، به دروغگويي هم رداخته¬اند. در درجه سوم: افرادي که تحت عنوان تشکل گرد هم آمده بودند و هنوز هم باقيمانده اندکي از آن‌ها برجاست، همگي در بخش خاصي از صنعت فعاليت داشته، در نتيجه آراي آن‌ها بدون تعامل با ساير بخش¬ها بيان شده و در نتيجه حالتي يک¬طرفه و بي¬ارزش دارد. به‌عنوان مثال واردکنندگان مي¬گويند دروازه مرزها را باز بگذاريد تا ما هرچه مي¬خواهيم وارد کنيم و توليدکنندگان مي¬گويند دروازه¬هاي کشور را ببنديد تا هرچه ما توليد مي¬کنيم، مردم مجبور به خريدن آن باشند. اين خواسته¬هاي يک¬طرفه نمي¬تواند منافع ملت را دربر داشته باشد و تجربه نشان داده که اين نوع تشکلات فقط براي جنگ و دعوا به‌پا کردن و گل¬آلود کردن آب و به احتمالی ماهيگيري، مورد مصرف دارند. دليل آخر اينكه واضح است که در سايه اتحاد و اتفاق و انسجام و يکدلي مي¬توان دستاوردي داشت نه با تفرقه و… از آن‌جا که گفته¬اند «يدالله مع جماعه» اراده قاطبه صنف بر آن تعلق گرفته تا همگي زير يک چتر به نام سازمان نظام صنفي رايانه¬اي کشور باشند و باز هم به قول حافظ: «به کوي ميکده هر سالکي که ره دانست/ دري دگر زدن انديشه تبه دانست/ زمانه افسر رندي نداد جز به کسي/ که سرفرازي عالم در اين کله دانست». شايد بتوان حدس زد چرا عده¬اي بسيار معدود مايلند از قاطبه صنف جدا بوده و اصرار به قانون‌شکني داشته و راه خود را از جماعت جدا کنند ولي بزرگ‌نمايي اين افراد جاي سؤال دارد.

به‌نظر مي‌رسد كه شكل دولتي حاكم بر فعاليت‌ها و تصميم‌گيري‌هاي حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ايران به‌طور کامل بر حوزه‌هاي خصوصي اين عرصه تاثير‌گذار بوده و از اين‌رو گاه تغيير مديريت‌ها باعث نزديكي يا دوري برخي نهادها به دولت شده، با توجه به نزديكي كه سازمان با دولت گذشته داشته است آيا تصور نمي‌كنيد بخشي از مشكلات شما ناشي از اين تغيير دولت باشد؟

در کشوري که درصد بالايي از اقتصاد در دست دولت است، البته نمي¬توان منکر تاثير تغييرات دولتي شد. ما با بسياري از مسؤولان دولت جديد آشناي ديرينه داريم ولي تا تسلط آن‌ها بر کارها بايد صبر پيشه کنيم. البته در آرزوي روزي هستيم که با تحقق فرمايش حضرت امام (ره) مبني بر ارجاع کار مردم به مردم، بخش خصوصي بتواند با امنيت بيشتري سرمايه¬گذاري کند. همچنين بتوانند در سرنوشت حرفه¬اي خود تاثيرگذار بوده و در راستاي اعتلاي سرزمين اسلامي خود، تجربه و تخصص خود را که با پشتوانه سرمايه¬هايشان درآميخته، به کار بندند. ما بيشتر با وزارتخانه¬هاي اقتصادي سروکار داريم و در هر جا خوب و بد پيدا مي¬شود.گاهي بعضي دوستان تازه مدير شده به حافظه تاريخي سازمان خود بي‌توجهي مي‌كنند. بعضي ديگر از سياست¬هاي اعلام شده جمهوري اسلامي مبني بر سپردن کار مردم به مردم هنوز درک صحيحي نيافته¬اند و برخي ديگر مسایل قانوني و اهميت احترام به آن را هنوز جدي نگرفته¬اند. بعضي ديگر قصد دارند آنچه را ديگري تجربه کرده، او نيز تجربه کند؛ غافل از آنکه اين تجربه¬ها ارزان به‌دست نمي¬آيد و هزينه آموزشي اين مديران براي بيت¬المال بسيار سنگين تمام مي¬شود. به¬ هر حال با توجه به آنکه اميد داريم کارها به بخش خصوصي واگذار شده و ثبات اقتصادي امکان¬پذير شود، تلاش مي¬کنيم همواره رابطه خوبي با دولت داشته باشيم، و به‌قول حافظ «رميدن از در دولت نه ره و رسم من است» و مي¬دانيم آنان که قصد خدمت دارند، اگر تاکنون جهت تجربه¬آموزي و فراگيري نيامده‌اند، به‌زودي خواهند آمد.

