تكنولوژى اطلاعاتى وارد عرصههاى حكومتى مىشود
نام نویسنده: على پرند
روزنامه دنياى اقتصاد – حدود 4 سال قبل الگور، معاون وقت رييسجمهور آمريكا به دليل فعاليتهاى خود در عرصه فناورى اطلاعات كشور ايالات متحده، حمايت بخش عمدهاى از فعالان اين صنعت را از آن خود كرده بود.
در همان زمان، جورج بوش، رقيب وى براى دور نماندن از موضوع در يك جلسه تبليغاتى 3 انگشت خود را (به نشانه WWW) در مقابل دوربينهاى عكسى بالا برد تا در اين زمينه نيز از رقيب خود عقب نماند.
هرچند الگور، هنوزو همچنان به عنوان يك متحولكننده صنعت انفورماتيك و كامپيوتر در اين كشور محسوب مىشود و نه در آن زمان و نه در حال حاضر قابل مقايسه با رقيب پيروز خود نبوده و نيست اما توجه به موضوع IT در انتخابات در حقيقت محلى براى آگاهى از اين نقطه قوت در اين كشور بود كه به احتمال زياد مشاوران رييسجمهور فعلى ايالات متحده در هنگام انتخابات به عمد روى آن تأكيد كردند و وضعيت رو به رشد اين صنعت در اين كشور نيز نشاندهنده پيگيرى آن شعارها و روشها در طى 4 سال گذشته بوده است.
به عقيده بسيارى از كارشناسان، يكى از مهمترين دلايل رشد اقتصادى ايالات متحده در طى 4 سال اخير، توجه به صنعت IT و رشد آن بوده است. بهطورى كه هماكنون شركتهاى خصوصى كامپيوترى اين كشور در بهترين شرايط خود در طى سالها فعاليت بهسر مىبرند.
بهجز اين كه قدرت صنعت IT مدتهاست به عنوان عاملى جهت وسعت بخشيدن به سطح فعاليتهاى تبليغاتى در همه زمينهها و خصوصا تبليغات انتخاباتى مورد توجه قرار مىگيرد.
در بسيارى از كشورهاى پيشرفته، مردم بسيارى از اطلاعات مورد نظر خود را از طريق لوازم و ابزار تكنولوژى اطلاعاتى مثل كامپيوتر، اينترنت، موبايل و… به دست مىآورند. بنابراين، اين گستره بخش عمدهاى از توجه صاحبان تبليغ و كانديداهاى انتخاباتى را به خود مشغول كرده است. وسعت و سرعت انتقال يك تبليغ انتخاباتى با استفاده از ابزار نوين تكنولوژى اطلاعات نيز موجب ديگرى از توجه به اين صنعت است.
چندى قبل به شكل جالبى وب سايت تبليغات رييسجمهور آمريكا روى اينترنت لو رفت و بسيارى از كاربران، توانستند شعارها و برنامههاى بوش را كه براى انتخابات برنامهريزى شده بود را ببينند.
بسيارى از نامزدهاى ديگر انتخابات رياستجمهورى ايالات متحده نيز هماكنون به اينترنت توجه خاصى نشان دادهاند.
هاواردين، يكى از جمله نامزدهاى منتقد دولت بوش است كه به اينترنت و ولاگنويسى توجه خاصى نشان داده و برخى از وى به عنوان حامى IT و در عين حال بهرهمند از خيل كاربران اينترنت آمريكايى نام مىبرند.
ايران و تبليغات اينترنتى انتخابات
در ايران هنوز اينترنت به عنوان يك ابزار تبليغاتى موثر شناخته نشده و اين پيش از آن به توسعه نيافتگى آن در كشور مرتبط باشد به عدم آشنايى نسلهاى بزرگسال و از جمله خود كانديداهاى انتخاباتى برمىگردد.
عليرغم اين ناآشنايى در جريان انتخابات رياست جمهورى شاهد ايجاد وب سايت توسط تقريبا همگى ده نامزد انتخابات بوديم و هر چند راهبردهاى وب و اينترنت تنها مختص داشتن يك سايت، توسط نامزد انتخاباتى نيست ولى حداقل دروازه ورودى آن هست.
نمايندگان مجلس ششم در طى چهار سال فعاليت خود چندين قانون عمده در زمينه فناورى اطلاعات از جمله قانون تغيير نام وزارت پست و تجارت الكترونيكى را به تصويب رساندند اما گزارشى كه در آغاز به كار روزنامه دنياى اقتصاد درباره ميزان استفاده نمايندگان مجلس از اينترنت منتشر شد، نشان داد كه اغلب آنان حتى از اينترنت درك صحيحى ندارند.
ناآشنايى نمايندگان مجلس و … با اينترنت در حالى انجام مىگيرد كه هماكنون و بنابر آمارهاى اعلام شده چندين ميليون نفر كاربر اينترنت در كشور وجود دارد، برنامه توسعه چهارم بر مبناى دانايى محورى و استفاده از ابزارهاى ICT به نگارش درآمده و طرحهاى مختلفى از جمله دولت الكترونيك ، بانكدارى الكترونيك و … در دست اجراست.
با چنين وضعيتى ورود نمايندگان مجلس به هر كدام از اين زمينهها بدون آشنايى ضمنى با موضوع، از آنها صرفا تماشاگرانى ساكت خواهد ساخت.
هرچند با مطرح شدن بحثهايى چون E-Democracy در جهان به نوعى حتى براى نحوه حضور شهروندان در امور كشور نقش تعيين كنندهترى (نسبت به انتخاب يك نماينده براى پيگيرى امور) در نظر گرفته شده تا آن هنگام كه نيازمند گسترش ابزارهاى IT در همه بخشهاى زندگى مردم است استفادههاى به مراتب موثرترى نسبت به ابزارهاى سنتى مىتوان از اين تكنولوژ برد.
انتخابات مجلس هفتم با توجه به اينكه براى نخستين بار قرار است شمارش آرا به صورت كامپيوترى انجام گيرد، به نوعى ورود انتخابات در كشور را به عرصه IT نويد مىدهد.