زماني شما به لغو مناقصه‌ها در آغاز دوره جديد دولت انتقاد داشتيد، با گذشت چند ماه از فعاليت اين دولت آيا تصور نمي‌كنيد تغييري در اين شرايط حاصل آمده است؟

طبيعي است درباره روي كار آمدن دولت جديد، مدتي بايد بگذرد تا مسؤولان به كارها احاطه پيدا كنند و كارها را به بخش خصوصي ارجاع دهند كه البته هنوز در حال انتظاريم. پرداخت مطالبات هم با دير آمدن بودجه، تاخيرش توجيه¬پذير بود، اما ابطال مناقصاتي كه شركت‌ها با صرف هزينه¬هاي هنگفت در آن حضور پيدا كردند و پس از گذشت ماه¬ها به نتيجه¬اي مي¬رسيدند، اقدامي غير قاب تحمل بود كه به‌طور شدید به آن اعتراض شد. شاهد ابطال مناقصه جديدي نبوده¬ام، شايد علتش نبودن مناقصه جديد هم باشد. ذكر اين نكته لازم است كه ابطال بعضي مناقصات به‌وسيله افراد در دولت جديد نبوده و قديمي¬ها يا از روي ترس و يا از روي خوش‌خدمتي يا از روي عدم درك از برنامه¬هاي دولت جديد اين كار را كرده بودند كه البته ضربه خود را به دستگاه مربوطه و شركت¬هاي خصوصي وارد كردند.

در مورد الكامپ كه پرمناقشه‌ترين بحث نمايشگاهي در اين عرصه به‌حساب مي‌آيد شاهد هستيم سازمان خود را به‌طور کامل كنار كشيده و حتي زمزمه‌هاي تحريم الكامپ امسال نيز وجود دارد. خود شما نيز طي نام‌اي به وزير بازرگاني اعتراض خود را در اين زمينه اعلام كرديد. سؤالي كه در اينجا مطرح مي‌شود اين است كه در برگزاري نمايشگاهي چون الكامپ چه جذابيت‌هایی وجود دارد كه سازمان نظام صنفي، تشكل‌هاي خصوصي و نيمه‌خصوصي ديگر و يا وزارت بازرگاني هر يك تمايل به برگزاري آن دارند؟

ما به هيچ‌وجه قصد تحريم نمايشگاه دوازدهم را نداشته و نداريم. البته جهت اجراي باشكوه آن كه بتواند در شان و شئونات نظام جمهوري اسلامي باشد، پيشنهاداتي داشته¬ايم كه طي نامه¬اي با وزير بازرگاني درميان گذاشته¬ايم. برگزاري موفق الكامپ از نظر صنف ما حایز اهميت فراوان است چرا كه اعضاي ما يك سال تاش و كوشش مي¬كنند تا در نمايشگاه، دست‌آوردهاي خود را به نمايش گذارده و با ديگران رقابت كنند. فرصتي به‌دست مي¬آورند تا با مشتريان خود از نزديك در محيطي صميمي و دوستانه تعامل كنند. شرايطي فراهم مي¬شود تا متقاضيان به‌كارگيري اين فناوري در محيطي كه همه گردهم آمده¬اند و محصولات خود را به‌طور مستقیم به نمايش گذارده¬اند، بحث و تبادل‌نظر كنند. دانشجويان و فارغ¬التحصيلان اين رشته مي¬توانند با مراجعه حضوري علاوه بر آشنايي با دست‌آوردهاي شركت‌ها، شغلي مورد علاقه براي خود دست‌وپا كنند. در برگزاري يك نمايشگاه باشكوه هم‌چون الكامپ دهم، بسياري از حرفه¬هاي ديگر نظير مخابرات، آهنگران و… نيز صاحب كار مي¬شوند. چنانچه روند برگزاري نمايشگاه الكامپ دهم ادامه مي¬يافت، نه‌تنها خود نامي در تقويم جهاني نمايشگاه¬ها پيدا مي¬كرد، بلكه حضور شركت‌هاي خارجي مي¬توانست به تغييري در جهت بهبود در وضعيت فرودگاه¬ها و يا هتل¬ها و تلاش جهت رفع مسایل ترافيكي منجر شود. ما در سازمان علاقه‌مند بوديم تا استانداردهاي اجرا شده در الكامپ دهم را نهادينه كنيم و در صورت موفقيت هر جاي ديگري مي¬توانست آن را برگزار كند؛ البته با رعايت همان استانداردها. اما شاهد بوديد كه نمايشگاه يازدهم را عده¬اي به‌دلايلي در دست گرفتند و وقتي وزير بازرگاني وقت دريافت كه چه فرصت ملي را از دست داده¬ايم، با صدور نامه¬اي اجراي نمايشگاه الكامپ دوازدهم را به صنف واگذار كرد. وقتي آقاي شريعتمداري رفت ما توقع داشتيم وزيري كه به‌جاي ايشان آمده‌اند تجربه وزير قبلي كه با هزينه¬هاي هنگفت به‌دست آمده را نصب¬العين خود قرار دهند كه متاسفانه دريافتيم ايشان هم قصد تجربه راه رفته دارند و باز به همان دلايل واهي گذشته، چون متحد نبودن صنف، اراده اداره نمايشگاه الكامپ را دارند هر چند از نظر مردم اين كارها هم‌چون ديدن فيلمي است كه در قبل روي اكران بوده و تماشا كرده¬اند و آخر ماجرا را هم مي¬دانند. به‌نظر من نمايشگاه يازدهم ثابت كرد كه صد درصد فقط صنف مي¬تواند نمايشگاهی به شكوه و عظمت الكامپ دهم را اجرا كند. البته اسم و رسم و آواز نمايشگاه دهم خيلي¬ها را وسوسه كرد كه در الكامپ يازدهم با شركت نمايشگاهي همكاري داشته باشند و البته سال قبل ديديم كه تا چه حد ضعيف و خفيف بود.

هزینه آخرين نمايشگاهي كه توسط شما برگزار شد چه ميزان بود و از اين ميزان چه مقدار سود عايد انجمن شده است؟

همواره شفافيت در امور از اصولي بوده است كه صنف بسيار به آن اهميت داده است. در نمايشگاه دهم نقشه تمامي غرفه‌ها روي سايت بود و هر كس كه غرفه¬اي را انتخاب مي¬كرد به‌ترتيب اولويت ثبت¬نام مي¬شد و در هنگام مراجعه ليست اولويت را در دست داشت و خود شاهد بوديد كه يا بايد غرفه درخواستي را به او بدهند و يا مشخص كنند به چه كسي غرفه واگذار شده است. قيمت¬ها هم مشخص بود و ثبت¬نام در كمتر از چهار دقيقه صورت مي¬پذيرفت.

نمونه¬اي عالي بود از تكريم ارباب‌رجوع به‌معني امروزي. الگويي بود از سرعت، دقت و كارآيي بالا. صورتحساب هم هم‌زمان صادر مي¬شد و تمامي دريافت و پرداخت¬ها در تراز سالانه انجمن به مجمع ارایه شد و مورد تاييد قرار گرفت. ريزدرآمدها و هزينه¬هاي الكامپ به‌همراه ساير درآمدها و هزينه¬هاي انجمن در كتابچه¬اي به چاپ رسيده و در تير ماه سال 84 در اختيار كليه اعضاي انجمن و همچنين جرايد قرار گرفته است.

براي ايجاد غرفه در نمايشگاه امسال الكامپ چه هزينه‌اي عنوان شده است و رقم آن با سال‌هاي گذشته چه تفاوتي دارد؟
رقم غرفه را تا 85 هزار تومان اعلام كرده¬اند كه تا حدودی شش برابر قيمت سال قبل است. در صورتي كه برگزاركننده، همان شركت نمايشگاهي است.

درحال حاضر برگزاري الكامپ در چه وضعيتي است؟

در الكامپ دهم با همه شفافيت حاكم، هر لحظه مي¬توانستيد تعداد شركت‌هاي حاضر‌، حتي غرفه آن‌ها را دنبال كنيد. اطلاع‌رساني به حد كافي بود، اما امسال هم هم‌چون نمايشگاه يازدهم شاهد آن هستيم كه مسؤول نمايشگاه اعلام مي¬كند 100 شركت اعلام آمادگي كرده¬اند و 40 هزار مترمربع فضا را براي اين نمايشگاه اختصاص داده¬اند. به فاصله 48 ساعت مديرعامل نمايشگاه در مصاحبه¬اي مطبوعاتي اعلام مي¬كند كه 400 شركت اعلام آمادگي كرده¬اند و فضاي زير پوشش 30 هزار مترمربع است. بسياري از شركت‌ها اعلام كرده¬اند كه نام آن‌ها به‌عنوان شركت‌هاي حاضر در نمايشگاه توسط مسؤولان نمايشگاهي اعلام شده، در صورتي كه به هيچ‌وجه قصد حضور ندارند. همين نكات ريز است كه طريقه برگزاري نمايشگاه¬ها را متمايز مي¬كند. تجربه الكامپ دهم ثابت كرد اگر مسؤولان با صداقت و شفافيت با مردم برخورد كنند، از حمايت¬هاي بی‌دریغ آن‌ها برخوردار خواهند شد.

مصوبه وزارت ارتباطت در زمينه خريد تجهيزات رایانه‌ای تنها با اجازه وزارت ارتباطات را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟

در ابتداي صدور ابلاغيه هيات دولت مبني بر اخذ مجوز خريد هر گونه كالاي ICT از وزارت ICT، سازمان نظام صنفي رايانه‌اي كشور نظرات مخالف خود را اعلام كرد. در همان زمان هم بودند افرادي كه مدعي بودند اين مصوبه كار را تسريع مي¬كند و يا كيفيت كار را بالا مي¬برد كه بسيار جاي تعجب بود. البته اين‌ها فرصت¬هايي هستند كه افراد خودي نشان دهند و عيب و هنرشان روشن شود. به هر حال آقاي الهام سخنگوي دولت با هوشياري هرچه تمام¬تر در مصاحبه¬اي مطبوعاتي اعلام كردند كه نظر دولت ديگر آن نيست. به هر حال به‌طور اصولی به‌نظر مي¬رسد درك و فهم از اثرات اين فناوري در مبارزه با فساد و توسعه آباداني هنوز توسط بسياري درك نشده است. ما به‌شدت معتقديم كه جهت صرف بهينه پول¬هاي بيت¬المال بايد حداكثر تلاش را کرد؛ اما خوشبختانه بسترهاي قانوني لازم براي اين كار انجام شده است. شوراي عالي انفورماتيك رعايت نظام مهندسي نرم¬افزار (نماتن) را براي همه دستگاه¬هاي دولتي الزامي كرده است كه در آن تمامي مراحل از اعلام نياز تا نحوه برگزاري مناقصه و انتخاب پيمانكار و مشاور و ناظر ديده شده است. شركت‌ها با ارایه معيارهاي جديدي رتبه¬بندي شده و هر كدام زمينه فعاليت خود را مشخص كرده¬ان و از همه مهم¬تر ظرفيت¬بندي نيز شده¬¬اند. يعني چنانچه دستگاه دولتي بخواهد قراردادي منعقد كند، از لحظه ارایه نياز تا عقد قرارداد و حتي ادامه آن توسط ناظر نيز توصيه¬هاي لازم شده است. به‌نظر مي¬رسد كسي كه اين شرايط را بر دستگاه¬هاي دولتي تحميل مي¬كند از چنين ضوابطي بي¬اطلاع است. در همان ضوابط شفافيت و درج قراردادهاي منعقده در پايگاه اطلاعاتي مربوطه نيز ديده شده و مصوبه هيات دولت را نيز دارد. آيين¬نامه نظام مهندسي نرم¬افزار (نماتن) نيز توسط جناب آقاي دكتر رهبر رياست سازمان مديريت و برنامه¬ريزي ابلاغ شده است. به‌نظر مي¬رسد عدم احترام به دست‌آوردهاي گذشته به‌نوع ما را به مراحل ابتدايي برگردانده و اين امر در دنياي پررقابت امروز آن هم در فناوري ما كه هر روز در حال تغيير است، امري بسيار خطرناك باشد.

در سميناري كه در خصوص فيلترينگ برگزار شده بود اعلام كرديد كه فيلترينگ در كشور امری ضروري است، به‌نظر شما براي داشتن يك فيلتر يك‌پارچه نياز به چه عوامل و ابزاري است؟

همه بر ضرورت فيلترينگ موافق و با فيلتر كردن غير صحيح مخالف هستند. اگر خداي ناكرده ما مسئله فيلترينگ را بي‌اهميت شمرده و سايت¬هايي را وارد خانواده¬ها كنيم كه آن‌ها امنيت اخلاقي فرزندان خود را مورد تهديد ببينند، نه‌تنها كاري در جهت خلاف مسایل فرهنگي خود برداشته¬ايم، بلكه از نظر اقتصادي، امنيت اين شغل را به خطر انداخته¬ايم. از طرفي فيلتر کردن غير علمي و غير اصولي نيز باعث صدماتي مي¬شود. حال چگونه مي¬توان فيلترينگ را به‌طور صحيح انجام داد، مستلزم بحث¬هاي فني بسيار است كه بودجه¬هايي نيز بايد براي آن در نظر گرفته شود. چند سال پيش در ديداري كه با وزير فناوري اطلاعات و ارتباطات پاكستان داشتيم، وي نقل‌قول مي¬كرد كه عربستان سعودي تاكنون 300 ميليون دلار هزينه فيلترينگ كرده است. البته بايد گفت تمامي كشورها بر اين مسئله حساسند كه لاجرم فيلترينگ را به‌كار مي‌گيرند. به‌نظر من در ابتدا لازم است بدانيم كه براي رسيدن به يلترينگ يك‌پارچه از نظر فني چه‌قدر بودجه كنار گذاشته شده است. به هر‌حال بحث فيلترينگ فراتر از اين صحبت‌هاست. اگر بتوانيم به¬گونه¬اي عمل كنيم كه تمامي عوامل را كه به‌نحوي در مراجعه به سايت¬هاي غير اخلاقي موثرند، نظير حل مسئله ازدواج جوانان، ايجاد شغل براي آن‌ها و داشتن مسکن و از همه مهم‌تر آشنايي با ارزش‌هاي ديني مي‌تواند عوامل موثر در استفاده صحيح از اينترنت باشند. اما بارها شنيده‌ايم که فناوري اطلاعات و ارتباطات در تمامي شئونات زندگي بشر تاثيرگذار است. حال ما هم که ورود اين فناوري را به کشور خود پذيرا شده‌ايم بايد از آن به‌عنوان ابزاري جهت اشاعه فرهنگ خود استفاده کنيم. به‌طور مثال به‌نظر مي‌رسد که در خواستگاري¬هاي آينده نقش پدربزرگ¬ها و حاج¬خانم¬هاي محل کم‌رنگ‌تر شده و در عوض محيط‌هاي مجازي هم‌چون گپ زدن نقش پررنگ‌تري بگيرد. پس مجبوريم آن را بپذيريم و در ضابطه‌مند کردن و متعالي کردن فرهنگ خود در آن بکوشيم. چه اشکالي دارد روحانيت ما بر حسب وظيفه امر به‌معروف و نهي از منکر در اين محيط مجازي جهت راهنمايي و ارشاد جوانان اين کشور با آن‌ها مشغول گپ زدن شوند؟ چه اشکالي دارد آشنايي دختران و پسران در اين محيط را با آگاهي دادن به امور شرعيه، حتي در راستاي فرهنگي خود بدهيم؟ البته نبايد فراموش کرد که گپ زدن در محي مجازي ممکن است خطرات احتمالي نيز در پي داشته باشد ولي باز هم اين وظيفه دولت است که با تدبيري اين مسايل را حل‌وفصل کند و يا به حداقل ممکن برساند. به هرحال بايد بپذيريم فناوري اطلاعات و ارتباطات در حال تاثيرگذاري در مسايل اجتماعي و فرهنگي مهمي است که اگر مراقب نباشيم، به بيراهه رفته و اگر اين پيشرفت را در راستاي فرهنگ خود هدفمند کنیم، هوشمندانه عمل کرده‌ايم.

آيا فيلتر و کنترل کردن بايد تا نظارت آي-پي افراد پيش برود؟

اين‌طور مواقع در ژستي روشنفکرمآبانه بايد گفت، اين کار مخالف آزادي بيان و آزادي افراد بوده و مخالفم، در صورتي که اگر کمي به اين فضاي جديي که وارد مي¬شويم آشنايي داشته باشيم، نه‌تنها از اين ژست‌هاي روشنفکرمآبانه نخواهيم گرفت، بلکه دولت را به‌عنوان مسؤول امنيت افراد جامعه موظف به اين کار خواهيم كرد. اگر آشنایي¬هاي عالم مجازي منجر به قتل و فساد و يا يک حادثه ناگوار شد، آيا نبايد رد و نشاني از خطاکاران داشته باشيم؟ انکار کنترل آي- پي ناديده گرفتن حقوق شه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا